12 C
Mykonos
Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Η διαίρεση του Κογκρέσου και η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο

Post date:

Category:

Η επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή μπορεί να «φρενάρει» αλλαγές σε θέματα υγείας και φορολογίας, όμως δεν αναμένεται να μπορέσει να μεταβάλει την εμπορική πολιτική του Τραμπ…….. Οι προκλήσεις για τον Αμερικανό πρόεδρο και πώς θα επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, που είδε τους Δημοκρατικούς να επανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από οκτώ χρόνια, και τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Ωστόσο, οδηγεί σε διαίρεση της πολιτικής εξουσίας στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να βάλει «φρένο» σε μεγάλες αλλαγές στην αμερικανική οικονομική και φορολογική πολιτική, ενώ ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Οι πρώτες επιπτώσεις του αποτελέσματος εκτιμάται πως θα αφορούν στο ίδιο το ρεπουμπλικανικό κόμμα αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκράτες, με την εξασφάλιση της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να διενεργήσουν έρευνες για τον πρόεδρο, κυρίως για τις φορολογικές του δηλώσεις, αλλά και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα οι ηγέτες των Δημοκρατικών να πιέσουν για παραπομπή του Τραμπ σε δίκη, κάτι που απέφευγαν μέχρι τώρα, προκειμένου να μη στρέψουν περισσότερους ψηφοφόρους προς τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό θα εξαρτηθεί ίσως από τα ευρήματα της έρευνας του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μάλερ για το θέμα της ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν επίσης να περάσουν νόμο που στόχο θα έχει την προστασία της έρευνας του Μάλερ.

Έτσι, οι κινήσεις των Δημοκρατικών θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της άποψης των ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα ως προς τον πρόεδρο Τραμπ και αν θα τον στηρίξουν σε δύο χρόνια, στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποκτήσει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξει τους Ρεπουμπλικάνους για οικονομικά ζητήματα όπως η φορολογία και η υγεία. Οι Δημοκρατικοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της υγείας, καθώς στις προεκλογικές τους εκστρατείες προειδοποιούσαν για την προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να ανακαλέσουν και να αντικαταστήσουν την Πράξη για την προσιτή περίθαλψη (Affordable Care Act) και το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης για άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Παράλληλα, ήγειραν ερωτήματα ως προς το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικάνοι να χρησιμοποίησαν τις φοροαπαλλαγές που νομοθετήθηκαν πέρυσι ως δικαιολογία για να μειωθούν οι πόροι προς την Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare και το Medicaid.

Από την άλλη πλευρά, ίσως υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων ή τη βελτίωση των υποδομών, αλλά και για τα ζητήματα του εμπορίου. Η δυνατότητα συνεννόησης εκτιμάται πως θα φανεί το επόμενο έτος, όταν το Κογκρέσο θα κληθεί να ψηφίσει για την αντικατάσταση της συμφωνίας NAFTA.

Σημειώνεται πως για να καταστούν νόμοι τα νομοσχέδια, απαιτείται έγκριση και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου -δηλαδή και της Βουλής των Αντιπροσώπων, και της Γερουσίας.

«Πρώτα η Αμερική»

Πάντως, η φιλοσοφία του Τραμπ ότι πρέπει να μπαίνουν πρώτα τα συμφέροντα της Αμερικής δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά.

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών εκτιμάται πως θα αποτελέσει πρόκληση για τον Τραμπ σε διάφορους τομείς, όπως οι στρατιωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, όμως, στο θέμα της εμπορικής πολιτικής -που ενδιαφέρει και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα- ο Τραμπ έχει την εκτελεστική εξουσία και μπορεί να θέσει τους όρους ασχέτως αν το Κογκρέσο είναι μοιρασμένο ή όχι.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρείται πως στηρίζουν την τήρηση σκληρότερης στάσης στο θέμα του κινεζικού εμπορίου και της πνευματικής ιδιοκτησίας και έτσι ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει διακομματική στήριξη στην πίεση που ασκεί στο Πεκίνο για μείωση του διμερούς ελλείμματος.

Έτσι, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις πολιτικές προστατευτισμού του Τραμπ, εκτός και αν η αμερικανική οικονομία αρχίσει να πλήττεται από τη δασμολογική πολιτική Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, αν ο Τραμπ επαναφέρει τους δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή αποσύρει τη χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τότε ενδέχεται να υπάρξει παρέμβαση των Δημοκρατικών.

Η εξωτερική πολιτική

Οι Δημοκρατικοί εκτιμάται πως θα ασκήσουν πιέσεις για σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Βόρειας Κορέας, ενώ μπορεί να πιέσουν ώστε να υπάρξει εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο για τη χρήση στρατιωτικής βίας σε χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία.

Στο θέμα της Ρωσίας, οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν τη διενέργεια ερευνών για πιθανές εμπορικές σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας και έχουν δεσμευτεί πως θα πιέσουν περισσότερο, κάνοντας χρήση ακόμα και της δυνατότητας κλήτευσης, προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες αναφορικά με την περυσινή συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναμένεται να ασκήσουν πίεση για επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Μόσχα, μεταξύ άλλων ζητώντας μέτρα που θα στοχεύουν στα νέα ρωσικά κρατικά ομόλογα, και να πιέσουν τον Τραμπ να εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις που νομοθετήθηκαν τον Αύγουστο του 2017.

Για τη Σαουδική Αραβία, μετά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να ψηφίσουν για να «μπλοκάρουν» τις εξοπλιστικές συμφωνίες με το Ριάντ, να βάλουν εμπόδια στην εξασφάλιση έγκρισης από το Κογκρέσο για μια συμφωνία πυρηνικής ενέργειας κ.α.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση Τραμπ και Πομπέο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως θα κινηθούν προσεκτικά καθώς δεν θα θελήσουν να φανεί πως παρεμβαίνουν στις διπλωματικές προσπάθειες για αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου.

Ως προς την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, αν και οι Δημοκρατικοί εξοργίστηκαν, ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να αλλάξουν την πολιτική, όσο οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται στον Λευκό Οίκο. Δεν θέλουν να φανούν ιδιαίτερα φιλικοί προς το Ιράν, όμως θα προσπαθήσουν να πιέσουν για μεγαλύτερη συνεργασία με σημαντικούς συμμάχους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Source:euro2day

NewsRoom mykonosticer.com

Translate This Page


GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

Follow Us

3,643ΥποστηρικτέςΚάντε Like
304ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
236ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Weather in Mykonos

Mykonos
moderate rain
12 ° C
12 °
12 °
87 %
5.7kmh
75 %
Σα
15 °
Κυ
14 °
Δε
15 °
Τρ
16 °
Τε
16 °

What to Read Next...

Related stories You May Like

Ο Γαβρόγλου στο δρόμο που… χάραξε ο Φίλης

Ο σχεδιασμός προβλέπει θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου στο Λύκειο, νέο εισαγωγικό σύστημα στην Τριτοβάθμια το 2020 και

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (τροφίμων – ποτών...

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού υγείας για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας καταστημάτων 

Νομική διαμάχη Fraport και ΥΠΑ με αφορμή τον διάδρομο προσγείωσης Μυκόνου

Πηγές που επικαλείται το Skai με γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν πως όταν η Fraport Greece παρέλαβε τα

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατα τόπους τα 10 μποφόρ.

In Case You Missed It

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα : Το δίλημμα είναι αν θα...

«Ο Π.Καμμένος θα πρέπει να πει αν στηρίζει την κυβέρνηση, αν δεν τη στηρίζει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας...

Vice Governor Stelios Brigos Helps Aegean Islands Open Up Brazil’s Tourism

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πρότζεκτ της vogue Βραζιλίας στην Μύκονο.

Οι 13 δράσεις του υπουργείου Οικονομίας για την στήριξη της μικρομεσαίας...

Εξετάζεται η δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού  ακατάσχετου λογαριασμού ώστε,...

«Κλεισθένης 1»: Σύσταση Διαδημοτικού Συνδέσμου Τεχνικής Υπηρεσίας -Αποσπάσεις & μετατάξεις προσωπικού...

Εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 180 και 182-184 του ν.4555/2018 (ΦΕΚ 133/Α’0, «Πρόγραμμα »ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» » όσο και ως προς την αποτελεσματική...

Best of Mykonos Ticker

More from Mykonos Ticker

περισσότερο

  Πανηγυρικός εόρτιος εσπερινός του Αγίου Αντωνίου στο «Anixi Hotel» στον Κόρφο Μυκόνου

  Με την δέουσα ιεροπρέπεια πανηγυρίστηκε η μνήμη του Αγίου Αντωνίου,  στο ομώνυμο παρεκκλήσιο στον Κόρφο Μυκόνου Με κάθε λαμπρότητα  τελέσθηκε...

  Γιάννης Βρούτσης: Ερώτηση στη Βουλή για την απομάκρυνση του Ραντάρ Θήρας

  Στη Βουλή το θέμα της απομάκρυνσης του Ραντάρ από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στη νήσο Θήρα του Νομού Κυκλάδων

  Υποψήφιος με την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” του Γ. Χατζημάρκου ο Γιάννης Σκεμπές, από την Πάτμο

  Η περιφερειακή παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, ανακοινώνει τη συμπόρευση του Γιάννη Κων. Σκεμπέ, δημοτικού συμβούλου Πάτμου, ως υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου,  στο πλευρό του Περιφερειάρχη...

  Η επέλαση της Airbnb, τα δηλωμένα ακίνητα, ο καλπασμός και τα πρώτα σημάδια κόπωσης

  Ανάσα σε πολλά νοικοκυριά έχει δώσει το Airbnb καθώς διασφαλίζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά κι ένα σημαντικό...

  Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης-Εξετάσεις από τα 17 με κάµερες και µικρόφωνα

  Το Μεγάλο Αδελφό επιστρατεύει το υπουργείο Μεταφορών προκειµένου να βάλει φρένο στα «λαδώµατα» για την απόκτηση άδειας οδήγησης

  13 ενδιαφέρουσες «μυστικές» λειτουργίες των smartphones, που δεν γνωρίζουμε!!

  Όλοι έχουμε κινητό πλέον!! Ελάχιστοι γνωρίζουμε όμως τις κρυφές λειτουργίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με συγκεκριμένους συνδυασμούς κουμπιών. Οι συνδυασμοί των smartphone:...