15.5 C
Mykonos
Τετάρτη, Νοέμβριος 14, 2018

Ο βαρύς χειμώνας του Τσίπρα και το σήμα κινδύνου από τον Μητσοτάκη

Post date:

Category:

οι οποίες συνεχίζουν να της δείχνουν απαγορευτικό. 

Το αφήγημα του success story του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη στις 21 Αυγούστου ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια η χώρα γίνεται «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» αποδεικνύεται πομφόλυγα. Η σκληρή πραγματικότητα έφερε την ανώμαλη προσγείωση.

Το τραπεζικό… κραχ!

Σοκ προκάλεσε η μεγάλη κατρακύλα στο ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει την Τετάρτη με απώλειες 2,10%, στις 666,84 μονάδες, βυθίζοντας την αγορά στα επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2017. 

Με εντολή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη επισκέφθηκαν εκτάκτως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και οι τομεάρχες Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας για να έχουν επίσημη ενημέρωση σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο ευθύνης της. Η ΝΔ αφήνει αιχμές σε βάρος της διοίκησης για ανεπάρκεια (πρόεδρος είναι ο Χαράλαμπος Γκότσης). 

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Η Πειραιώς εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να πήρε μια ανάσα από τις καθυστερήσεις στην έγκριση της συμφωνίας για το Μακεδονικό στα Σκόπια, μετά το αμφίσημο δημοψήφισμα και δεν θα την ρίξει μέχρι νεωτέρας ο κυβερνητικός εταίρος -δηλαδή οι ΑΝΕΛ- αλλά την προδίδει η αδυναμία της να διαχειριστεί από την οικονομία μέχρι το μεταναστευτικό και μια σειρά από θέματα της καθημερινότητας, της παιδείας κλπ. 

Τα ξένα ΜΜΕ συνεχίζουν να προβάλουν τις εικόνες ντροπής από τα στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων εκτός από τη Μόρια, παρά το 1,6 δισ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων για τα οποία γίνονται έρευνες από τις ευρωπαικές αρχές. Εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη κεντρικά από την κυβέρνηση.

Οι συμπληγάδες των αγορών 

Ο χειμώνας του κυρίου Τσίπρα αναμένεται πολύ δύσκολος. Μέχρι στιγμής χάνει όλα τα μεγάλα στοιχήματα που θα κρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να μην μπορεί να δανείζεται και πάει να ακουμπήσει το «μαξιλάρι» η καχυποψία των αγορών θα μεγεθυνθεί. Αρνητικά ήταν τα μηνύματα για τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων την Τετάρτη. Το δεκαετές έφτασε στο 4,4% όταν το τελευταίο επταετές που εκδόθηκε είχε επιτόκιο 3,7%. 

Αλλες χώρες που ήταν στο μνημόνιο (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος). βγήκαν γρήγορα στις αγορές ως ένα πρώτο δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα. Για την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι αυστηρές αν και πέρασαν δυόμισι μήνες από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Αλλωστε δεν υπήρξε προηγούμενο άλλης χώρας μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης που να καταθέτει δύο σενάρια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με περικοπές και μη περικοπές των συντάξεων από τις οποίες προσπαθεί να αγκιστρωθεί η κυβέρνηση για να μπορεί να δώσει και μια καλή είδηση. 

Η ανάκαμψη που παραμένει το μεγαλύτερο ζητούμενο, η ασταθής πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και ο ευμετάβλητος δανεισμός δείχνουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στους εσωτερικούς και διεθνεις κλυδωνισμού, όπως συζητήθηκε και στην Πειραιώς σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μια ακόμη απόδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι από την κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού ο οποίος παραβίασε την ευρωπαϊκή αρχή για την διατήρηση του ελλείματος στο 1,6% (το ανέβασε στο 2,4%) δεν επηρεάστηκαν τα χρηματιστήρια της  Πορτογαλίας, της  Ιρλανδίας και της  Κύπρου όπως της Ελλάδας. Κι αυτό καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό μας και έχει να κάνει με την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως επισήμαναν γαλάζιοι οικονομικοί αναλυτές.

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

Το κράτος συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής. Κ ατά  300 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κρατικά «φέσια» τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 272 εκατ., ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν αδυναμία Νοσοκομεία  και τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην εξόφληση των οφειλών τους.

Οι  εξελίξεις αυτές μόνο τυχαίες  δεν είναι, ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ. «Οφείλονται σε μια ανίκανη και τυχοδιωκτική κυβέρνηση η οποία φτωχοποιεί καθημερινά τους πολίτες και κρατά καθηλωμένη την ελληνική οικονομία».  Η ανικανότητα αυτή αντικατοπτρίζεται παντού σύμφωνα με την Πειραιώς: στη ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, στις επενδύσεις που διαρκώς υπονομεύονται, στο ιδιωτικό χρέος που συνεχώς διογκώνεται και πνίγει τους Έλληνες κλπ. «Για να ξεφύγει από το σημερινό της τέλμα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας» τονίζει η ΝΔ.

Πηγή: newpost.gr    

Newsroom MykonosTicker

Ο Χρήστος Βερώνης ξαναπαίρνει στα χέρια του το τιμόνι της Μυκόνου

Αγαπητοί συμπατριώτες , φίλες και φίλοι, Μυκονιάτισσες και Μυκονιάτες. Ήρθε η ώρα ν’ απαντήσω στο κάλεσμα που μου απευθύνετε όλο και περισσότεροι τον τελευταίο καιρό. Ένα...

Καθιστική ζωή: Πώς γίναμε θύματα του «τρομακτικότερου ιού» στη σύγχρονη εποχή!!


Για κάποιους είναι το «νέο τσιγάρο», άλλοι μιλάνε για τον «τρομακτικότερο ιό στη σύγχρονη εποχή».......
Ακόμη όμως