Η επέλαση της Airbnb, τα δηλωμένα ακίνητα, ο καλπασμός και τα πρώτα σημάδια κόπωσης

Ανάσα σε πολλά νοικοκυριά έχει δώσει το Airbnb καθώς διασφαλίζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά κι ένα σημαντικό συμπλήρωμα τ

Η επέλαση της Airbnb, τα δηλωμένα ακίνητα, ο καλπασμός και τα πρώτα σημάδια κόπωσης
Η επέλαση της Airbnb, τα δηλωμένα ακίνητα, ο καλπασμός και τα πρώτα σημάδια κόπωσης

Ανάσα σε πολλά νοικοκυριά έχει δώσει το Airbnb καθώς διασφαλίζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά κι ένα σημαντικό συμπλήρωμα του εισοδήματος. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της οικονομίας του διαμοιρασμού που ωστόσο έχει υποστεί στρέβλωση με την ανάδειξη «κεκαλυμμένων» ξενοδοχειακών καταλυμάτων που μέσω των πλατφορμών περνούν κάτω από τα ραντάρ της φορολογίας διαμορφώνοντας περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί περίπου 50.000 ιδιοκτησίες. Κάτι που κρίνεται ως ικανοποιητικό από τις φορολογικές αρχές. Πάντως οι πρόχειρες εκτιμήσεις από στελέχη του κλάδου της αγοράς ακινήτων παραπέμπουν σε ακίνητα Airbnb που φτάνουν τις 129.000.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο που διαθέτουν αντιμετωπίζουν το φάσμα του ελέγχου και των προστίμων.

Πιο συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ μπορεί:

- Να ελέγξει όσους δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους.

- Να συγκρίνει τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες.

Σημειώνεται ότι προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».

β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Φρένο στην αγορά;

Πάντως σταδιακά ακούγονται φωνές για «φρενάρισμα» της αγοράς έστω κι αν ο τουρισμός στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Κύριος λόγος το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός θεριεύει, τα κόστη λόγω και των φόρων ανεβαίνουν ακόμη και στην οικονομία διαμοιρασμού.

Παράλληλα λόγω της αύξησης της ζήτησης για αστικές μισθώσεις έχουν ανέβει τα ενοίκια και συχνά είναι επικερδές και λιγότερο κουραστικό το να έχει κανείς «νοικάρηδες».

Μάλιστα, την εκτίμηση ότι η διάθεση ακινήτων σε πλατφόρμες διαμοιρασμού τύπου AirBnB πλησιάζει στην κορύφωσή της, κάτι που σημαίνει ότι σταδιακά περισσότερα διαμερίσματα θα επιστρέψουν στην παραδοσιακή μηνιαία μίσθωση, διατύπωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος. "Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση αυτής της ευκαιρίας. Σύντομα πιστεύω ότι θα μετακινηθούμε στην άλλη πλευρά του νομίσματος και τα ακίνητα αυτά θα φεύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και θα πηγαίνουν στην παραδοσιακή" τόνισε ο κ.Γεωργάκος.

Χαρακτήρισε πάντως ως "συγκλονιστικά" τα στοιχεία που έγιναν διαθέσιμα από τον περσινό Νοέμβριο, ως προς τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών διαμοιρασμού, μετά τη δήλωσή τους στους μηχανισμούς του αρμόδιων υπουργείων των ακινήτων. Με βάση αυτά τα στοιχεία φαίνεται πως μέσα σε μερικά χρόνια ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται σε πλατφόρμες διαμοιρασμού εκτοξεύτηκε σε ύψη πρωτοφανή.

"Από τις 2.000 πριν μερικά χρόνια (σ.σ τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί ως διαθέσιμα σε νόμιμες πλατφόρμες διαμοιρασμού), πήγαν στις 10.000, και τα τελευταία δύο με τρία χρόνια μεταπηδήσαμε στις 129.000" σημείωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, ενώ περιέγραψε πως ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς θυμίζουν άλλες εποχές. "Ο μεγαλύτερος αριθμός (σ.σ των κινήσεων και πράξεων στην αγορά των ακινήτων) είναι στην Αθήνα.

Στην Αθήνα οι κτηματομεσίτες αναφέρουν πως σχεδόν ζουν τους παλιούς καλούς καιρούς, βλέπουν πολύ αυξημένη την κίνηση τους, σχεδόν όπως αυτή διαμορφωνόταν την περίοδο του 2000" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργάκος.

Οι προσδοκίες για "εύκολο" μηναίο εισόδημα

Το μηνιαίο εισόδημα που εκτιμούσαν πως θα έχουν με ελάχιστο κόστος οι ιδιοκτήτες, η μεγάλη ζήτηση, το λαμπερό παράδειγμα της Αθήνας είχαν ως αποτέλεσμα η διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση να αυξηθεί σημαντικά και να τονωθεί η αγορά των ανακατασκευών και των ανακαινίσεων, με τους πολίτες να εστιάζουν στα σημαντικά έσοδα που μπορεί να τους αποφέρει μια τέτοια κίνηση και να έχουν έτσι την τιμητική τους τα φθηνότερα ακίνητα. "Αυτή τη στιγμή αναζητούνται τα παλιά ακίνητα, τα ακίνητα χαμηλών τιμών, από 500 μέχρι 1000 ευρώ το τετραγωνικό", ανέφερε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων.

Πρόσθεσε ότι παρά τις εκτιμήσεις για κάμψη της εν λόγω αγοράς, πολλοί πολίτες εξακολουθούν να έχουν προσδοκίες για αυξημένο εισόδημα, καθώς οι "περισσότεροι βλέπουν μια ευκαιρία στη βραχυχρόνια μίσθωση". Προσδοκίες που όμως φαίνεται πως είναι ενδεχόμενο να συγκρουστούν με την πραγματικότητα, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης ακίνητα που είχαν αρχικά ανακαινιστεί για να εισαχθούν σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, κάτι που σημαίνει πως επιπλωμένα, μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα ακίνητα θα αρχίσουν να προσφέρονται σε παραδοσιακούς ενοικιαστές.

Ειδικότερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως επί του παρόντος "η πληρότητα σε σχέση με πέρυσι (σ.σ έτος 2018 σε σχέση με το 2017) έχει πέσει κατά 20% με 30%" όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, που εκτιμά πως στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ελλάδας "δεν υπάρχει ο ανάλογος τουρισμός", σε σχέση με τον αριθμό των διαθέσιμων οικήματα στις εν λόγω πλατφόρμες.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη αυτού του φαινομένου και της αγοράς που γεννά, ο κ. Γεωργάκος τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να έχουν κατά νου πως "ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός" και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σύντομα "αρκετοί Έλληνες θα μεταβούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροπρόθεσμη", ενώ θα πρέπει και να δεχτούν πως κάνουν απόσβεση των ποσών που ενδεχομένως έχουν επενδύσει "σε μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που νομίζουν".

Η εξέλιξη αυτή, της "αργής" απόσβεσης, αφορά δε σε μεγαλύτερο βαθμό την αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, η τουριστική κίνηση έχει διαφορετική εικόνα από αυτή της Αθήνας με τις τιμές ανά διανυκτέρευση στις πλατφόρμες διαμοιρασμού, να είναι μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν.