Ο νέος νόμος του Υπουργείου Τουρισμού αντιμετωπίζει αδικίες και προβλήματα ετών στα τουριστικά γραφεία

Ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές που αφορούν το ρόλο των τουριστικών γραφείων και τη διαφύλαξη του πολύτιμου έργου τους, προς όφελος του ελληνικο

Ο νέος νόμος του Υπουργείου Τουρισμού αντιμετωπίζει αδικίες και προβλήματα ετών στα τουριστικά γραφεία
Ο νέος νόμος του Υπουργείου Τουρισμού αντιμετωπίζει αδικίες και προβλήματα ετών στα τουριστικά γραφεία

Ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές που αφορούν το ρόλο των τουριστικών γραφείων και τη διαφύλαξη του πολύτιμου έργου τους, προς όφελος του ελληνικού τουρισμού, εισάγει ο νέος νόμος του Υπουργείου Τουρισμού (Ν. 4582/2018), ο οποίος ψηφίστηκε λίγο πριν την εκπνοή του 2018.

Έπειτα από συστηματικές προσπάθειες και διαβουλεύσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτές οι λύσεις για όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, ο νέος νόμος θεωρείται σημαντική επιτυχία για τον κλάδο.

Ο νόμος αντιμετωπίζει αδικίες και προβλήματα ετών και παρέχει στα τουριστικά γραφεία πολύτιμα εργαλεία για να πραγματοποιούν το έργο τους ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Επιβεβαιώνει τα συνέδρια ως έργο κατ’ εξοχήν των τουριστικών γραφείων και, στις περιπτώσεις όπου αυτά αποτελούν μέρος οργανωμένου ταξιδιού, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρονται και άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, απαιτεί τη συνεργασία με τουριστικό γραφείο.

Δημιουργεί Μητρώο Συνεδρίων και Διοργανωτών Συνεδρίων.

Ξεκαθαρίζει ρητά ότι, όταν τουριστικά γραφεία τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) επιθυμούν να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες στη χώρα μας, θα πρέπει είτε να διαθέτουν δικό τους τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή να συνεργάζονται με τουριστικό γραφείο που ήδη λειτουργεί νόμιμα στην χώρα μας.

Δίνει τη δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών οργανωμένου ταξιδιού, να πωλούν κατ’ επιλογή (optional) εκδρομές στις ομάδες των ταξιδιωτών τους στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζονται, μέσω των νόμιμα απασχολούμενων τουριστικών συνοδών τους (tour leaders), χωρίς να διαθέτουν υποκατάστημα εκεί όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία, αφού πρώτα δηλώσουν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία στις οικείες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.).

Προσαρμόζει, επιτέλους, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα mini van με οδηγό των τουριστικών γραφείων, τα οποία πραγματοποιούν μεταφορές στο πλαίσιο των προπληρωμένων οργανωμένων ταξιδιών των πελατών τους με voucher, στις πραγματικές ανάγκες του συγκεκριμένου έργου των τουριστικών γραφείων και των οργανωμένων ταξιδιών των ταξιδιωτών, αντί να τα υποχρεώνει να ακολουθούν κανόνες που αφορούν στην πραγματικότητα τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα (rent-a-car) και δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν από τα τουριστικά γραφεία.

O πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε σχετικά: «Είναι αλήθεια ότι, για την ορθή υλοποίηση των επιταγών της νέας νομοθεσίας, είναι απαραίτητοι οι κατάλληλοι ελεγκτικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί από την πλευρά της Πολιτείας.

Η βάση, όμως, πλέον υπάρχει. Το επάγγελμά μας αναγνωρίζεται και δικαιώνεται. Και οπλισμένοι με αυτό το δεδομένο μπορούμε να ξεκινήσουμε δυναμικά και με αισιοδοξία το 2019, συνεχίζοντας την προσπάθεια επίλυσης πληθώρας διαφορετικών θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας και είναι αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Παιδείας και Οικονομικών».