Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018
Σάββατο, 12 Αύγουστος 2017 17:11

Οκτώ μύθοι για τον ήλιο που μέχρι τώρα σας… «έκαιγαν»

Ετοιμαστείτε να μάθετε όλη την αλήθεια για τους δείκτες προστασίας και τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό που θα σας προστατέψει πραγματικά από τον ήλιο, έτσι ώστε φέτος το καλοκαίρι να μην τη βγάλετε πάλι….
γιαουρτωμένοι.
Η προστασία από τον ήλιο, ξέρουμε όλοι πλέον καλά, ότι είναι απολύτως απαραίτητη και σύμφωνα με το αμερικάνικο Skin Cancer Foundation, πέντε ή περισσότερα εγκαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής μας -όχι ενός καλοκαιριού- διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος, ενός από τους πιο σοβαρούς καρκίνους του δέρματος.

Πολλές φορές, όμως, νομίζουμε ότι προστατευόμαστε από τον ήλιο, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε και πάλι εντελώς εκτεθειμένοι και επιρρεπείς, λόγω άγνοιας. Δείτε ποιοι είναι οι μύθοι όσον αφορά την προστασία μας από τον ήλιο και πάρτε τα μέτρα σας, έτσι ώστε φέτος να είστε ασφαλής και μακριά από άσχημα ενδεχόμενα.
 
Μύθος 1: Το σταδιακό μαύρισμα μας προστατεύει από τα εγκαύματα
Σίγουρα το να βγείτε στο δυνατό ήλιο με κάτασπρο δέρμα αποτελεί μια πολύ κακή επιλογή, αλλά η αλήθεια είναι ότι και το μαύρισμα προσφέρει πολύ λίγα σαν προστασία απέναντι στο έγκαυμα στους ανθρώπους με ούτως ή άλλως ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαύρισμα (είτε αυτό προέρχεται από φυσικούς τρόπους είτε από τεχνητούς τρόπους) προσφέρει προστασία με δείκτη γύρω στο 2 με 3 στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμο προς μέτριο τόνο επιδερμίδας, δηλαδή η προστασία του μαυρίσματος ισοδυναμεί με ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας…
Μύθος 2: Δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό νωρίς το πρωί
Μπορεί οι ώρες υψηλού κινδύνου να είναι από τις 10 μέχρι τις 4 κι εσείς να φροντίζετε να κάνετε τη γυμναστική σας ή τις εξωτερικές δουλειές σας νωρίς το πρωί, αυτό, όμως, δεν σας κρατά απόλυτα προφυλαγμένους από τον ήλιο.

Ο λόγος είναι ότι παρ’ όλο που οι ακτίνες UVB είναι πιο έντονες από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο αυτές τις ώρες, οι ακτίνες UVA υπάρχουν όποτε υπάρχει και φως έξω, ακόμη και νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα ή τις συννεφιασμένες μέρες.

Οι UVA εισχωρούν βαθιά στην επιδερμίδα και συντελούν στη δημιουργία καρκίνου του δέρματος, γι’ αυτό μην αμελείτε ποτέ το καπέλο και το αντηλιακό σας.
Μύθος 3: Αν φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε
Οι δείκτες προστασίας στα αντηλιακά κάθε χρόνο φαίνεται να ανεβαίνουν και σίγουρα αισθάνεστε πολύ σίγουροι για την αγορά σας, όταν φεύγετε από το φαρμακείο με τον πιο ψηλό δείκτη που βρίσκετε. Δυστυχώς, όμως, η διαφορά στην προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά με ψηλότερο δείκτη προστασίας είναι μικρή.

Για παράδειγμα, το αντηλιακό με SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB του ήλιου, ενώ το αντηλιακό με 30 SPF μπλοκάρει το 97% και με SPF 50 το 98%, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.

Αυτό που πρέπει να κοιτάτε προσεκτικά είναι όχι τόσο ο πολύ ψηλός δείκτης προστασίας, αλλά το να είναι αντηλιακό «ευρέος φάσματος», έτσι ώστε να προστατεύει και από τις UVA, αλλά και από τις UVB ακτίνες. Όσον αφορά το δείκτη προστασίας, προτιμήστε αυτά με 15-30, ανάλογα με το πόση ώρα κάθεστε στον ήλιο, πόσο ιδρώνετε κ.λπ.
Μύθος 4: Το «water resistant» σημαίνει αδιάβροχο
Το καλοκαίρι, λογικό είναι να επιλέγουμε τα αντηλιακά με την ένδειξη «water resistant», μιας και κάνουμε μπάνια στη θάλασσα και βρεχόμαστε. Πιθανόν, όμως, να έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μια μέρα στη θάλασσα, γυρίζετε σπίτι πάλι κόκκινοι και αφυδατωμένοι, έχοντας βάλει 1-2 φορές μόνο αντηλιακό, πιστεύοντας ότι είναι αδιάβροχο και αντέχει στο νερό.

Σας έχουμε νέα: το αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο! Το «water resistant» σημαίνει ότι αν βραχείτε αυτό δεν θα φύγει αμέσως και ότι θα παραμείνει στο δέρμα σας περισσότερη ώρα από το απλό αντηλιακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει στην επιδερμίδα σας όλη την ημέρα. Κάθε φορά που βουτάτε στο νερό και σκουπίζεστε χάνει μέρος της προστασίας του, γι’ αυτό φροντίστε να το ανανεώνετε συχνά.
Μύθος 5: Το καπέλο προστατεύει το κεφάλι και το πρόσωπό μας
Η αλήθεια είναι ότι το αντηλιακό στο πρόσωπο, ειδικά όταν ιδρώνουμε, δημιουργεί άσχημη αίσθηση και το καπέλο αποτελεί μια καλή λύση.

Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι το καπέλο μπλοκάρει τις ακτίνες που έρχονται κατευθείαν από ψηλά, όχι όμως κι αυτές που αντανακλούν από το έδαφος –και μη νομίζετε ότι από αυτές δεν κινδυνεύετε.

Η αντανάκλαση στο νερό, την άμμο, αλλά και το χιόνι είναι αρκετή ώστε να προκαλέσει ζημιά, γι’ αυτό εκτός από το καπέλο, φορέστε το αντηλιακό, αλλά και γυαλιά ηλίου για μεγαλύτερη προστασία.
Μύθος 6: Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα «μπλοκάρουν» τον ήλιο
Τα σκούρα χρώματα όντως απορροφούν τη ζέστη και μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερη δυσφορία, στην πραγματικότητα, όμως, προσφέρουν περισσότερη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, ενώ σημασία έχει και το ύφασμα.

Οι ακτίνες δεν μπορούν να περάσουν τα «σφιχτής» ύφανσης ρούχα, με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι, το οποίο μπορεί να είναι και βρεγμένο, δεν μας προσφέρει τελικά μεγάλη προστασία. Με λίγα λόγια, αν μπορείτε να δείτε το φως μέσα σε ένα ύφασμα, σημαίνει ότι οι ακτίνες UV μπορούν να το διαπεράσουν, γι’ αυτό επιλέξτε σκουρόχρωμα ρούχα με UPF (ultra violet protection factor) 50 ή περισσότερο.
Μύθος 7: Αν έχουμε σκουρόχρωμο δέρμα, δεν κινδυνεύουμε
Το σκούρο δέρμα σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο να πάθουμε έγκαυμα, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης μελανίνης στην επιδερμίδα μας, αλλά όχι ότι έχουμε ανοσία στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ακόμη κι αν δεν καίγεστε εύκολα, χρειάζεστε απαραιτήτως προστασία. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει, συμβουλευτείτε έναν ειδικό, αλλά σε καμία περίπτωση μην βγαίνετε στον ήλιο απροφύλαχτοι.
Μύθος 8: Χρειαζόμαστε απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για τη σύνθεση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες, αφού κρατά τα οστά μας γερά και βοηθά στην καύση του λίπους και ο ήλιος είναι η σημαντικότερη πηγή της, αφού όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτόν τη συνθέτει ο οργανισμός μας.

Δυστυχώς, όμως, ο ήλιος δεν αποτελεί ούτε ασφαλή, ούτε το σωστό τρόπο παραγωγής της βιταμίνης σε επάρκεια. Γι’ αυτό προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τον ήλιο μέχρι ένα βαθμό και στη συνέχεια να διατηρείτε υγιή τα επίπεδα της βιταμίνης μέσω της διατροφής σας ή των συμπληρωμάτων διατροφής.
Πηγή:clickatlife
NewsRoom Mykonos Ticker

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Αλέξης Τσίπρας από τη Σύρο: Εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας η διασύνδεση των Κυκλάδων

Τσίπρας: Νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας - Τέλος στην ενεργειακή “ομηρία” των μικρών και...

Έρχονται γρηγορότερες επιστροφές ΦΠΑ

Να γυρίσει τον "τροχό" των επιστροφών ΦΠΑ προκειμένου να κινείται ταχύτερα σχεδιάζει το υπουργείο...

Ξεκινά η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την εγγραφή των πολιτών στους οικογενειακούς γιατρούς που θα...

Follow Mykonos Ticker

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Το π=3,14 σε μουσική!! Κάτι συγκλονιστικό που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί ... (Videos)

Η παγκόσμια σταθερά π=3,14 Η μέρα του αριθμού π - Δείτε γιατί γιορτάζει σήμερα η μαθηματική σταθερά Η πιο "διάσημη" μαθηματική σταθερά, εξαιτίας των ιδιοτήτων της, είναι η σταθερά π (όπως...

Πως καθαρίζουμε αποτελεσματικά και οικολογικά τα χαλιά και τις μοκέτες μας από τα ακάρεα!!

Είναι γνωστό πως στα χαλιά και τις μοκέτες μαζεύονται πολλά ακάρεα. Τα χαλιά είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά όσο είναι στρωμένα, όμως μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές για ένα...

MyDomaine: Η Μύκονος επιλέγεται στους ομορφότερους προορισμούς του κόσμου!!

Η Μύκονος, συγκαταλέγεται μεταξύ των ομορφότερων προορισμών του κόσμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου MyDomaine......

Tanta Mykonos Tanta Monaco  -  Η Αννα Καμμή καταγγέλει τον Μίλτο Ατζαμόγλου για καθεστωτική αλαζονεία

Ανάρμοστη συμπεριφορά του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Ατζαμόγλου προκαλεί την αποχώρηση της Άννας Καμμή από συνεδρίαση του Δ.Σ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έχει φανεί από τις αρχές αυτής της δημοτικής...

Αυτός είναι ο νεαρός επιχειρηματίας που επενδύει στη Μύκονο

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και η αγάπη του Ρόα για το νησί των ανέμων "Επιχειρηματίας γεννιέσαι, δε γίνεσαι", δηλώνει ο Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος John Roa που ξεκίνησε...

Μύκονος: Εντοπισμός και κατάσχεση ναρκωτικών από το Λιμενικό

Το Λιμενικό Σώμα καταγράφει τον εντοπισμό και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών από τις κατα τόπους Λιμενικές Αρχές καθώς και συλλήψεις.......

Πόνος στον αυχένα: Το κόλπο της γιαγιάς με το σεσουάρ!

Μάθετε αμέσως τι πρέπει να κάνετε… Δεν ξέρω για εσάς αλλά ένα θέμα με τον αυχένα το έχουν οι περισσότεροι! Μάλιστα μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ! Ειδικά αν σε πιάσει με το που ξυπνάς μπορεί να...

Πότε θα γίνει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στα σχολεία της ΠΕ - Πότε κλείνουν για Πάσχα και πότε ανοίγουν

Ακολουθεί απόσπασμα για το πότε κλείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας για το Πάσχα και τι ισχύει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου........

Τα «ψιλά γράμματα» της ρυθμιστικής εγκυκλίου για τα τουριστικά σκάφη

Ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις, με σκοπό την ομοιόμορφη εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου δραστηριοποίησης των τουριστικών πλοίων.....

Τι αλλάζει στις ποινές του ΚΟΚ, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα ταξί

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών Ριζικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), στον τομέα των ταξί, στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, προβλέπει μεταξύ άλλων...