fb icon  tweeter icon  youtube icon linkedin icon tv icon radio icon
Thursday, 18 October 2018
Sunday, 11 February 2018 14:04

Το ράλι, το sell-off και το νέο στοίχημα στις αγορές

Έπειτα από μια σχεδόν ασταμάτητη bull market η οποία έφτασε τα εννέα χρόνια, με τους διεθνείς δείκτες να χτυπούν πολυετή ή ιστορικά υψηλά, το 2018 έκρυβε μια αρνητική έκπληξη για τους εφησυχασμένους διεθνείς επενδυτές. Το διεθνές sell-off που ξεκίνησε με το "καλημέρα" σχεδόν του Φεβρουαρίου ...........

εξαφάνισε τα κέρδη που σημείωναν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες από τις αρχές της χρονιάς, με τον ιό της διόρθωσης να μεταδίδεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ αφαίρεσε από την κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων αγορών 4 τρισ. δολάρια.

Αυτή η συγχρονισμένη διεθνής βουτιά ήρθε τη στιγμή που μεγάλες επενδυτικές τράπεζες είχαν αρχίσει να προειδοποιούν για τον κίνδυνο διόρθωσης, με πρώτη την Goldman Sachs και στη συνέχεια την BofA Merrill Lynch, η οποία και διαμήνυσε ότι είχε πατηθεί το κουμπί του sell στις αγορές, ενώ με δήλωσή του ακόμη και ο Λευκός Οίκος τόνισε την ανησυχία του για τη διόρθωση, αφού ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό συνδέσει ο ίδιος το όνομά του και την προεδρία του με το ράλι της Wall Street.

Το... February Εffect

Με το January Effect, δηλαδή τη σημαντική ενίσχυση των μετοχών τον πρώτο μήνα του έτους, να επιβεβαιώνεται πλήρως στις αγορές διεθνώς φέτος, η πτώση των τιμών των μετοχών τον Φεβρουάριο, το... February Εffect, δηλαδή του δύσκολου δεύτερου μήνα του έτους ο οποίος "κουβαλάει" μαζί του και τα αποτελέσματα 12αμήνου των εισηγμένων εταιρειών, ήταν έτσι και αλλιώς αναμενόμενη. Άλλωστε, στη Wall Street δεν είχε σημειωθεί σημαντική διόρθωση (άνω του 2%) για 400 περίπου συνεδριάσεις και μια υποχώρηση είχε εκτιμηθεί από πολλούς ότι θα ήταν και υγιής και αναμενόμενη.

Αφορμή του sell-off ήταν τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009, τα οποία και αύξησαν τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού και επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Οι ανησυχίες γιγαντώθηκαν σε χρόνο... dt ενισχύοντας τη μεταβλητότητα και το κλίμα αποστροφής κινδύνου στα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Το εδώ και πολύ καιρό κερδοφόρο στοίχημα στη χαμηλή μεταβλητότητα (short volatility) φωτογραφίζεται ως ένας από τους υπεύθυνους για το ξεπούλημα των αγορών. Πλήθος προϊόντων (ETPs) που τελούν υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήρια και με συνολικό ενεργητικό άνω του 1 τρισ. δολ., έχουν επιτρέψει στους επενδυτές πλέον να ποντάρουν στον δείκτη VΙΧ, τον δείκτη της μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς που ονομάζεται και "δείκτης φόβου" της Wall Street και αυτό ήταν που επιδείνωσε τη διόρθωση στις ΗΠΑ μετά και την απότομη πτώση της αξίας αυτών τον προϊόντων, οδηγώντας μάλιστα σε "έκρηξη" δύο Vix ETPs.

Ο δείκτης φόβου

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, ο δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς ή "δείκτης φόβου", VIX, σημείωσε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη κίνηση μιας ημέρας στην ιστορία του, σκαρφαλώνοντας στις 37,32 μονάδες από τις 17,31 μονάδες, και με βάση τις πρώτες ενδείξεις αυτή η κίνηση είναι σχεδόν εξολοκλήρου τεχνική, όχι θεμελιώδης.

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών είχαν αυξηθεί σημαντικά και οι στρατηγικές "short volatility" είχαν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς. Οι καλές συνθήκες στην αγορά οδήγησαν τους επενδυτές να αγνοήσουν την πιθανότητα ενός "ξεσπάσματος" λόγω αυτών των ανισορροπιών, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, και αυτό ήταν που προκάλεσε τη διόρθωση.

Ψυχραιμία και... "buy the dip"

Αρκετοί διεθνείς αναλυτές βλέπουν την πτώση των αγορών ως ευκαιρία και "γέρνουν" προς την πλευρά μιας, μικρούς διάρκειας, πολυαναμενόμενης διόρθωσης η οποία θα μειώσει τις πιέσεις στις "τεντωμένες" αποτιμήσεις των μετοχών, δημιουργώντας παραθυράκι για νέα είσοδο στις αγορές, παρά την αρχή της bear market και ενός μίνι-κραχ.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, η οποία και έδωσε εγκαίρως το σήμα του sell στις μετοχές, σημειώνουν ότι η ένταση των κινήσεων στη διόρθωση των αγορών προκάλεσε έκπληξη, τονίζοντας ότι το sell-off ήταν αποτέλεσμα των υπερ-αγορασμένων συνθηκών στις αγορές.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα ήταν μία καλή ιδέα να αγοράσει κανείς σε αυτή τη βουτιά καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ισχυρή. "Σε ορίζοντα μίας έως δύο εβδομάδων είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν το buy είναι ένα καλό σήμα, ωστόσο σε έναν επενδυτικό ορίζοντα έξι μηνών η διόρθωση αυτή δημιούργησε ένα καλό σημείο εισόδου", όπως τονίζει η BofA προσθέτοντας πως οι απώλειες στις παγκόσμιες μετοχές του μεγέθους που είδαμε χρειάζονται συνήθως περίπου τέσσερις μήνες για να ανακάμψουν κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την BofA, η ισχυρή ανάπτυξη, ο σχετικά συγκρατημένος πληθωρισμός και η "χαλαρή" ακόμα Fed ενισχύουν την bullish στάση για τις μετοχές των ΗΠΑ μετά τη βουτιά της τάξης του 8% και το sell-off δεν αποτελεί την αρχή μία ευρείας bear market αν και οι μετασεισμοί από την ενισχυμένη μεταβλητότητα είναι πιθανό να διαταράξουν το trading στο εγγύς μέλλον.

"Ενώ είμαστε βραχυπρόθεσμα προσεκτικοί παραμένουμε θετικοί στις προοπτικές των αγορών για το 2018 συνολικά", επισημαίνει η τράπεζα. "Παραμένουμε στην άποψη ότι αυτή είναι μια υγιής διόρθωση και μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να ηρεμήσουν οι αγορές και να βρουν τα επίπεδά τους. Η εκτίμησή μας για τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένει πολύ θετική και αυτή είναι μια βουτιά που θέλουμε να αγοράσουμε", καταλήγει.

Ευκαιρία αγορών

Η Natixis συνιστά ηρεμία και διατηρεί θετική στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές, λέγοντας ότι η τρέχουσα διόρθωση δημιουργεί μια ευκαιρία αγοράς και ότι η μεγαλύτερη μεταβλητότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκλιση από τα assets των ΗΠΑ. "Φαίνεται ότι τελικά ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων που αναμενόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της ροής των πληθωριστικών ειδήσεων (λόγω της επιτάχυνσης των μισθών ειδικότερα), της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της επιστροφής των κινδύνων στις ΗΠΑ (αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος), αλλά είναι λιγότερο δικαιολογημένη στην Ευρωζώνη, όπου τα επίπεδα των επιτοκίων φαίνονται λιγότερο υπερβολικά", σημειώνει η Natixis. "Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε αναζωπύρωση της μεταβλητότητας και δείχνουν προς μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ και αυτών του ευρώ".

Ανάκτηση της ηρεμίας

Η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και της κερδοφορίας, καθώς και η συνέχιση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές, θα αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει από την πλευρά της η UBS. Η μεγαλύτερη βουτιά από τον Σεπτέμβριο του 2016 που σημειώθηκε στη Wall Street θα πρέπει να κριθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του δείκτη S&P 500 χωρίς πτώση μεγαλύτερη από 5% για περισσότερες από 400 ημέρες, που είναι το μεγαλύτερο σερί από το 1950. "Μην ακολουθείτε τον παγκόσμιο πανικό και πουλήσετε τις μετοχές που κατέχετε ακόμα", σημειώνουν οι αναλυτές της.

"Δεν πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να μειώσουμε την έκθεση στις μετοχές. Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον πρόσφατο ρυθμό, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αρχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω ή εάν αρχίσουν να στέλνουν οι κεντρικές τράπεζες περισσότερα επιθετικά σήματα, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε αυτήν την προοπτική", καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

Όπως σημειώνει η J.P. Morgan, όταν οι επενδυτές πραγματοποιήσουν μαζική φυγή από τα ETFs θα μπορούσαν να οδηγήσουν την τρέχουσα διόρθωση στο να καταλήξει σε χιονοστιβάδα. Ιστορικά, τα μεγαλύτερα sell-offs σημειώθηκαν όταν τα μετοχικά ETFs υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές. Η πρόσφατη bull market οδηγήθηκε και από τις τεράστιες ροές στα ETFs, ενώ από τις αρχές του έτους οι εισροές ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια. Αυτές οι ροές σηματοδοτούν ένα "σημαντικό κίνδυνο" για τις αγορές μετοχών τις προσεχείς εβδομάδες, όπως τονίζει η J.P. Morgan. "Εάν οι ροές αυτές αρχίσουν να αντιστρέφονται το sell-off στις αγορές θα μεγεθυνθεί. Προς το παρόν, πάντως, η ίδια εκτιμά ότι η τρέχουσα διόρθωση δεν θα διαρκέσει πολύ και θα αποτελέσει νέα ευκαιρία για αύξηση των θέσεων στις μετοχές λόγω και των καλών προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών.

Μιλούν για το τέλος του πολυετούς ράλι

Οι "αρκούδες" των αγορών επιστρέφουν;

"Υπάρχουν τρεις βεβαιότητες στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και οι bear markets", σημειώνει ο Peter Elston, επικεφαλής επενδύσεων της Seneca Investment Managers. Το timing, φυσικά, κάνει όλη τη διαφορά και o Elston βλέπει την bear market να έρχεται στα τέλη του 2019. Σύμφωνα με τη Seneca, η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να δράσουν τώρα και να μειώσουν την έκθεσή τους στις μετοχές.

Το συγχρονισμένο sell-off που ξέσπασε στις μετοχές και τα ομόλογα μπορεί να είναι μια γεύση του τι θα έρθει για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή είναι η προειδοποίηση της Deutsche Bank, η οποία επισημαίνει ότι όλα τα assets  από τις μετοχές στα ομόλογα, το  πετρέλαιο και τα νομίσματα κινούνται με εξαιρετικά υψηλή συσχέτιση και υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο πόνος του ενός θα εξαπλωθεί γρήγορα στο επόμενο. Όπως προειδοποιεί, σε σχέση με το παρελθόν η πιθανότητα να ξεσπάσει ένα ντόμινο βίαιων διορθώσεων στις αγορές είναι πολύ μεγάλος.

Μετά το σοκ

Σύμφωνα με την Amundi, οι επενδυτές πρέπει πρώτα να αφήσουν τη σκόνη να κάτσει μετά το "σοκ μεταβλητότητας". Όπως επισημαίνει, αν και το "buy the dip" προτιμάται από πολλούς επενδυτές, θα πρέπει να συγκρατηθούν και να μην προχωρήσει ακόμα σε αγορές μετοχών, καθώς η αγορά δεν είναι ακόμα φθηνή. Η τελευταία υποχώρηση εξαφάνισε ένα μέρος από τον πρόσφατο ενθουσιασμό στα χρηματιστήρια, αλλά οι επενδυτές πρέπει να έχουν υπομονή μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα με την έκρηξη της μεταβλητότητας. "Είχαμε μειώσει την έκθεσή μας στις μετοχές μετά τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια πουλήσαμε μετοχές στις αρχές του μήνα και η έκθεσή μας διαμορφώνεται τώρα στο 26% από 35% που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου και 40% που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους", τονίζεται.

Σύμφωνα με την Amundi, μπορεί οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών να υποχώρησαν αλλά η αγορά δεν είναι ακόμα φθηνή και δεδομένου ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, η πίεση στους δείκτες αποτιμήσεων των μετοχών θα συνεχίσει να αυξάνεται από αυτά τα επίπεδα.

Τον Νοέμβριο επίσης η Societe Generale είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους των υπερβολικών short θέσεων στη μεταβλητότητα και αυτή τη στιγμή ούτε που το σκέφτεται να αγοράσει στη βουτιά των μετοχών των ΗΠΑ. Ο Roland Kaloyan, αναλυτής της Societe Generale, σημειώνει πως βλέπει τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων να πνίγουν την αγορά των χρηματιστηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών, στοιχηματίζοντας ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το έτος στις 2.500 μονάδες, περίπου 13% χαμηλότερα από το επίπεδο-ρεκόρ που σημείωσε ο δείκτης τον Ιανουάριο.

"Οι επενδυτές μετοχών έχουν περάσει πολύ καλές στιγμές τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, αλλά τώρα, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων φθάνει στο όριο του πόνου για τις μετοχές", σημειώνει ο Kaloyan. Όπως προειδοποιεί, οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τη δυναμική των εταιρικών κερδών καθώς οι αναλυτές βιάζονται να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις κερδών.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα ασκήσει πιέσει στις ήδη τεντωμένες αποτιμήσεις μετοχών, επισημαίνει. "Με την απόδοση του 10ετούς Treasury να φτάνει στη ζώνη του 2,5% με 3%, σημαίνει ότι η αγορά σταθερού εισοδήματος γίνεται και πάλι ελκυστική σε σύγκριση με τις μερισματικές αποδόσεις των μετοχών".

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Νοέμβριο –λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την κατάρρευση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών– οι στρατηγικοί της SocGen συμπεριλαμβανομένου και του Kaloyan τόνισαν ότι ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις για τις μετοχές το 2018 και προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των short θέσεων στη μεταβλητότητα "ενδέχεται να επιδεινώσει σημαντικά το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής στις αγορές μετοχών".

Ελευθερία Κούρταλη

capital.gr - Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

Translate this Page

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Με «άπαιχτο» σκίτσο ο Αρκάς τρολάρει τον… διπλοθεσίτη Τσίπρα μετά την παραίτηση Κοτζιά!

Με μια ακόμη πετυχημένη και «καυστική» γελοιογραφία του ο δημοφιλής σκιτσογράφος Αρκάς αναφέρεται...

Ποιοι οι όροι χορήγησης άδειας για εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία

Υπουργική Απόφαση για την έγκριση όρων και διαδικασιών χορήγησης άδειας πραγματοποίησης...

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Η Ήρα κατέβηκε στο φως της Δήλου σε μία ιστορική παράσταση

Η «Ήρα» κατέβηκε στο φως της Δήλου, στην Αγορά των Ιταλών, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα, δίνοντας τη θέση του σε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός που στόχο είχε να...

Όταν οι Μυκονιάτες με τη Μαυρογένους έριξαν Τούρκους και Αλγερινούς στη θάλασσα

Σαν σήμερα το 1822 η κοινή επιχείρηση αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν...

Παγκόσμια διάκριση για την Πάρο από το Conde Nast Traveler με την κατάταξη της στα πέντε καλύτερα νησιά του κόσμου

Με την κατάταξή της στα πέντε καλύτερα νησιά του κόσμου από το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό περιοδικό του κόσμου Conde Nast Traveler, η Πάρος μπαίνει πλέον........

Χορήγηση φοιτητικών επιδομάτων από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου & Μυκόνου

Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου & Μυκόνου, στα πλαίσια της μέριμνάς της για την μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, προτίθεται και εφέτος να...

Οι αλλαγές στο Λύκειο: Μειώνονται τα μαθήματα - Πώς επηρεάζουν τους μαθητές και πώς θα γίνονται οι εξετάσεις

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ Μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων και αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των μαθητών του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018 – 2019...........

Πιερ Μοσκοβισί: Η Ελλάδα εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της

«Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης και είμαι πραγματικά ευτυχής που άφησε πίσω της το πρόγραμμα αυτό.......

Ημερήσιες προβλέψεις σε όλα τα ζώδια για την Παρασκευή 12/10

Αυτή η Παρασκευή έχει δυο πρόσωπα! Από την μία ο Ήλιος Τετράγωνο με Πλούτωνα, φέρνει έχθρες λόγω εγωισμού, κόντρες λόγω εξουσίας και οικονομικά λάθη για τους Παρορμητικούς του...

Μια μπύρα από την Πάρο στις έξι καλύτερες του κόσμου

Η «56 Isles Aegean Wit» από την Πάρο αναδείχτηκε σε μια από τις έξι καλύτερες μπύρες του κόσμου. Η «56 Isles Aegean Wit» της Μικροζυθοποιίας Πάρου, κέρδισε τρία αστέρια, την υψηλότερη δηλαδή...

Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για το plan B στο Σκοπιανό

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ προκαλούν πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Καρφιά Παππά-Κοτζιά-Βούτση-Ξυδάκη-Τζούφη.........

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων 14ης Οκτωβρίου 2018

Τι γράφει ο κυριακάτικος Τύπος Διαβάστε τα 16 πρώτα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων εφημερίδων (η ανάρτηση ανανεώνεται συνεχώς!!)......