Γεμίζει το προεκλογικό καλάθι Τσίπρα με αφορολόγητο και μείωση πλεονασμάτων

Η επιτυχής έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έδωσε μιαν ανάσα στην Κυβέρνηση μεν αλλά δεν επαρκεί για να γυρίσει το εναντίον της δημοσκοπικό κλίμα

Γεμίζει το προεκλογικό καλάθι Τσίπρα με αφορολόγητο και μείωση πλεονασμάτων
Γεμίζει το προεκλογικό καλάθι Τσίπρα με αφορολόγητο και μείωση πλεονασμάτων

Η επιτυχής έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έδωσε μιαν ανάσα στην Κυβέρνηση μεν αλλά δεν επαρκεί για να γυρίσει το εναντίον της δημοσκοπικό κλίμα,....

όπερ γνωρίζουν εξαιρετικά καλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, αρκεί μόνο για να υποστηρίξει η Κυβέρνηση, ως κάνει τρεις ημέρες τώρα, πως όσοι καταστροφολογούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαψεύδονται . Πρόκειται εξάλλου για "θαύμα" που κρατά τρεις μέρες και ελάχιστα επηρεάζει τον μέσο πολίτη.

Εάν μάλιστα οι εκλογές πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, από την άνοιξη και μετά, οπότε και θα έχουν τελειώσει τα βασικά "όπλα" της, (ρυθμίσεις σε Ταμεία- Εφορία), η ατζέντα για όσο χρόνο απομένει μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, θα περιλαμβάνει μόνο την ελπίδα της πολιτικής κεφαλαιοποίησης όσων μέτρων ανακούφισης έχουν ήδη ψηφιστεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε χθες διάλογο με τα κόμματα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, περισσότερο για να "εκθέσει" τον προγραμματικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για να επιχειρήσει παράλληλα εύρεση κοινού τόπου με  "προοδευτικές δυνάμεις" παρά γιατί ευελπιστεί ότι θα υπάρξει , όπου ξάφνου, διαλεκτική προγραμματική σχέση με τη Ν.Δ.

Απαιτούνται συνεπώς και νέα αφηγήματα στον δρόμο για τις ευρωκάλπες και τις εθνικές εκλογές.

Το ένα εξ αυτών, είναι η μείωση του αφορολόγητου

Η κυβέρνηση έχει πολλάκις το τελευταίο διάστημα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο που ψήφισε στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Παραπέμπει στους δημοσιονομικούς δείκτες και προαναγγέλλει ότι βάσει αυτών, μπορεί το μέτρο να ακυρωθεί, ως έγινε με τις συντάξεις.

Το προβληματικό σημείο επ αυτού βέβαια είναι πως η Κομισιόν, βάσει και της πρόσφατης έκθεσής της, διαχωρίζει απολύτως τον χαρακτήρα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από αυτό της μείωσης του αφορολόγητου.

Ενώ αναγνώριζε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι μέτρο δημοσιονομικό  (άρα εάν δεν το απαιτήσουν τα δημοσιονομικά της χώρας μπορεί και να μην εφαρμοστεί όπερ και εγένετο), εκλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ως μέτρο διαρθρωτικό, ήτοι μέτρο που στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση παραγωγικότητας της χώρας.

[arve url="https://www.youtube.com/watch?v=AQ9g8zzjgFc" autoplay="yes" /]

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που μπορεί να καταφέρει να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2020, όπως κατάφερε να μην περικοπούν και οι συντάξεις", έχει δηλώσει σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στέλνοντας μήνυμα ότι το εν λόγω θέμα θα παίξει δυνατά στην προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μείωση πλεονασμάτων

Δεν σκοπεύουν ωστόσο από το Μαξίμου να αφήσουν στην Ν.Δ αλώβητη την διακήρυξη για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επιμένουν στο επιχείρημα ότι η παρούσα Κυβέρνηση με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τα μείωσε και ισχυρίζονται πως ..... εάν, εφόσον και όποτε, θα τα επαναδιαπραγματευτούν και οι ίδιοι.

Τούτο είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του (στο "κόκκινο"): "Εφόσον ο συσχετισμός δύναμης το επιτρέψει και υπάρξει μια συνολική συζήτηση στην Ευρώπη για τα θέματα της λιτότητας, μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα".

capital.gr