fb icon  tweeter icon  youtube icon linkedin icon tv icon radio icon
Thursday, 19 July 2018
Tuesday, 26 June 2018 11:56

Αμεση Ανάλυση: Εκπλήξεις και σημεία που πρέπει να προσέξουμε στις τουρκικές εκλογές

Written by 
Rate this item
(0 votes)

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ.ΣΥΡΙΓΟΣ

Εάν θα θέλαμε να περιγράψουμε το αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών με μία φράση θα λέγαμε ότι ......

από κοινού νικητές ανεδείχθησαν το πολιτικό Ισλάμ της Τουρκίας και οι ακροδεξιοί εθνικιστές. Από εκεί και πέραν υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να χάσει τις εκλογές. Οι πάντες εκτός Τουρκίας ήσαν βέβαιοι ότι ο Ερντογάν είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο θα κέρδιζε τις εκλογές. Ο λόγος είναι ότι η κατάσταση στην Τουρκία δεν προσομοιάζει προς δυτικές δημοκρατίες όπου ο πολιτικός που χάνει τις εκλογές, αποσύρεται σπίτι του και συγγράφει τα απομνημονεύματά του. Σε περίπτωση απώλειας της εξουσίας ο Ερντογάν θα κινδύνευε άμεσα να φυλακισθεί, το σύστημα εξουσίας που έχει χτίσει να διαλυθεί, ο ίδιος, η οικογένειά του και οι συνεργάτες του να κατηγορηθούν για παράνομο πλουτισμό κ.λ.π. Ο Ερντογάν δεν είχε το περιθώριο να χάσει τις εκλογές.

Ο Ερντογάν είναι ο πλέον δημοφιλής ηγέτης της Τουρκίας: Είναι γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Η προβολή του Ερντογάν από τα ΜΜΕ ήταν συντριπτική. Οι πρόεδροι των εφορευτικών επιτροπών της επαρχίας ήσαν άτομα φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν αντικατασταθεί από δημοσίους υπαλλήλους. Κατά τη διαλογή των ψήφων έγιναν δεκτά και ασφράγιστα ψηφοδέλτια.

Αυτά, όμως, δεν αρκούν από μόνα τους για να δικαιολογήσουν την πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ερντογάν και του δεύτερου κατά σειράν ανθυποψηφίου του, Μουχαρέμ Ιντζέ, που έφτασε στα 11.000.000 (ή ποσοστό 22%) υπέρ του πρώτου. Ακόμη και η περίφημη μεταφορά καλπών για λόγους ασφαλείας, σε άλλα μέρη, τελικώς επηρέασε μόνον το 0,6% των εκλογικών κέντρων και το 0,2% των ψηφοφόρων. Στην Κωνσταντινούπολη, που οι πιθανότητες νοθείας στις εκλογές ήσαν περιορισμένες, ο Ερντογάν απέσπασε το 50% των ψήφων. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ασχέτως βίας και νοθείας, ο Ερντογάν παραμένει με διαφορά ο πλέον δημοφιλής ηγέτης της Τουρκίας και κατά πάσα πιθανότητα θα κέρδιζε ούτως ή άλλως τις εκλογές.

Ισχυρότατη παρουσία της ακροδεξιάς: Έκπληξη απετέλεσε το πολύ καλό ποσοστό (11,1%) που πήραν οι «Γκρίζοι Λύκοι» (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσεως-ΜΗΡ). Οι πάντες τους υπολόγιζαν περίπου στις μισές ψήφους. Προεκλογικά υποχρεώθηκαν να συμμαχήσουν με τον Ερντογάν προκειμένου να μην επηρεασθούν από το όριο του 10% που απαιτείται για να συμμετάσχει ένα κόμμα στη Βουλή. Απευθύνονταν στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο με την περίφημη λύκαινα, την Μεράλ Ακσενέρ, που είχε δημιουργήσει το «Καλό Κόμμα». Παρ’ όλα αυτά τα κατάφεραν.

Επιπλέον, για πρώτη φορά η ακροδεξιά έχει τόσο ισχυρή παρουσία στην τουρκική βουλή, κάτι που πέρασε απαρατήρητο από τη συνήθως ευαίσθητη σε τέτοια θέματα Δύση. Το καλύτερο ποσοστό που είχε η ακροδεξιά στην Τουρκία ήταν 18% στις εκλογές του 1999. Πλέον «Γκρίζοι Λύκοι» και «Καλό Κόμμα» έχουν συνολικό ποοστό ψήφων 21,1% και από 49 και 43 βουλευτές αντιστοίχως. Στην επόμενη βουλή και τα δύο κόμματα (εκ πεποιθήσεως αντιδυτικά και εναντίον οποιασδήποτε ειρηνικής λύσεως του κουρδικού) είναι δυνητικοί σύμμαχοι του Ερντογάν.

Η τελική αναιμική παρουσία των Κεμαλικών. Το πρόσωπο που αναδείχθηκε κατά την προεκλογική περίοδο ήταν αυτό του προεδρικού υποψηφίου των Κεμαλικών, Μουχαρέμ Ιντζέ. Εν αντιθέσει προς την αρχετυπική εικόνα των Κεμαλικών, ο Ιντζέ δεν ήταν τμήμα των ελίτ της χώρας. Καθηγητής της φυσικής με ταπεινή καταγωγή, προσεύχεται συχνά, επιστρέφει στις μεγάλες εορτές στο χωριό, ξέρει να οργώνει με τρακτέρ κι έχει ρητορικές ικανότητες.

Η συγκέντρωση που έκανε το Σάββατο πριν τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ήταν πράγματι τεράστια και μπορεί και να προσέγγιζε και τα 2.000.000! Αυτό ενίσχυσε τις ελπίδες των οπαδών του κοσμικού κράτους ότι μπορούσαν να σύρουν τον Ερντογάν σε ένα δεύτερο γύρο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Ο Ιντζέ απέσπασε μόλις το 30,5% των ψήφων ενώ το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές πήρε μόλις 22,5%. Αυτό δείχνει ότι οι Κεμαλικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στο παρασκήνιο. Παράλληλα, η μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου στην Πόλη δείχνει την πόλωση της τουρκικής κοινωνίας. Ένα ποσοστό των Τούρκων, σίγουρα όχι πλειοψηφικό αλλά σημαντικό, αισθάνεται ότι απειλείται άμεσα ο τρόπος ζωής του από τον Ερντογάν.

Οι Κούρδοι τα κατάφεραν! Η δεύτερη έκπληξη των εκλογών ήταν η επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος (ΗDP) να περάσει το όριο του 10% και να εκπροσωπηθεί στη βουλή. Υπενθυμίζεται ότι τμήμα της ηγεσίας του είναι στη φυλακή ενώ τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά βίας είς βάρος υποψηφίων του. Εκτός από τις περιοχές του Κουρδιστάν όπου σάρωσε, το ποσοστό του ήταν αξιοπρόσεκτο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις καθώς και στα παράλια της Τουρκίας. Στην υπόλοιπη κεντρική Τουρκία ήταν ασήμαντο. Η επιτυχία του να εισέλθει στη Βουλή αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών υπήρξαν σχετικώς αντικειμενικά.

Οι τρεις Τουρκίες. Οι εκλογές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη «τριών Τουρκιών». Στα παράλια της Τουρκίας και στην ανατολική Θράκη οι Κεμαλικοί ήσαν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ποσοστά που προσέγγιζαν το 50%. Σην κεντρική Τουρκία, εκτός των μεγάλων πόλεων ήσαν θριαμβευτές οι Ισλαμιστές με ποσοστά υπερέβαιναν πολλές φορές το 55%. Στην νοτιανατολική Τουρκία ήταν κυρίαρχο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Υπήρξαν νομοί που υπερέβη το 70% των ψήφων. Όλα αυτά δείχνουν μία βαθιά διαιρεμένη χώρα

Η Αμερική βοήθησε στον Ερντογάν. Οι σχέσεις Ερντογάν με τις ΗΠΑ υπήρξαν πολύ δύσκολες τα τελευταία χρόνια. Ο Ερντογάν αφήνει συχνά να εννοηθεί ότι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 βρίσκονταν οι ΗΠΑ. Είτε για να αποσείσουν τις κατηγορίες, είτε διότι δεν θέλουν να ωθήσουν τον Ερντογάν στα άκρα και να απομακρύνπυν την Τουρκία από τη δυτική συμμαχία, οι Αμερικανοί επέλεξαν να στηρίξουν τον Ερντογάν. Παραμονές των εκλογών υπέγραψαν μία συμφωνία-πλαίσιο για το μέλλον της συριακής πόλεως Μαμπίτζ. Η πόλη βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και ελέγχεται από τους Κούρδους. Συμφωνήθηκε η σταδιακή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων. Παράλληλα προχώρησε χωρίς προβλήματα η παράδοση των πρώτων μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Παραμένουν βεβαίως σε αμερικανικό έδαφος. Όλα αυτά, όμως επέτρεψαν στον Ερντογάν να εμφανισθεί ως ο ηγέτης που συνεργάζεται με τη Ρωσία και παράλληλα σέρνει πίσω του και τις ΗΠΑ.

Συνεργασία Ισλαμιστών με ακροδεξιούς εθνικιστές. Στη νέα βουλή το κόμμα του Ερντογάν δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια στην εξουσία θα υποχρεωθεί να συνεργασθεί με κάποιο άλλο κόμμα που θα είναι οι «Γκρίζοι Λύκοι». Αυτό θα επηρεάσει υποχρεωτικώς και την πολιτική πορεία που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν στο Κουρδικό αλλά και σε μία σειρά από άλλα μέτωπα όπως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ιδίως ως προς τις τελευταίες η περίοδος σχετικής ησυχίας που είχαμε μετά την προκήρυξη των τουρκικών εκλογών θα τελειώσει. Εκείνο που ενδιαφέρει πρωταρχικά την Τουρκία είναι η εξέλιξη του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τυχόν ανακάλυψη νέων μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απειλεί την ηγεμονική θέση της Τουρκίας στην Κύπρο και τις ισορροπίες όπως τις επέβαλε με την εισβολή και κατοχή το 1974. Η ένταση στο Αιγαίο θα διατηρηθεί αλλά με την έννοια του δευτερεύοντος μετώπου που αρκεί για να αποσπά την προσοχή της Ελλάδας από τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών αντιμετωπίζεται από την Τουρκία ως ψυχολογική επιχείρηση εις βάρος του ελληνικού λαού και μάλλον θα συνεχισθεί.

* Αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου & εξωτερικής πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: kathimerini.gr 

Newsroom MykonosTicker

Read 51 times Last modified on Tuesday, 26 June 2018 12:03

Translate this Page

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Καιρός να ακούσουμε τους ανθρώπους και να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους

«Υποτιμήσαμε τις κοινωνικές προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι πλέον καιρός να ακούσουμε...

«Μαχαίρι» 3,37 δισ. ευρώ στις συντάξεις και με την βούλα εγκυκλίου

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ! Ψυχρολουσία για περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019 στο ποσό...

Golden Visa και για καταθέσεις άνω των 400.000 ευρώ

Διευρύνεται η δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να...

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Συνελήφθησαν στο Νέο Λιμάνι Μυκόνου ο Πλοίαρχος και ο υπεύθυνος Ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου ''ORIENT QUEEN''

Αναφορικά με τη σύλληψη δέκα (10) αλλοδαπών, απογευματινές ώρες της 10/07/18, στην περιοχή ''ΚΡΕΜΑΣΤΗ'' Ρόδου, γνωρίζεται ότι μετά τον κατάπλου.............

Πουλούσε θάνατο και έκανε dolce vita

Αλβανός επιχειρηματίας διακινούσε ναρκωτικά στην Αθήνα και γλεντούσε στη Μύκονο με τη σύζυγό του, πρώην τηλεπερσόνα της γειτονικής χώρας Ουρές έκαναν καθημερινά οι χρήστες ναρκωτικών στον άξονα...

Μύκονος: Εφοδος εφοριακών σε «μαύρη» βίλα γνωστής επιχειρηματία

Η γνωστή κυρία του νησιού διέθετε μέσω σελίδας του εξωτερικού τη βίλα της στη Μύκονο προς ενοικίαση έναντι 600 ευρώ την ημέρα Έφοδος ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε “μαύρη” βίλα της Μυκόνου για...

Γιότινγκ: «Μπουμ» ναυλώσεων το φετινό καλοκαίρι

Πώς «γύρισε» η αγορά. Ο ρόλος του υπ. Ναυτιλίας και το σαφάρι κατά των παράνομων ναυλώσεων. Κύμα ξένων σκαφών, που ζητούν να αποκτήσουν ελληνική άδεια για να δραστηριοποιηθούν νόμιμα στις ελληνικές...

Μύκονος: Χρυσά χτυπήματα σε βίλες επωνύμων – Το ερασιτεχνικό λάθος και οι σκηνές απείρου κάλλους που ακολούθησαν!

Η Μύκονος προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τις αποκαλύψεις για τους δράστες. Ιστορίες... τρέλας μέσα στη δικογραφία! Η Μύκονος προσπαθεί να συνειδητοποιήσει όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα....

Πιέσεις στον ελληνικό τουρισμό από την επιστροφή της Τουρκίας

Με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 7%-9% σε σχέση με πέρυσι κινούνται οι κρατήσεις των μεγάλων Γερμανών tour operators τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά η Τουρκία τρέχει πολύ πιο γρήγορα,.........

Σοκ: Πέθανε ξαφνικά ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Σωκράτης

Το ανακοίνωσε το Ίδρυμα Κόκκαλη - Άφησε την τελευταία του πνοή στις ΗΠΑ από ανακοπή ενώ την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Ελλάδα - Επαγγελματικά ασχολείτο με τις επιχειρήσεις του ομίλου...

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Αθλητικό Σωματείο Άνω Μεράς

Το Αθλητικό Σωματείο Άνω Μερά ενημερώνει ότι την Κυριακή 15 Ιουλίου και ώρα 11.00 έως 16.00 θα γίνουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στα γραφεία του συλλόγου.......

Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές ανάδειξης Νέου ΔΣ του Α.Σ Ανω Μεράς Μυκόνου στις 15 Ιουλίου 2018

Το  Α.Σ Ανω Μεράς Μυκόνου  σας ενημερώνει για τις υποψηφιότητες των μελών του  που θα συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης,........

Με οριακή πλειοψηφία ψηφίσθηκε ο “Κλεισθένης” – Υπερψηφίστηκε η κατάτμηση

Με 150 υπέρ έναντι 123 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών, Κλεισθένης Ι.........