Με 7 βραβεία BAFTA σάρωσε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου [pics+video]

Γιώργος Λάνθιμος: Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνει η «Ευνοούμενη» «Είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβα

Με 7 βραβεία BAFTA σάρωσε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου [pics+video]
Με 7 βραβεία BAFTA σάρωσε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου [pics+video]

Γιώργος Λάνθιμος: Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνει η «Ευνοούμενη»

«Είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία 10», είπε ο Λάνθιμος......

«Η Ευνοούμενη», η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, κυριάρχησε στα φετινά βραβεία BAFTA. Η ταινία του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη απέσπασε συνολικά 7 βραβεία. Τα 72α βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονεμήθηκαν εχθές (Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019) κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

«Είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία 10», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος, μιλώντας για τα βραβεία και τη συνολικότερη πορεία της ταινίας του, συμπληρώνοντας πως είναι υπερήφανος για τις τρεις γυναικείες παρουσίες στο φιλμ, που θεωρείται επίσης φαβορί για τα φετινά Όσκαρ.

Στην ιστοσελίδα του BBC γίνεται επίσης αναφορά στη χθεσινή επικράτηση του “The Favourite” στα BAFTA 2019 με συνολικά 7 βραβεία. Ειδικότερα γίνεται αναφορά στα  Βραβεία Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου που έλαβαν για τους ρόλους τους στην ταινία του Λάνθιμου η Ολίβια Κόλμαν και η Ρέιτσελ Βάις, καθώς και στα υπόλοιπα βραβεία (καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μακιγιάζ και κομμώσεων).

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του σεναρίου για την ταινία “The Favourite”,  Ντέμπορα Ντέιβις, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω το πρώτο μου βραβείο BAFTA, για το πρώτο μου σενάριο».

[caption id="attachment_68723" align="aligncenter" width="1021"] Actress Olivia Colman poses backstage with her Best Actress award for her role in the film 'The Favourite poses for photographers backstage at the BAFTA awards in London, Sunday, Feb. 10, 2019. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)[/caption]

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian γίνεται λόγος για την «Υπέρτατη – σχεδόν – κυριαρχία για την «Ευνοούμενη». Βεβαίως γίνεται λόγος και για το «Roma», την ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, που απέσπασε και το BAFTA  καλύτερης φωτογραφίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, «η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου, ένα από τα εφτά (που έλαβε η ταινία “Η Ευνοούμενη”), αλλά ο Αλφόνσο Κουαρόν μοιάζει να οδεύει προς την δόξα των βραβείων Όσκαρ, αφού κέρδισε τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και δύο ακόμη”.

[caption id="attachment_68724" align="alignnone" width="1021"] Actress Rachel Weisz poses for photographers backstage with her Best Supporting Actress award for her role in the film 'The Favourite' at the BAFTA awards in London, Sunday, Feb. 10, 2019. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)[/caption]

«Η Ευνοούμενη», συνεχίζει το δημοσίευμα, αναδείχθηκε με άνεση η μεγαλύτερη νικήτρια της απονομής των βραβείων στο Royal Albert Hall. Απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Α΄ και Β’ γυναικείου ρόλου, πρωτότυπου σεναρίου και κοστουμιών. Για την Ολίβια Κόλμαν, αναφέρεται ότι, η επιτυχία της επισφραγίζει την άνοδο της ηθοποιού, που στα πρώτα χρόνια της καριέρας της αγωνίστηκε για ρόλους και ήταν περισσότερο γνωστή για τις κωμωδίες της, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο δράμα. «Ήταν μία καταπληκτική βραδιά για την Ευνοούμενη, αλλά έχασε τον τίτλο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας από την ταινία Roma» επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

[caption id="attachment_68725" align="alignnone" width="1021"] Director Alfonso Cuaron poses for photographers backstage with his Best Film and Best Director award for his film 'Roma' at the BAFTA awards in London, Sunday, Feb. 10, 2019. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)[/caption]

Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Independent αναφέρεται: «Το “Roma” παίρνει μαζί το βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά η “Ευνοούμενη” κυριαρχεί στην βραδιά». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «Ήταν μία βραδιά που ανήκει τόσο στο ιστορικό δράμα του Γιώργου Λάνθιμου “Η Ευνοούμενη”, που πήρε 7 βραβεία, όσο και στην ταινία “Roma” του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, αλλά αποχώρησε με αυτό της Καλύτερης Ταινίας».

Όπως επισημαίνεται και από την εφημερίδα Independent, το “The Favourite”  μπορεί να είχε Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά η ταινία εποχής έλαβε σημαντική βρετανική χρηματοδότηση και παράλληλα συνοδεύονταν από μία βρετανική ιστορία και βρετανικό καστ, στο οποίο συμμετείχαν η δύο νικήτριες του Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου.

Μεταξύ άλλων νικητών, ο ηθοποιός Ράμι Μάλεκ τιμήθηκε με το BAFTA A’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Bohemian Rhapsody».

Ο ηθοποιός Μαχερσάλα Αλί τιμήθηκε με το BAFTA Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Green Book».

Δείτε εδώ τη λίστα με τους νικητές των φετινών βραβείων BAFTA  

[caption id="attachment_68726" align="alignnone" width="1021"] Raimi Malek and Lucy Boynton pose for photographers upon arrival at the BAFTA Film Awards after party in London, Sunday, Feb. 10, 2019. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)[/caption]

Πηγές: bbc/ Independent/The Guardian

Φωτογραφίες μέσα στο άρθρο: Joel C Ryan/Invision/AP και Vianney Le Caer/Invision/AP