15.8 C
Mykonos

Web Radio

Weather

15.8 C
Mykonos
14.4 C
Athens

Σ’ αγαπούσα μέχρι που η αξιοπρέπεια είπε: φτάνει!!

Σε κάθε σχέση που έχουμε, ερωτική ή όχι, πρέπει να σεβόμαστε τη δική μας αξιοπρέπεια όπως σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας.

Η αξιοπρέπεια είναι ένα προσωπικό και συναισθηματικό όριο που λειτουργεί ως ψυχολογική ασπίδα. Ανάλογα με το πού θέτουμε αυτό το όριο, τόσο οι προσωπικές όσο και οι κοινωνικές σχέσεις μας θα χαρακτηρίζονται από καλύτερη υγεία και ισορροπία.

Η αξιοπρέπεια στις στενές σχέσεις δεν επιδέχεται δοκιμές ή παραχωρήσεις. Τη στιγμή που αρχίζουμε να ενδίδουμε, αυτή η εξαιρετική και πολύτιμη ασπίδα αρχίζει να ραγίζει.

Αν θέλετε να αφιερώσετε μια στιγμή για να το σκεφτείτε, θα συνειδητοποιήσετε ότι πολύ λίγες φορές έχετε πραγματικά στοχαστεί πάνω σε αυτή την προσωπική και σημαντική διάσταση της ζωής μας.

Δεν έχουμε την τάση να το σκεφτόμαστε αρχικά, επειδή ανατραφήκαμε με την ιδέα ότι, αν αγαπάμε κάποιον, τότε πρέπει να του δίνουμε τα πάντα χωρίς να περιμένουμε τίποτα πίσω.

Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε μια γνήσια ανταπόδοση της στοργής και το συναισθηματικό χειρισμό. Είναι σημαντικό να το έχετε υπόψη αυτό προκειμένου να διασφαλίσετε την αξιοπρέπειά σας.

Η αξιοπρέπεια είναι ο σεβασμός που έχετε για τον εαυτό σας

«Σ’αγαπούσα μέχρι που η αξιοπρέπειά μου είπε: φτάνει!”. Αν αισθανθήκατε ποτέ έτσι, τότε θυμάστε την εσωτερική διεργασία που σας έκανε να συνειδητοποιήσετε ότι η αγάπη μερικές φορές έχει ένα όριο που ονομάζεται αξιοπρέπεια.

Αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση

Οι άνθρωποι μας βοηθούν να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας στην πορεία της ζωής μας. Ο τρόπος με τον οποίο ανατραφήκαμε αναμφίβολα ασκεί μεγάλη επίδραση όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.

Όλοι βιώνουμε εμπειρίες οι οποίες με τον καιρό μπορεί να αποδυναμώσουν τις εσωτερικές μας άμυνες.

 • Μια δουλεία στην οποία τα δικαιώματά μας παραβιάζονται.
 • Μια περίπλοκη στενή σχέση.
 • Ένα ατύχημα, μια τραυματική απώλεια, μια προδοσία…

Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στην αυτοεκτίμησή μας. Αυτό που προσπαθούμε να πούμε εδώ είναι ότι μερικές φορές νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι.

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να μας καταβάλει και ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Ωστόσο αυτό το πιστεύουμε απλώς επειδή βρισκόμαστε στη ζώνη άνεσής μας.

Όταν πράγματα έξω από μας μάς κάνουν να χάσουμε την επαφή με την αίσθηση αυτοελέγχου, χάνουμε τα πάντα.

Μπαίνοντας τυφλά σε σχέσεις

Ξέρουμε ότι δίνουμε την καρδιά μας ελεύθερα. Κάνουμε αυτά τα τυφλά άλματα πίστης στο κενό επειδή το θέλουμε και επειδή αισθανόμαστε ότι τη στιγμή εκείνη είναι κάτι πολύ σωστό για μας.

Όλα αυτά είναι απολύτως κατανοητά, εφόσον στην πορεία η αξιοπρέπειά μας δεν τίθεται σε κίνδυνο. Μερικές φορές στις προσωπικές σχέσεις δεν έχουμε όρια. Δίνουμε τα πάντα χωρίς να περιμένουμε τίποτα πίσω.

Κάθε προσπάθεια συνεισφέρει στο να γίνει η σχέση πιο ευτυχισμένη και για τα δύο άτομα.

 • Μέχρι που μια μέρα συνειδητοποιούμε αυτό το βαθύ κενό μέσα μας. Δεν είναι το ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι το ότι όλα έχουν καταστραφεί. Δεν υπάρχει αρμονία στη σχέση και όλη η ενέργεια και η προσπάθεια κατευθύνονται προς ένα άτομο. Ενώ το ένα άτομο τρώει μπριζόλα, το άλλο προσπαθεί να φτιάξει ένα γεύμα με ψίχουλα. Και αυτό το άλλο άτομο είστε εσείς.

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας που η γενναιότητα και η τόλμη έχουν καλό αποτέλεσμα. Ωστόσο να έχετε υπόψη σας τι διακινδυνεύετε: την αυτοεκτίμηση, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμά σας στην ευτυχία.

Τη στιγμή που κάτι από αυτά απειλείται, είναι ώρα να πάρετε μια απόφαση.

Οι σκέψεις σας, σάς δίνουν δύναμη

Όποτε βρίσκεστε σε μια συναισθηματικά δύσκολη κατάσταση και πρέπει να ενισχύσετε την αξιοπρέπειά σας, επαναλάβετε τις παρακάτω φράσεις.

Ο στοχασμός πάνω σε αυτές τις λέξεις θα σας επιτρέψει να εσωτερικεύσετε μια σειρά από ιδέες που θα ξυπνήσουν δύο ουσιαστικά συναισθήματα μέσα σας: το θάρρος και τη γενναιότητα.

 • Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μου πει πώς θα ζήσω τη ζωή μου ή πώς θα είμαι ευτυχισμένος.
 • Όποιος με αγαπάει πραγματικά δεν θα με χειριστεί ποτέ ούτε θα με εκβιάσει με κάτι.
 • Ένας καλός σύντροφος ενισχύει την αυτοεκτίμησή μου, ποτέ δεν την καταστρέφει.
 • Όποιος με αγαπάει θα με φροντίζει κάθε μέρα.
 • Η συμβίωση απαιτεί το να γνωρίζουν οι σύντροφοι πώς να συνεργάζονται σαν ομάδα. Κάποιος που σκέφτεται μόνο τον εαυτό του δεν ξέρει πώς να ζει μαζί με κάποιο άλλο άτομο.
 • Έχω το δικαίωμα να εκφράζω τις σκέψεις μου, να λέω και να μη λέω ακριβώς ό,τι με ευχαριστεί.
 • Το να λέω “ΟΧΙ” σε κάτι δεν είναι μια εγωιστική πράξη: είναι υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μου.
 • Αξίζω να αγαπηθώ.
 • Η πραγματική αγάπη αρχίζει με την αγάπη για τον εαυτό μου. Αν τα πάντα γύρω μου με κάνουν να αισθάνομαι ανάξιος, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό.
 • Είμαι ικανός να αναλάβω τον έλεγχο της πραγματικότητάς μου και θα το κάνω. Δεν χρειάζεται να υποτάσσομαι στα θέλω και στις επιθυμίες των άλλων.
 • Δεν είμαι υποχρεωμένος να συμφωνώ ή να ευχαριστώ κανέναν.
 • Είμαι ένα ωραίο, δυνατό, θαρραλέο άτομο που έχει εξίσου δικαίωμα στην ευτυχία με οποιονδήποτε άλλο. Εγώ μόνο είμαι ο αρχιτέκτονας της ζωής και των επιθυμιών μου.
 • Θα υπερασπιστώ πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους που αγαπώ. Ωστόσο θα ζητήσω επίσης από τους ανθρώπους που με αγαπούν να με σέβονται, να με υπερασπίζονται και να με εκτιμούν όπως το αξίζω.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η προσωπική αξιοπρέπεια είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αξίζει περισσότερη προσοχή. Μας εξασφαλίζει την ευτυχία που όλοι θα πρέπει να μπορούμε να βιώνουμε κάθε μέρα.

* Η Μαρία Κορακά είναι Ψυχολόγος – ΨυχοΘεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργός, Θεραπεύτρια Ζευγαριού & Οικογένειας, Έκφραση Ψυχής με Χώρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας για Ενήλικες & Εφήβους.

Πηγή:meygeia
NewsRoom mykonosticker.com

Follow Us

Trending Now

Πέθανε ο Κώστας Βουτσάς: Ένας αειθαλής εραστής της σκηνής και της ζωής [Videos]

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς σε ηλικία 88 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός τις τελευταίες εβδομάδες είχε εισαχθεί στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου...

Κορωναϊός: Η ΔΟΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020

Ανήσυχοι οι παράγοντες της ΔΟΕ, με τον Ντικ Πάουντ να υποστηρίζει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να ακυρωθούν εξαιτίας του κορονωϊού, όχι όμως να...

Premium

“Αθέατα” τετραγωνικά: Τα 10 μυστικά για να αποφύγετε πρόστιμα και επιβαρύνσεις

Η προθεσμία για τη δήλωσή των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων αλλά και για όσους θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου, στους δήμους...

Αυτόματη e-δήλωση Γάμων, Συμφώνων Συμβίωσης, Διαζυγίων χωρίς δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο στις ΔΟΥ

Εφορία τέλος!! Αυτόματη e-δήλωση!! Τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον...

Stories for You

Δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων με 30ετή ορίζοντα για τις οικιστικές πυκνώσεις σε δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις

Η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων σε δάση* για 30 έτη μετά την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, μέσω ενός πλαισίου που θα καταρτίζεται ανά ομάδες περιοχών και...

Αύξηση των Αντιπεριφερειαρχών κατά [2] Δύο!! Έως [8] Οκτώ σε κάθε Περιφέρεια [Έγγραφο]

Το θεσμικό πλαίσιο για τους Αντιπεριφερειάρχες περιλαμβάνει το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, τροποποιείται, με τον αριθμό των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών να αυξάνεται κατά...

More from Mykonos Ticker

2η η Πετρουλάκη, 3ος ο Μίνο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου

(Γιώργος Μίνος) Με δύο μετάλλια στις αποσκευές τους επέστρεψαν από τα Τρίκαλα οι αθλητές του Α.Ο. Μυκόνου......... (Ελευθερία Πετρουλάκη) Η Ελευθερία Πετρουλάκη ήταν 2η στις γυναίκες με...

Πέθανε ο Κώστας Βουτσάς: Ένας αειθαλής εραστής της σκηνής και της ζωής [Videos]

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς σε ηλικία 88 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός τις τελευταίες εβδομάδες είχε εισαχθεί στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αεροσκάφος C-130 της ΠΑ μετέφερε εσπευσμένα στην Λέσβο 4 διμοιρίες ΜΑΤ – Εκτός ελέγχου η κατάσταση [Video]

Οι ανάδοχες εταιρείες που αναλαμβάνουν τα κλειστά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο!! Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στην Λέσβο, με τους κατοίκους να ορθώνουν τείχος για...
error: Content is protected !!