fb icon  tweeter icon  youtube icon linkedin icon tv icon radio icon
Tuesday, 25 September 2018
Thursday, 07 June 2018 09:54

Ι. Δραγασάκης: Οι Κυκλάδες στην πρώτη γραμμή για την αειφόρο και δίκαιη ανάπτυξη

Βγαίνουμε από τα μνημόνια με έναν τρόπο συμφωνημένο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ένα σχέδιο που διασφαλίζει την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων και προβλέπει ότι από το 2019 και μετά δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος.........

που θα αυξάνει χρόνο με το χρόνο, ένα περιθώριο δηλαδή για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και για ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και του κοινωνικού κράτους» τόνισε κατά την ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Το σχέδιο αυτό», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, «αποτελεί τον οδικό χάρτη μετάβασης από τη μνημονιακή περίοδο στη μεταμνημονιακή εποχή. Το ονομάσαμε Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Ολιστική ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη που συνδυάζει την οικονομική μεγέθυνση με την αειφορία, το σεβασμό του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την κοινωνική προστασία. Ανάπτυξη στην οποία η εργασία έχει κεντρική θέση και ρόλο, ενώ το κοινωνικό κράτος νοείται ως πολλαπλασιαστής και όχι ως εμπόδιό της. Στο πλαίσιο της Ολιστικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας αναγνωρίζεται όχι ως μειονέκτημα αλλά ως στρατηγικό πλεονέκτημα. Τα νησιά και η νησιωτική πολιτική αντιμετωπίζονται ως πυλώνας της ευρύτερης εθνικής μας ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες που «η χώρα ανακάμπτει και η ανάκαμψη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον τουρισμό, γενικεύεται, εδραιώνεται και αποτελεί πλέον ένα δεδομένο πάνω στο οποίο μπορούμε όλοι να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στα κοινά, σε κοινές υποδομές, κοινά δίκτυα, κοινά προγράμματα, σε ό,τι διασυνδέει τα νησιά μεταξύ τους, σε ό,τι απαντά σε κοινές ανάγκες, σε ό,τι δημιουργεί δεσμούς συνεργασίας και κοινότητας μεταξύ των νησιών, καθώς και των Κυκλάδων με την ενδοχώρα και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε.

«H πρώτη κατεύθυνση είναι η πολυεπίπεδη διασύνδεση των Κυκλάδων πρώτον στο εσωτερικό τους, δεύτερον μεταξύ των κυκλαδίτικων νησιών με την ηπειρωτική χώρα, τη Βόρεια Ελλάδα, το υπόλοιπο Αιγαίο και την Κρήτη και τρίτον, η διεθνής διάσταση της διασύνδεσης με την Ευρώπη και τον κόσμο. Έτσι, περιορίζουμε τις συνέπειες της γεωγραφικής ασυνέχειας και δημιουργούμε προϋποθέσεις πολυδιάστατης ανάπτυξης.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η καθιέρωση του «μεταφορικού ισοδύναμου», η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκινά την 1η Ιουλίου φέτος, ενώ η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για ένα δυναμικό εργαλείο που θα αυξήσει τις δυνατότητες δημόσιας παρέμβασης στην ακτοπλοΐα και τη ρύθμιση του κόστους των μεταφορών, ώστε αυτό να συγκλίνει με εκείνο των χερσαίων μεταφορών», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει το παραγωγικό μέλλον των Κυκλάδων, πρέπει να θεμελιωθεί σ’ ένα πλουραλιστικό παραγωγικό μοντέλο συμβατό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων Νεωρείου Σύρου και εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι αντιμετώπισαν αυτή την θετική εξέλιξη.

«Σ’ ένα μικρό νησί δοκιμάζουμε μια συμβίωση του τουρισμού με μια βιομηχανική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε.

«Οι Κυκλάδες δεν αρκεί να ακολουθούν, πρέπει να πρωτοπορήσουν στο πεδίο της αειφόρου, της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη στα νησιά έχει νόημα και προοπτική μόνο αν γίνεται με όρους αειφορίας μάλιστα με τις αναγκαίες στρατηγικές επιλογές, όπου αυτές απαιτούνται» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε.

«Η Ελλάδα μεταβαίνει από την άναρχη και αποσπασματική, στη με σχέδιο και οργανωμένη ανάπτυξη.

Δημιουργούμε τις θεσμικές βάσεις για μια ανάπτυξη με κανόνες και αρχές. Δημιουργούμε τη θεσμική εργαλειοθήκη και το θεσμικό οπλοστάσιο για το χωρικό σχεδιασμό και την οργανωμένη ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας.

Προχωρούμε με αποφασιστικότητα, σχέδιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με διάλογο επιλύουμε τα όποια προβλήματα χωρίς να υποχωρούμε σε οργανωμένα συμφέροντα ή στενές ιδιοτελείς λογικές. Ο νέος τρόπος ανάπτυξης προϋποθέτει τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, οικονομικά υποκείμενα, και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και απαιτεί, πριν από όλα, ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα αλλά και δίκτυα μικρών επιχειρήσεων, που μέσω της συνεργασίας αντιπαλεύουν τα μειονεκτήματα μεγέθους. Όμως πέρα από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα είναι αναγκαία και νέα συλλογικά παραγωγικά υποκείμενα.

Οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί -και η Σύρος έχει μια αξιοσημείωτη παράδοση γυναικείων συνεταιρισμών-οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα οικοσύστημα τέτοιων υποκειμένων που μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση και την αξιοποίηση των πόρων του κάθε νησιού, δημιουργώντας έτσι δυνατότητες απασχόλησης και εισοδήματος κύριου ή συμπληρωματικού».

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση ειδικών στοχευμένων εργαλείων και μηχανισμών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σε μια επόμενη φάση θα ενσωματωθούν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργείται και με την τεχνική βοήθεια της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στο ρόλο του κοινωνικού κράτους στο σχέδιο της ανάπτυξης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να νοείται ως κόστος αλλά ως στήριγμα και πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης.

«Η λύση δεν είναι το λεγόμενο outsourcing, δηλαδή η εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών, αλλά εγγύηση της καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά».

«Πιστεύω ότι όλοι φεύγουμε από το Συνέδριο αυτό με ικανοποίηση, διότι κάναμε μια παραγωγική εργασία», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε.

«Ό,τι είπαμε εδώ, όποιες υποσχέσεις δώσαμε, όποιες εξαγγελίες κάναμε, αποτελούν το δεσμευτικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δουλέψουμε. Η δέσμευση λοιπόν είναι ακριβώς αυτή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους πόρους που διαθέτουμε, υπό τους περιορισμούς που έχουμε. Θα κάνουμε περισσότερα κι από όσα δεσμευθήκαμε. Για ένα όμως να είστε βέβαιοι, θα είμαστε μαζί σας, και στα εύκολα και στα δύσκολα, θα είμαστε πλάι σας, θα σας πιέζουμε, και θα μας πιέζετε και θα συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate this Page

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Η πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ είναι συνεπής στις θέσεις της ΝΔ για εκχώρηση λειτουργιών των δήμων σε ιδιώτες

«Η προγραμματική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους είναι πρόχειρη...

Ελληνική πρωτιά στην τουριστική αγορά της Γερμανίας

Πρώτη σε αύξηση αεροπορικής κίνησης από Γερμανία η Ελλάδα μεταξύ των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της....

Ουραγός η Ελλάδα στη σύσταση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τα παραδείγματα δύο αιώνων σε κράτη του εξωτερικού και η λειτουργία τους στη χώρα μας τα τελευταία...

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Πρόσκληση για τον εορτασμό της Μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ και τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ναού «Μεγάλης Παναγιάς»

Με κατά Θεόν συγκίνηση και αισθήματα ανείπωτης χαράς, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου κ.κ Δωρόθεος Β’ και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ζωοδόχου...

Ποιες χώρες απογείωσαν τον ελληνικό τουρισμό

Στα 3,38 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο, με άνοδο της εισερχόμενης κίνησης κατά 7,7%. Η... επέλαση των Γερμανών και η μείωση των αφίξεων από Ρωσία-Βρετανία. Ενισχύθηκε...

Στην Μύκονο την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου ο ημιτελικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του υποψηφίου European Young Chef Award 2018

Θέλεις να είσαι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό European Young Chef Award 2018, ο οποίος θα διεξαχθεί 25-26 Νοεμβρίου 2018 στο Galway, στην...

Ευχές του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιάννη Φλεβάρη για το νέο Δικαστικό έτος

Το νέο δικαστικό έτος μόλις ξεκίνησε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης, μέλος και ο ίδιος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, με την ευκαιρία της νέας δικαστικής χρονιάς εύχεται...

Στην 83η ΔΕΘ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης

Οι τοπικές επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου και οι επιχειρηματίες μας απέδειξαν στην 83η Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως διαπίστωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης...

Αποκάλυψη: Πού οδήγησε η μη «αναχαίτιση» των τουρκικών NAVTEX στο Αιγαίο - Τα Διεθνή Χωρικά Υδατα έγιναν... τουρκικά!

Με φαινομενικά «αθώες» ΝAVTEX η Τουρκία έχει ξεκινήσει  να ροκανίζει τη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου με δόλιο στόχο να την μετατρέψει σε τουρκική κυριαρχία και επικράτεια, βασιζόμενη στην...

Θέμα ημερών το τέλος των capital controls -Έρχεται η πλήρης απελευθέρωση

Μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται η υπουργική απόφαση για την πλήρη άρση της ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Όλες οι πληροφορίες..........

ΑΑΔΕ: Οδηγός για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - Όσα πρέπει να ξέρετε για Airbnb και Booking

Όσοι μέσα στο Σεπτέμβριο μισθώσουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb και Booking θα πρέπει έως τις 20 Οκτωβρίου 2018 να δηλώσουν ηλεκτρονικά όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που έχουν συνάψει...

Fraport Greece : Αύξηση τελών ανά επιβάτη μετά τα έργα

Ο επικεφαλής της Fraport στην Ελλάδα δεν προσδιόρισε το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν οι νέες χρεώσεις, υπενθυμίζοντας ότι από τη σύμβαση προβλέπεται ότι μπορούν να φτάσουν έως και τα €18,5 ανά...

Αντικειμενικές: Τρέχουν για γονικές παροχές και μεταβιβάσεις

Ουρές στα συμβολαιογραφεία κάνουν οι φορολογούμενοι για κάθε είδους μεταβιβάσεις και αυτό διότι σχεδόν στη μισή Ελλάδα οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν από το νέο έτος......