Φορο-σαφάρι στα ΙΧ με Ξένες Πινακίδες!! Πότε επιβαρύνονται με Τεκμήριο, Φόρο Πολυτελείας και Πρόστιμα

Ακόμη και στις περιπτώσεις που ένα όχημα έχει ταξινομηθεί στο εξωτερικό, δηλαδή φέρει ξένες πινακίδες, βαρύνει τον ιδιοκτήτη του με τεκμήριο δ

Φορο-σαφάρι στα ΙΧ με Ξένες Πινακίδες!! Πότε επιβαρύνονται με Τεκμήριο, Φόρο Πολυτελείας και Πρόστιμα
Φορο-σαφάρι στα ΙΧ με Ξένες Πινακίδες!! Πότε επιβαρύνονται με Τεκμήριο, Φόρο Πολυτελείας και Πρόστιμα

Ακόμη και στις περιπτώσεις που ένα όχημα έχει ταξινομηθεί στο εξωτερικό, δηλαδή φέρει ξένες πινακίδες, βαρύνει τον ιδιοκτήτη του με τεκμήριο διαβίωσης και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί στην Ελλάδα και ο ιδιοκτήτης του είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας......

Το τεκμήριο διαβίωσης του ΙΧ αυτοκινήτου καθώς και ο φόρος πολυτελείας διαβίωσης επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους που κατέχουν ΙΧΙ κυβισμοί άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας εφόσον κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση αυτή δεν υπολογίζεται χρόνος παλαιότητας και το τεκμήριο διαβίωσης δεν μειώνεται.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν υπολογίζεται καν χρόνος παλαιότητας και το τεκμήριο διαβίωσης δεν μειώνεται.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) αφού εξέτασε και απέρριψε ενδικοφανή προσφυγή φορολογούμενου κατοίκου Καβάλας, ο οποίος κυκλοφορούσε στην Ελλάδα Ι.Χ. αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με βουλγαρικές πινακίδες. Ο εν λόγω φορολογούμενος είχε δηλώσει ότι το όχημα αυτό ανήκει σε εταιρία που είχε συστήσει και λειτουργούσε στην γείτονα χώρα κι ότι ήταν σε ακινησία.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον συγκεκριμένο φορολογούμενο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Καβάλας διαπιστώθηκε ότι ο φορολογούμενος είναι διαχειριστής και μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. με έδρα στη Βουλγαρία στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται και το Ι.Χ., τύπου Mercedes ML 400 CDI, με αριθμό κυκλοφορίας Βουλγαρίας. Εν συνεχεία, η Δ.Ο.Υ. ενημερώθηκε ότι η βουλγάρικη επιχείρηση ουδεμία δραστηριότητα είχε τα έτη 2012 και 2013. Επίσης από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι πρόκειται για φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Επιπροσθέτως, ο εν λόγω φορολογούμενος δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για την απόδειξη του ισχυρισμού του ότι το όχημα ήταν σε ακινησία.

Η ΔΟΥ Καβάλας τού καταλόγισε τόσο τεκμήριο διαβίωσης για την κατοχή των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, όσο και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα έτη 2012 και 2013. Το αποτέλεσμα ήταν ο εν λόγω φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 11.500 ευρώ για το 2012 και 8.500 ευρώ για το 2013.

Οριστική φορολογική υποχρέωση με βάση την παρούσα απόφαση:

Φορολογικό έτος 2012
Κύριος Φόρος

4.709,39€

Πρόστιμο άρθρου 58 και τόκοι άρθρου 53 ν.4174/2013 4.211,14€
Εισφορά αλληλεγγύης 544,33€
Φόρος τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης 2.086,00€
Σύνολο για καταβολή 11.550,86€
Φορολογικό έτος 2013
Κύριος Φόρος 4.376,02€
Πρόστιμο άρθρου 58 και τόκοι άρθρου 53 ν.4174/2013 3.913,04€
Εισφορά αλληλεγγύης 280,64€
Σύνολο για καταβολή 8.569,70€

Πράξη επιβολής προστίμου φορολογικού έτους 2017

Εν ολίγοις, η κυκλοφορία οχημάτων με ξένες πινακίδες από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που το όχημα ανήκει σε φορολογικό κάτοικο Εξωτερικού ή φορολογικό κάτοικο Ελλάδας εφόσον αυτός διαθέτει στη χώρα όπου έχει ταξινομηθεί το όχημα πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με την προσφυγή του στη ΔΕΔ ο φορολογούμενος ζήτησε την ακύρωση και τη διαγραφή των ποσών που του καταλογίστηκαν, υποστηρίζοντας ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε ενεργό εταιρεία του, η οποία έχει έδρα στην Βουλγαρία κι ότι το είχε σε ακινησία.

Η ΔΕΔ απέρριψε τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε τους φόρους και τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η αρμόδια ΔΟΥ καθώς δέχθηκε τα ευρήματα των ελεγκτών σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία την οποία επικαλείτο δεν είχε δραστηριότητα, ενώ τα αυτοκίνητά του δεν ήταν σε ακινησία.