fb icon  tweeter icon  youtube icon linkedin icon tv icon radio icon
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 23:46

Το "τρίγωνο των Βερμούδων": Brexit, Deutsche Bank, Fed

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και το βαρύ –και για κάποιους επικίνδυνο– εκλογικό ημερολόγιο στην Ευρώπη, το οποίο ξεκινά αυτή την εβδομάδα με τις εκλογές στην Ολλανδία, δεν αποτελούν τα μοναδικά εμπόδια με.......

τα οποία είναι αντιμέτωπες οι αγορές το επόμενο διάστημα. Αν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες άγγιξαν πρόσφατα νέα ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones να σπάει και το φράγμα των 21.000 μονάδων, και τα πρώτα οικονομικά στοιχεία στηρίζουν ένα αισιόδοξο σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, τα σύννεφα αλλά και οι... εφιάλτες πάνω από τις αγορές δεν έχουν εξαφανιστεί, και μάλιστα έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Η αβεβαιότητα γύρω από το "πότε" και το "πώς" του Brexit στοιχειώνει τη στερλίνα, η νέα απόπειρα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche Bank δεν πείθει τους αναλυτές και αυξάνει τους φόβους για τις κεφαλαιακά αδύναμες τράπεζες στην Ευρώπη, ενώ η Fed συνεχίζει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Αν και το ευρώ κέρδισε έδαφος μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τη στάση της νομισματικής της πολιτικής, η κίνηση της Fed, εκτός του ότι θα αυξήσει το χάσμα πολιτικής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο δολάριο, "χτυπώντας", έτσι, περαιτέρω το ήδη ευάλωτο ευρώ στο επόμενο διάστημα.  

Σε στενό κλοιό η Μέι - Βουτιά στη στερλίνα

Μπορεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Tερέζα Μέι, να επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμά της για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, δηλαδή την εκκίνησή των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δεν πρόκειται να αλλάξει, έχοντας θέσει ως ημερομηνία τις 15 Μαρτίου, ωστόσο τα εμπόδια που έχουν προκαλέσει οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Λόρδων για αλλαγές στο αρχικό νομοσχέδιο –τις οποίες έχει χάσει η Μέι– προκαλούν ήδη καθυστέρηση στα σχέδιά της.

Αυτό έχει, με τη σειρά του, προκαλέσει τεράστια αναταραχή στις αγορές, στέλνοντας τη στερλίνα σε χαμηλά επτά εβδομάδων και εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές έχουν "χωνέψει" πλέον ότι το Brexit είναι αναπόφευκτο και θέλουν να δουν την ενεργοποίησή του άμεσα, έτσι ώστε να τελειώσει η αβεβαιότητα. Ωστόσο, αυτό δεν θα σημάνει και το τέλος της αναταραχής στην αγορά, αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαπραγματεύσεις, όταν ξεκινήσουν, προβλέπονται σκληρές και χρονοβόρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άνω Βουλή της Βρετανίας ψήφισε έτσι ώστε να δώσει στους νομοθέτες περισσότερη δύναμη στο να απορρίψουν τους τελικούς όρους της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνοώντας τις εκκλήσεις της Μέι να μην υπονομευθούν οι διαπραγματεύσεις τους.

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο απαιτεί πλέον ότι το Κοινοβούλιο της Βρετανίας πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία εξόδου πριν συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή –αν αποτύχουν οι συνομιλίες– οι νομοθέτες θα πρέπει να ψηφίσουν για να εγκρίνουν μια απόφαση εξόδου χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός του Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει τις αλλαγές όταν το νομοσχέδιο παρουσιαστεί προς έγκριση στην Κάτω Βουλή, όπου η Μέι έχει μια ισχνή πλειοψηφία. Η ήττα αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο για τη Mέι αν τα μέλη του δικού της κόμματος υλοποιήσουν τις απειλές τους να "εξεγερθούν", στηρίζοντας την τροπολογία.

Και τα εμπόδια για τη Mέι δεν σταματούν εκεί. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι δύσκολες και περίπλοκες.

Brexit "τώρα" θέλουν οι επενδυτές

Τα εμπόδια και η αβεβαιότητα στον δρόμο για το Brexit αποτυπώθηκαν έντονα στις αγορές, με τους επενδυτές να στέλνουν τη στερλίνα σε χαμηλό επτά εβδομάδων τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου, παρά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη του 2017 στις οποίες προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία.

Σύμφωνα με την ING, οι επενδυτές θα προτιμούσαν το Brexit να ξεκινήσει όσο πιο νωρίς γίνεται, αφού έχουν πλέον συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι αναπόφευκτο. "Οι αγορές θέλουν να δουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί τότε θα υπάρξει σαφήνεια γύρω από την τρέχουσα αβεβαιότητα".

"Οι εξελίξεις σχετικά με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 έχουν αρνητική επίπτωση στη στερλίνα, ενώ αρνητικός είναι ο αντίκτυπος και των τελευταίων στοιχείων, που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους", σημειώνει ο Stephen Gallo, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην BMO Capital, προσθέτοντας ότι η πολιτική επηρεάζει το νόμισμα περισσότερο από τα θεμελιώδη μεγέθη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η στερλίνα έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από την ημέρα του δημοψηφίσματος για το Brexit, τον περασμένο Ιούνιο.

Το μεγάλο και επικίνδυνο στοίχημα της Deutsche Bank - Νέοι φόβοι γύρω από τον γερμανικό κολοσσό

Οι μετοχές της Deutsche Bank, οι οποίες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα turnaround stories του 2016, σημειώνοντας ράλι της τάξης του 75% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και από τα ιστορικά χαμηλά των 10 ευρώ βρέθηκαν σε χρόνο... dt στα 18 ευρώ περίπου, επέστρεψαν στην οδό της μεγάλης διόρθωσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του γερμανικού κολοσσού άντλησης 8 δισ. ευρώ, την τέταρτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το 2010. Αυτό φέρνει το σύνολο της άντλησης κεφαλαίων στην οποία έχει προχωρήσει συνολικά η τράπεζα από την εποχή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση στα 30 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή και, στο άνοιγμα των συναλλαγών τη Δευτέρα, η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε σχεδόν 7%, ενώ οι απώλειες συνεχίστηκαν, ξεπερνώντας το 10% σε εβδομαδιαία βάση.

Το νέο σχέδιο

Η άντληση κεφαλαίων θα γίνει μέσω της έκδοσης 687,5 εκατ. νέων μετοχών, οι οποίες θα τιμολογηθούν περί τα 11,65 ευρώ, τιμή που αποτελεί discount 39% σε σχέση με την τιμή των 19,14 ευρώ με την οποία έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον CEO της Deutsche Bank, John Cryan, η κίνηση αυτή, μαζί με το ΙΡΟ ενός μειοψηφικού ποσοστού των δραστηριοτήτων διαχείρισης ενεργητικού και την πώληση άλλων assets, θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας "άνω του 13%", από 11,9% στα τέλη του 2016.

Στους τελευταίους μήνες του 2016 η γερμανική τράπεζα έβαλε τις βάσεις για μια "νέα αρχή", με αποκορύφωμα και τον διακανονισμό του προστίμου με τις Αρχές των ΗΠΑ, το οποίο διαμορφώθηκε τελικά στα 7,2 δισ. ευρώ, γεγονός που καθησύχασε τις αγορές.

Η D.B. διαμήνυσε τότε ότι δεν θα χρειαστεί κρατική διάσωση και δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων για να πληρώσει το πρόστιμο, ωστόσο οι αναλυτές δεν είχαν πειστεί και προειδοποιούσαν πως πριν από το καλοκαίρι του 2017 ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.

Τελικά, ο John Cryan άλλαξε κάθετα... γνώμη και τώρα ζητά από τους επενδυτές να υπογράψουν ένα... τσεκ ύψους 8 δισ. ευρώ για τα νέα του σχέδια για την τράπεζα, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει συνολικές ζημίες πάνω από 8 δισ. ευρώ...

Δεν "πείθεται" η αγορά

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές δεν πείθονται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης του γερμανικού τραπεζικού γίγαντα, αφού τα αντίστοιχα σχέδια της τράπεζας το 2016 δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και "χτύπησαν" την εμπιστοσύνη των επενδυτών γύρω από την τράπεζα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τη Citigroup, η Deutsche Bank θα χρειαστεί να αντλήσει περαιτέρω 2 δισ. ευρώ, καθώς δεν αρκούν τα κεφάλαια τα οποία στοχεύει να αντλήσει αυτήν τη στιγμή, ενώ κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η κίνηση της γερμανικής τράπεζας ανοίγει το "κουτί της Πανδώρας", στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες είναι αντιμέτωπες με ελλείψεις κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της J.P. Morgan, Kian Abouhossein, το συνολικό dilution στα κέρδη για τους υφιστάμενους μετόχους θα είναι περίπου 11%, λαμβάνοντας υπόψη το αναμενόμενο όφελος που θα έχει η κερδοφορία της τράπεζας από το χαμηλότερο κόστος.

"Το πρόβλημα είναι ότι η Deutsche έχει προχωρήσει σε πολλές αυξήσεις κεφαλαίου κατά το παρελθόν μόνο και μόνο για να... επιστρέψει στους επενδυτές ζητώντας περισσότερα κεφάλαια και, έτσι, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός στην αγορά", σημείωσε ένας από τους 10 κορυφαίους επενδυτές της Deutsche Bank, ο οποίος δεν είχε ακόμη αποφασίσει αν θα λάβει μέρος στην ΑΜΚ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα αυτή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θα είναι επώδυνη – η έκδοση δικαιωμάτων θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της Deutsche Bank κατά 50%, γι' αυτό και οι επενδυτές "απάντησαν" στα σχέδια στέλνοντας σε sell-off τη μετοχή της.

Τι σημαίνει για τις αγορές η νέα αύξηση επιτοκίων της Fed
Ένα ακόμα πιο ισχυρό δολάριο, νέο ράλι στις τράπεζες, "χτύπημα" στις αναδυόμενες αγορές, sell-off στα ομόλογα και ισχυρές πιέσεις στον χρυσό. Αυτές θα είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιπτώσεις από την επιθετική πολιτική της Fed, η οποία αναμένεται, στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα, να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές μόλις πριν από... 15 ημέρες.

Στο 90% οι πιθανότητες

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι αγορές έδιναν μόλις 30% πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο, ωστόσο από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου, και με αποκορύφωμα την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν την προηγούμενη Παρασκευή, οι πιθανότητες για μια τέτοια κίνηση εκτοξεύθηκαν στο 90%.

Η αύξηση των επιτοκίων, η οποία αναμένεται κατά τη διήμερη συνεδρίαση στις 14 και 15 Μαρτίου, θα είναι η τρίτη σε περίπου 10 χρόνια. Οι αγορές αντέδρασαν οδηγώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλότερα και έστειλαν τον χρυσό σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

"Πλέον περιμένουμε επτά αυξήσεις των επιτοκίων για το διάστημα 2017-2018 και αυτό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον χρυσό", επισημαίνει ο αναλυτής της Natixis, Bernard Dahdah, προσθέτοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι πιθανό να είναι ευαίσθητο σε εκροές από τα ETFs χρυσού.

Και η Natixis δεν είναι η μόνη που άλλαξε την εκτίμησή της για τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων. Μέχρι πριν από λίγο διάστημα οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έβλεπαν δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2017, με την πρώτη να έρχεται τον Ιούνιο. H UBS "ανέβασε" τις προβλέψεις της σε τρεις αυξήσεις, από δύο που έβλεπε πριν, ενώ η NatWest Markets σε τέσσερις, από δύο.

Σύμφωνα με την RBC Capital Markets, η νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ιστορικά υψηλά τις τραπεζικές μετοχές της Wall Street, δίνοντας σύσταση "Οverweight" στον κλάδο.

"Η Fed είναι πρόθυμη να πάρει τα ηνία των αγορών και έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία και αυτό θα τονώσει τα χρηματιστήρια", σημειώνει ο Jerry Lucas, στρατηγικός αναλυτής της UBS Wealth Management. "Μια ισχυρή χρηματιστηριακή αγορά δίνει επίσης στη Fed εμπιστοσύνη ότι μπορεί να προχωρήσει με τον στόχο των τριών αυξήσεων φέτος".

Το comeback του δολαρίου

Όπως σημειώνει η BofA - Merrill Lynch, το δολάριο ΗΠΑ επιστρέφει. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, όπως τονίζει, οι επενδυτές είχαν παραιτηθεί από το αμερικανικό νόμισμα, δεδομένης της έλλειψης ενός καταλύτη. Ανέμεναν ότι Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και ότι τα φορολογικά κίνητρα των ΗΠΑ θα καθυστερήσουν ή θα αποδυναμωθούν σημαντικά. Ωστόσο, η Fed αποφάσισε τελικά να δώσει το ισχυρό σήμα.

Το δολάριο αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω ράλι, όπως τονίζει η BofA. Oι τοποθετήσεις και οι αποτιμήσεις δεν είναι "τεντωμένες" και το αμερικανικό νόμισμα θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα υψηλότερα και μετά την αύξηση των επιτοκίων του Μαρτίου. Ωστόσο, οι προοπτικές του δολαρίου είναι πιο αβέβαιες μακροπρόθεσμα, και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Tραμπ μπορεί να κινηθεί ενάντια σε ένα ισχυρό δολάριο και μπορεί τελικά να στραφεί περισσότερο στον προστατευτισμό. Η επιλογή του για την αντικατάσταση Γέλεν μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιο πρόσωπο που προτιμά ένα πιο αδύναμο δολάριο.

Ελευθερία Κούρταλη 

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί - capital.gr

Translate this Page

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

«Έφυγε» ο καθηγητής Βασίλης Καρύδης

«Έφυγε» σήμερα ο καθηγητής Βασίλης Καρύδης ο οποίος διετέλεσε βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη το...

Μέρκελ: Καλή συγκυρία για αλλαγές και λόγω Ελλάδας

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη Μέρκελ λόγω της ενδοκυβερνητικής κρίσης με τους...

Έ. Κουντουρά: Καλωσορίζουμε και υποστηρίζουμε τις νέες επενδύσεις στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα

«Καλωσορίζουμε και υποστηρίζουμε τις νέες επενδύσεις της Thomas Cook στον δυναμικά αναπτυσσόμενο...

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Απόδραση σε ένα Country Chic εξοχικό!!

Δίπλα στη σκιά ενός γιγαντιαίου δέντρου, που βρίσκεται σε ένα όμορφο κήπο και περιβάλλεται από τα γειτονικά αμπέλια και περιβόλια, είναι αυτό το όμορφο και κομψό, ρουστίκ σπίτι!! Έχει αναπαλαιωθεί...

Σκληρές και σκασμένες φτέρνες; Όχι πια!! Η Απόλυτη σπιτική «συνταγή για βελούδινα πόδια!!

Η σπιτική «συνταγή» που μαλακώνει ακόμα και τις πιο σκασμένες φτέρνες!! Η φυσική και αποτελεσματική αντιμετώπιση για τις σκασμένες φτέρνες.....

5 βήματα για Μεταξένια χέρια!! (Tips)

Τα χέρια πρέπει πάντα να είναι όμορφα και περιποιημένα έτσι ώστε και το μανικιούρ να δείχνει τέλειο και όλοι να παρακαλούν να σου φιλήσουν τα χέρια!! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να έχεις μεταξένια...

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Μύκονο και σε όλη την Ελλάδα [Πίνακας]

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.......

Καταγγελία της ΠΟΠ-ΟΤΑ κατά του Δημάρχου Μυκόνου για τη διαδικασία αξιολόγησης

Σφοδρή επίθεση εναντίον του δημάρχου Μυκόνου εξαπολύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσης ΠΟΠ-ΟΤΑ και τον καταγγέλλει για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του.........

Τροπολογία για ενοικιαζόμενα Ι.Χ. με οδηγό

Σε μιση ωρα μειώνεται η υποχρέωση της ελάχιστης διάρκειας σύμβασης τριών ωρών που έχουν οι εταιρίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό, σύμφωνα με τροπολογία που.........

Σκοπιανό: Ολόκληρη η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία» (pdf)

Έως το τέλος του 2018 οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων - Παραπέμπεται σε Επιτροπές το θέμα της χρήσης των εμπορικών σημάτων (μακεδονικός χαλβάς), οι οποίες θα βγάλουν αποτέλεσμα σε τρία χρόνια -...

Αποσύρεται η τροπολογία που

Παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη επί της τροπολογίας που κατατέθηκε στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών........

Η sexy Lindsay Lohan απολαμβάνει..... την Μύκονο....όχι μόνο για διακοπές.... [pics]

Η Lindsay Lohan βρίσκεται για ένα ακόμα καλοκαίρι στη Μύκονο και πλέον όχι μόνο για διακοπές αλλά και για δουλειά!!.......

Σε ανοδική τροχιά η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών στη Μύκονο

Ενδιαφέρον ξένων αγοραστών σε νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα σε Μύκονο, Κέρκυρα, Κρήτη, Πάρο - Σε ανοδική τροχιά η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών.....