Αλαλούμ και ταλαιπωρία για τα δημοτικά τέλη κενών ακινήτων

αφορούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους. Και παρά το γεγονός ότι για το θέμα έχει παρέμβει και δικαιώσει φορολογούμενος ο Συνήγορος

Αλαλούμ και ταλαιπωρία για τα δημοτικά τέλη κενών ακινήτων
Αλαλούμ και ταλαιπωρία για τα δημοτικά τέλη κενών ακινήτων

αφορούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους. Και παρά το γεγονός ότι για το θέμα έχει παρέμβει και δικαιώσει φορολογούμενος ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσα από διατάξεις και ερμηνείες πολλές φορές οι ιδιοκτήτες ταλαιπωρούνται με γραφειοκρατία και καλούνται να πληρώσουν δημοτικά τέλη για ακίνητα που είναι κενά και ενίοτε απαξιωμένα. Το μπάχαλο ενισχύθηκε από τον περασμένο Ιούλιο με διάταξη που πέρασε το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.

Οι διατάξεις του νόμου 4555/18 και συγκεκριμένα το άρθρο 222 προβλέπουν ότι όλες οι οφειλές για δημοτικά τέλη που αφορούν μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2018 διαγράφονται εφόσον ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης υποβάλλει στον οικείο δήμο βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ και υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο για το συγκεκριμένο διάστημα. Μάλιστα, η προθεσμία για την υποβολή των παραπάνω δικαιολογητικών είναι εξάμηνη, δηλαδή πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 19 Ιανουαρίου 2019. Η ίδια διάταξη, όμως, ορίζει ότι για τις νέες οφειλές από δημοτικά τέλη προβλέπεται διαγραφή από την ημέρα υποβολής των δικαιολογητικών. Με άλλα λόγια προβλέφθηκε το εξής: αν ένας ιδιοκτήτης εμφανιστεί στο δήμο στις 19 Δεκεμβρίου 2018 με τα δικαιολογητικά για να διαγράψει οφειλές έως τις 19 Ιουλίου 2018, τότε ο δήμος πράγματι θα του διαγράψει τις οφειλές που αντιστοιχούν στην περίοδο έως τις 19 Ιουλίου αλλά θα του επιβάλλει κανονικά τα δημοτικά τέλη για το πεντάμηνο από τις 20 Ιουλίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2018. Και αυτό παρά το γεγονός ότι και στους πέντε αυτούς μήνες το ακίνητό του ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο. Μόλις οι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν ότι πάνε για μαλλί και οι υπηρεσίες των δήμων τούς "κουρεύουν", συνήθως φεύγουν χωρίς να υποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό ελπίζοντας ότι τελικά ο δήμος δεν θα τους εντοπίσει.

Εξίσου μεγάλο μπάχαλο, όμως, επικρατεί και όταν κάποιος ιδιοκτήτης ζητά βεβαίωση καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προκειμένου να προχωρήσει στη μεταβίβαση ακινήτου. Εκεί είναι που κάθε δήμος κάνει πραγματικά ότι θέλει. Άλλοι δήμοι χρεώνουν μόνο το ΤΑΠ της τελευταίας πενταετίας και χορηγούν τη βεβαίωση χωρίς περαιτέρω έρευνα. Άλλοι δήμοι κάνουν έρευνα και για άλλες οφειλές όπως τα δημοτικά τέλη και χρεώνουν αναδρομικά μεγάλα ποσά για ακίνητα που είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Άλλοι δήμοι χρεώνουν τα αναδρομικά για μια 5ετία ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για χρέωση αναδρομικών 9ετίας ή ακόμη και 20ετίας. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζουν ότι παρά τις διατάξεις που πέρασαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο το ζήτημα έχει περιπλεχθεί περισσότερο και οι πολίτες είναι ουσιαστικά έρμαια στην "ερμηνεία" κάθε δήμου. Τονίζουν, επίσης, ότι το πνεύμα όλων των νόμων είναι ότι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη (όχι από το ΤΑΠ) ανεξαρτήτως προθεσμιών και δικαιολογητικών διότι το πραγματικό γεγονός είναι η μη χρήση του ακινήτου που αποδεικνύεται από τη μη ηλεκτροδότησή του.

Να σημειωθεί ότι ο δημοτικός φόρος και τα δημοτικά τέλη συνήθως κυμαίνονται από 1,5 έως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Έτσι για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών αναλογούν δημοτικά τέλη έως και 180 ευρώ ετησίως. Για μια 5ετία μαζί με τις προσαυξήσεις το συνολικό βάρος για τον ιδιοκτήτη μπορεί να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ.

Πηγή:  capital.gr

Newsroom MykonosTicker