fb icon  tweeter icon  youtube icon  tv iconradio icon
Web Radio
Κυριακή, 20 Μαΐου 2018
Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2018 09:39

Αλλαγές στην ΝΔ: Ανανέωση, ενότητα και κυβερνητικό πρόγραμμα

«Η εντολή είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Ν.Δ. να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα», τόνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας,..........

αμέσως μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου 2016, για την «ώρα της μεγάλης ευθύνης».

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για εκείνον είχε έρθει από τους 400.000 και πλέον πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και από το γεγονός ότι «πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας».

Οσο για τη δέσμευσή του, αφορούσε σε μια «άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία».

Τα δύο χρόνια από την εκλογή του τότε αουτσάιντερ της εσωκομματικής κούρσας βρίσκουν την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ανατρέψει πλήρως τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και να έχει εδραιώσει τη θέση της ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη που εκπέμπει μήνυμα βεβαιότητας ότι θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης.

Η ίδια τελεί ήδη σε κατάσταση κυβερνητικής ετοιμότητας μετά το 11ο Συνέδριο, που ενέκρινε τους βασικούς άξονες του προγραμματικού της σχεδίου. Στον πυρήνα του βρίσκονται η δέσμευση για μείωση της φορολογίας με αντίστοιχες περικοπές δημοσίων δαπανών, καθώς και η ισχυρή βούληση να αναλάβει την ιδιοκτησία ενός εθνικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα πηγαίνει πέρα από μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η επαφή με την κοινωνία

Η γαλάζια ηγεσία ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές έναν ακόμη κύκλο περιοδειών για να επικοινωνήσει το θετικό μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αλλάξει τη χώρα. Η διαρκής επαφή με την κοινωνία έχει αποτελέσει άλλωστε βασικό στοιχείο της στρατηγικής αυτών των δύο χρόνων, στη διάρκεια των οποίων ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνολικά 56 επισκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα καλώντας διαρκώς τους πολίτες να ακούσουν τον πολιτικό λόγο μιας Ν.Δ. «που αλλάζει και η ίδια».

Το νέο πρόσωπό της άρχισε να γίνεται ορατό από το 10ο Συνέδριο, που σηματοδότησε στα τέλη Απριλίου 2016 την υλοποίηση της βασικής προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε διάστημα 111 ημερών μετά την εκλογή του στην ηγεσία θα έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.
Το νέο, πιο λιτό καταστατικό καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου, πενταετή θητεία και για τον ίδιο τον πρόεδρο, αλλά και απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού για τη Ν.Δ.

Αυτό συνδέεται με το γενικότερο ζήτημα της οικονομικής εξυγίανσης της Ν.Δ. που αποτέλεσε κεντρική προτεραιότητα για τη γαλάζια ηγεσία με το σκεπτικό ότι βάζουμε σε τάξη τα του κόμματός μας και μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τα της χώρας.

Το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης αλλά και διαφάνειας μέσα από τη δημιουργία γαλάζιας «Διαύγειας», μεταξύ άλλων περιλάμβανε τη μετακίνηση στα νέα γραφεία της οδού Πειραιώς με εξοικονόμηση ενοικίου και λειτουργικών δαπανών, αλλά και το άνοιγμα της Ν.Δ. στην ίδια τη βάση μέσα από την κάρτα μέλους.

Κάνοντας στο τέλος του 2017 τον απολογισμό αυτής της προσπάθειας στη Ν.Δ. μιλούν για «μικρό θαύμα εξυγίανσης» που τη φέρνει κοντά στην επίτευξη, μέσα στο 2018, του στόχου να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες από ιδιωτική χρηματοδότηση και η κρατική χρηματοδότηση να κατευθύνεται στην αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Τα λειτουργικά έξοδα της Ν.Δ. έχουν μειωθεί μέσα σε 21 μήνες κατά 74,4%, από 8,2 εκατ. ευρώ σε 2,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το πρώτο εννεάμηνο του 2017, 101.761 πολίτες προμηθεύτηκαν την κάρτα μέλους της Ν.Δ. προσφέροντας έσοδα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η Ν.Δ. έγινε επίσης το πρώτο κόμμα που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του βασικά στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης και μπήκε, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας ως προς τα οικονομικά».

Στο 10ο Συνέδριο, που αποτέλεσε το πρώτο ορόσημο στην πορεία της Ν.Δ. υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσιάστηκαν και οι πρώτες 25 προγραμματικές προτάσεις με τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις της «Συμφωνίας Αλήθειας» που έκτοτε αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο η Ν.Δ. επιδιώκει να χτίζει διαρκώς μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, η οποία θα στηρίζεται στην αλήθεια. Συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι το πολιτικό στίγμα του ως προέδρου της Ν.Δ. αφορά στην τοποθέτηση της αλήθειας στο επίκεντρο της πολιτικής του, όπως και στην ξεκάθαρη οριοθέτησή του απέναντι στο λαϊκισμό.

Ο ίδιος το είχε καταστήσει άλλωστε σαφές αμέσως μετά την εκλογή του: «Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο να μέτρα αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ. Τσίπρας».
Δεύτερο ορόσημο αποτέλεσε η ΔΕΘ του 2016, όπου άρχισε να ξεδιπλώνεται το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει κοστολογημένο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας το οποίο βασίζεται σε αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι προτάσεις

Επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν να προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του μία τακτική που δεν θα περιορίζεται στην άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά θα συνδυάζεται με την παρουσίαση προτάσεων από την ίδια τη Ν.Δ. Το σκεπτικό της αποτυπώνεται σε μία φράση που ο ίδιος χρησιμοποιεί συχνά μέχρι σήμερα: «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση».

Μετά από 20 μήνες προγραμματικής δουλειάς η γαλάζια ηγεσία δηλώνει έτοιμη όχι μόνο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές -που εκτιμά ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να γίνουν μέσα στο 2018- αλλά και να είναι, από την πρώτη κιόλας ημέρα, μία καλή κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος συνιστά βέβαια δυναμική διαδικασία και η επεξεργασία των προτάσεων είναι διαρκής, ωστόσο η ηγεσία της Ν.Δ. διαβεβαιώνει πως είναι ήδη έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης που θα αφορούν μεταξύ άλλων στη δομή και τη λειτουργία της διοίκησης και στη μείωση των φόρων.

Η διαδικασία κατάρτισης του γαλάζιου προγράμματος αποτελεί και ένα από τα πεδία υλοποίησης της δέσμευσης Μητσοτάκη για άνοιγμα της Ν.Δ. πέραν των κομματικών τειχών, καθώς περίπου 700 εμπειρογνώμονες ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Ν.Δ. Το άνοιγμα στην κοινωνία σηματοδοτήθηκε όμως και από τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια όπου περισσότεροι από 100.000 πολίτες τοποθετήθηκαν σε διλήμματα πολιτικής, καθώς και από την έντονη παρουσία προσκεκλημένων ομιλητών που δεν ανήκουν στη Ν.Δ., τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και στο ίδιο το 11ο Συνέδριο.

Οσο για το πολιτικό μήνυμα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές από το βήμα της Π.Ε. της Ν.Δ.: «Οταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει».

Μία σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο της διαδικασίας δημιουργικής ανανέωσης της Ν.Δ. είναι το μητρώο στελεχών. Από το 2016 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα έχουν ήδη περάσει από διαδικασίες αξιολόγησης περισσότερα από 2.000 στελέχη τα οποία έχουν ενσωματωθεί σε τομείς και γραμματείες ενδιαφέροντός τους. Ηδη έχουν ανακοινωθεί περίπου 100 νέα στελέχη, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν νέα ονόματα.

Το μήνυμα

«Αξιοκρατία και αξιολόγηση για όλους» είναι το μήνυμα που η ηγεσία της Ν.Δ. στέλνει εν όψει και της διαδικασίας συγκρότησης ψηφοδελτίων στα οποία η γαλάζια ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα αποτυπώνεται η ευρεία ανανέωση, σε ποσοστό 50%. Σε κάθε ψηφοδέλτιο θα συμπεριληφθεί και ένας τουλάχιστον υποψήφιος από τη νέα γενιά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι μόνο οι νυν βουλευτές έχουν εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια και όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση.

Δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει δίνει εξάλλου μέσα και από τη δέσμευση να αξιοποιήσει πρόσωπα χωρίς «κομματικά» κριτήρια σε θέσεις ευθύνης στην κυβέρνησή του.

Στην Πειραιώς σημειώνουν με ικανοποίηση ότι το εγχείρημα της δημιουργικής ανανέωσης προχωρά χωρίς να προκαλεί εσωκομματικές παρενέργειες.

Την εικόνα του 11ου Συνεδρίου επισφράγισε το μήνυμα ενότητας που εκπέμπεται σταθερά από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρίχνοντας όλο αυτό το διάστημα στο κενό και τις όποιες έξωθεν προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων για δήθεν εσωκομματικές διαιρέσεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Σταθερές σε αυτή τη διετία είναι οι επαφές και οι συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πρώην προέδρους Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά και Β. Μεϊμαράκη.

«Τα δύο τελευταία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήγαγε ένα αποτελεσματικό, ειλικρινές, συμμετοχικό και πιο εναρμονισμένο με τις σημερινές ανάγκες της χώρας πρότυπο ηγεσίας», υπογραμμίζουν στενοί του συνεργάτες δίνοντας το στίγμα μιας πορείας στη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έμπρακτα αποδείξει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Και αυτό εκπέμπεται όχι μόνο από τις πρωτοβουλίες στο εσωτερικό, αλλά και από τις 24 επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στο εξωτερικό, στηρίζοντας τη χώρα με τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του ΕΛΚ και κατά τις επαφές του με ξένους ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μεταφέρει όμως παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα για την ισχυρή μεταρρυθμιστική βούληση της Ν.Δ. παρουσιάζοντας και το σχέδιο στο οποίο θα στηρίξει την επιδίωξη για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Η ταχεία υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού σχεδίου εκτιμά ότι θα προσδώσει διαπραγματευτική ισχύ στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο μέσω της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία έχει δεσμευθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Απόστολος Χονδρόπουλος - Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Ημερήσιες προβλέψεις σε όλα τα ζώδια για την Κυριακή 20/05

Ο Χείρωνας μας μπερδεύει αυτό το Σαββατοκύριακο! Από την μία το Εξάγωνο του με...

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων 20ης Μαΐου 2018

Τι γράφει ο κυριακάτικος Τύπος Διαβάστε τα 14 πρώτα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των...

Έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση

Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους θεσμούς για την δ'...

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών: Αυθαίρετα πάνω στη θάλασσα

Τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων στους αιγιαλούς και στις παραλίες της χώρας προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Πρόκειται για μια...

Σε ιδιώτη παραχωρεί  το πάρκινγκ στο παλιό Λιμάνι ο Δήμος Μυκόνου

Yποχρέωση ενός Δήμου και κατά συνέπεια των νομικών του προσώπων είναι να βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη και τoν επισκέπτη με αποφάσεις που όχι μόνο θα εξασφαλίζουν τα δημόσια αγαθά, αλλά κυρίως θα...

Κατάθεση Αναφοράς για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απαγόρευση των 4τροχων μοτοσυκλετών στη Μύκονο

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή αναφορά για θέμα που απασχολεί τη νήσο Μύκονο του Νομού Κυκλάδων......

Ντίνα Σαμψούνη: Καλή τύχη και ……Καληνύχτα Cyclades24

Τι αναφέρει σε ανάρτησή της στον προσωπικό της  λογαριασμό στο Facebook , η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μύκονος Επόμενη Μέρα» και πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μυκόνου για το δημοσίευμα...

Πολάκης: Η πορεία του Κέντρου Υγείας Μυκόνου έχει αλλάξει ριζικά

Σχόλιο του Αναπληρωτή  Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη «Όσον αφορά τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν το ΚΥ Μυκόνου έχω να δηλώσω τα εξής. Πρώτον, το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ αφορά τα πεπραγμένα...

Δεκάδες πρόστιμα και λουκέτα από την ΑΑΔΕ σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο,

Κι ενώ η αγορά περίμενε τους ελέγχους από την ΑΑΔΕ να αρχίσουν από το καλοκαίρι, οι ελεγκτές των ΔΟΥ Ρόδου και Σύρου έκαναν, αιφνιδιαστικά την εμφάνισή τους το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, πιάνοντας...

Οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ

Στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, με την επωνυμία «ΑΕΠΙ - Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής...

Όλη η αλήθεια για τις μειώσεις στις συντάξεις

Εξαπλό είναι το σοκ που φέρνουν σε 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, με κύρια ή και επικουρική σύνταξη, οι πληρωμές του Δεκεμβρίου του 2018.........

ΗΠΑ: Μπορεί να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ευρώπη για συναλλαγές με το Ιράν

«Πιθανή» είναι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά ευρωπαϊκών εταιρειών που συνεργάζονται με το Ιράν, μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της...

Ισπανία: Η Μαδρίτη βάζει «φρένο» στην Airbnb

Οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες για πάνω από 90 ημέρες τον χρόνο και την καταχώρηση ολόκληρων πολυκατοικιών......