Πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων στο Taxisnet - 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οδηγίες για την ορθή δήλωση των μισθωτηρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet δίνει η ΑΑΔΕ με στόχο να αποφευχθούν λάθη αλλά και για να

Πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων στο Taxisnet - 7 ερωτήσεις και απαντήσεις
Πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων στο Taxisnet - 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οδηγίες για την ορθή δήλωση των μισθωτηρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet δίνει η ΑΑΔΕ με στόχο να αποφευχθούν λάθη αλλά και για να αποφύγουν πρόστιμα οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες.......

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι οδηγίες μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων είναι οι εξής:

1. Καταργήθηκε η σύνταξη Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης;

Σε καμία περίπτωση. Η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας υποβάλλεται αποκλειστικά για φορολογικούς λόγους και για τον λόγο αυτό η φορολογική διοίκηση δέχεται τόσο έγγραφες όσο και προφορικές συμφωνίες.

2. Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

Οι εκμισθωτές - υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης χρήσης ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα από το εάν το μίσθωμα καταβάλλεται σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες. Επίσης, σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης ο εκμισθωτής δύναται να τη δηλώνει έως το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση.

3. Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

  • Για αστικές μισθώσεις (κατοικίας)
  • Για επαγγελματικές μισθώσεις
  • Για βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός ψηφιακής πλατφόρμας
  • Για αγροτικές/ γεωργικές
  • Για παραχώρηση χρήσης

4. Ποιος είναι ο χρόνος υποβολής;

- Η δήλωση υποβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της ή τη λύση της.

Για παράδειγμα:

α) Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 1η Απριλίου: Το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου

β) Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 30 Απριλίου: Το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου

5. Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής;

- Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων δωρεάν τη χρήση του ακινήτου ή της γης. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών. Αν κάποιος από τους συνιδιοκτήτες δεν αποδέχεται τα στοιχεία της μίσθωσης, θα πρέπει έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να επιλέξει το πεδίο "μη αποδοχή" για να αναγράψει τους λόγους της μη αποδοχής.

6. Πρέπει να υποβάλω στο Taxisnet μισθωτήριο που το έχω καταθέσει σε ΔΟΥ;

Όχι. Παλιά μισθωτήρια δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά, αφού έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ΔΟΥ.

7. Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης;

- Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο Taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει "Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας". Ακολούθως, με το πλήκτρο "επιλογή", μεταφέρεται στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσει. Η φόρμα προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές:

- Αποθήκευση, στην περίπτωση που είναι επιθυμητή η αποθήκευση της εργασίας (Προσοχή: η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή)

- Οριστικοποίηση: Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλίζεται ότι έχει εκπληρωθεί η υποχρέωση.

[arve url="https://www.youtube.com/watch?v=KMvCx4l1smQ&t=1890s" autoplay="yes" /]