Τρίτη, 20 Μάρτιος 2018
Παρασκευή, 09 Μάρτιος 2018 12:30

Όργιο από ρουσφέτια στο υπουργείο Παιδείας! Μοιράζουν θέσεις και επιδόματα

Με 1.492.440 ευρώ επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός του 2018 στο υπουργείο Παιδείας για… επιδόματα θέσεων ευθύνης.

Την ώρα που σχολεία και πανεπιστήμια ασφυκτιούν λόγω της υποχρηματοδότησης, οι υποδομές στην εκπαίδευση παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και η κρατική χρηματοδότηση δίνεται με το σταγονόμετρο,.....

το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Παιδείας ιδρύει νέες διευθύνσεις και τμήματα σε κεντρικές και περιφερειακές διευθύνσεις με σκοπό να «μοιράσει» επιδόματα από 290 έως και 1.000 ευρώ σε όσους τοποθετεί σε αυτές τις θέσεις με Υπουργική Απόφαση.

Ειδικά στις περιφερειακές διευθύνσεις οι θέσεις προϊσταμένων και τμηματαρχών έχουν πολλαπλασιαστεί φτάνοντας τις 630. Μάλιστα, αρκετές διευθύνσεις είναι αποψιλωμένες από διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα είτε οι τμηματάρχες να είναι περισσότεροι από τους υπαλλήλους είτε να μην υπάρχουν διαθέσιμοι για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης.

Για όργιο ρουσφετιών κάνουν λόγο οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία για «ξεχείλωμα των δομών ώστε να πουληθούν προεκλογικές υποσχέσεις μαζικών προεκλογικών προσλήψεων».

Ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, με τις υπογραφές του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη, εκτός του ότι επιβαρύνει με 1,5 εκατομμύριο τον Προϋπολογισμό για να δοθούν τα επιδόματα, ορίζει δαπάνη μισθοδοσίας 24.737.041 ευρώ που θα προκύψει από τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων. Αναλυτικά, από τις 1.345 οργανικές θέσεις του προηγούμενου Οργανισμού, ο νέος αυξάνει τις θέσεις στις 1.614 (επιπλέον 269 θέσεις) στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ στο σύνολο του προσωπικού περιφερειακών υπηρεσιών ο αριθμός των οργανικών θέσεων αγγίζει τις 5.497.

Με ελλείψεις σε προσωπικό στις διευθύνσεις, βρίθουν οι καταγγελίες εναντίον της πολιτικής ηγεσίας ότι υπόσχεται προεκλογικές προσλήψεις, γι’ αυτό και αυξάνει τις θέσεις.

Βέβαια, σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, το μεγάλο «πάρτι» γίνεται στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, όπου έχουν αυξηθεί οι τμηματάρχες από 232 σε 630, δηλαδή επιπλέον 398 θέσεις με το ανάλογο επίδομα των 290 ευρώ.

Τραγελαφικά σκηνικά

Ηταν τέτοιος ο ζήλος του υπουργείου Παιδείας να ορίσει κι άλλους τμηματάρχες που… ξέχασε ότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ο νέος Οργανισμός είναι σε ισχύ και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης των περιφερειών ψάχνουν υπαλλήλους να καλύψουν τις θέσεις τμηματαρχών. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τμηματάρχες είναι περισσότεροι από τους απλούς υπαλλήλους αλλά και περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν άτομα να καλύψουν αυτές τις θέσεις, ειδικά σε περιοχές που είναι αποψιλωμένες από διοικητικό προσωπικό.

Το οξύμωρο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει να φέρει νομοσχέδιο που συρρικνώνει και συγχωνεύει τις δομές της εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που ξεχειλώνει τις δομές του υπουργείου Παιδείας και μοιράζει επιδόματα.

Και οι καταγγελίες δεν σταματούν εκεί, καθώς, όπως σημειώνουν οι υπάλληλοι, και στην Κεντρική Υπηρεσία είναι εξίσου τραγελαφικές οι καταστάσεις, καθώς πολλοί τμηματάρχες δεν έχουν καν υφισταμένους.

Στον προηγούμενο Οργανισμό που είχε εκδοθεί το 2014 κι έφερε την υπογραφή του προηγούμενου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο σύλλογος των υπαλλήλων, όπως αναφέρει στον «Ε.Τ.», είχε δεχθεί τη μείωση των θέσεων ευθύνης (σ.σ.: άρα και την καταβολή επιδομάτων) με αντάλλαγμα να λάβουν τις θέσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι. Μάλιστα, από τους 50 διευθυντές, στον προηγούμενο Οργανισμό μετά το γερό ψαλίδι έμειναν μόλις 27 θέσεις, οι οποίες βέβαια αυξήθηκαν κατά 1-2 κατά την περίοδο των προηγούμενων ηγεσιών επί ΣΥΡΙΖΑ και πλέον με τον νέο Οργανισμό ορίστηκαν 39 διευθύνσεις.

Μοιράζουν επιδόματα
Από ικανοποιητικό έως «παχυλό» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το επίδομα που δίνεται στις θέσεις ευθύνης βάσει του μισθολογίου του Δημοσίου. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη σύσταση 7 γενικών διευθύνσεων με επίδομα 1.000 ευρώ και 39 διευθύνσεων με επίδομα 450 ευρώ. Εκεί όμως που, όπως καταγγέλλουν, «έχασε το μέτρο» είναι στις θέσεις τμηματαρχών. Με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο επίδομα θέσης ευθύνης που φτάνει τα 290 ευρώ, εκτόξευσε τον αριθμό των τμηματαρχών στις περιφερειακές διευθύνσεις σε 630, ενώ στις κεντρικές υπηρεσίες οι θέσεις τμηματαρχών αυξήθηκαν κατά 55.
«Ουσιαστικά προσόντα»
«Τα ουσιαστικά προσόντα, την ποιότητα της υπηρεσιακής δραστηριότητας, τη γνώση του αντικειμένου του φορέα και εν γένει τις διοικητικές ικανότητες των τοποθετούμενων με την παρούσα προϊσταμένων τμημάτων». Η παραπάνω πρόταση έχει εξοργίσει μερίδα υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός θέσεων ευθύνης ή υποβαθμίστηκαν, καθώς ο νέος Οργανισμός δεν ορίζει τυπικά προσόντα αλλά ουσιαστικά! Δηλαδή, όπως καταγγέλλουν, η επιλογή γίνεται από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπαλλήλους, άτομα με πολλά χρόνια υπηρεσίας σε διοικητικές θέσεις και έχοντας ως τυπικά προσόντα μεταπτυχιακά και διδακτορικά σχετικά με τις διευθύνσεις και τα τμήματα του Οργανισμού, βρέθηκαν εκτός και σε ορισμένες περιπτώσεις από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και όχι από τους μόνιμους υπαλλήλους.
Απαξίωση της Φυσικής Αγωγής

Με δύο ερωτήσεις στη Βουλή, η μία από τον αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Χρήστο Κέλλα, αναδεικνύεται μία από τις περιπτώσεις που περιγράφονται παραπάνω. Ειδικότερα, στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής στο Τμήμα Α’ (Προγραμμάτων, Δράσεων Φυσικής Αγωγής και Σχολικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων και Γυμναστηρίων), τοποθετήθηκε μία εκπαιδευτικός, κλάδου ΠΕ 70 Δασκάλων. Στην ίδια Διεύθυνση στο Τμήμα Β’ (Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Αγώνων) τοποθετήθηκε μία εκπαιδευτικός, κλάδου ΠΕ 05 Γαλλικής Φιλολογίας.

«Με απλά λόγια μας λέτε, κύριε υπουργέ, με αυτήν σας την απόφαση ότι από ολόκληρο υπουργείο με χιλιάδες εργαζόμενους δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε έναν που να έχει την ειδικότητα/κλάδο της Φυσικής Αγωγής για να στελεχώσετε τη συγκεκριμένη Διεύθυνση;», ήταν η ερώτηση της βουλευτού Χαράς Κεφαλίδου, ενώ η Ν.Δ. ζητάει το λόγο και τα κριτήρια με τα οποία τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμία επιστημονική γνώση και εξειδίκευση σχετικές με τη Φυσική Αγωγή.

Παιχνίδια με την Ειδική Αγωγή;

Για υποβάθμιση κάνουν λόγο το ειδικό και βοηθητικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή, το οποίο βρέθηκε στο νέο Οργανισμό εκτός της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής! Σημειώνεται ότι το προσωπικό αυτό είναι κομβικό για τη λειτουργία του ειδικού σχολείου, καθώς εκτός από τους εκπαιδευτικούς είναι αναγκαία η παρουσία ψυχολόγων, κοινωνιολόγων αλλά και νοσηλευτών μεταξύ άλλων για την υποστήριξη των παιδιών, ενώ η παρουσία τους δεν αφορά μόνο τα σχολεία αλλά και τα Κέντρα Διάγνωσης (ΚΕΔΔΥ).

Η μεταφορά τους σε ένα μόνο αυτοτελές τμήμα και η αποκοπή τους από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από τους προϊσταμένους του τμήματος -οι οποίοι σημειώνεται ότι δεν είναι γνώστες του αντικειμένου- θα καθυστερήσουν αρκετά οι εκκρεμότητες που αφορούν την κατηγορία του ειδικού και βοηθητικού προσωπικού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
NewsRoom mykonosticker.com

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Oι τέσσερις στόχοι του αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη 4ετία

Μειώσεις φορολογικών συντελεστών με «σεβασμό» στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας,...

Πότε θα δούμε μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από τις διασυνδέσεις

Δεν είναι ίσως ευρύτερα γνωστό, ωστόσο η Διασύνδεση των Κυκλάδων, που από χθες μπήκε σε λειτουργία...

ΝΣΚ: Μόνο υπό όρους η εκπρόθεσμη δρομολόγηση πλοίων στις Κυκλάδες

Υπό τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου, δύναται να δρομολογηθεί επιβατηγό ταχύπλοο πλοίο μετά την...

Follow Mykonos Ticker

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Το π=3,14 σε μουσική!! Κάτι συγκλονιστικό που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί ... (Videos)

Η παγκόσμια σταθερά π=3,14 Η μέρα του αριθμού π - Δείτε γιατί γιορτάζει σήμερα η μαθηματική σταθερά Η πιο "διάσημη" μαθηματική σταθερά, εξαιτίας των ιδιοτήτων της, είναι η σταθερά π (όπως...

Πως καθαρίζουμε αποτελεσματικά και οικολογικά τα χαλιά και τις μοκέτες μας από τα ακάρεα!!

Είναι γνωστό πως στα χαλιά και τις μοκέτες μαζεύονται πολλά ακάρεα. Τα χαλιά είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά όσο είναι στρωμένα, όμως μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές για ένα...

MyDomaine: Η Μύκονος επιλέγεται στους ομορφότερους προορισμούς του κόσμου!!

Η Μύκονος, συγκαταλέγεται μεταξύ των ομορφότερων προορισμών του κόσμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου MyDomaine......

Tanta Mykonos Tanta Monaco  -  Η Αννα Καμμή καταγγέλει τον Μίλτο Ατζαμόγλου για καθεστωτική αλαζονεία

Ανάρμοστη συμπεριφορά του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Ατζαμόγλου προκαλεί την αποχώρηση της Άννας Καμμή από συνεδρίαση του Δ.Σ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έχει φανεί από τις αρχές αυτής της δημοτικής...

Αυτός είναι ο νεαρός επιχειρηματίας που επενδύει στη Μύκονο

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και η αγάπη του Ρόα για το νησί των ανέμων "Επιχειρηματίας γεννιέσαι, δε γίνεσαι", δηλώνει ο Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος John Roa που ξεκίνησε...

Μύκονος: Εντοπισμός και κατάσχεση ναρκωτικών από το Λιμενικό

Το Λιμενικό Σώμα καταγράφει τον εντοπισμό και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών από τις κατα τόπους Λιμενικές Αρχές καθώς και συλλήψεις.......

Πόνος στον αυχένα: Το κόλπο της γιαγιάς με το σεσουάρ!

Μάθετε αμέσως τι πρέπει να κάνετε… Δεν ξέρω για εσάς αλλά ένα θέμα με τον αυχένα το έχουν οι περισσότεροι! Μάλιστα μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ! Ειδικά αν σε πιάσει με το που ξυπνάς μπορεί να...

Πότε θα γίνει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στα σχολεία της ΠΕ - Πότε κλείνουν για Πάσχα και πότε ανοίγουν

Ακολουθεί απόσπασμα για το πότε κλείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας για το Πάσχα και τι ισχύει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου........

Τα «ψιλά γράμματα» της ρυθμιστικής εγκυκλίου για τα τουριστικά σκάφη

Ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις, με σκοπό την ομοιόμορφη εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου δραστηριοποίησης των τουριστικών πλοίων.....

Τι αλλάζει στις ποινές του ΚΟΚ, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα ταξί

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών Ριζικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), στον τομέα των ταξί, στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, προβλέπει μεταξύ άλλων...