Σπατάλη Τροφίμων: Η μοναξιά της μοναδικότητας στο ζωικό βασίλειο!

Της Μαρίας Σταυρακοπούλου* Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών περισσευμά

Σπατάλη Τροφίμων: Η μοναξιά της μοναδικότητας στο ζωικό βασίλειο!
Σπατάλη Τροφίμων: Η μοναξιά της μοναδικότητας στο ζωικό βασίλειο!

Της Μαρίας Σταυρακοπούλου*

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Από αυτά, περίπου 30 κιλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες Έρευνα που επίσης υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα  για λογαριασμό της WWF, έδειξε ότι  το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους  από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό.

Τα τρόφιμα που πετάγονται στα σκουπίδια έχουν "κοστίσει" σε ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες.

Η παραγωγή και η επεξεργασία τους εμπλουτίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το φαινόμενο όμως επιδεινώνεται λόγω του μεθανίου που απελευθερώνεται από τρόφιμα που σαπίζουν στις χωματερές.

Η ΜΚΟ "Μπορούμε" μας δίνει απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές για να σταματήσουμε την σπατάλη των τροφίμων:                           

  1. Ψωνίστε έξυπνα

Προγραμματίζουμε τα γεύματα, χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια, δεν ενδίδουμε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ ώστε να αγοράσουμε.

  1. Μην σας επηρεάζει το μέγεθος/χρώμα σε φρούτα και λαχανικά

Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.

  1. Μάθετε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό

Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις, τις οποίες δίνει ο κατασκευαστής για μέγιστη διασφάλιση ποιότητας και αύξηση κατανάλωσης και σίγουρα τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

  1. Προσέξτε το ψυγείο σας

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με τις συνταγές χρησιμοποιώντας όλα τα φαγητά στο ψυγείο σας, που θα «χαλάσουν» σύντομα.

  1. Αξιοποιείστε την κατάψυξη σας

Τα κατεψυγμένα φαγητά παραμένουν ασφαλή απεριόριστα. Βάλτε φρέσκα προϊόντα ή και περισσευούμενο φαγητό στην κατάψυξη, αν δεν προλάβετε να τα καταναλώσετε.

  1. Ζητήστε μικρότερες μερίδες φαγητούκαι πάρτε μαζί σας το περισσευούμενο φαγητό σας

Ζητήστε από το εστιατόριο να βάλουν σε συσκευασία ότι δεν φάτε, για να το φάτε αργότερα. Αν δεν θέλετε να το φάτε αμέσως, αποθηκεύστε το στην κατάψυξη σας.

  1. Φτιάξτε λίπασμα για τα φυτά σας

Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα τροφών για λίπασμα, μπορείτε να μειώσετε τις κλιματικές επιπτώσεις τους, και να ανακυκλώσετε τα θρεπτικά συστατικά τους.

  1. Δωρίστε το περισσευούμενο φαγητό
Τρόφιμα που δεν τα έχετε αγγίξει, και ειδικά αυτά που δεν αλλοιώνονται, μπορείτε να τα δωρίσετε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής του Δήμου σας.

*Η Μαρία Σταυρακοπούλου, είναι Βιολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία. - Συνεργασία με το Υπουργείο Νέας Γενιάς για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, - Υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαιδευτικός Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Sain Paul" Newsroom, mykonosticker.com