Με επιστολή του ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου ζητά την απόσυρση του δασικού χάρτη της Άνω Μεράς

Επιστολή απέστειλε προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου ζητώντας την απόσυρση του π

Με επιστολή του ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου ζητά την απόσυρση του δασικού χάρτη της Άνω Μεράς
Με επιστολή του ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου ζητά την απόσυρση του δασικού χάρτη της Άνω Μεράς

Επιστολή απέστειλε προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου ζητώντας την απόσυρση του προσφάτως αναρτηθέντος δασικού χάρτη του Δημοτικού Διαμερίσματος της Άνω Μεράς, αλλά και τον επανασχεδιασμό του, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από τα τεχνικά, τα οικονομικά αλλά και τα κοινωνικά κριτήρια της περιοχής.......

Ακολουθεί η Επιστολή

ΘΕΜΑ: “ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ” Κύριε Υπουργέ, Έχοντας υπ όψιν την πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη που αφορά την πρώην κοινότητα Άνω Μεράς Μύκονου, ως Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μύκονου (ΣΜΜΜ) παρατηρούμε και έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής:
  • Η περιοχή Άνω Μεράς αποτελείται από ιστορικής αγροτικής μορφής εκτάσεις.
  • Παρά το γεγονός ότι η γεωμορφολογία της περιοχής είναι αγροτικής φύσεως στον αναρτημένο δασικό χάρτη χαρακτηρίζεται ως ΧΧ το 35%.
  • Ένα ποσοστό των παραπάνω ιδιοκτησιών είναι ήδη δομημένες νομίμως.
  • Υπάρχουν εξόφθαλμα λάθη στην καταχώριση αγροτικών εκτάσεων με παλαιές αλλά και πρόσφατες τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Δηλαδή "καθαρές" αγροτικές εκτάσεις απεικονίζονται στην ανάρτηση ως χορτολιβαδικές.
  • Εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές περιοχές οι αιγιαλοί και οι παραλίες. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα παραλιακά όρια των αγροτεμαχίων, δηλαδή δεν έχει γίνει η εφαρμογή των οριογραμμών Αιγιαλού (όπου υπάρχουν).
  • Στις Κυκλάδες και ειδικότερα στο νησί της Μυκόνου δεν υπάρχουν δημόσια κτήματα αφού υπάρχουν ιδιόκτητες περιοχές με τίτλους ιδιοκτησίας από το 1880. Το δε δημόσιο δεν κατέχει το τεκμήριο κυριότητας στις Κυκλάδες.
  • Οι κάτοικοι της πρώην κοινότητας Άνω Μεράς είναι στην πλειοψηφία τους αγρότες- κτηνοτρόφοι και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν στο σύνολο των ενεργειών εκείνων που νόμιμα είναι υποχρεωμένοι να πράξουν για να διασφαλίσουν την περιουσία τους.

Βάση της τεχνικής μας άποψη και λόγω όλων των ανωτέρω συντρεχόντων παραγόντων θεωρούμε ότι :

  • Ο τρόπος σύνταξης του εν λόγω χάρτη ήταν πρόχειρος χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικά κριτήρια της γεωμορφολογίας. 
  • Θεωρούμε ότι ο υπάλληλος που συνέταξε τον Δασικό Χάρτη στην περιοχή της Άνω Μεράς δεν έλαβε υπόψιν του τα κριτήρια που θα έπρεπε (αεροφωτογραφίες 1945 και 1960) με αποτέλεσμα οι χορτολιβαδικές εκτάσεις να είναι πολλαπλάσιες από αυτές που έπρεπε να είναι.
  • Συντάχθηκε χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών.
  • Η κύρωση του παράγει ξεκάθαρα έννομα αποτελέσματα σταματώντας μία σειρά δικαιοπραξιών όπως, μεταβιβάσεις, πωλήσεις, αδειοδοτήσεις.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας και τις γνώσεις σας πάνω στα θέματα μηχανικών παρακαλούμε για: 1) Την απόσυρση του προσφάτως αναρτηθέντος Δασικού χάρτη που αφόρα την πρώην κοινότητα Άνω Μεράς Μύκονου. 2) Ο επανασχεδιασμός να λάβει υπ όψιν εκτός από τα τεχνικά και τα οικονομικά, κοινωνικά κριτήρια της περιοχής. Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μύκονου παραμένει στη διάθεση σας προκειμένου από κοινού να δοθεί λύση στα φλέγοντα προβλήματα που έχουν προκύψει. Με τιμή, Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μύκονου

 Ο πρόεδρος                                 Η γραμματέας

Κυραντώνης Αντώνης                     Μασάκη Αικατερίνη 

Αρχιτέκτων μηχανικός                Μηχανολόγος μηχανικός

[arve url="https://www.youtube.com/watch?v=5_RUKXeCh6E&feature=youtu.be" autoplay="yes" /] Ανοίξτε το Αρχείο