Οι περιορισμοί που έθεσε το Δημοτικό συμβούλιο της Γλασκώβης στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Από τη μία είναι το τσουνάμι αγορών ακινήτων από ξένους, που φαίνεται ότι έδωσε το φιλί της ζωής στη μισοπεθαμένη αγορά ακινήτων. Από την άλλη

Οι περιορισμοί που έθεσε το Δημοτικό συμβούλιο της Γλασκώβης στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Οι περιορισμοί που έθεσε το Δημοτικό συμβούλιο της Γλασκώβης στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Από τη μία είναι το τσουνάμι αγορών ακινήτων από ξένους, που φαίνεται ότι έδωσε το φιλί της ζωής στη μισοπεθαμένη αγορά ακινήτων. Από την άλλη είναι η «έκρηξη» των μισθώσεων τύπου Airbnb, που συν τοις άλλοις έχει προκαλέσει ......στρεβλώσεις στις τιμές των ενοικίων και εντείνει το πρόβλημα της στέγης όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας.

Η αντίδραση της Πολιτείας ως τώρα είναι τουλάχιστον αμήχανη, παρά το ότι το φαινόμενο είχε κάνει την εμφάνιση του πολύ νωρίτερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις, δίνοντας έτσι πολύτιμα μαθήματα για το πώς μια έξυπνη ιδέα, μπορεί να μετατραπεί σε ασύδοτη επιχειρηματικότητα. Έτσι, την ώρα που άλλες πόλεις π.χ. η Βαρκελώνη ή το Παρίσι και άλλες χώρες προσαρμόζουν τα νομικά τους πλαίσια ή και προσφεύγουν στα δικαστήρια, οι Ελληνικές Αρχές προσπαθούν ακόμα να εφαρμόσουν τις διατάξεις περί βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες είναι αυστηρά φορολογικές, κοινώς δεν λαμβάνουν υπόψιν τις άλλες πτυχές του προβλήματος.

Και κάπως έτσι, υπό την πίεση παραγόντων της κτηματαγοράς, των ιδιοκτητών που αισθάνονται πολιορκημένοι μέσα στα σπίτια τους από ορδές ξένων επισκεπτών, αλλά και των νοικοκυριών που είτε αδυνατούν να βρουν στέγη είτε θα πρέπει να πληρώσουν εξωφρενικά υψηλά ενοίκια για να ανταγωνιστούν το εύκολο κέρδος του Airbnb, έχει αρχίσει δειλά- δειλά η συζήτηση εντός των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και των μεγάλων Δήμων, για το πώς θα μπορούσαν να τεθούν περιορισμοί, χωρίς να αποθαρρυνθούν όσοι θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά.

Η περίπτωση της Γλασκώβης ήρθε για να ταράξει τα νερά, δίνοντας μια νέα οπτική για το πώς αντιλαμβάνονται οι «έξω» την ιδιαιτερότητα του Airbnb. Αυτό που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κι όπως φαίνεται θα το μιμηθεί και το Εδιμβούργο, είναι ότι πολύ απλά απαγορεύεται εφεξής η εκμίσθωση ολόκληρων διαμερισμάτων, που βρίσκονται σε μπλοκ κατοικιών με κοινή είσοδο, για σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν το δικαίωμα της εκμίσθωσης μόνο κάποιου δωματίου από το διαμέρισμα ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνεται αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Το βασικό σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι οι άλλοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αφενός δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι συγκάτοικοι τους αφετέρου και πιο σημαντικό ότι ξένοι χρησιμοποιούσαν τους κοινόχρηστους αλλά ιδιωτικούς χώρους των κτιρίων. {economistas.gr}