Με ασθενή μνήμη και ιδέες συστημικές και ελιτίστικες οι τρεφόμενοι από το πρυτανείο

Του Παναγιώτη Ρήγα * Αγαπητά μου παιδιά (κατά κόσμον κ. Τάκη Διολέτη). Σας ευχαριστώ για τα επαινετικά λόγια με τα οποία αναφέρεστε στο βιογ

Με ασθενή μνήμη και ιδέες συστημικές και ελιτίστικες οι τρεφόμενοι από το πρυτανείο
Με ασθενή μνήμη και ιδέες συστημικές και ελιτίστικες οι τρεφόμενοι από το πρυτανείο

Του Παναγιώτη Ρήγα * Αγαπητά μου παιδιά (κατά κόσμον κ. Τάκη Διολέτη). Σας ευχαριστώ για τα επαινετικά λόγια με τα οποία αναφέρεστε στο βιογραφικό μου και στη καριέρα μου. Με κολακεύει και με τιμά η υποστηρικτική και προστατευτική σας στάση απέναντί μου. Ξέρω ότι φροντίζετε για την υστεροφημία μου, δυστυχώς όμως είμαι υπότροπος και αδιόρθωτος όσον αφορά........ τις υποψηφιότητές μου. Για να μαθαίνετε λοιπόν εσείς οι νέοι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι έχω ξανακάνει το ίδιο «ατόπημα» στο παρελθόν. Όταν τελείωσα τη δεύτερη θητεία μου ως εκλεγμένος Νομάρχης Κυκλάδων και δεν μπορούσα να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα εξαιτίας της απαγόρευσης του νόμου, συμμετείχα στις εκλογές και εκλέχτηκα ως απλός Νομαρχιακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό στον οποίο ήμουν για 2 τετραετίες επικεφαλής. Ένα παράξενο πράγμα.

Και τότε κάποιοι, όπως και σεις τώρα, είχαν πει την ίδια φράση: «από Δήμαρχος…κλητήρας!». Το γεγονός ότι όλοι αυτοί προέρχονταν από την παράταξη που έχασε πανηγυρικά τις εκλογές τότε, εγώ, το χαρακτηρίζω απλά σύμπτωση. Εσείς δεν είστε ίδιοι, οι προθέσεις σας είναι αγαθές και τα κίνητρά σας άδολα.

Με στενοχωρείτε βέβαια λίγο που επιμένετε στο να με χαρακτηρίζετε ηλικιωμένο. Και αυτό διότι μου υπενθυμίζετε τα αρνητικά της ηλικίας μου. Όπως π.χ. ότι εμείς οι ηλικιωμένοι δεν έχουμε ύπνο και ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί.

Πόσο τυχεροί είναι κάποιοι νέοι που μπορούν και κοιμούνται μέχρι τις δύο το μεσημέρι και στη συνέχεια ανέμελα συνεχίζουν τη μέρα τους τρεφόμενοι από το πρυτανείο ή το γεγονός ότι η μνήμη μας ασθενεί και ξεχνάμε εύκολα. Βλέπετε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα γερνούν.

Πόσο τυχεροί είναι κάποιοι νέοι που μπορούν και κοιμούνται μέχρι τις δύο το μεσημέρι και στη συνέχεια ανέμελα συνεχίζουν τη μέρα τους τρεφόμενοι από το πρυτανείο ή το γεγονός ότι η μνήμη μας ασθενεί και ξεχνάμε εύκολα. Βλέπετε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα γερνούν. Ενώ οι νέοι δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Τα κύτταρά τους είναι υγιή και ζωντανά, πλην αυτών βεβαίως που έχουν φροντίσει να τα «κάψουν» από μόνοι τους.

Αγαπητά μου παιδιά. Εκτός από το θέμα της ηλικίας μου, που μου προσθέτετε μερικά χρονάκια, έχετε κάνει προφανώς χωρίς πρόθεση άλλο ένα μικρό λαθάκι. Γράφετε ότι «κατεβαίνω» ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για να βοηθήσω τον πολιτικό μου φίλο Χρήστο Βερώνη. Λόγω του νεαρού της ηλικίας σας, αγνοείτε ότι με τον Χρήστο Βερώνη ανήκαμε και ανήκουμε σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα. Εγώ δεν έχω μετακινηθεί πολιτικά και απ’ ότι γνωρίζω ούτε ο Χρήστος Βερώνης. Οι λόγοι επομένως δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε ιδεολογικοί.

Για να μην σας βάζω όμως και σκέφτεστε και κουράζετε το μυαλουδάκι σας, η σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας αναπτύχθηκε μεταξύ μας όταν εγώ ως Νομάρχης και εκείνος ως Δήμαρχος προωθήσαμε από κοινού την υλοποίηση πολλών έργων ζωής για τη Μύκονο.

Για να μην σας βάζω όμως και σκέφτεστε και κουράζετε το μυαλουδάκι σας, η σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας αναπτύχθηκε μεταξύ μας όταν εγώ ως Νομάρχης και εκείνος ως Δήμαρχος προωθήσαμε από κοινού την υλοποίηση πολλών έργων ζωής για τη Μύκονο. Εμείς οι «παλιοσειρές» τέτοιου είδους φιλίες και σχέσεις κάναμε. Σήμερα, καλά μου παιδιά, δεν ξέρω τις είδους φιλίες και σχέσεις βρίσκονται πίσω από τις συνεργασίες ορισμένων. Και κάτι ακόμη, αγαπητά μου παιδιά. Μολονότι νέοι, βρίσκω τις ιδέες σας πολύ συστημικές και ελιτίστικες. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε πως ένας που έχει χρηματίσει Υπουργός μπορεί να «ξεπέσει» στη θέση Δημοτικού Συμβούλου.

Επίσης καθορίζετε με απόλυτα κομφορμιστικό τρόπο τα σκαλοπάτια μιας πολιτικής καριέρας. Δημοτικός Σύμβουλος- Νομάρχης- Βουλευτής- Υπουργός και μετά να υποθέσω στο καναπέ για τέϊον. Τι παράξενο όμως και τα δικά μου βήματα στην πολιτική ως αιρετού αυτά ακριβώς ήταν! Αγνοείτε ίσως ότι ξεκίνησα από τη Μύκονο ως Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας την τετραετία 1990-1994 με τον συνδυασμό του αειμνήστου Δημήτρη Βερώνη και με Δήμαρχο τον Χρήστο Βερώνη. ΄Ετσι έχουν τα πράγματα, αγαπητά μου παιδιά. Και επειδή δε θέλω να μου στεναχωριέστε, θα σας δώσω μια συμβουλή «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του!». Να τους ακούτε τους μεγαλύτερους! Με συμπάθεια και στοργή!

* O Παναγιώτης Ρήγας διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος- Νομάρχης- Βουλευτής- Υπουργός

[arve url="https://www.youtube.com/watch?v=KMvCx4l1smQ" autoplay="yes" /]