Ποιμαντορική εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Δωροθέου Β' επί τη Θεία Ενσαρκώσει

Με το έλεος και τη Χάρη του Θεού ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Κιμώλου, Φολεγάνδρου, Δήλ

Ποιμαντορική εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Δωροθέου Β' επί τη Θεία Ενσαρκώσει
Ποιμαντορική εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Δωροθέου Β' επί τη Θεία Ενσαρκώσει

Με το έλεος και τη Χάρη του Θεού ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Κιμώλου, Φολεγάνδρου, Δήλου, Μακρονήσου & Σικίνου........

Προς τους εορτοφόρους χριστιανούς,τους κατοικούντας και επισκεπτομένους τα ευλογημένα νησιά της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Χριστούγεννα, 2018 Αγαπητά μου παιδιά, φίλοι μας επισκέπτες, συνεορταστές! Η σκέψη όλων των Χριστιανών σήμερα στρέφεται προς τη Βηθλεέμ, μια αρχαία πόλη του Ισραήλ, η οποία ονομάζεται και Εφραθά, δηλαδή γόνιμη, που απέχει 10 χιλιόμετρα από το Ιεροσόλυμα και 110 χιλιόμετρα από τη Ναζαρέτ, στην πόλη που η Ραχήλ εγέννησε τον Βενιαμίν, την πατρίδα του Βοόζ και της Ρούθ, την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο από τον απόγονό τους Ιεσσαί ο Δαβίδ και στην οποία χρίσθηκε από τον Σαμουήλ βασιλεύς του Ισραήλ.

Προς αυτή την πόλη, αδελφοί μου, η οποία στο πέρασμα των αιώνων γνώρισε πολλούς κατακτητές και υπέστη πολλές καταστροφές, μας καλεί σήμερα η Εκκλησία να πορευθούμε! Να ακολουθήσουμε μια πορεία διαφορετική από τις γνωστές σημερινές, αλλά μια πορεία μυστική, πνευματική!

«Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός» μας προσκαλεί ο ορθρινός Υμνογράφος…. Η Βηθλεέμ σήμερα γίνεται το επίκεντρο πέντε πορειών, από τις οποίες οι τρεις πραγματοποιήθηκαν, μία απέτυχε και μία συνεχίζεται μέχρι το τέλος της ιστορίας: Του Ιωσήφ και της Μαρίας, που έφτασαν εκεί για να απογραφούν, ως απόγονοι του Δαβίδ, και όπου η Μαρία, μέσα στης νύχτας το σκοτάδι και τη σιωπή, σε ένα σπηλαιώδη σταύλο, γέννησε το βασιλιά του νέου Ισραήλ

Των Ποιμένων, που μετά τον ευαγγελισμό τους από τον Άγγελο, εγκατέλειψαν χωρίς δεύτερη σκέψη τα ποίμνιά τους στα βουνά και πορεύθηκαν προς τη Βηθλεέμ για να δουν «βρέφος νεογέννητο, τυλιγμένο σε σπάργανα και τοποθετημένο σε μια φάτνη». Των ιερέων του Ζωροαστρισμού, των γνωστών μας Μάγων, οι οποίοι, καθοδηγημένοι από το αστέρι, πορεύθηκαν από την μακρινή Περσία προς τη Βηθλεέμ για να προσκυνήσουν τον τεχθέντα βασιλιά των Ιουδαίων.

Προς τη Βηθλεέμ, όμως, πορεύθηκε και ο τότε βασιλιάς των Ιουδαίων, ο Ηρώδης, όχι όμως για να προσκυνήσει, αλλά για να φονεύσει τον «διεκδικητή» του εφήμερου θρόνου του, αλλ’ απέτυχε και ίσως μόνο γι’ αυτό τον θυμάται σήμερα η ιστορία..

Υπάρχει, τέλος, και η πορεία προς τη Βηθλεέμ, στην οποία καλούμεθα όλοι να πορευθούμε! Καλούμεθα να πορευθούμε προς την πόλη της απογραφής του Ιωσήφ και της Μαρίας, για να απογραφούμε και καταγραφούμε στη βίβλο της αληθινής και αιώνιας ζωής!

Να πορευθούμε προς τη φάτνη, με την απλότητα και την άδολη πίστη των Ποιμένων, χωρίς αμφιβολίες, προβληματισμούς, απελευθερωμένοι από τις βιοτικές μας μέριμνες και ανησυχίες! Να ακολουθήσουμε το γλυκό Αστέρι της Αγάπης και της Ταπεινώσεως, που θα φωτίζει τα βήματά μας στη πορεία μας προς τη μυστική συνάντησή μας με το Χριστό!

Υπάρχει, βέβαια, και η πορεία του Ηρώδη προς τη Βηθλεέμ. Είναι η πορεία όλων εκείνων, οι οποίοι, άλλοτε ύπουλα, άλλοτε φανερά, πορεύονται προς το Χριστό, για να Τον σκοτώσουν στις ψυχές των ανθρώπων και να απαξιώσουν και εκθεμελιώσουν την Εκκλησία Του!

Γι’ αυτούς, το τέλος της πορείας τους είναι προδιαγεγραμμένο: όσοι και με όποιο τρόπο επεχείρησαν, επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να στραφούν κατά της Εκκλησίας Του, πάντα στο τέλος θα διαπιστώνεται ότι «τεθνήκασιν οι ζητούντες την ψυχήν του Παιδίου»!

Ευλογημένοι μου Χριστιανοί! Η Γέννηση του Χριστού θα παραμένει πάντοτε για τον άνθρωπο «Μυστήριο ξένο και παράδοξο». Ένα μυστήριο που δεν εξιχνιάζεται με τη λογική, αλλά βιώνεται «απεριέργως», κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, μόνο με την πίστη και την καθαρότητα της ψυχής. Ας πορευθούμε, λοιπόν, με πίστη, αγάπη και ταπείνωση, ο καθένας μας, προς τη μυστική, την προσωπική μας Βηθλεέμ, προς τον «οίκον του άρτου», όπως σημαίνει και το όνομά της, να μεταλάβουμε τον κείμενο στη φάτνη Άρτο της Ζωής και να ζήσουμε με τη χαρά, τη δύναμη και την ελπίδα, που μας χαρίζει η βεβαιότητα ότι και «δι’ ημάς εγεννήθη παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός»! Χρόνια Πολλά, ευλογημένα, υγιεινά και ειρηνικά! Με εόρτιες ευχές και πατρική αγάπη † Ο ΣΥΡΟΥ και ΜΥΚΟΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄