Ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και ΟΤΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα, υπό το βάρος των αντιδράσεων των Δημάρχων

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση στο θέμα των «αποθεματικών» της αυτοδιοίκησης για να αποφευχθεί μετωπική σύγκρουση με Δημάρχους και Περιφερειά

Ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και ΟΤΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα, υπό το βάρος των αντιδράσεων των Δημάρχων
Ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και ΟΤΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα, υπό το βάρος των αντιδράσεων των Δημάρχων

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση στο θέμα των «αποθεματικών» της αυτοδιοίκησης για να αποφευχθεί μετωπική σύγκρουση με Δημάρχους και Περιφερειάρχες, ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών.........

Στην απόφαση να ανασταλεί έως τις 30 Ιουνίου 2019 η υποχρέωση των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, συμφώνησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης.

Μετά από συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, που είχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην έναρξη εφαρμογής της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και του συνεπαγόμενου κόστους που απαιτείται για τη μεταφορά των αποθεμάτων, αλλά και της έλλειψης της απαιτούμενης τεχνογνωσίας από πλευράς υπαλλήλων των ΟΤΑ, που θα διαχειριστούν το θέμα.

Επιπλέον, οι αιρετοί ζήτησαν να αποσαφηνιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών που έχουν οι ΟΤΑ στο Παρακαταθηκών και Δανείων, να ξεκαθαριστεί ότι διατηρείται η οικονομική αυτοτέλειά τους και να μην απειληθούν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες όταν αποσυρθούν από αυτές τα κεφάλαια των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Τα ζητήματα αυτά θα επεξεργαστεί σε τεχνικό επίπεδο ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.

«Καταλήξαμε σε μία απόφαση που μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα που τέθηκαν», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης μετά τη συνάντηση, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι «θα βρούμε λύση σε όλα τα ζητήματα».

Ικανοποίηση από Πατούλη και Αγοραστό

Την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης εξέφρασαν από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι η μετάθεση της εφαρμογής αποτελεί «μια νίκη της αυτοδιοίκησης, η οποία έδειξε ότι όταν υπάρχει συνεννόηση και διάλογος με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, τότε μπορεί να προκύψει κάτι θετικό. Αυτός ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που μας απασχολούν. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα καλό δείγμα και αποδεικνύει ότι όταν γίνεται συζήτηση και διάλογος, αυτό μπορεί να είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε ότι «ως Περιφέρειες θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα και, ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπουργείων, στο τέλος του 2018 από συνολικά διαθέσιμα 1 δισ. 62 εκατ. ευρώ, οι Περιφέρειες είχαν τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 455 εκατομμύρια ευρώ.

Αρα, οι Περιφέρειες έχουν από μόνες τους αίσθηση του καθήκοντος κι έχουν κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν για να βοηθήσουν την πατρίδα μας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η χώρα θέλει να δείξει ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα για να βγει στις αγορές πιο δυνατή και να έχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Εμείς στις Περιφέρειες θέλουμε απρόσκοπτα να κάνουμε τη δουλειά μας, να εκτελούμε τον προϋπολογισμό μας, να πληρώνουμε τα έργα και όλες τις υποχρεώσεις και να είμαστε έτοιμοι σε έκτακτες καταστάσεις για να μην έχουμε προβλήματα.

Και φυσικά να μην έχουμε επιτροπεία και εποπτεία στη διαχείριση των οικονομικών μας θεμάτων και του προϋπολογισμού μας.

Έχουμε βρει βηματισμό συνεργασίας και πιστεύω ότι θα φθάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να μην φορτώνουμε συνεχώς βαρίδια στο σύστημα λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου».