13.2 C
Mykonos
Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019

Πως η Ρωσία μέσω ΟΗΕ «τελειώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών και καταστρέφει το σχεδιασμό Α.Τσίπρα και Ν.Κοτζιά

Post date:

Category:

World Europe Πως η Ρωσία μέσω ΟΗΕ «τελειώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών και καταστρέφει...

το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που παραπέμπει στο άρθρο 110.

Το προαναγγελθέν βέτο της Μόσχας αναφέρεται καθαρά χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων στην πολύ σκληρή επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος την Κυριακή στα Σκόπια. 

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα με την ανακοίνωση της αυτή αντεπιτίθεται με σφοδρότητα στην ανοιχτή παρέμβαση των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπέρ του Δημοψηφίσματος, επειδή οι δυνάμεις αυτές λοιδορούσαν και κατηγορούσαν ανοιχτά τη Μόσχα για ανάμειξη της στα εσωτερικά των Σκοπίων και χρηματισμό κομμάτων και παραγόντων υπέρ του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα.

Η Μόσχα προκειμένου να στηρίξει το προαναγγελθέν βέτο της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ονομασία « Βόρεια Μακεδονία» (σσ. υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν διμερώς τα Σκόπια ως « Μακεδονία») χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Εν προκειμένω το άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη αναφέρει ότι τα κράτη μέλη το ΟΗΕ (στην παρούσα περίπτωση τα Σκόπια) «..υπογράφουν τον Χάρτη αυτόν και τον επικυρώνουν σύμφωνα με το άρθρο 110».  

Η Μόσχα παραπέμπει στο άρθρο 110 που αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται για την επικύρωσή και υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (εν προκειμένω από τα Σκόπια) με τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 οι ΗΠΑ θα πάρουν, δια περιφοράς την σύμφωνη γνώμη και των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), και μόνον τότε επικυρώνεται η «Βόρεια Μακεδονία» ως η επίσημη ονομασία των Σκοπίων ως κράτους μέλους το ΟΗΕ.

Στη διαδικασία αυτή η Μόσχα θα θέσει βέτο επικαλούμενη ως αιτιολογικό την παραβίαση του άρθρου 2 και πιο συγκεκριμένα την παραβίαση της «πολιτικής ανεξαρτησίας» στα Σκόπια.

Ακόμα και αν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσουν να επαναλάβουν τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, η Μόσχα μπορεί να ξαναβάλει βέτο και η διαδικασία να σταματήσει οριστικώς. 

Είναι απολύτως εμφανές ότι αυτή η θυμωμένη και σκληρή θέση της Ρωσίας στην υπόθεση των Σκοπίων βάλλει ευθέως και καταστροφικώς μόνον σε βάρος της Ελλάδας και ουδενός άλλου, διότι μόνον η Ελλάδα, για τους γνωστούς λόγους εθνικού συμφέροντος της ζητά την μόνιμη αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για τα Σκόπια.

Το ρωσικό βέτο αποτελεί καταστροφική εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οποία προκλήθηκε από πεισματικά εμμονικές και επικίνδυνα απρόσεκτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι συνέπειες τους όμως θα βαρύνουν ολόκληρη τη χώρα διότι:

Στην περίπτωση κατά την οποία κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από Αθήνα και Σκόπια, αυτή θα διαλυθεί από το βέτο της Ρωσσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική κατοχύρωση της ονομασίας «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Τούτο σημαίνει ότι τα Σκόπια έχουν ανοιχτό τον δρόμο (και με τα «παραστατικά» των διμερών αναγνωρίσεων που έχουν από 147 και πλέον κράτη μέλη του ΟΗΕ ως «Μακεδονία») να αιτηθούν την πλήρη και οριστική αναγνώριση τους ως κράτος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Στην περίπτωση κατά την οποία τα Σκόπια έχουν κυρώσει τη Συμφωνία, (δηλαδή έχουν αποδεχθεί την ονομασία Βόρεια Μακεδονία) και η Αθήνα αρνηθεί να την κυρώσει, (δηλαδή αποδεσμεύεται από τη Συμφωνία),τότε τα Σκόπια μπορούν να καταγγείλουν την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας του ΟΗΕ για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Έτσι ανοίγει ο δρόμος να ονομαστούν τα Σκόπια όπως αυτά θέλουν, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στην περίπτωση που τα Σκόπια δεν κυρώσουν τη Συμφωνία, δηλαδή δεν αποδεχθούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, τότε η Ελλάδα εντός 6 μηνών μπορεί να καταγγείλει τα Σκόπια για αθέτηση της Συμφωνίας και ως εκ τούτου να γίνει επιστροφή στην προηγούμενη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ονομασία FYROM. 

Η επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στην ονομασία FYROM  (σσ. την οποία έχει συμφωνήσει και αποδεχθεί και η Ρωσία το 1995) είναι η μόνη μη απολύτως καταστροφική λύση για τα ελληνικά συμφέροντα- προς το παρόν.

Η σκληρή θέση της Ρωσίας, που βάλλει ευθέως την Ελλάδα και μόνον αυτή, είναι το κρύο πιάτο της εκδίκησης της Μόσχας απέναντι στην βιαστική αντίδραση του ΥΠΕΞ να «τιμωρήσει» θεαματικά τη ρωσική κυβέρνηση με απέλαση διπλωματών της από την Ελλάδα, λόγω ρωσικής ανάμειξης στο εσωτερικό «μακεδονικό μέτωπο» εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. (Σημειώνεται πάντως ότι η αμερικανική πλευρά δεν είχε συμφωνήσει με τα «σκληρά ελληνικά μέτρα» εναντίον της Ρωσίας).

Η «θυμωμένη» κυβέρνηση Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα δεν επιδίωξε καμία ουσιαστική επαφή με τη Μόσχα για την εξομάλυνση των σχέσεων, απόδειξη ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είδε το σύμπαν στο περιθώριο της Γ’ Συνέλευσης του ΟΗΕ, απέφυγε όμως οποιαδήποτε επαφή με την ρωσική αντιπροσωπεία και ειδικά με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ.

Και έτσι της ήρθε η ρωσική απανταχούσα..

Σύμφωνα όμως και με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες, ουδείς μπορεί να ποντάρει στο αέναο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αμερικανική πλευρά προχωρά ταχέως τα σχέδια της για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφος των Σκοπίων- ανεξαρτήτως εκλογών και Σκοπιανής κυβέρνησης -με μετεγκατάσταση αμερικανικών βάσεων που μέχρι πρότινος ήταν σε γερμανικό έδαφος.

Πηγή:  pronews.gr   

Newsroom MykonosTicker

Translate This Page

GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

Follow Us

3,663ΥποστηρικτέςΚάντε Like
307ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
261ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Stories for You

Weather in Mykonos

Mykonos
light rain
13.2 ° C
13.3 °
13 °
66 %
11.3kmh
0 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
14 °
Δε
14 °
Τρ
16 °

Exclusive Videos

Μύκονος Πρώτη Ξανά

What to Read Next...

Related stories You May Like

Δραματική επιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup

Με μια δραματική επιστολή προς τους ομολόγους του του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί

Αφιέρωμα της FAZ στον Αντετοκούνμπο: Η ιδιαίτερη ιστορία του Greek Freak

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης παρουσιάζει την πορεία του έλληνα σούπερ σταρ του μπάσκετ, που ξεκίνησε ως μικροπωλητής

ΠΓΔΜ: Το ισχνό «Ναι» και η δύσκολη επόμενη μέρα

Μόλις το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος στην ΠΓΔΜ προσήλθε στις κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το

Πιο ακριβής η μετάφραση στο Google Translate από ελληνικά στα αγγλικά

Συγκεκριμένα, η μετάφραση ανάμεσα στα Αγγλικά και τα Ελληνικά -και αντίστροφα- θα είναι ακριβέστερη και συντακτικά ορθότερη

In Case You Missed It

Vice Governor Stelios Brigos Helps Aegean Islands Open Up Brazil’s Tourism

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πρότζεκτ της vogue Βραζιλίας στην Μύκονο.

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Μπρίγγου με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της...

Προωθητικές ενέργειες προβολής των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  στη Βραζιλία, ως ιδανικό προορισμό που προσφέρει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα........ Στα πλαίσια νέων συνεργασιών και συμμαχιών σε...

ΦιλόΔημος : Επιδότηση Δήμων για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση που αφορά την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων, ύψους 50 εκατ. Ευρώ..... Άνοιξε...

Οι 13 δράσεις του υπουργείου Οικονομίας για την στήριξη της μικρομεσαίας...

Εξετάζεται η δυνατότητα ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού στην περίπτωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρήση POS, καθώς και τη δυνατότητα ύπαρξης ενός συστήματος κλιμακωτού  ακατάσχετου λογαριασμού ώστε,...

Best of Mykonos Ticker

More from Mykonos Ticker

περισσότερο

  Δημοτικοί και Περιφερειακοί συνδυασμοί: Χορήγηση ΑΦΜ και τήρηση βιβλίου εσόδων – εξόδων (Εγκύκλιοι)

  Για τους Δημοτικούς και Περιφερειακούς συνδυασμούς προβλέπεται η χορήγηση ΑΦΜ και τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων..... Σύμφωνα με την εγκύκλιο 20221/20-03-2019 του Υπ. Εσωτερικών και τις διατάξεις...

  Με απογευματινά δρομολόγια θα δρομολογηθεί το Aqua Blue από Ραφήνα

  Το ενδιαφέρον της Seajets να δρομολογήσει το μεγάλο φέρι της Ε/Γ-Ο/Γ «Aqua Blue» στη γραμμή της Ανδροτηνομυκονίας με επέκταση στην Ικαροσαμία από τη Ραφήνα...

  Τι αλλάζει στις επερχόμενες εκλογές για τις Δημοτικές Κοινοτήτες

  Κατάργηση του επικεφαλής στις Τοπικές Κοινότητες, εκλογές των Δημοτικών Κοινοτήτων σε χωριστή κάλπη και ξεχωριστά ψηφοδέλτια και τελειώνουν την πρώτη Κυριακή....... Ο αριθμός των υποψηφίων...

  21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  Τον εορτασμό εισηγήθηκε στην Εταιρεία Συγγραφέων το 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας.

  O ΕΟΦ ανακαλεί 20 γνωστά καλλυντικά προϊόντα – Ποια είναι η λίστα

  Σαμπουάν, κρέμες χεριών και αρωματικά μπάνιου μέχρι ορό ανάπτυξης βλεφαρίδων, περιλαμβάνει η λίστα ...... Στην ανάκληση 20 γνωστών καλλυντικών προϊόντων προχώρησε ο ΕΟΦ ως προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της...

  Στρατιωτική θητεία: Τι αλλάζει για πολύτεκνους, ανυπότακτους, αντιρρησίες συνείδησης

  Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά σε θέματα θητείας κατηγοριών οπλιτών, το στρατιωτικό ποινικό κώδικα..... και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν...