Δευτέρα, 22 Ιανουάριος 2018
Πέμπτη, 04 Ιανουάριος 2018 22:40

Η δημοκρατία ως δύναμη οικονομικής ανάκαμψης -– Άρθρο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα

«Αλλάζουμε σελίδα - Η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση, η οποία έπληξε την παγκόσμια οικονομία έχει αφήσει τα σημάδια της σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα είναι ότι το ίδιο το νόημα και η λειτουργία της δημοκρατίας βρέθηκαν σε κίνδυνο, τα χρόνια της μάχης ενάντια στην κρίση και τις συνέπειες της........

Αυτό δεν ήταν μόνο μια παρενέργεια της κρίσης. Προκλήθηκε από την απροθυμία όσων είχαν την εξουσία στα χέρια τους, να εμπιστευθούν τους πολίτες, να χρησιμοποιήσουν τη συλλογική δύναμη της δημοκρατίας για να αντέξουν τις πιέσεις που είχε ασκήσει η οικονομική κρίση στις αντίστοιχες χώρες και κοινωνίες.

Κατά συνέπεια, το πολιτικό κατεστημένο έπεσε σε μια παγίδα. Και αυτή είναι να αφήσει τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων στα χέρια των τεχνοκρατών και φαύλων συμβούλων κάθε λογής, που κανένας δεν έχει εκλέξει. Αυτό ήταν, όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μου, ύβρις. Διότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι κοινωνίες αφέθηκαν στο περιθώριο και οι λαοί μας κλήθηκαν επανειλημμένα να κάνουν θυσίες χωρίς καμία θετική επίπτωση για τις ζωές τους στο άμεσο μέλλον.

Αυτό οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεών. Και ακόμη χειρότερα, οι πολίτες άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο απέναντι στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία. Διότι, αν απογυμνώσεις τη δημοκρατία από τα βασικά συστατικά στοιχεία της, όπως η λογοδοσία, την καθιστάς ευάλωτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εχθροί της δημοκρατίας και των αξιών της, η άκρα δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί τείνουν να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ως εκ τούτου, έχουμε συλλογικό καθήκον να διορθώσουμε την κατάσταση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο ένα όπλο ενάντια στο μίσος, την κινδυνολογία, τις διακρίσεις και το ρατσισμό. Είναι επίσης μια τεράστια δύναμη που ωθεί την κοινωνία προς τη συλλογική πρόοδο και την ευημερία.

Και σας προκαλώ να αναλογιστείτε, τη μοίρα των πολιτικών στρατηγικών που υπονόμευαν τη δημοκρατία και τις αξίες της. Κάθε μια από αυτές οδηγήθηκαν, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή, χωρίς τη συναίνεση, χωρίς τη ρητή βούληση του λαού, κάθε πολιτική ή οικονομική στρατηγική, ανεξάρτητα από την τεχνογνωσία που κρύβεται πίσω, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Η αποτυχία αυτών των στρατηγικών έχει οδηγήσει και θα συνεχίσει να οδηγεί στην κατάρρευση, αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που τις στηρίζουν. Μια ματιά στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, τα τελευταία επτά χρόνια, επαληθεύει αυτό το συμπέρασμα.

Ο ελληνικός λαός έκανε μια επιλογή: Να στρέψει την πλάτη του σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που εφαρμόστηκαν από πολιτικές δυνάμεις που αγνόησαν τη λαϊκή βούληση. Ο λαός μας το έπραξε αυτό χρησιμοποιώντας την ασύγκριτη δύναμη της δημοκρατίας. Εκλέγοντας μια κυβέρνηση, η οποία, ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές, ποτέ δεν έχασε την εμπιστοσύνη της προς τον λαό.

Αυτή η επιλογή αποφέρει καρπούς τώρα. Η Ελλάδα επέστρεψε. Μετά από χρόνια ύφεσης και οικονομικής αναταραχής, γυρίζουμε τώρα σελίδα.

Τον Αύγουστο του 2018, το τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρόκειται να ολοκληρωθεί. Από εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να στηρίξει με δικά της μέσα την παραγωγή και την ανάπτυξή της, χωρίς περαιτέρω εξωτερική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Αλλά δεν θα ήταν σοφό από μεριάς μας, να καθίσουμε και να περιμένουμε αυτήν την μέρα να έρθει. Προσπαθούμε ήδη, τα τελευταία τρία χρόνια, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Τα δημοσιονομικά μας επιτεύγματα είναι πρωτοφανή. Σε τρία συνεχή χρόνια, η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι μόνο να επιτύχει τους προβλεπόμενους στόχους όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της, αλλά και να ξεπεράσει τους στόχους, κάτι που είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας.

Εκτός από αυτό, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της, τα χρόνια της ύφεσης. Μετά από ένα 2016, όπου σημειώθηκε σταθεροποίηση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 2% για το 2017. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σχεδόν κατά 7% από την ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 15% το 2017 και οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε ρεκόρ δεκαετίας με εκτίμηση 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Το ζήτημα της ανάπτυξης είναι πλέον κλειδί για εμάς. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας.

Είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές είναι πλέον σε θέση να δουν αυτή τη δυναμική. Διότι τώρα, βλέπουν μια χώρα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα και βεβαίως με ένα πολύ μορφωμένο, νέο και εξειδικευμένο ενεργό πληθυσμό, που είναι έτοιμος να στηρίξει τη δυναμική ανάκαμψη της χώρας μας. Δεν βλέπουν πλέον μια χώρα με μια ασταθή οικονομία, που την καθηλώνει η σκληρή λιτότητα και η ύφεση.

Συνολικά, η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα.

Για το πώς να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας, επενδύοντας στη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα τους, ώστε να γίνει η χώρα ένα καλύτερο μέρος για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές.

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

8.171. μόνιμοι σε δήμους - Στην τελική ευθεία η προκήρυξη

Θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση της προκήρυξης για τους 8.171 μόνιμους στις ανταποδοτικές...

Eurogroup: Ζητείται

Με πιο μεγάλο "αστερίσκο” αυτόν για το θέμα των πλειστηριασμών και με συνολικό απολογισμό εκκρεμών...

Τουρισμός: Ο γαλλο-γερμανικός άξονας και τα…«χελιδόνια»

Οι αγορές που τροφοδότησαν τη νέα άνοδο του ελληνικού τουρισμού το 2017. Μεγάλες αυξήσεις από...

Follow Mykonos Ticker

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Bloomberg: Ο τουρισμός θα συνεχίσει να τονώνει την ελληνική οικονομία

Οι ισχυρές επιδόσεις των κυριοτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης αναμένεται να βοηθήσουν και την Ελλάδα, την οικονομία της οποίας θα συνεχίσει να ενισχύει ο τουρισμός, γράφει το Bloomberg. Μάλιστα...

Οι νέοι πίνακες με τα πρόστιμα στα αυθαίρετα

Χωρίς την αναμενόμενη προσέλευση των πολιτών ως προς την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων συνεχίζεται μέχρι στιγμής η ισχύς του ν. 4495/17. Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να έκανε για τους...

Τι αλλάζει στα γυαλιά που δικαιούστε από τον ΕΟΠΥΥ (Διαδικασία)

Τέλος στην προπληρωμή για την αγορά οπτικών ειδών και στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων βάζει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ),.....

Καβάλα, Κως και Μύκονος πέτυχαν τη μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση των αεροδρομίων της Fraport

Καβάλα, Κως και Μύκονος πέτυχαν τη μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση των αεροδρομίων της Fraport Greece.....

Το ελληνικό Δημόσιο παραπέμπει σε διαιτησία τη Fraport

Για την αποζημίωση που έχει επιδικασθεί Αίτηση υπαγωγής σε Διαιτησία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) κατά της Fraport κατέθεσε το ελληνικό...

Πανελλαδικές στις αρχές Ιουνίου με 2+1 αλλαγές

Σχεδιάζουν να αφήσουν μία εβδομάδα κενό μετά την ολοκλήρωση των απολυτήριων εξετάσεων της Γ’ Λυκείου Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, μεταξύ 4 και 8 του μήνα, θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές...

Χτυπάει νέο ρεκόρ ο τουρισμός στη γερμανική αγορά

Προσπέρασε την Τουρκία και αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση της γερμανικής αγοράς, πίσω από την Ισπανία, το 2017. Νέα άνοδο το 2018 βλέπουν για την Ελλάδα οι Γερμανοί τουρ οπερέϊτορ.........

Κατατέθηκε τροπολογία για τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία -Tι προβλέπει

Ως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία Τροπολογία για τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών........

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη: Δούρειος ίππος του Τίτο τα Σκόπια

Με επιστολή του στα «Νέα» απαντά σε σκοπιανό καλλιτέχνη Μπλαγκόζα Νακόσκι Απάντηση στην επιστολή του σκοπιανού καλλιτένχη Μπλαγκόζα Νακόσκι δίνει μέσω των «Νέων» ο μουσικοσυνθέτης Μίκης...

Οι ΗΠΑ δημιουργούν κουρδικό Στρατό - Οργή από Άγκυρα: Στέλνει ενισχύσεις στη Β. Συρία

Με γοργά βήματα προχωρά ο σχηματισμός του νέου κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία από τις ΗΠΑ με την Τουρκία να εκφράζει την οργή της, στέλνοντας την ίδια ώρα περισσότερα άρματα μάχης στη βόρεια...