16.3 C
Mykonos
Δευτέρα, Νοέμβριος 12, 2018

Άμεση Ανάλυση: Η μνήμη Ερντογάν, οι «οκτώ», και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Post date:

Category:

προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου, για την επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του ’16.

Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο. Το διαπίστωσα ο ίδιος γιατί ήμουν στην ομιλία, δίπλα στη σκηνή, και έβλεπα το πρόσωπο του ίδιου τον Ερντογάν, αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου που τον άκουγε. Ήταν φορτισμένο για λόγους ανθρώπινους, λόγω των θυμάτων, αλλά και επικοινωνιακούς καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει αυτή την ημέρα μνήμης σε ημέρα εορτασμού της «νέας τουρκικής Δημοκρατίας».

«Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία» διεμήνυσε ο Ερντογάν, και πρόσθεσε:

«Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του κινήματος του Γκιουλέν. Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας».

Κάποιες χώρες – άλλες μικρές, άλλες μεγάλες – δεν θέλουν τον Ερντογάν και εκείνο το βράδυ όντως επιθυμούσαν την ανατροπή του. Το γνωρίζουμε αυτό, και το κυριότερο, το γνωρίζει και αυτός. Αν έχουν δίκιο που δεν τον θέλουν ή όχι, είναι δικό τους θέμα, υποκειμενικό. Οι ίδιοι έχουν τους λόγους τους, και τα επιχειρήματά τους.

Αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας. Γιατί να μην θέλει η Ελλάδα τον Ερντογάν, σε βαθμό που να υποστηρίζει ένα εις βάρος του πραξικόπημα; Μήπως οι κεμαλιστές αντίπαλοί του ή η «λύκαινα» Ακσενέρ και το Καλό κόμμα, είναι πιο φιλικοί προς την χώρα μας; Όλοι αυτοί δεν κατηγορούσαν τον Ερντογάν ότι έχει παραχωρήσει νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα και τον καλούσαν να τα πάρει πίσω με στρατιωτικά μέσα;

Όχι, η Ελλάδα δεν υποστήριξε το πραξικόπημα, και δεν άνοιξε καμία «αγκαλιά» στους Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν. Και, αν θέλει κανείς να πει δημόσια την αλήθεια, από στενοχωρημένοι έως οργισμένοι ήταν στην Αθήνα – όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι νοήμονες της αντιπολίτευσης – για την άφιξή τους.

«Το λέω ξεκάθαρα, ξέρουμε ποιος, πότε και τι στάση τήρησε. Και έχουμε αντιληφθεί ποιος συνεργάζεται με ποιον», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της γείτονος. Εάν, πραγματικά ξέρει, τότε ξέρει και ποια στάση τήρησε η Ελλάδα. Και εάν ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε τις πρώτες ημέρες ότι οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν, ήταν λάθος του, γιατί δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας δημοκρατικής χώρας μέλους της ΕΕ, να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο και να αλλάξει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ακόμη και αν το ήθελε. Πόσο μάλλον όταν στην συγκεκριμένη υπόθεση έχει στρέψει το βλέμμα της ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

Έχει πολλά, πραγματικά προβλήματα ο κ. Ερντογάν. Από την οικονομία που κινδυνεύει να εκραγεί, μέχρι το κουρδικό, και την τρομοκρατία. Κάνει λάθος όταν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα, που είναι γείτονας, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και το μόνο μέλος της ΕΕ που ειλικρινά υποστηρίζει τη στενότερη δυνατή σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Θα έπρεπε να κατανοήσει ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, και να συμπεριφερθεί ανάλογα.

Πηγή:kathimerini
NewsRoom mykonosticker.com

Ο Χρήστος Βερώνης ξαναπαίρνει στα χέρια του το τιμόνι της Μυκόνου

Αγαπητοί συμπατριώτες , φίλες και φίλοι, Μυκονιάτισσες και Μυκονιάτες. Ήρθε η ώρα ν’ απαντήσω στο κάλεσμα που μου απευθύνετε όλο και περισσότεροι τον τελευταίο καιρό. Ένα...

Καθιστική ζωή: Πώς γίναμε θύματα του «τρομακτικότερου ιού» στη σύγχρονη εποχή!!


Για κάποιους είναι το «νέο τσιγάρο», άλλοι μιλάνε για τον «τρομακτικότερο ιό στη σύγχρονη εποχή».......
Ακόμη όμως