Τρίτη, 22 Αύγουστος 2017
Τρίτη, 28 Φεβρουάριος 2017 10:20

Yachting: Ανοδος αλλά και «μετανάστευση» πλοίων

Αυξημένη ζήτηση καταγράφουν το 2017 οι δύο από τις τρεις κατηγορίες τουριστικών σκαφών αναψυχής. Σήκωσαν άγκυρα για άλλες αγορές μικρά κρουαζιερόπλοια. Μιλάει στο Euro2day.gr ο γ.γ της ΕΠΕΣΤ Δ. Βενετόπουλος........

Ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης καταγράφονται στο χώρο του γιώτινγκ, ύστερα από αρκετά χρόνια συνεχούς πτώσης των ναυλώσεων.

Τις θετικές, αρχικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη των κρατήσεων στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού το 2017, τις προοπτικές ολικής ανάκαμψης του κλάδου αλλά και την επίδραση των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, μετέφερε στο Euro2day.gr ο γ.γ της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) Διογένης Βενετόπουλος.

Σύμφωνα με τον Δ. Βενετόπουλο «η ζήτηση και οι πρώτες ναυλώσεις ελληνικών σκαφών τουρισμού οδηγούν στην εκτίμηση πως, σε γενικές γραμμές, ο κλάδος καταγράφει άνοδο, μετά από τα τελευταία δύσκολα χρόνια συνεχόμενης πτώσης η οποία υπολογίζουμε ότι έφθασε το 23% την περίοδο 2010-2016».

Αν και πρόωρο, ο γ.γ της ΕΠΕΣΤ εκτιμά πως, εφόσον διατηρηθεί ο θετικός ρυθμός ναυλώσεων, το 2017 ο κλάδος είναι πιθανό να ισοσκελίσει τις απώλειες του 2016 ή και να τις υπερκαλύψει.

Προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, όπως εξηγεί, αποτελούν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς του προγράμματος στήριξης της χώρας, να μην υπάρξουν απρόοπτα στη «γειτονιά» της Ελλάδας και το προσφυγικό, καθώς και να μην πληγεί ξανά η Ευρώπη από νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως συνέβη το 2016.

Καθοριστική παράμετρο για την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού, ωστόσο, αποτελούν οι εξελίξεις στην Τουρκία και ο Δ.Βενετόπουλος εξηγεί γιατί.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός έχει πληγεί πάρα πολύ, καθώς οι περισσότεροι πελάτες των σκαφών θέλουν να συνδυάζουν την Ελλάδα με την Τουρκία. Ο κλάδος μας, τελικά, είναι ο μόνος που καταγράφει απώλειες εξαιτίας της κατάστασης στην Τουρκία, σε αντίθεση με το ελληνικό mainstream τουριστικό προϊόν».

Η θετική φετινή εκκίνηση, ωστόσο, δεν αντανακλάται με τον ίδιο τρόπο στις τρεις επιμέρους κατηγορίες σκαφών που συγκροτούν το ελληνόκτητο στόλο τουριστικών σκαφών αναψυχής (σκάφη χωρίς πλήρωμα, σκάφη με πλήρωμα και μικρά κρουαζιερόπλοια).

Αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με τον γ.γ της ΕΠΕΣΤ, καταγράφουν τα σκάφη χωρίς πλήρωμα (ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, μικρά yacht). Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται στο γεγονός ότι η πελατεία τους είναι κατά βάση Ευρωπαίοι.

Θετικό πρόσημο αλλά μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία σημειώνει η ζήτηση για σκάφη με πλήρωμα (super yachts, mega yachts).

Τα «απόνερα» από τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2016 στην Ευρώπη δέχονται, κυρίως, τα μικρά κρουαζιερόπλοια για τα οποία η ζήτηση και οι ναυλώσεις εξακολουθούν να κινούνται με κόκκινο πρόσημο.

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει επανέλθει η μικρή κρουαζιέρα» λέει ο Δ. Βενετόπουλος, οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των πελατών είναι Αμερικανοί οι οποίοι, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποφεύγουν εντελώς την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την Μεσογειακή Ευρώπη γενικότερα».

Η παρατεταμένη έλλειψη πελατείας οδήγησε αρκετά πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας να αναζητήσουν ναύλους σε άλλες αγορές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Euro2day.gr ο γ.γ. της ΕΠΕΣΤ, τουλάχιστον επτά μικρά κρουαζιερόπλοια, μέσης χωρητικότητας έως 10 επιβατών, σήκωσαν άγκυρα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ελληνικές θάλασσες «μεταναστεύοντας» σε πιο προσοδοφόρα νερά.

«Κατευθύνθηκαν σε αγορές όπως της Κροατίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και χώρες της Βόρειας Ευρώπης» λέει ο Δ. Βενετόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ελληνική αγορά και την Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν περί τα 30 πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Οι οιωνοί, μάλιστα, δεν προδιαγράφονται καλοί για τη συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Υπολογίζουμε πως η πτώση μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30% το 2017. Πιστεύουμε πως το 2018 θα καταγραφεί μικρή βελτίωση κι ευχόμαστε να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς από το 2019» σημειώνει ο Δ. Βενετόπουλος.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Πηγή:  euro2day.gr   

Newsroom MykonosTicker

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Ανοδική η ζήτηση στη Γερμανία για διακοπές στην Τουρκία

Παρά την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, που εξέδωσε το Βερολίνο πριν ένα μήνα, οι Γερμανοί...

Ποινικές διώξεις κατά γενικού γραμματέα, περιφερειάρχη & 48 δημάρχων (πίνακας)

Την ανάλυση των 1267 ποινικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου για το...

Σεισμός στην Ιταλία: Οι εικόνες της καταστροφής – Ισοπεδωμένα σπίτια, φόβος και δυο νεκροί – Το θαύμα του μικρού Πασκουάλε

- Η καταστροφή στο νησί Ίσκια έξω από τη Νάπολη μετά τον σεισμό των 4 Ρίχτερ - Δυο ηλικιωμένοι...

Follow Mykonos Ticker

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες από τον Αλέξανδρο Κουκά

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Α.Ο Μυκόνου Αλέξανδρος Κουκάς, εύχεται, στον καθένα εορτάζοντα Μάριο, Παναγιώτη και στις εορτάζουσες Μαρία, Μαρουλιώ, Μαρίκα, Μαριγούλα, Μαριέττα,...

Το καλοκαίρι μας αλλάζει τη διάθεση!!

Ανάλογα με τις εποχές αλλάζει και η διάθεσή μας!! Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουμε το καλοκαίρι που έρχεται να σηματοδοτήσει μία εποχή χαλάρωσης δημιουργώντας διάθεση εκτόνωσης, διασκέδασης,...

Τώρα στις διακοπές σου, γέμισε τις μπαταρίες!! 4 Συμβουλές!!

Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά - Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ Όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επιρροή των διακοπών στην ψυχική μας υγεία. Η απομάκρυνση από τη ρουτίνα της...

Ζευγάρια σε διακοπές: Ο δωδεκάλογος του χωρισμού

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης - Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Απιστίες, ρουτίνα, γκρίνια, και το σύνδρομο του μεγάθους κάνουν τον διπλανό μας έναν άγνωστο. Δεν είναι τυχαίο, που...

Η ιστορική φωτογράφιση της Ζωής Λάσκαρη στη Δήλο (photos)

Όταν η Ζωή Λάσκαρη έκανε γυμνή φωτογράφιση στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.....

Αλλάζουν από 1η Σεπτεμβρίου οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ!! Όλες οι λεπτομέρειες

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αλλάζουν οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Από 1η Σεπτέμβριου θα πρέπει να εφαρμόσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τις νέες οδηγίες που εξέδωσε ο Οργανισμός για τον...

Βάσεις 2017: Τέλος η αγωνία – Πότε ανακοινώνονται και τί λένε οι εκτιμήσεις για τις σχολές [Πίνακας]

Τί αναφέρουν οι τελευταίες εκτιμήσεις!! Η κρίσιμη ώρα για χιλιάδες υποψηφίους έφτασε!! Την Παρασκευή 25 Αυγούστου ή τη Δευτέρα 28 Αυγούστου θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι βάσεις των σχολών, σύμφωνα...

Η... Airbnb ανεβάζει το κόστος της φοιτητικής κατοικίας

Τους...τουρίστες έναντι των φοιτητών φαίνεται ότι προτιμούν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς τουριστικές γειτονιές κυρίως εντός αλλά και εκτός Αθηνών, προσβλέποντας σε υψηλότερα...

ΕΣΠΑ: Με καθυστέρηση ενός έτους ξεκινά η αξιολόγηση των τουριστικών επενδυτικών σχεδίων

Ενα χρόνο μετά την υποβολή τους ξεκινά η αξιολόγηση σχεδίων ΕΣΠΑ - Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να ανακτήσει μέρος από τον χαμένο χρόνο, ανοίγοντας εκ νέου τη δράση για την ενίσχυση της...

Σύλληψη αλλοδαπού στην Μύκονο

Στη σύλληψη ενός 27χρονου αλλοδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμεναρχείου Μυκόνου............