Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017
Τρίτη, 11 Ιούλιος 2017 14:27

Αλέξης Τσίπρας: Θα στηρίξουμε την Κύπρο απέναντι σε κάθε απειλή

Η Τουρκία δεν ήθελε να δεσμευτεί για το Κυπριακό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Την πλήρη κάλυψη του στους χειρισμούς του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Kυπριακό απέδωσε στον Νίκο Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή...

θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποίησεις ουσίας στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ευχαρίστηκε προσωπικά τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι οι ακόλουθες:

 Την πρόθεση να στηριχθεί η Κύπρος απέναντι σε κάθε απειλή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνοντας παράλληλα ότι εθνικής σημασίας στόχος είναι η δίκαιη λύση του κυπριακού και γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και ενημέρωση.

Ειδικότερα, - στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τη διαπραγμάτευση και το Κυπριακό-  ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων: "Υποστηρίξαμε τις πάγιες θέσεις της χώρας, ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία ο λαός της οποίας θα πάρει την τελική απόφαση, τόνισε.

Λύση συνεπάγεται αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ξεκαθάρισε και επεσήμανε ότι έγινε ιστορικής σημασίας προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον Ν. Κοτζιά.

Κανένα κράτος δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο αν εις βάρος του υπάρχουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. «Κανένα κράτος δεν μπορεί να υπογράψει δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας σε χώρα-μέλος της ΕΕ".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η διεθνής κοινότητα πείστηκε να ασπαστεί αυτές τις θέσεις. Είναι σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας: ότι δεν βρεθήκαμε στις συνομιλίες για να ροκανίσουμε το χρόνο.

«Εδώ και ένα χρόνο καταθέσαμε σειρά προτάσεων, όπως η σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας. Προτάσεις που μαζί με την αλλαγή στη δομή του κράτους και τα μέτρα αστυνόμευσης θα ενίσχυαν την αίσθηση ασφάλειας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. Δεν βρήκαμε ανταπόκριση», σημείωσε και τόνισε ότι αυτό το λέει με «μεγάλη λύπη. Αυτό που φάνηκε είναι ότι Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού".

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι: "Η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν περιορίζεται στο Κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες κτλ. Αφορά και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. Θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Παράλληλα, τόνισε ότι "ο τερματισμός των συνομιλιών δεν συνιστά το τέλος της προσπάθειας. Είμαστε πάντα ανοικτή σε επανέναρξη των συνομιλιών στο βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές. Η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας".

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "είμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και παράνομη διεκδίκηση. Είμαστε προσηλωμένοι σε μια σχέση που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η επίλυση του κυπριακού για την ίδια, την ευρωπαϊκή της προοπτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την απόφαση Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα δεδομένα που υπάρχουν για τον φάκελο της Κύπρου".

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Ο φόρος διαμονής στην Ελλάδα και στις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου

«Στις ξενοδοχειακές τιμές έχει σημασία ακόμη και το...ευρώ. Το ξενοδοχειακό προϊόν είναι πλέον...

Πρόσκληση Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στο Δημοτικό κατάστημα Μυκόνου (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού...

Ημερήσιες Προβλέψεις για όλα τα Ζώδια 13/10/2017

Ήρθε η στιγμή να… συνέλθουμε λίγο από τις αρνητικές πλανητικές όψεις και αυτό με την βοήθεια του...

Follow Mykonos Ticker

Πρωτοσέλιδα