fb icon  tweeter icon  youtube icon linkedin icon tv icon radio icon
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 22:08

Τι σημαίνει για οικονομία και επιχειρήσεις η έξοδος στις αγορές

Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου επιλέγει κανείς εάν θα δει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο: η επιστροφή της χώρας στις αγορές έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής, κυρίως για το υψηλό επιτόκιο, αλλά και για το ότι, από τα 3 δισ. ευρώ, τα "φρέσκα" κεφάλαια .......

.είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ, αν και για το σκέλος αυτό της έκδοσης οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολο να παραγνωρίσει κανείς τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης, ούτε μπορούν όλα να αξιολογούνται με μια μονόπλευρη λογιστική προσέγγιση.

Για την πραγματική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις, η έξοδος της Ελλάδας της αγορές, η πρώτη από το 2014, αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, την αποκλιμάκωση του ρίσκου χώρας και την εδραίωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης. Εν προκειμένω, ήταν μια θετική εξέλιξη έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια, αρχής γενομένης από το εφιαλτικό 2015 των capital controls, η οποία αλλάζει την ψυχολογία και μπορεί να "ξεκλειδώσει" επενδύσεις που παρέμεναν στάσιμες. 

Βελτίωση του κλίματος 

Αυτό είναι και το πλέον χειροπιαστό όφελος για την αγορά. Διότι εδώ και αρκετούς μήνες μια σειρά ελληνικών δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων έχουν καταφέρει να δανείζονται με επιτόκιο κοντά στο 3%. Το εταιρικό ομόλογο της Μυτιληναίος εκδόθηκε με επιτόκιο 3,10%, όταν το 2016 τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν βγει στις αγορές με επιτόκιο 4,875%, η Housemarket (όμιλος Fourlis) μέσω εταιρικής ομολογιακής έκδοσης (οι ομολογίες εισήχθηκαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.) άντλησε 40 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% και μόνο ο Τιτάνας και ο ΟΠΑΠ (Μάρτιος 2017) είχαν αγγίξει επιτόκιο της τάξης του 3,5%. 

Η έξοδος στις αγορές θα διευκολύνει και άλλες εγχώριες επιχειρήσεις να δοκιμάσουν μια ομολογιακή έκδοση με βελτιωμένο επιτόκιο. Ήδη ακολούθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ολοκληρώνοντας την άντληση νέων κεφαλαίων, ύψους 79 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 3,333%, μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης. 

Οι κινήσεις των τραπεζών 

Η ικανότητα της χώρας να δανείζεται από πηγές πέραν των πιστωτών της αποτελεί, ωστόσο, το καλύτερο για το τραπεζικό σύστημα, αφού ανοίγει ο δρόμος για να πραγματοποιηθούν, μεσοπρόθεσμα, δοκιμαστικές εκδόσεις από τις ίδιες τις τράπεζες. Στην αγορά τοποθετούν την κίνηση αυτή μετά την ολοκλήρωση των πανευρωπαϊκών stress tests, και μάλιστα προσδιορίζουν το ύψος τους στα επίπεδα των 1-1,5 δισ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί η δανειακή τους έκθεση στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα, οι τράπεζες προετοιμάζονται και για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds), δηλαδή ομολόγων που καλύπτονται από χαρτοφυλάκια δανείων. Η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ελληνικού ομολόγου θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά. Εξάλλου, και η θετική ανταπόκριση που δείχνουν τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στις κινήσεις Ελλήνων εκδοτών θεωρείται αιτιολογημένη, αφού από τη μια μεριά είναι μειωμένου κινδύνου σε σχέση με παλαιότερα και, από την άλλη, οι αποδόσεις τους είναι εξαιρετικά υψηλές σε σχέση με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν την περίοδο αυτή στο ευρωπαϊκό τοπίο. Η επιτυχία του εγχειρήματος από τις τράπεζες θα λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο της αγοράς, αφού θα απελευθερώσει κεφάλαια που εν δυνάμει θα στηρίξουν χρηματοδοτικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις. 

Για τους παράγοντες, πάντως, της αγοράς, "κλειδί" είναι η πορεία της τρίτης αξιολόγησης και, συνδυαστικά, οι επόμενες έξοδοι στις αγορές, αφού είναι προγραμματισμένες ακόμα δύο μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Πέραν της πορείας των αξιολογήσεων και των μεταρρυθμίσεων, η εικόνα που θα δείξουν οι επόμενες εκδόσεις στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, με ομόλογα άλλων διαρκειών, είναι εξίσου σημαντική.

Επί του θέματος, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε σημείωμά του ανέφερε πως το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, στον βαθμό που η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια και σε συνδυασμό με τις εκδηλούμενες τάσεις οικονομικής μεγέθυνσης –έστω και ασθενούς– για το 2017, είναι ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. 

Μπορεί, επομένως, να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες (συμπληρωματικό Μνημόνιο συνεννόησης και letter of intent προς το ΔΝΤ) και, έτσι, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια καμπή στη διαχείριση της οικονομίας και στις οικονομικές επιδόσεις. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν παλινδρόμηση σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Τα επόμενα βήματα 

Όπως τονίζεται στο σημείωμα, η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια αν:

1) Συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας.

2) Διασφαλιστεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια, κάτι που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του Μνημονίου και, κυρίως, των μεταρρυθμίσεων.

3) Επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας. 

4) Διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι, μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη σχέση μεταξύ χρέους, πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Η πρόσφατη επιτυχής άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές ανεβάζει τον πήχη της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης, μιας και το κόστος χρηματοδότησης είναι σχετικά υψηλό, με τα έσοδα της έκδοσης να ενισχύουν τα αποθεματικά του Δημοσίου σε 10,5 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, αν δεν σπαταληθούν.

Σε κάθε περίπτωση, το στοιχείο εισροής νέου χρήματος, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου και τη σταδιακή αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων για αυτούς τους τίτλους, εδραιώνει την αίσθηση ότι ο κίνδυνος που μέχρι πρότινος συνόδευε τα ελληνικά assets περιορίζεται διαρκώς. 

Οφέλη και για το Χρηματιστήριο

Η επιτυχής έξοδος στις αγορές φέρνει χαμόγελα και στο Χρηματιστήριο. Μπορεί η αγορά σε επίπεδο δεικτών και μετοχών να είχε προεξοφλήσει την κίνηση αυτή και να κινήθηκε υποτονικά, έως και ελαφρώς πτωτικά, τις τελευταίες ημέρες, όμως σε ευρύτερο επίπεδο η έκδοση πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις εγχώριες επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων μέσα από την έκδοση εταιρικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να τις χρηματοδοτήσουν με ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο.

Έχοντας πλέον ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εκδόσεων από εταιρείες διαφορετικών προφίλ αλλά και από εκδόσεις όλων των μεγεθών, είναι σαφές ότι στην αγορά εδραιώνεται μια νέα πηγή χρηματοδότησης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα επιτόκια των εκδόσεων κυμάνθηκαν από 3% έως 4,5% και διαμορφώθηκαν σημαντικά χαμηλότερα από τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι περιορισμένες εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Ευκαιρία και παγίδα

Εδώ, βεβαίως, υπάρχει, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, μια ευκαιρία αλλά και μια παγίδα. Η ευκαιρία αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υγιείς ισολογισμούς και θετικές προοπτικές, οι οποίες πλέον αποκτούν μια νέα πηγή χρηματοδότησης και μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια με ικανοποιητικούς όρους και με σχετικά χαμηλό κόστος. Η εναλλακτική αυτή χρηματοδότηση, ωστόσο, στερεί από τον τραπεζικό τομέα δυνατότητες χρηματοδότησης και περιορίζει εν δυνάμει τις τραπεζικές δραστηριότητες. Διότι μπορεί αυτήν τη στιγμή τα κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες για χρηματοδοτήσεις να είναι περιορισμένα, ωστόσο, εφόσον υπάρξει βελτίωση των συνθηκών, αυτό θα αλλάξει. 

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, περιορισμένες είναι και οι "καλές εταιρείες" στις οποίες μπορούν να διατεθούν χρηματοδοτήσεις, οι οποίες σημειωτέον προσφέρουν στις τράπεζες και άλλες δραστηριότητες από τις παράλληλες υπηρεσίες. Όταν, λοιπόν, οι εταιρείες καλύπτουν τις δανειακές τους ανάγκες από την αγορά ομολόγων, ο τραπεζικός τομέας στερείται "έργου". 

Ρευστότητα

Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από την εντυπωσιακή εκκίνηση της νέας αγοράς των ομολογων του Χ.Α. είναι ότι ενίσχυσε συνολικά τη ρευστότητα της αγοράς. Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή οι προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν ασήμαντες αποδόσεις, είναι σαφές ότι το κίνητρο για να επιστρέψουν στην αγορά τα χρήματα που είχαν αποσυρθεί "στα στρώματα" την τελευταία διετία των capital contros ήταν μηδαμινό. Και μπορεί για τις εταιρείες τα επιτόκια της τάξης του 3%-4,5% να οδηγούν σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης, αλλά την ίδια στιγμή συνιστούν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αξιοποίηση των χρημάτων των μικροεπενδυτών σε μια ασφαλή και σχετικά αποδοτική τοποθέτηση. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε και από τις εκδόσεις που ανοίχτηκαν στο retail με ομόλογα αξίας 1.000 ευρώ και οι οποίες βρήκαν τεράστια ανταπόκριση. Τόσο το ομόλογο της Μυτιληναίος, που άνοιξε τον δρόμο, όσο και το ομόλογο της ΤΕΝΕΡΓ καλύφθηκαν σε εντυπωσιακό ποσοστό από μικροεπενδυτές.

Και, βέβαια, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν αποτελούν καύσιμο για την τόνωση της ανάπτυξης, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι περισσότερες εταιρείες, είτε έμμεσα είτε άμεσα, με τα κεφάλαια που άντλησαν σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων είναι παραγωγικές και αναμένεται να δημιουργήσουν ώθηση σε επίπεδο τζίρου και απασχόλησης. 

Πυλώνας 

Τα βασικά στοιχήματα της αγοράς ομολόγων του Χρηματιστηρίου είναι πρωτίστως τρία. Πρώτον, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εκ των πρωτεργατών που πίστεψαν στην αγορά ομολόγων, Χ. Γκότσης, θα πρέπει οι ανάδοχοι και οι σύμβουλοι να εξετάσουν εκδόσεις μικρότερων εταιρειών, "εθνικών πρωταθλητών", όπως χαρακτηριστικά είπε, τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα "αγκαλιάσει" το επενδυτικό κοινό. Σύμφωνα με την άποψη που εκφράζεται από τον κ. Γκότση, η αγορά των ομολόγων μπορεί να αποτελέσει έναν σταθερό πυλώνα εναλλακτικής χρηματοδότησης, που δεν θα περιορίζεται μόνο σε μεγάλες και γνωστές εταιρείες, αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες και πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις.

Το δεύτερο στοίχημα αφορά τη διαφάνεια της αγοράς ομολόγων. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ομολογιακών εκδόσεων είναι ότι οι επενδυτές έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν τους τίτλους τους. Αυτό, όμως, προϋποθέτει σωστή λειτουργία της αγοράς, πρωτίστως σε επίπεδο πληροφόρησης και διαφάνειας, που θα δώσει την ευκαιρία σε πωλητές και αγοραστές να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους σε εύλογο τίμημα, όπως σωστά επεσήμανε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Ι. Γεωργάνας. 

Το τρίτο στοίχημα αφορά τη διάρκεια της αγοράς. Με βάση τις εκδόσεις του τελευταίου δωδεκαμήνου, οι οποίες είχαν πενταετή διάρκεια, ήδη για τη διετία 2021-2022 υπάρχουν ισόποσες των εκδόσεων (655 εκατ.) ωριμάνσεις. Πρέπει να υπάρξει σωστός επιμερισμός και να αποφευχθεί η συσσώρευση ωριμάσεων πάνω από τις αντοχές της αγοράς, όπως επισήμανε σχετικά ο κ. Γεωργάνας.

Νίκος Χρυσικόπουλος και Χάρης Φλουδόπουλος

Πηγή:  capital.gr   

Newsroom MykonosTicker     

Translate this Page

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θετική η έκθεση για την ολοκλήρωση της Δ' αξιολόγησης

Την πλήρη ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης επιβεβαιώνει η έκθεση...

Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του έτους-Αρχίζει και επίσημα το καλοκαίρι

Σήμερα το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 13:07 ώρα Ελλάδας θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και...

Κομισιόν: Η Ελλάδα έκλεισε τα προαπαιτούμενα

Υλοποιήθηκε από την Ελλάδα το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε η Κομισιόν προκειμένου να κλείσει η...

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Απόδραση σε ένα Country Chic εξοχικό!!

Δίπλα στη σκιά ενός γιγαντιαίου δέντρου, που βρίσκεται σε ένα όμορφο κήπο και περιβάλλεται από τα γειτονικά αμπέλια και περιβόλια, είναι αυτό το όμορφο και κομψό, ρουστίκ σπίτι!! Έχει αναπαλαιωθεί...

Σκληρές και σκασμένες φτέρνες; Όχι πια!! Η Απόλυτη σπιτική «συνταγή για βελούδινα πόδια!!

Η σπιτική «συνταγή» που μαλακώνει ακόμα και τις πιο σκασμένες φτέρνες!! Η φυσική και αποτελεσματική αντιμετώπιση για τις σκασμένες φτέρνες.....

5 βήματα για Μεταξένια χέρια!! (Tips)

Τα χέρια πρέπει πάντα να είναι όμορφα και περιποιημένα έτσι ώστε και το μανικιούρ να δείχνει τέλειο και όλοι να παρακαλούν να σου φιλήσουν τα χέρια!! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να έχεις μεταξένια...

Καταγγελία της ΠΟΠ-ΟΤΑ κατά του Δημάρχου Μυκόνου για τη διαδικασία αξιολόγησης

Σφοδρή επίθεση εναντίον του δημάρχου Μυκόνου εξαπολύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσης ΠΟΠ-ΟΤΑ και τον καταγγέλλει για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του.........

Αποσύρεται η τροπολογία που

Παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη επί της τροπολογίας που κατατέθηκε στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών........

Santorini Palace: Πρόγραμμα δρομολογίων

Αυτό είναι το δρομολόγιο του SANTORINI PALACE που συνδέει το Ηράκλειο με τις Κυκλάδες Οι Μινωικές Γραμμές διεύρυναν τις γραμμές που εξυπηρετούν και προς τις Κυκλάδες, με το υπερσύγχρονο High Speed...

Η sexy Lindsay Lohan απολαμβάνει..... την Μύκονο....όχι μόνο για διακοπές.... [pics]

Η Lindsay Lohan βρίσκεται για ένα ακόμα καλοκαίρι στη Μύκονο και πλέον όχι μόνο για διακοπές αλλά και για δουλειά!!.......

Σε ανοδική τροχιά η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών στη Μύκονο

Ενδιαφέρον ξένων αγοραστών σε νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα σε Μύκονο, Κέρκυρα, Κρήτη, Πάρο - Σε ανοδική τροχιά η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών.....

Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος, top Wedding destinations!!

Wedding In Greece Is All You Need For A Perfect Beginning Of Your Married Life  Ενας γάμος δίπλα στο κύμα. Με φόντο το απέραντο γαλάζιο και το βραχώδες και επιβλητικό σκηνικό των Κυκλάδων...

Η… «κεραμίδα» των νέων αντικειμενικών στον ΕΝΦΙΑ του 2018 – Αναλυτικός οδηγός

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στο 58% των περιοχών της χώρας στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων...