Από influencer, life coach! Τα επαγγέλματα - «φούσκες» του σήμερα και του αύριο!!

Η ταχύτατη ανάπτυξη του διαδικτύου έχει φέρει στο προσκήνιο πολλά νέα επαγγέλματα που υπόσχονται πολλά κέρδη.......... σε όσους τα ακολουθήσου

Από influencer, life coach! Τα επαγγέλματα - «φούσκες» του σήμερα και του αύριο!!
Από influencer, life coach! Τα επαγγέλματα - «φούσκες» του σήμερα και του αύριο!!

Η ταχύτατη ανάπτυξη του διαδικτύου έχει φέρει στο προσκήνιο πολλά νέα επαγγέλματα που υπόσχονται πολλά κέρδη.......... σε όσους τα ακολουθήσουν πιστά αλλά και που μπορούν να εξελιχθούν σε απάτη αν ο ενδιαφερόμενος προσπαθήσει απλά να παραπλανήσει τους πελάτες του.

Κάθε επάγγελμα πάει με την εποχή του και καθετί όταν θα φτάσει η ώρα θα «σβήσει» και θα αντικατασταθεί με κάτι πιο νέο και σύγχρονο.

Η ταχύτατη ανάπτυξη του διαδικτύου έχει φέρει στο προσκήνιο πολλά νέα επαγγέλματα που υπόσχονται πολλά κέρδη σε όσους τα ακολουθήσουν πιστά αλλά και που μπορούν να εξελιχθούν σε απάτη αν ο ενδιαφερόμενος προσπαθήσει απλά να παραπλανήσει τους πελάτες του.

Τα οκτώ επαγγέλματα της νέας εποχής!

Τι είναι ο Life Coach

Ο προπονητής της ζωής στα ελληνικά έχει ως βασική αποστολή να βοηθά τον άνθρωπο να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και να κυνηγήσει τους στόχους που έχει θέσει.

Πολλοί μπορεί να συσχετίσουν τον Life Coach με τον ψυχολόγο αλλά δεν είναι έτσι σύμφωνα με την μία πλευρά. Οι προπονητές ζωής τονίζουν ότι αυτοί δεν απευθύνονται σε άτομα που έχουν ψυχολογικά προβλήματα και δεν προσφέρουν θεραπεία. Το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν τους πελάτες τους να κατανοήσουν τα προβλήματα που τους κρατούν μακριά από τον στόχο τους.

Η πρώτη χρήση του όρου σε σχέση με ένα εκπαιδευτή προέκυψε γύρω στο 1830 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως life coach αργκό για ένα δάσκαλο που βοηθούσε φοιτητές περάσουν τις εξετάσεις τους. Η λέξη προσδιορίζονταν έτσι ως μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων από εκεί που βρίσκονται, στον τόπο όπου θέλουν να βρεθούν.

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας εστιάζει στην εργασία και την καριέρα και είναι παρόμοιο με τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Το Coaching καριέρας δεν πρέπει να συγχέεται με την συμβουλευτική διαβίωσης, to οποίo επικεντρώνεται στην προσωπική ανάπτυξη.

Η οικονομική εκδοχή είναι σχετικά νέα μορφή που εστιάζει στο να βοηθήσει τους πελάτες να ξεπεράσουν τον αγώνα τους για την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων και επιδιώξεων που έχουν θέσει για τον εαυτό τους. Στην μορφή αυτή αποτελεί μια προς μια σχέση στην οποία ο σύμβουλος εργάζεται για τη διευκόλυνση της επίτευξης χρηματοοικονομικών σχεδίων του πελάτη . Συνήθως επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους πελάτες για την αναδιάρθρωση και μείωση του χρέους, τη μείωση των δαπανών, να αναπτύξουν συνήθειες εξοικονόμησης, και να αναπτύξουν τη «δημοσιονομική» πειθαρχία.

Η συμβουλευτική στον τομέα αυτό είναι ένας νέος τρόπος για να  να «διαχειριστεί» κάποιος ασθένειες κυρίως χρόνιας φύσης. Ο σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει ειδικές τεχνικές, προσωπική εμπειρία και ενθάρρυνση για να βοηθήσει τον πελάτη στην επίτευξη αλλαγών στη συμπεριφορά και να μειωθούν κίνδυνοι για την υγεία και μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Χρησιμοποιείται και συγκεκριμένα για την επίτευξη στόχων ζωής και είναι η διαδικασία όπου:

  • Στην επίτευξη κάποιου στόχου σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.
  • Στην επίτευξη κάποιου στόχου στις διαπροσωπικές σχέσεις (ερωτικές, οικογενειακές, επαγγελματικές).
  • Στην έλλειψη κινήτρων, ή την στασιμότητα στην παρούσα φάση της ζωή του.
  • Σε κάποια σημαντική αλλαγή, προσωπική ή επαγγελματική.
  • Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την μετάβαση από μια παρούσα κατάσταση σε μία άλλη πιο επιθυμητή.
  • Σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που γίνεται η δουλειά: αυτή μπορεί να συμβεί με προσωπική επαφή, μέσω αλληλογραφίας αλλά και τηλεφωνικά.

Τι είναι ο Social Media Manager

Συντονίζει την παρουσία ενός προϊόντος, μιας εταιρείας ή κι ενός ανθρώπου στα social media, από το περιεχόμενο μέχρι και το ύφος που θα περιλαμβάνουν τα post του.

Χρειάζεται πολύ καλή γνώση για όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και τον καλύτερο τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη παρουσία μιας επιχείρησης.

O ιδανικός Social Media Manager δημιουργεί περιεχόμενο, φτιάχνει διαγωνισμούς στο Facebook, συντάσσει μηνιαίες αναφορές για την πορεία της εταιρίας στα Social Media, ερευνά τι λένε οι χρήστες για την επιχείρηση, χειρίζεται και απαντά  σε σχόλια και ερωτήσεις πελατών.

Τα Social Media είναι μια νέα μορφή marketing σε έναν ψηφιακό κόσμο. Ο Social Media Manager λοιπόν πρέπει να γνωρίζει από το παραδοσιακό marketing και τις δημόσιες σχέσεις αλλά και τις εφαμρογές του στον online κόσμο. Ο digital κόσμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτεί τις δικές του εξειδικευμένες γνώσεις, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο εργαλείων. Το γνωσιακό υπόβαθρο ενός επιτυχημένου Social Media Manager δεν περιορίζεται στο τελευταίο viral hit στο Facebook αλλά περιλαμβάνει από βασικές γνώσεις marketing, design και φωτογραφική επεξεργασία (Photoshop) μέχρι προγραμματισμό και φυσικά ολική γνώση των τεχνικών θεμάτων και των δυνατοτήτων των μεγαλύτερων social μέσων (Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube κλπ).

Τι είναι ο Influencer

Άνδρες και γυναίκες υπόσχονται στις εταιρίες να τους εμπιστευτούν ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους εκμεταλλευόμενοι τους πολλούς ακόλουθους που έχουν στα social media. Στην Ελλάδα ακόμη είμαστε σε νηπιακό στάδιο αλλά το συγκεκριμένο επάγγελμα στο εξωτερικό γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθιση έχουν θερμούς υποστηρικτές και φανατισμένος εχθρούς.

Στην Αμερική φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει μία επανάσταση αποκαθήλωσή τους και είναι χαρακτηριστικά τα συνεχόμενα άρθρα των New York Times που κάνουν λόγο για ηθικούς προβληματισμούς στις συγκεκριμένες διαδυκτιακές προσφορές.

Περιστατικά απάτης στον συγκεκριμένο χώρο υπήρξαν πολλά και αυτό που είχε πάρει πολύ μεγάλη έκταση  αφορούσε την Ελ Ντάρμπι. Μία Βρετανίδα με 87.000 συνδρομητές στο YouTube και followers στο Instagram, η οποία σε μήνυμά της στον Πολ Στένσον, ιδιοκτήτη του The White Moose Cafe στο Δουβλίνο, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, του ζητούσε να τη φιλοξενήσει δωρεάν με αντάλλαγμα μια θετική κριτική από πλευράς της.

Στο email που έστειλε στον ξενοδόχο, η 22χρονη έγραφε τα εξής: «Εργάζομαι ως social media influencer, κυρίως σε θέματα lifestyle, ομορφιάς και ταξιδιών. Ο φίλος μου και εγώ σχεδιάζουμε να έρθουμε στο Δουβλίνο για να γιορτάσουμε πρόωρα τον Άγιο Βαλεντίνο, από τις 8 ως τις 12 Φεβρουαρίου, για να εξερευνήσουμε την περιοχή. Καθώς έψαχνα για μέρη να μείνουμε, είδα το εκπληκτικό σας ξενοδοχείο, και θα ήθελα πολύ να σας συμπεριλάβω στα βίντεό μου στο YouTube/ Instagram stories/ posts για να φέρω κίνηση στο ξενοδοχείο σας και να το συστήσω και σε άλλους, με αντάλλαγμα δωρεάν διαμονή. Εχω κάνει κάτι αντίστοιχο με το Universal Orlando στη Φλόριντα πέρυσι και «ήταν υπέροχο για αυτούς!».

Ο Στένσον απάντησε δημόσια, μέσω της σελίδας του στο Facebook: «Αγαπητή social influencer (ξέρω το όνομά σου, αλλά προφανώς δεν είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ονόματα). Σε ευχαριστών για το email σου, με το οποίο ζητούσες δωρεάν διαμονή με αντάλλαγμα προβολή. Θέλει πολλά κότσια να στείλεις ένα τέτοιο email, αν και όχι πολύ αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια. Αν σε αφήσω να μείνεις εδώ με αντάλλαγμα εμφάνιση σε ένα βίντεο, ποιος θα πληρώνει το προσωπικό που θα σε φροντίζει; Ποιος θα πληρώσει τις καθαρίστριες που καθαρίζουν το δωμάτιό σου; Τους σερβιτόρους που θα σου φέρουν το πρωινό σου; Τον ρεσεψιονίστ που θα σου κάνει check in; Ποιος θα πληρώσει για το φως και τη θερμότητα που χρησιμοποιείς κατά τη διαμονή σου;».

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό αλλά καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την στρεβλή άποψη που έχουν για τον συγκεκριμένο χώρο κάποια άτομα που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτόν. Παρόλα αυτά αν κοιτάξουμε τα νούμερα το επάγγελμα του influencer έχει πέραση και μέλλον καθώς σύμφωνα με το Forbes ένα 92% των καταναλωτών ακολουθεί πιστά κάποιον influencer και τον εμπιστεύεται κατά 94% περισσότερο από ένα τηλεοπτικό σποτ ή κάποια άλλη μορφή marketing!

Τι είναι ο Fashion Blogger

Ο Fashion Blogger διαμορφώνει τάσεις της μόδας και αναδεικνύει το προσωπικό του στιλ μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media.

Οι bloggers είναι οι σταρ της νέας εποχής: θεωρούνται VIP, λαμβάνουν προσκλήσεις για πριβέ εκδηλώσεις μόδας, καλούνται να μιλήσουν σε σημαντικά κλαδικά συνέδρια, φωτογραφίζονται για τις καμπάνιες μεγάλων οίκων.

Τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στο Instagram βγάζουν χιλιάδες δολάρια από την προώθηση εμπορικών σημάτων μέσω των λογαριασμών τους, ενώ οι οπαδοί τους, τους ακολουθούν πιστά και φανατικά!

Μεγάλες εταιρείες όπως οι Shopbop, Nordstrom, Barneys και άλλες συνεργάζονται με μεγάλα blogs, λόγω της διαφήμισης που γίνεται στα καταστήματά τους και στην αύξηση των πωλήσεων τους.

Ο αντίλογος για το τι προσφέρουν οι Fashion Bloggers ήρθε μερικούς μήνες πριν από τις συντάκτριες της Vogue.

«Σημείωση προς bloggers που αλλάζουν από την κορυφή ως τα νύχια πληρωμένα σύνολα κάθε μια ώρα: παρακαλώ σταματήστε. Βρείτε άλλη δουλειά να κάνετε. Προαναγγέλλετε τον θάνατο του στιλ» έγραψε η Sally Singer, creative digital director του περιοδικού.

Η Sarah Mower, chief critic στο vogue.com τόνισε επίσης: «Sally, το κομμάτι του επαγγελματία μπλόγκερ, μαζί με την επιθετικότητα των street photographers που τις συνοδεύουν, είναι τρομερό αλλά το πιο αξιοθρήνητο από όλα για αυτά τα κορίτσια είναι όταν βλέπεις πόσες φορές πηγαινοέρχονται απελπισμένες πάνω κάτω έξω από σόου, στην κίνηση, κινδυνεύοντας μέχρι και από ατύχημα, ελπίζοντας να τις φωτογραφίσουν».

Το τρίτο χτύπημα ήρθε από την Nicole Phelps, διευθύντρια του app του περιοδικού: «Δεν είναι μόνο λυπηρό για τις γυναίκες που καμαρώνουν στις κάμερες με δανεικά ρούχα, είναι θλιβερό επίσης να βλέπεις πόσα πολλά brands συμμετέχουν».

Τι είναι ο YouTuber

Ο YouTuber παράγει κάθε είδους περιεχόμενο το οποίο ανεβάζει στην συνέχεια στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα. Εκεί μπορείς να βρεις από φάρσες μέχρι συμβουλές για μακιγιάζ και σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια το YouΤube έχει γίνει δημοφιλές και στη χώρα μας και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν το δικό τους κανάλι.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών οι πιο επιτυχημένοι Youtubers κερδίζουν 10 με 30 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Tο κανάλι FunToyzCollector που ουσιαστικά παρουσιάζει και διαφημίζει παιδικά παιχνίδια κερδίζει 30 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο!

Στην Ελλάδα αν και δεν έχει φτάσει το επίπεδο του εξωτερικού, βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και ενδεχομένως σε μερικά χρόνια να αντικαταστήσει την τηλεόραση και να αποτελέσει για πολλούς το επάγγελμά τους.

Τι είναι ο Mixologist

Παλιά ήταν ο μπάρμαν, αργότερα ο bartender και ο νέος που θα δείξει ο χρόνος αν είναι ωραίος είναι ο Mixologist.  Είναι ο άνθρωπος που έχει μετατρέψει την παρασκευή των κοκτέιλς σε άλλη διάσταση.

Ο «πατέρας» του Mixology  είναι ο Αμερικανός Τζέρι Τόμας ο οποίος γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του  1830 και πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 1885.  Ο τρόπος που κατασκεύαζε τα ποτά δεν είχε καμία με αυτό που είχαν στο μυαλό τους μέχρι τότε και για αυτό πήρε και το παρατσούκλι ο «καθηγητής» Τζέρι.

Τι είναι ο Gamer

Ο Gamer συμμετέχει επαγγελματικά σε κάποια ομάδα e-sports, σε παιχνίδια όπως το WoW και το Fortnite, παίρνοντας μέρος σε πρωταθλήματα.

Ξεκινούν με ερασιτεχνικές διοργανώσεις και μετά οι πιο τυχεροί κολυμπούν στα λεφτά. Τα αστρονομικά ποσά προέρχονται φυσικά από χορηγούς – μεγαθήρια, όπως η Coca-Cola και American Express. Εταιρείες που υπογράφουν συμβόλαια με τους καλύτερους gamers του κόσμου.

Οι περισσότεροι παίκτες είναι άνδρες και προέρχονται από Ασία, Ευρώπη και κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, το γεγονός ότι οι φανατικοί οπαδοί του ηλεκτρονικού αθλητισμού σε όλο τον κόσμο αποτελούν μια τεράστια, συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά και ότι το κόστος λειτουργίας και υποδομής μιας επαγγελματικής ομάδας είναι μηδαμινό συγκριτικά με τα μεγέθη του παραδοσιακού αθλητισμού, τότε ως φαίνεται η επένδυση στα e-sports να είναι η επένδυση του μέλλοντος.

Τα e-sports προσελκύουν πλέον εκατομμύρια τηλεθεατές το μήνα, αντλώντας τα έσοδά τους σε μεγάλο βαθμό από διαφημιζόμενους καταναλωτές mainstream – αλυσίδες γρήγορου φαγητού, καλλωπιστικά προϊόντα, κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Τι είναι ο Food Blogger

Διατηρεί μπλογκ και λογαριασμούς στα social media, όπου ανεβάζει πιάτα, εστιατόρια, συνταγές και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό.

Τα Food Blogs τον τελευταίο καιρό αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας, αφού υπάρχουν περισσότερα από 100-120 blogs με συνταγές, προτάσεις και tips για φαγητό!

Source:ΕΤ Magazine NewsRoom Mykonos Ticker