Τέλος στην εναλλαγή θερινής-χειμερινής ώρας!! Τι αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Μια πρακτική που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώην Ευρωπαϊκή Κοινότητα) από το 1975 πρόκειται σύντομα να τερματιστεί...... Πρόκειται

Τέλος στην εναλλαγή θερινής-χειμερινής ώρας!! Τι αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο
Τέλος στην εναλλαγή θερινής-χειμερινής ώρας!! Τι αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Μια πρακτική που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώην Ευρωπαϊκή Κοινότητα) από το 1975 πρόκειται σύντομα να τερματιστεί......

Πρόκειται για την εναλλαγή μεταξύ χειμερινής και θερινής ώρας, η οποία σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου από το 2021 θα σταματήσει.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, μέχρι τον Απρίλιο του 2020 οι χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν την ώρα που θα έχουν, ενώ η οριστική αλλαγή θα γίνει τον Μάρτιο του 2021.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν και κατά πόσο η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Το 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων, επικαλούμενο μελέτες που αποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στους ανθρώπους, καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών.

Εφόσον οριστικοποιηθεί, η μη αλλαγή της ώρας θα ισχύσει και για το Ηνωμένο Βασίλειο εάν ανήκει ακόμα στην ΕΕ ή βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο.

Μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 καλούνται τα Κράτη-Μέλη να αποφασίσουν αν επιλέγουν την Θερινή ή την Χειμερινή ώρα

Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ και 11 ψήφους κατά.

Τώρα κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή, ώστε να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι πολλά κράτη μέλη θέσπισαν την αλλαγή του χρόνου κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 ως προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Από το 1996, όλες οι χώρες της ΕΕ αλλάζουν την εποχή τους ταυτόχρονα.

[arve url="https://www.youtube.com/watch?v=AQ9g8zzjgFc" autoplay="yes" /]

Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία και την εξοικονόμηση ενέργειας από την κατάργηση της αλλαγής, ενώ οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις είναι καλύτερες για τον ελεύθερο χρόνο.

Πάντως, για φέτος η αλλαγή για τη θερινή ώρα θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου δηλαδή στις 31 Μαρτίου, οπότε και θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά,(την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00).