Τουρισμός: Μείωση στις προκρατήσεις από Γερμανία

 «Αλωνίζει» στην αγορά προκρατήσεων της Γερμανίας η Τουρκία με όπλο τις χαμηλές τιμές. Σε αρνητικό έδαφος ο ρυθμός κρατήσεων για Ελλάδα

Τουρισμός: Μείωση στις προκρατήσεις από Γερμανία
Τουρισμός: Μείωση στις προκρατήσεις από Γερμανία

 «Αλωνίζει» στην αγορά προκρατήσεων της Γερμανίας η Τουρκία με όπλο τις χαμηλές τιμές. Σε αρνητικό έδαφος ο ρυθμός κρατήσεων για Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Πως ερμηνεύει τη μέχρι στιγμής εικόνα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων.

Κρίσιμη για τις συνολικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2019 χαρακτηρίζεται από παράγοντες του χώρου η εξέλιξη των κρατήσεων από Γερμανία το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στη λεγόμενη αγορά προκρατήσεων (early bookings) παραπέμπει σε «παρέλαση» σύμφωνα με τη φράση που χρησιμοποίησε γνωστός μεγαλοξενοδόχος μιλώντας στο Euro2day.gr) της Τουρκίας και, δευτερευόντως, της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία κρατήσεων από την αγορά της Γερμανίας που δημοσιοποιεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Traveltainment, το Δεκέμβριο η Αττάλεια της Τουρκίας διατηρήθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών καταγράφοντας αύξηση κρατήσεων 48% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017.

Μια άνοδος η οποία τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση κατά 60% των απευθείας online κρατήσεων, ενώ η άνοδος μέσω παραδοσιακών (offline) ταξιδιωτικών γραφείων ήταν 36%.

Ο κύριος καλοκαιρινός τουριστικός πόλος της Τουρκίας, μάλιστα, πρωταγωνιστεί σταθερά στην αγορά προκρατήσεων της Γερμανίας, καθώς τον Σεπτέμβριο είχε σημειώσει αύξηση κρατήσεων 40%, τον Οκτώβριο 39% και το Νοέμβριο 54%. Το Δεκέμβριο, μάλιστα, 1 στις 4 κρατήσεις που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική αγορά προς τους δέκα δημοφιλέστερους προορισμούς των Γερμανών αφορούσε την Αττάλεια (28%).

Η Αίγυπτος, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται να κατεβάζει ταχύτητα το 2019 αν και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα κρατήσεων. Ο κύριος προορισμός της Hurgada πραγματοποίησε φρενήρη κούρσα αύξησης κρατήσεων από τα τέλη του 2017 η οποία, ωστόσο, ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου 2018. Από τότε ο προορισμός κατέγραψε μείωση κρατήσεων 2% τον Σεπτέμβριο, 11% τον Οκτώβριο, 13% το Νοέμβριο και 5% το Νοέμβριο. Μεγάλο μέρος των κρατήσεων που χάθηκαν, ωστόσο, για τη Hurghada ισοσταθμίστηκαν από την άνοδο κρατήσεων που καταγράφει το Marsa Alam (+94% το Δεκέμβριο, +36% το Νοέμβριο, +12% τον Οκτώβριο).

Ελλάδα και Ισπανία ήταν οι δύο κύριοι προορισμοί διακοπών της Μεσογείου που έδειξαν να επηρεάζονται από την υψηλή ζήτηση για Τουρκία και Αίγυπτο στην αγορά προκρατήσεων.

Οι κρατήσεις για τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος το Δεκέμβριο με το Ηράκλειο να καταγράφει μείωση 21% το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Πτώση η οποία ακολούθησε τη μείωση κρατήσεων 30% του Νοεμβρίου ενώ είχε προηγηθεί πτώση 17% τον Οκτώβριο και 13% τον Σεπτέμβριο.

Η Ρόδος ολοκλήρωσε το 2018 με μείωση κρατήσεων 5% το Δεκέμβριο ενώ είχε προηγηθεί πτώση 15% το Νοέμβριο, 2% τον Οκτώβριο και 4% τον Σεπτέμβριο.

Στους δέκα δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών των Γερμανών βρέθηκε το Δεκέμβριο η Κως καταγράφοντας, όμως, σταθεροποιητικές τάσεις (-3%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε, μιλώντας στο Euro2day.gr, την πορεία των κρατήσεων στη γερμανική αγορά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. Ο επικεφαλής της ΠΟΞ απέδωσε τους έντονα ανοδικούς ρυθμούς κρατήσεων που καταγράφει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες στα υψηλά επίπεδα εκπτώσεων που προσφέρουν οι Τούρκοι ξενοδόχοι έναντι των Ελλήνων και Ισπανών ανταγωνιστών τους. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, οι Έλληνες ξενοδόχοι προσφέρουν εκπτώσεις 20%-30% για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι 31 Ιανουαρίου ενώ οι Τούρκοι ξενοδόχοι 40%-50%.

Η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Traveltainment το οποίο εκτιμά πως η τιμή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υψηλή ζήτηση που διαμορφώνεται για την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας, η μέση τιμή ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση στο σύνολο των κρατήσεων προς όλους τους προορισμούς ήταν 82 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η μέση τιμή ανά άτομο, ανά διανυκτέρευσης για την Αττάλεια της Τουρκίας ήταν 67 ευρώ για κρατήσεις μέσω online πρακτορείων και 77 ευρώ μέσω παραδοσιακών (offline) ταξιδιωτικών γραφείων. Για τα Κανάρια νησιά της Ισπανίας, στον αντίποδα, η μέση τιμή ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση ήταν 93 ευρώ μέσω online κρατήσεων και 102 ευρώ μέσω παραδοσιακών ταξιδιωτικών γραφείων.

Επηρέασε όμως, και αν ναι με ποιόν τρόπο τη μέχρι στιγμής πορεία των κρατήσεων για την Ελλάδα, η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για Τουρκία; Μια απάντηση έρχεται από τον πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιο ο οποίος επεσήμανε στο Euro2day.gr πως οι κρατήσεις για ελληνικά ξενοδοχεία επικεντρώνονται στο τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, ενώ καταγράφονται χαμηλά επίπεδα κρατήσεων για τα δύο «φτερά» της περιόδου αιχμής, πριν (Μάιο) και μετά (Οκτώβριο).

Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε πως πολλά θα κριθούν από την πορεία των κρατήσεων στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Περίοδος που όπως όλα δείχνουν θα καθορίσουν τις κινήσεις των ξενοδόχων με στόχο την αναθέρμανση των κρατήσεων του 2019.