fb icon Facebook tweeter icon Twitter youtube icon Youtube radio icon
Web Radio
tv icon Mykonosticker TV
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2018
Κυριακή, 29 Οκτώβριος 2017 12:18

Γ. Βρούτσης: Η ενότητα της ΝΔ είναι πιο ισχυρή από ποτέ

«Δεν χωράνε παραφωνίες στην κοινή προσπάθεια»

«Η 3η αξιολόγηση μπορεί, μέχρι τώρα να μην περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα, όμως περιέχει θεσμικές αλλαγές, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος και το 50+1 για την κήρυξη της απεργίας» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του ο τομεάρχης Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης,......

δηλώνοντας, επίσης, ότι «η 1η και η 2η αξιολόγηση έκλεισαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και βαρύ τίμημα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους».

Μιλώντας για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι «η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), αποκάλυψε την τραγική εικόνα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία» και τονίζει ότι «η ρύθμιση για τις 120 δόσεις έχει ήδη καθυστερήσει».

Ερωτηθείς εάν «η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια» ο Γιάννης Βρούτσης απαντά ότι «ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σκληρό και με επώδυνα μέτρα του 4ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Για το αν η ΝΔ προσανατολίζεται να ψηφίσει το «κοινωνικό μέρισμα των 1.000 ευρώ που θα δώσει και φέτος η κυβέρνηση» ο κ. Βρούτσης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ΝΔ ήταν η πρώτη που έδωσε το κοινωνικό μέρισμα το 2014 στοχευμένα και με εισοδηματικά κριτήρια» και υποστηρίζει ότι η φετινή καταβολή θα πρέπει να έχει διπλή στόχευση: «Να κατευθυνθεί στους μακροχρόνια άνεργους και να έλθει μέσα από την οριζόντια μείωση -για όλους τους Έλληνες- του ΕΝΦΙΑ».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της ΝΔ μετά και την διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα, ο τομεάρχης της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «δεν χωράνε παραφωνίες και προσωπικοί τακτικισμοί που να υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια» και δηλώνει πως «η ενότητα της ΝΔ είναι πιο ισχυρή από ποτέ».

Τέλος, ερωτηθείς εάν η εξάντληση της τετραετίας «βοηθά ή δυσκολεύει τη ΝΔ» ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι «αν κάποιον δυσκολεύει η απίθανη εξάντληση της 4ετιας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή είναι η ελληνική κοινωνία».

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ- τομεάρχη Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννη Βρούτση στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ερ. Κύριε Βρούτση, ασπάζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης, ότι η 3η αξιολόγηση αφενός δεν θα έχει μεγάλα εμπόδια και αφετέρου ότι δεν θα ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα;

Απ. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει, ότι η παρούσα κυβέρνηση -ακόμη και στα εύκολα- τα κάνει «θάλασσα». Οι έντονες ιδεοληψίες και οι εσωτερικές αντιφάσεις της, μπλοκάρουν -εδώ και 3 χρόνια τώρα- την υλοποίηση κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Η 1η και η 2η αξιολόγηση έκλεισαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με τίμημα ιδιαίτερα βαρύ για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η 3η αξιολόγηση, μπορεί μέχρι τώρα να μην περιλαμβάνει δημοσιονομικά, όμως περιέχει θεσμικές αλλαγές όπως είναι ο συνδικαλιστικός νόμος και το 50 +1 για την κήρυξη της απεργίας, κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε την απόλυτη «κόκκινη» γραμμή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς δεν ξεχνά τις μεγάλες συγκεντρώσεις που προκαλούσε στο Σύνταγμα, στις οποίες δήλωνε ότι αν συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο θα καταργούνταν η δυνατότητα στην απεργία. Ανάλογη «κόκκινη» γραμμή αποτελούσαν και οι ομαδικές απολύσεις, που τελικά ψήφισε την πλήρη απελευθέρωση τους χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Ερ. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, εκφράζει αισιοδοξία ότι βρίσκεται στο στάδιο συμφωνίας με τους θεσμούς σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θεωρείτε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 120 δόσεων που θα ανακουφίσει πολλούς οφειλέτες;

Απ. Η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ αποκάλυψε την τραγική εικόνα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το 2014, τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 10,9 δισ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκτοξευτεί στα 30,5 δισ. ευρώ ή αύξηση 179%. Γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι εκτός από τη φορολογική, έχει πλέον επιτευχθεί και ασφαλιστική «εξόντωση» των πολιτών. Αυτό οφείλεται στις ολέθριες και «ταξικές» εισφορές που έχει επιβάλλει εμμονικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο πιο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας μας. Όσο για τη ρύθμιση για τις πολυπόθητες 120 δόσεις, έχει ήδη καθυστερήσει. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια που θα προβλέπει, καθώς και από το εύρος ένταξης των οφειλετών σε αυτήν.

Ερ. Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν, επίσης, ότι «εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ». Τι απαντάτε στην παραπάνω τοποθέτηση;

Απ. Απέναντι στις ανώνυμες πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Με βάση το χρηματοδοτικό προγραμματισμό από το 3ο μνημόνιο, από το ποσό των 86 δισ. ευρώ, θα έπρεπε μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 να έχουμε λάβει 76 δισ. ευρώ. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, από το ποσό αυτό που προβλέπονταν, δεν έχουμε λάβει 12,8 δισ. ευρώ. Αν και έχουμε πάρει αχρείαστα μέτρα λιτότητας 14,5 δισ. ευρώ. Όσο αφορά τον ΕΦΚΑ, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Η ανικανότητα και η ολιγωρία της κυβέρνησης, που έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Ποσό που ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ. Ο ΕΦΚΑ έχει μετατραπεί σε «μνημείο» λαθροχειρίας, καθώς ο προϋπολογισμός του -μέχρι σήμερα- έχει ήδη αλλάξει 10 φορές. Μάλιστα, πρόσφατα προκειμένου να εμφανίσει πλεόνασμα, αφαίρεσαν από τις δαπάνες 550 εκατ. ευρώ, ποσό που προοριζόταν για τις συντάξεις. Ενώ μόλις προχθές, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι αποδόθηκαν 200.000 «μαϊμού» συντάξεις. Δηλαδή, περισσότερες από όσες ανέφερε το αδιάψευστο και διαφανές σύστημα «ΗΛΙΟΣ».

Ερ. Κύριε Βρούτση, εάν ολοκληρωθεί στον πρέποντα χρόνο η γ΄ αξιολόγηση αυτό θα σημαίνει και την έξοδο από τα μνημόνια το 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Απ. Ακόμη και αν στην καλύτερη περίπτωση, κλείσει η 3η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, από την 1/1/2018 θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σκληρό και με επώδυνα μέτρα 4ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2018 και 7,2 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2022. Μέτρα, που θα προκαλέσουν πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία, καθώς αφορούν στην απώλεια δυο συντάξεων, ενός μισθού για τους εργαζόμενους, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, το επώδυνο τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, την κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και τις ολέθριες ασφαλιστικές εισφορές που θα αυξηθούν μέχρι και 61%.

Ερ. Ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται ήδη να μοιράσει, κε νέου, εν όψει εορτών, το κοινωνικό μέρισμα των 1.000 ευρώ. Η ΝΔ πέρυσι ήταν αντίθετη. Φέτος, θα το ξανασκεφτείτε;

Απ. Η Ν.Δ. ήταν η πρώτη που έδωσε κοινωνικό μέρισμα το 2014, στοχευμένα και με εισοδηματικά κριτήρια. Ένα μέρισμα που λυσσαλέα κατήγγειλε ως «αιματοβαμμένο» και που τελικά δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μέρισμα, όμως, που είχε προέλθει από ένα οικονομικό περιβάλλον με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και κυρίως από μια οικονομία που βρισκόταν σε ανάπτυξη + 0,7% (2014). Το σημερινό πλεόνασμα, είναι προϊόν υπερφορολόγησης, από μια οικονομία που βρίσκεται -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- σε ύφεση (-0,2% το 2015 και -0,3% το 2016). Επιπλέον, κανείς δεν ξεχνά την περσινή μεγάλη γκάφα της κυβέρνησης, όταν έδωσε μέρισμα ακόμη και σε βουλευτές. Η φετινή κατανομή του πλεονάσματος, θα πρέπει να έχει διπλή στόχευση. Αφενός θα πρέπει να κατευθυνθεί στους μακροχρόνια ανέργους, την πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα και αφετέρου θα πρέπει να έρθει μέσα από την οριζόντια μείωση -για όλους τους Έλληνες- του ΕΝΦΙΑ, που έχει το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ωφελιμότητας.

Ερ. Να περάσουμε και στα εσωκομματικά της ΝΔ. Προ ημερών διεγράφη από το κόμμα η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ;

Απ. Από την πρώτη μέρα της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι σήμερα, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ιεραρχικά έρχεται δεύτερο σε σχέση με κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό. Τη θεσμική διολίσθηση και την αξιακή παρακμή της χώρας. Είναι αναγκαία όσο ποτέ η ισχυροποίηση της Δημοκρατίας και η επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. Στη μάχη αυτή, ειδικά από τους βουλευτές, δεν χωράνε παραφωνίες και προσωπικοί τακτικισμοί που να υπονομεύουν την κοινή αυτή προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, η ενότητα της Ν.Δ. δεν είναι μόνο δεδομένη, αλλά και πιο ισχυρή από ποτέ.

Ερ. Κύριε Βρούτση η προοπτική εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βοηθά ή δυσκολεύει τη ΝΔ;

Απ. Αν κάποιον δυσκολεύει η απίθανη προοπτική εξάντλησης της 4ετιας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή είναι η ελληνική κοινωνία. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι αυτοί που καθημερινά νιώθουν στο «πετσί» τους τις βαρύτατες συνέπειες των 14,5 δισ. ευρώ μέτρων των 2 αχρείαστων μνημονίων που έφερε -με αποκλειστικά δική του ευθύνη- ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέρα που παρατείνεται η παραμονή του στην εξουσία, προκαλείται ζημιά στον τόπο και απώλεια εισοδήματος για τους Έλληνες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η σημερινή διακυβέρνηση δεν αφήνει να διαφανεί καμία πραγματική προοπτική και ελπίδα εξόδου από το αδιέξοδο. Ακόμη και οι προοπτικές για ισχνή μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αποτελούν ανάκαμψη και όχι αληθινή ανάπτυξη, καθώς στηρίζονται αποκλειστικά στην κατανάλωση και όχι σε επενδύσεις και εξαγωγές, όπως θα έπρεπε.

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ουσιαστικός συμπαραστάτης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ειδικότερα του ερασιτεχνικού...

Κανονικά από αύριο το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων

Τη μη περαιτέρω κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης, αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της...

Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητά με ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο

Με συντριπτική πλειοψηφία 607 ψήφων το ευρωκοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν...

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Φρένο στις παράνομες ναυλώσεις επαγγελματικών σκαφών προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής

Φρένο στις παράνομες ναυλώσεις τουριστικών επαγγελματικών σκαφών (Yacht) βάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως τόνισε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής από το βήμα των...

Εντοπίστηκε η σορός του άτυχου πιλότου από πλήρωμα αλιευτικού (video)

Το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους από τη Σκύρο εντόπισε τη σορό του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, καθώς και μερικά από τα συντρίμμια του Μιράζ...

Πτώση μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5 στη Σκύρο

Αγωνιώδης προσπάθεια εντοπισμού του αγνοούμενου χειριστή - Το Mirage 2000-5 συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών μαζί με ακόμη ένα.........

Έκπτωση 20% στα πρόστιμα για όσους τακτοποιήσουν αυθαίρετα

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα με βάση όσα προβλέπονται από τον νέο νόμο............

Εξιχνιάστηκαν σπείρες που έκλεβαν πολυτελή ρολόγια στη Μύκονο - Αναζητούνται επτά Ιταλοί

Εξιχνιάστηκαν χθες μετά από πολύμηνη εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, η δράση τριών συμμοριών που αφαιρούσαν πολυτελή ρολόγια χειρός από πεζούς σε πολυσύχναστες...

Ουραγός στη Μεσόγειο η Ελλάδα στον κλάδο πολυτελών διακοπών

Ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις σημαντικότερες χώρες προορισμού ταξιδιωτών στη Μεσόγειο μετά την Ισπανία και την Ιταλία και μαζί με την Τουρκία, προσελκύοντας περίπου το 15% των τουριστών,...

Για πρώτη φορά γιατρός ακτινολόγος στο δικό μας Κέντρο Υγείας

Μια τεράστια κατάκτηση για την δημόσια υγεία στην Μύκονο, αφού για πρώτη φορά από την ημέρα ίδρυσης του Κέντρου Υγείας, πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη γιατρού, με ειδικότητα...

Ποιοι τουρίστες ξοδεύουν πάνω από 800 ευρώ την ημέρα για διακοπές στην Ελλάδα

Αποτελούν το μεγάλο στόχο για κάθε τουριστική αγορά, καθώς τα χρήματα που αφήνουν στις τοπικές οικονομίες είναι πολλαπλάσια του μέσου επισκέπτη. Ο λόγος για τους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού...

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα δηλωθούν τα έσοδα από ενοίκια

Τα μυστικά που «κρύβει» η υποβολή του εντύπου Ε2 Έχετε εισπράξει εισοδήματα από ενοίκια μέσα στο 2017; Ανήκετε στους άτυχους της φετινής χρονιάς...........

Ημερήσιες προβλέψεις σε όλα τα ζώδια για την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ταύροι, Καρκίνοι, Παρθένοι, Ιχθύες, Σκορπιοί και Αιγόκεροι του 2ου δεκαημέρου δεν καταλαβαίνουν από… Παρασκευή και 13! Χαμογελούν και ζουν την πιο τρυφερή και αγαπησιάρικη...