Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017
Δευτέρα, 04 Δεκέμβριος 2017 11:52

Τουρισμός: Αναβαθμίζουν την Ελλάδα οι tour operators

Μεγάλη αύξηση κρατήσεων πακέτων της Ελλάδας φέτος σε Γερμανία και Ην. Βασίλειο. Οι τιμές στην Ισπανία και η κατάσταση στην Τουρκία στρέφουν τουρίστες και τουρ οπερέϊτορ στη χώρα μας. Τι δείχνουν στοιχεία της Gfk.......

Ισχυρή βάση πωλήσεων σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζεται να διαμορφώνει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, εν όψει του 2018, στις δύο μεγαλύτερες αγορές-δεξαμενές του Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας καταναλωτικών ερευνών Gfk στις δύο χώρες τα οποία αφορούν στις πωλήσεις τουριστικών πακέτων για την καλοκαιρινή περίοδο του 2017 η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων Γερμανών και Βρετανών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές καταγράφοντας, σύμφωνα με την Gfk, αύξηση πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων 29,8% στη γερμανική και 7,3% στη βρετανική αγορά έναντι του 2016.

Οι αναλυτές της Gfk διαπιστώνουν σημαντική αύξηση στις πωλήσεων καλοκαιρινών πακέτων στη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο προς όλους τους προορισμούς της Μεσογείου με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία.

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία και η επάνοδος της «ηρεμίας» στο Ην. Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και τη δρομολόγηση των διαδικασιών αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τους ερευνητές της Gfk, στους βασικούς λόγους για το αυξημένο τουριστικό ρεύμα «εξόδου» από τις δύο χώρες.

Η διόγκωση του τουριστικού ρεύματος από Γερμανία και Ην. Βασίλειο προς την Ελλάδα υποδηλώνει, σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς, την πρόθεση των κορυφαίων τουρ οπερέϊτορ της αγοράς να αναβαθμίσουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στα χαρτοφυλάκια προορισμών τους.

Οι ισχυρότεροι ταξιδιωτικοί όμιλοι της Ευρώπης (γερμανικών συμφερόντων), εξηγούν, ελέγχουν και τις δύο μεγάλες χώρες-δεξαμενές τουριστών της Ευρώπης, Γερμανία και Ην. Βασίλειο. Γι’ αυτό, υποστηρίζουν, καταγράφεται ισχυρή ανοδική τάση πωλήσεων της Ελλάδας στις δύο αγορές, παρά το γεγονός πως το ποσοστό αύξησης διαφοροποιείται εξαιτίας και των διαφορετικών καταναλωτικών προτιμήσεων Γερμανών και Βρετανών.

Οι μεγάλοι τουρ οπερέϊτορ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται να έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στο δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό καλοκαιρινών διακοπών της Μεσογείου, μετά την Ισπανία. Οι λόγοι, εξηγούν, συνδέονται με την κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την εύθραυστη ανάκαμψη των προορισμών της Βορ. Αφρικής, εκτίμηση η οποία επιβεβαιώθηκε από το πρόσφατο αιματηρό χτύπημα στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο. Επιπλέον, λένε, η Ισπανία δείχνει να έχει πλησιάσει στα όρια των δυνατοτήτων της να υποδέχεται ολοένα περισσότερους τουρίστες χωρίς να προκαλούνται αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, οι τουρ οπερέϊτορ εμφανίζονται να επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις τιμών που διεκδικούν οι ξενοδόχοι της Ισπανίας, αξιοποιώντας από την πλευρά τους την υψηλή ζήτηση για τη χώρα τους.

Στην αγορά της Γερμανίας η Ελλάδα ήταν δεύτερη στις προτιμήσεις των Γερμανών πίσω από τα Κανάρια νησιά της Ισπανίας. Η χώρα μας κατέγραψε αύξηση πωλήσεων πακέτων 29,9% την ίδια στιγμή που η Τουρκία κατέγραφε νέα πτώση 25,2%. Στοιχείο που επιβεβαιώνει πως η Τουρκία εξελίσσεται σε ανοιχτή «πληγή» για τους Γερμανούς τουρ οπερέϊτορ οι οποίοι στρέφονται στην Ελλάδα Αναζητώντας αξιόπιστους εναλλακτικούς προορισμούς άμεσης απόδοσης.

Οι αυξημένες τιμές των πακέτων στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να φρενάρει η αύξηση πωλήσεων στην αγορά της Γερμανίας. Κανάρια και προορισμοί της ηπειρωτικής Ισπανίας κινήθηκαν οριακά στα περυσινά επίπεδα (+0,4% και +1,1% αντίστοιχα) ενώ οι Βαλεαρίδες «κοκκίνισαν» καταγράφοντας υποχώρηση 5,3%.

Σε τροχιά ολικής επαναφοράς κινήθηκαν οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής. Η Αίγυπτος κατέγραψε άνοδο πωλήσεων πακέτων 55,7% (σ.σ το μακελειό στο Σινά έγινε μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου) ενώ Τυνησία και Μαρόκο σημείωσαν άνοδο 35,5% και 46,2% αντίστοιχα.

Ο κύριος όγκος των Γερμανών έκανε τις κρατήσεις των καλοκαιρινών του διακοπών τουλάχιστον έξι μήνες πριν το ταξίδι. Δωδεκάνησα και Κρήτη ήταν φέτος οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί των Γερμανών ενώ ακολούθησαν οι προορισμοί του Ιονίου.

Σύμφωνα με την Gfk η πλειοψηφία των Γερμανών επέλεξαν πακέτα διάρκειας 7-10 διανυκτερεύσεων ενώ ενισχύεται η ζήτηση για πακέτα δύο εβδομάδων.

Σε μονοψήφιο ποσοστό (7,3%) διαμορφώθηκε η αύξηση κρατήσεων για την Ελλάδα στην αγορά του Ην. Βασιλείου σύμφωνα με την Gfk. Άνοδο κατέγραψαν, επίσης, οι κρατήσεις Βρετανών για την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Κροατία ενώ οι πωλήσεις πακέτων για Τουρκία κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Φανατικοί οπαδοί του «all inclusive» αλλά και των πακέτων που περιλαμβάνουν πλήρη διατροφή εμφανίζονται οι Βρετανοί σύμφωνα με τα στοιχεία της Gfk. Η μέση τιμή των πακέτων που επιλέγουν, ωστόσο, είναι υψηλή ενώ η διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα είναι συνήθως 7 νύχτες.

Πηγή:   euro2day.g  

Newsroom MykonosTicker     

 

Translate

 

Ροή Ειδήσεων - Newsfeed

Κ17: Εθνική Παίδων-Ατρόμητος 2-2

Ισόπαλος 2-2 έληξε ο φιλικός αγώνας της Εθνικής Παίδων με την ομάδα Κ-17 του Ατρόμητου στις...

Δικαίωση για τον γύρο και κεμπάπ - Επιτρέπονται τα πρόσθετα φωσφορικών!!

Ανακοίνωση ΕΕ:  Οριακή… νίκη για το ντονέρ κεμπάμπ στην Ευρωβουλή Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή...

MRB: Μείωση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, διψήφιο το Κίνημα Αλλαγής

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 16,2% τον Δεκέμβριο του 2016 και φέτος φτάνει το 21,3%, ενώ η ΝΔ από το 29,1%...

Follow Mykonos Ticker

Πρωτοσέλιδα

Best of Mykonos Ticker

Η Τήνος πενθεί τον Δήμαρχό της!

Ο εν ενεργεία Δήμαρχος Τήνου έφυγε πρόωρα από τη ζωή σκορπώντας πένθος σε ολόκληρο νησί....

Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Στηρίζουμε τους αγώνες των μαθητών μας στη Μύκονο και σε όλες τις Κυκλάδες

Τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11:00 – 14:00), την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου Ο αγώνας των μαθητών μας για καλύτερα και αξιοπρεπή δημόσια σχολεία, για αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στο νησί...

Treasures of Greek Tourism 2017

Με μεγάλη επιτυχία, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες της τελευταίας στιγμής λόγω της έλευσης του Τούρκου Προέδρου (μετρό Συντάγματος κλειστό, περιορισμοί κυκλοφορίας, λίστα...

«Κρυφή» συμφωνία Τσίπρα - Ερντογάν για προσφυγικό

Η κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει αποδεκτές στο μέλλον η Τουρκία επιστροφές προσφύγων και μεταναστών όχι μόνο από τα...

Ανακαλείται πασίγνωστο βρεφικό γάλα! Μολύνθηκε από σαλμονέλα

- Το βρεφικό γάλα παράγεται στη Γαλλία, αλλά εξάγεται σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - Η ανάκληση αφορά "περίπου 7.000 τόνους προϊόντων" - Εκτιμάται ότι η μόλυνση στο εργοστάσιο της...

Για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατήγγειλε τον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Κοντονή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων,...

Τα παιδιά διεκδικούν υπάρχει ελπίδα

Επισκεφτήκαμε σήμερα 12-12 το πρωί το Λύκειο Μυκόνου και ακούσαμε τις απόψεις των μαθητών.  Ακούσαμε, συνομιλήσαμε και προβληματιστήκαμε κυρίως για τις συνθήκες...

ΕΟΦ: Αυτά είναι τα βρεφικά γάλατα που αποσύρονται από την ελληνική αγορά

Την προσωρινή ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά από σχετική ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για περιστατικά..........

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου: για την προσφυγική κρίση

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα σύσκεψη για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.  Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας,...

Τουρισμός: Πόσα ευρώ αφήνουν πίσω οι επισκέπτες

Ευρωζώνη και Γερμανία κράτησαν στον αφρό τον ελληνικό τουρισμό φέτος. Βήμα σημειωτόν στην  αγορά των ΗΠΑ και υποχώρηση της αγοράς της Ρωσίας δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το...