20.1 C
Mykonos
21/05/2019

Web Radio

Leading News Source For Mykonos & The Region

20.1 C
Mykonos
29.4 C
Athens

 • Politique
 • South Aegean Islands
More

  Υποψήφιοι - Candidates

  Στέλιος Μπρίγγος του Δημητρίου

  Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

  Ατζαμόγλου Μιλτιάδης (Μίλτος) του Κωνσταντίνου

  Πιστεύω στη Μύκονο και στην αρχοντιά των κατοίκων της. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Μύκονο αντάξια του ονόματός της και της παγκόσμιας φήμης της.

  Αντιδήμαρχος Μυκόνου Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με Δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Κουκά

  Χανιώτη Μαρσούλα του Νικολάου (Παχή)

  Με Υπευθυνότητα και Όραμα για το Μέλλον

  Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

  Αλέξανδρος Βαμβακούρης (Κορνίβας) του Δημητρίου

  Ελειψα ποτέ από κοντά σας;

  Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

  Κοντιζάς Δημήτρης του Νικολάου

  Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

  Γρύμπλας Σταύρος του Δημητρίου

  Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να καταφέρουμε τα ΠΑΝΤΑ.

  Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

  Κουκάς Αλέξανδρος (Αλεκάρας) του Δημητρίου

  Πάντα αθόρυβα - Πάντα δίπλα σας. Με έμπρακτη αγάπη για το Νησί μου.

  Αντιδήμαρχος Μυκόνου Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με Δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Κουκά

  Τα δύο πρόσωπα του ‘ΙΑΝΟΥ’: Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

  Post date:

  Category:

  Της Ελευθερίας Φτακλάκη*
  «Οι νησιώτες του Αιγαίου παρακολουθούμε να ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αδικία που έχει συντελεστεί στα νησιά μας με την ολοκλήρωση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μιας νησοκτόνου πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς οι επιπτώσεις θα είνα……. ι καταστροφικές για την οικονομία των νησιών και κυρίως των μικρών νησιών.» Έτσι ξεκινούσε ακριβώς ένα χρόνο πριν το άρθρο που είχα δημοσιεύσει με τίτλο «Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ- Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αναδεικνύοντας την κοροϊδία και τον εμπαιγμό των κυβερνώντων ως προς το θέμα αυτό.
  (https://www.rodiaki.gr/article/380673/h-koroidia-kai-to-psema-den-exoyn-oria-idoy-h-rodos-idoy-kai-oi-meiwmenoi-syntelestes-fpa)
  Ένα χρόνο μετά, επανέρχομαι με το εξής απλό ερώτημα προς τους κυβερνώντες: αφού πλέον είμαστε εκτός ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ (είμαστε???), τι εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να αποκαταστήσει αυτή την αδικία;
  Τι θέλω να πω; Ξεκάθαρα πως η αριστερό-ακροδεξιά κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΔΕΝ θέλει να αποκαταστήσει το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.
  Κι αυτό γιατί ενώ έχουμε «βγει» κατά τους κυβερνώντες από τα Μνημόνια και ως εκ τούτου, μέτρα όπως αυτό της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μπορούν να αλλάξουν, παρ’ όλα αυτά προσφάτως η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση ισχύος του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών μόνο για τα 5 νησιά που είχαν εξαιρεθεί έως τις 31.12.2018 λόγω του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν! Κι αυτό είχε προκύψει μετά από έντονες κινητοποιήσεις των Δημάρχων αυτών των νησιών, οι οποίοι είχαν παραστεί και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να εισακουσθούν!!!
  Επομένως, με αυτή την πρωτοβουλία η κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα πως δεν έχει καμιά πρόθεση να επαναφέρει τα νησιά στο ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ, σημειωτέον, η κοινοτική Οδηγία 2006/112/ΕΚ, άρθρο 120, όπου η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου,, Κυκλάδων, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30% από τους αντίστοιχους στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι σε ΙΣΧΥ!!!!! Άρα αυτό που έγινε δεν αποτελεί ευρωπαϊκή επιβολή αλλά ελληνική επιλογή!!!
  Αν οι κυβερνώντες θεωρούν πως πρέπει να επανέλθει αυτό το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών, δεν έχουν παρά να ενεργοποιήσουν με νομοθετική ρύθμιση τη δυνατότητα που δίνει η προαναφερόμενη κοινοτική οδηγία, που επαναλαμβάνω είναι σε ισχύ!!!!
  Όμως δεν το πράττουν.. Αντιθέτως, έχουμε δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου που δείχνουν αμηχανία καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει « θα δουν τι μπορεί να γίνει μετά τη λήξη του υπάρχοντος πλαισίου ..». Να θυμίσουμε δε πως ο ίδιος με δηλώσεις του το 2016, είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι μια από τις θέσεις των θεσμών με την οποία συμφωνεί.!!!!! ( Καθημερινή, 27.05.2016)
  Το παιχνίδι της διγλωσσίας καλά κρατεί και ο εμπαιγμός των κυβερνώντων καθώς στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού και της προώθησης της δικαιοσύνης κατά τη δική τους πάντα «αριστερίζουσα λογική», δεν θεωρούν πως θα πρέπει να επανέλθουν τα νησιά μας στο ειδικό καθεστώς!!! Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο ίδιος ο Επίτροπος Μοσχοβισί σε γραπτή ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, απάντησε, στις 23.11.2018, πως ουδέποτε κατατέθηκε έγγραφο από την ελληνική κυβέρνηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
  Προς επίρρωση των όσων καταγγέλλουμε για την παντελή απουσία διεκδικητικού πλαισίου εκ μέρους της Ελλάδας προς τους θεσμούς της ΕΕ για το θέμα αυτό, αποτελεί η ψήφιση ρύθμισης από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο (2.10.2018), με την οποία εξαιρείται παντελώς από την καταβολή ΦΠΑ, ο Ιταλικός δήμος Καμπιόνε ντι Ιτάλια , στην περιφέρεια της Λομβαρδίας !!!
  Εν κατακλείδι, από την ‘προώθηση της δικαιοσύνης’ (promote fairness) που έλεγε ο κ. Τσακαλώτος το 2015, όταν θέσπισε για πρώτη φορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, φθάσαμε σήμερα στην «Αχαριστία» των ροδιτών, σύμφωνα με δήλωση της κας Μεγαλοοικονόμου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στο κανάλι BLUESKY στις 26.11.2018 στην εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, απαντώντας στην γράφουσα για το θέμα του ΦΠΑ!!! Κατά την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, οι ροδίτες είμαστε ‘ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ’ που θέλουμε την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ ενώ έχουμε τουρισμό 12 μήνες( !!!!!) το χρόνο, ενώ άλλες περιοχές έχουν προβλήματα , όπως π.χ τα Κύθηρα.
  Όσο για το αναφερόμενο δημοσιονομικό κόστος αυτού του μέτρου, και με δεδομένο ότι το κράτος έχει εισπράξει πολύ λιγότερα από τα εκτιμώμενα έσοδα από την εφαρμοσθείσα μείωση συντελεστών ΦΠΑ, νομοτελειακά το κόστος αυτό θα επιβαρύνει εν τέλει αυτούς τους οποίους υποτίθεται ότι θα ανακουφίσουν. Είναι δε τραγικό ότι όσο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι επ’ αόριστον και άρα αυξάνει το ήδη μεγάλο κόστος ζωής των νησιωτών, η πολιτεία αρκείται πλέον σε εφάπαξ παροχές επιδομάτων. Λες και δεν θα υπάρχουν οι ίδιες και ίσως περισσότερες ανάγκες τα επόμενα χρόνια…
  Τέλος, η προσπάθεια διασύνδεσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την κυβέρνηση , αποτελεί κοροϊδία καθώς ως πολιτική επιλογή το Μεταφορικό Ισοδύναμο ( Μ.Ι.) ουδέποτε συνδέθηκε με άλλο μέτρο, αλλά ήταν ένα αυτοτελές αίτημα υποστήριξης της νησιωτικότητας. Ο ΦΠΑ αποτελεί αντισταθμιστικό (εξισωτικό) μέτρο, ενώ το Μ.Ι. αποτελεί ενισχυτική πολιτική επιλογή!!!!
  • Σύντομο ιστορικό του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας:
  1)Με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Τσοβόλα, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ την 21η Αυγούστου 1986, με εφαρμογή από 1/1/1987, ο Ν 1676/29-12-1986, όπου με το άρθρο 2 καθιερώνονται οι μειωμένοι για τα Δωδεκάνησα συντελεστές, κατά 30% ή 15%, με εξαίρεση τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα πετρελαιοειδή και την παροχή υπηρεσιών.
  Πρακτικά αυτό σήμαινε πως σε μια περιοχή της Ελλάδας, τα Δωδεκάνησα, υπήρξε εξαίρεσή από την εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου, ο οποίος εκτός από ότι είχε τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού μοντέλου, ήταν και κοινοτική υποχρέωση της Ελλάδας. Με το άρθρο 17 του παραπάνω νόμου, προβλεπόταν νέος νόμος, ο οποίος θα καθόριζε και τους μειωμένους συντελεστές στην περιοχή αυτή της χώρας. Στην ερμηνευτική Εγκύκλιο 10/27-10-1987 για την εφαρμογή του ΦΠΑ, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, συνιστά μία από τις πλέον επιτυχημένες προσπάθειες ερμηνείας νόμου, αναφέρει (άρθρο 17, παρ. 67) πολύ απλά και χωρίς περαιτέρω σχόλια, καθιερώνονται μειωμένοι συντελεστές στην περιοχή της Δωδεκανήσου, «όπου ως γνωστό δεν είχε επεκταθεί ο ΦΚΕ» (Φόρου επί του Κύκλου Εργασιών).
  2)Τον Μάρτιο του 1990 επί Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξενοφώντα Ζολώτα, ψηφίζεται ο Ν 1881/1990, με το άρθρο 8 του οποίου επεκτείνονται τα γεωγραφικά όρια των μειωμένων συντελεστών κατά 30%, εκτός από την περιοχή της Δωδεκανήσου και στο νησί της Σαμοθράκης του Νομού Έβρου, ως και στους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου (ανατολικό Αιγαίο). Η εξαίρεση πλέον περιορίζεται μόνο στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα. Τέλος, με τον Ν 2093/1992 (υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Στέφανος Μάνος),επεκτείνεται για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών σε Κυκλάδες, Θάσο, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο. Κοντολογίς πλέον, σε ολόκληρο το Αιγαίο (εκτός από Εύβοια και φυσικά Κρήτη), ενώ οι εξαιρέσεις περιορίζονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά και στα μεταφορικά μέσα…
  • Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου
  3) Το 2015 ο Υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (που ξεκίνησαν να καταργούνται σταδιακά από 01.10.2015 στα τουριστικά νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 01.06.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά με παράταση έως το τέλος του 2018 για τα 5 νησιά (Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο) που εξαιρέθηκαν λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και κατόπιν εντόνων πιέσεων των Δημάρχων τους.
  Οδεύοντας στο 2019 και μετά την ‘υποτιθέμενη’ έξοδο από τα Μνημόνια, το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν έχει αποκατασταθεί και η αδικία σε βάρος των νησιών μας καλά κρατεί!!!
  *Ελευθερία Φτακλάκη
  Project Developer
  International Relations
  R.C. of S. Aegean (GR)
  Phd Candidate of Aegean University

  Translate This Page

  GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

  Follow Us

  Weather in Mykonos

  Mykonos
  clear sky
  20.1 ° C
  21.7 °
  19 °
  63 %
  1kmh
  0 %
  Δε
  20 °
  Τρ
  20 °
  Τε
  21 °
  Πε
  21 °
  Πα
  21 °

  Μύκονος Πρώτη Ξανά

  What to Read Next...

  Related stories You May Like

  Δυνατότητα συμμετοχής των ΟΤΑ σε φορείς υλοποίησης επιχειρηματικών πάρκων

  Την ικανοποίηση της επιμελητηριακής κοινότητας για την αποδοχή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα πρότασης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για...

  Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις: Οι Κυκλαδίτες...

  Με ανακοίνωσή του σχετικά με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, αποφαίνεται οτι: "Η πρόσφατη απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος δεν...

  ΑΑΔΕ: Οδηγίες για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και...

  Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, για τον ΦΠΑ στον καφέ, τα ποτά και τα ροφήματα. Αναλυτικές οδηγίες από την ΑΑΔΕ...

  Διευκρινιστικό έγγραφο του ΥπΕσ για τους Λογαριασμούς των Υποψήφιων (Το Έγγραφο)

  Διευκρινιστικό έγγραφο σχετικά με τις δαπάνες των Υποψήφιων εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, αποστέλλοντάς το, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων.... Στόχο έχει,...

  In Case You Missed It

  Ανατροπές προβλέπει ο Νέος Νόμος για την Παραχώρηση Αιγιαλών (Ολόκληρο...

  Αναθεώρηση του νομοθετικού καθεστώτος για τον Αιγιαλό και την Παραλία. Τροποποιούνται σχεδόν όλα τα άρθρα του ισχύοντος ν. 2971/2001..... Ο νόμος του υπουργείου Οικονομικών, τροποποιεί...

  Οι όροι και οι προϋποθέσεις που φέρνει η νέα η ΚΥΑ...

  Καινούργια δεδομένα στις ενοικιάσεις οχημάτων mini van με οδηγό εισάγει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Μεταφορών και Τουρισμού......... Συγκεκριμένα, η...

  Τα εκλογικά τμήματα και Καταστήματα Ψηφοφορίας της Μυκόνου στις Δημοτικές και...

  Καθορισμός εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας της Εκλογικής Περιφέρειας Δήμου Μυκόνου των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών της 26ης Μαΐου 2019, των επαναληπτικών αυτών της...

  Άγρια χαράτσια με τις νέες αντικειμενικές – Στην Μύκονο αύξηση στις...

  Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης. Ο χαμένος και ο κερδισμένος του φετινού ΕΝΦΙΑ, το ντόμινο αλλαγών που έρχεται σε φόρους μεταβίβασης...

  Best of Mykonos Ticker

  Εκλογές 2019: Εφορευτική επιτροπή – Ποιοι εξαιρούνται – Τι ισχύει για όσους δεν παρουσιαστούν, ποιοι μπορούν να απουσιάσουν

  Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν Εκτός από τους ψηφοφόρους την Κυριακή 26 Μαΐου που διεξάγονται οι Αυτοδιοικητικές και οι Ευρωεκλογές 2019, στα εκλογικά κέντρα θα πρέπει...

  More from Mykonos Ticker

  περισσότερο

   Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των γραφείων ταυτοτήτων- διαβατηρίων εν όψει εκλογών

   Εως και την ημέρα των εκλογών, «χέρι με χέρι» θα μπορούν να βγάζουν καινούργιες αστυνομικές ταυτότητες οι πολίτες, ενώ τροποποιούνται και τα...... ωράρια των...

   Πόσοι ψηφίζουν στην Μύκονο και σε κάθε Δήμο – Αναλυτικοί Πίνακες

   Στον Δήμο ΜΥΚΟΝΟΥ 8.689 εκλογείς - Συγκεκριμένα στο Διαμέρισμα ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ 1.613 και στο Διαμέρισμα ΜΥΚΟΝΟΥ 7.076 εκλογείς Δεδομένα για το εκλογικό σώμα έδωσε στη...

   Προσωρινή αναστολή λειτουργίας του αναψυκτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου

   Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του αναψυκτήριου ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού Για σοβαρούς τεχνικούς και διαχειριστικούς λόγους, έκλεισε προσωρινά το αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου Δήλου....... Το...

   Κωνσταντίνος Κουκάς : Η Μύκονος πρωταγωνίστρια στην διεθνή τουριστική σκηνή και τη νέα εποχή

   Άρθρο του Κωνσταντίνου Κουκά * Η Μύκονος τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, φιλοξενώντας περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες....... Το...

   Αποτελέσματα Εκλογών 2019: Πως θα γίνει η συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων – Ολόκληρη η διαδικασία (Εγκύκλιος)

   Αναλυτική Εγκύκλιο με τα βήματα για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών, εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.....  Ο γενικός...
   error: Content is protected !!