12 C
Mykonos
Τετάρτη, Δεκέμβριος 12, 2018

Τεχνολογία, καινοτομία, εμπόριο, τουρισμός στο επίκεντρο του επιχειρείν

Post date:

Category:

ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η ΕΕΤ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και με επιμέλεια του Εκόνομιστ, για το πώς digital και γενικότερα οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα και το επιχειρείν.

     Ο κ. Καραμούζης, μιλώντας για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες οφείλουν σήμερα, με ολοκληρωμένες πολιτικές και σχέδιο δράσης, να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το βραχυχρόνιο κόστος, μετατρέποντας την τεχνολογία σε ηγετική αιχμή διατηρήσιμου ανταγωνιστικού και συγκριτικού πλεονεκτήματος.

     Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και ο ευρύτερος χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκονται στο επίκεντρο του τεχνολογικού κυκλώνα, αντιμέτωποι με ψηφιακές και τεχνολογικές αλλαγές, που μετασχηματίζουν ριζικά το επιχειρησιακό, πελατοκεντρικό και λειτουργικό πρότυπό τους, τα μέσα διαχείρισης και εξυπηρέτησης πελατών, διεκπεραίωσης συναλλαγών και πληρωμών και στήριξης των τραπεζικών εργασιών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες επενδύουν ήδη σημαντικά κεφάλαια στις τεχνολογικές εφαρμογές και την ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Δαπανούν σε τεχνολογικές επενδύσεις περίπου 2-3 φορές περισσότερους πόρους από άλλους κλάδους της οικονομίας, ενώ εκτιμάται ότι το 15%-25% του ετησίου προϋπολογισμού των τραπεζών διεθνώς, ή περίπου το 10% των εσόδων τους, κατευθύνεται σήμερα σε αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής τους.

     Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσε ότι σήμερα επιβάλλεται οι τράπεζες να υιοθετούν μία ολοκληρωμένη στρατηγική επιχειρησιακού, πελατοκεντρικού και λειτουργικού μετασχηματισμού, με την ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο των αλλαγών, ώστε η τελευταία να μετατραπεί σε διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε κεντρικό όχημα επιτυχούς μετάβασης στη νέα εποχή. Διαμορφώνονται τεχνολογικά νέες δυνατότητες και εφαρμογές, που μειώνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας, αυξάνουν την ασφάλεια των συναλλαγών, βελτιώνουν την ποιότητα, το εύρος και την ταχύτητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, διευρύνουν τα δίκτυα και μέσα εξυπηρέτησης πελατείας και καθιστούν τον πελάτη κυρίαρχο να συναλλάσσεται από όπου βρίσκεται, όποτε επιλέγει και σε όποιο προϊόν ή υπηρεσία προτιμά, χωρίς να επισκεφθεί υποκατάστημα της τράπεζας πρόσθεσε.

     Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης της τράπεζας στην νέα ψηφιακή εποχή, με την ενεργό συμμετοχή των στελεχών και των εργαζομένων, αν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι δεν αναλάβουν την ιδιοκτησία των αλλαγών, αν τις αλλαγές δεν τις οδηγούν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, με εμπορικό προσανατολισμό και κριτήρια, σε συνεργασία με τους τεχνολόγους και τους προγραμματιστές, η σύγκρουση του νέου με το παλιό, η σύγκρουση του ψηφιακού προτύπου με τη legacy bank σε όλα τα εσωτερικά επίπεδα λειτουργίας, η σύγκρουση μεταξύ εμπορικής εφαρμογής της τεχνολογίας και τεχνολογικής πρωτοπορίας, πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στον τραπεζικό οργανισμό. Αν φοβηθούμε να υλοποιήσουμε σήμερα τις αναγκαίες αλλαγές, είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε το τραίνο του ανταγωνισμού, τόνισε ο κ. Καραμούζης.

     Σύμφωνα με τον ίδιο, στη νέα εποχή θα απαιτείται να έχουμε λιγότερα υποκαταστήματα, λιγότερο προσωπικό, μικρότερες αλλά αποτελεσματικότερες κεντρικές υπηρεσίες εντάσεως κεφαλαίου, σημαντική κινητικότητα, μετεκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τα e-δίκτυα, νέας γενιάς software σχεδόν παντού, προϊόντα και υπηρεσίες συμβατές με την ψηφιακή τεχνολογία, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση του front and back office. Επίσης, κεντρικά διαχειρίσιμα συστήματα στήριξης και διαχείρισης εργασιών και ενοποιημένα λειτουργικά δίκτυα πελατείας.

     Ο πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε ότι σήμερα οι τράπεζες δεν μπορούν να αγνοήσουν ή να υποτιμήσουν: Τις επιπτώσεις από τη σοβαρή μετακίνηση της πελατείας προς το e-banking, mobile και e-money και τα λοιπά εναλλακτικά δίκτυα συναλλαγών, τον ανταγωνισμό από τις νέες ψηφιακές τραπεζικές πλατφόρμες, τα ψηφιακά νομίσματα και τις εταιρείες fintech, τον ανταγωνισμό από τους θεσμικούς διαχειριστές και τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, τις νέες διευρυμένες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη, τα big data analytics, ο αυτοματισμός με χρήση ρομποτικής, η κεντροποίηση και τεχνολογική αναβάθμιση των μονάδων υποστήριξης, την εμπορική αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, το twitter, το instagram, το linkedIn, το google, αλλά κυρίως των πλατφόρμων συναλλαγών, όπως το Αmazon και το ebay για τις τραπεζικές συναλλαγές και την ανάγκη για ριζική αναβάθμιση και προσαρμογή των λειτουργιών, διαδικασιών και των μονάδων ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης.

     Τα ψηφιακά κανάλια κερδίζουν, ήδη, σημαντικό έδαφος στην Ελλάδα

     Τα ψηφιακά κανάλια κερδίζουν, ήδη, σημαντικό έδαφος στην Ελλάδα, εις βάρος του ρόλου του παραδοσιακού τραπεζικού καταστήματος και οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, διαφαίνεται κατ’ εκτίμηση ότι οι εγχρήματες συναλλαγές στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μόνο το 23% μέσω των τραπεζικών καταστημάτων, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν κοντά στο 40%, το 37% μέσω internet (e-banking ή mobile banking), έναντι 19% στο 2014, το 33% μέσω ATM, έναντι 35% στο 2014, και 7% μέσω APS – σταθερό τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε.

     Από το τέλος του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2018, οι ενεργοί πελάτες στο internet banking αυξήθηκαν 131% φτάνοντας τα 2,6 εκατ., ο αριθμός των συναλλαγών ετησίως αυξήθηκε κατά 147% στα 150 εκατ., ενώ η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 84% σε ετησιοποιημένη βάση 240 δισ. ευρώ, Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση του mobile banking. Από το τέλος του 2014 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι ενεργοί πελάτες αυξήθηκαν κατά 465% σε 1,2 εκατ., οι ετήσιες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν κατά 1,270% (20,8 εκατ. συναλλαγές), ενώ η αξία τους αυξήθηκε σε ετησιοποιημένη βάση κατά 785% (6.1δισ.ευρώ). Τέλος, τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα POS ξεπέρασαν τις 700.000 τον Ιούλιο του 2018, έναντι μόλις 130.000 στο τέλος του 2014, αποτυπώνοντας σε έναν βαθμό και την επίδραση των capital controls, παρότι αρκετά POS παραμένουν ανενεργά, στοιχείο επιβεβαιωτικό προσπάθειας φοροδιαφυγής κυρίως από μικρο-επαγγελματίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

     Η μάχη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα θα κριθεί τελικά από τρεις σημαντικούς παράγοντες που αποτελούν και τις κρίσιμες προκλήσεις μπροστά μας για όλους μας, ανέφερε:

     Πρώτον, από την ικανότητά μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να μειώσουμε ταχύτατα το σημαντικό ύψος των NPEs, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοοικονομική ευρωστία μας, την πρόσβαση στις αγορές και την εμπιστοσύνη πελατών και εποπτικών αρχών.

     Δεύτερον, από την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της τεχνολογικής αναβάθμισής μας, καθώς και της λειτουργικής και επιχειρησιακής προσαρμογής μας, κυρίως, την επιτυχή εμπορευματοποίηση των νέων front and back office ψηφιακών εφαρμογών με ανταγωνιστικό κόστος.

     Τρίτον, από την ικανότητα της κάθε τράπεζας να ενισχύει καθημερινά τα άυλα και ποιοτικά στοιχεία του ανταγωνισμού, που -κατά τη γνώμη μου- αποτελούν και το διαρκές και μονιμότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

     Ν. Καραμούζης για το τραπεζικό σύστημα

     Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ευρωστία και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες τους, ρευστότητας και καταθέσεων, κεφαλαιακής επάρκειας, μείωσης των NPEs, πρόσβασης στις αγορές και χρηματοδότησης της οικονομίας.

     Οι τράπεζες πέρασαν όλες με επιτυχία τα stress tests, ακόμα και κάτω από τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου και είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών που βιώνουμε. Πολλά κρίσιμα ζητήματα έχουν επιλυθεί, το νέο θεσμικό πλαίσιο μας λύνει τα χέρια, αρκετές όμως προκλήσεις τις έχουμε ακόμη μπροστά μας και πρέπει να τις χειριστούμε με αποφασιστικότητα, σχέδιο, συνεργασία και υπομονή, ανέφερε ο κ. Καραμούζης. Ιδιαίτερα επιμέρους μικρά θέματα ανά τράπεζα πρέπει να επιλύονται ταχύτατα, δεν πρέπει να αφήνονται να μετατρέπονται αναίτια σε ευρύτερο συστημικό πρόβλημα πρόσθεσε.

     Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το καλό επενδυτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των αγορών, είναι κρίσιμες  μεταβλητές για να συμβάλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων χωρίς υπέρμετρο οικονομικό κόστος, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

 Οι τράπεζες θα παραμείνουν απαραίτητες στο μέλλον, ως κινητήριος δύναμη χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη και θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στον κόσμο του αύριο, διατηρώντας τα τρία βασικά τους προσόντα: εμπιστοσύνη, διαχείριση ρίσκου, εμπειρία πελάτη.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε κατά την ομιλία του στο συνεδριο που διοργανουν απο κοινού η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και ο Εκονομιστ, ο chief policy officer της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF)  S?bastien de Brouwer, τονίζοντας ότι στις τράπεζες εξακολουθεί να αναλογεί η μεγαλύτερη δύναμη πωλήσεων οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Ο κ. Brouwer επεσήμανε ότι η EBF αντιπροσωπεύει 3.500 τράπεζες από 45 χώρες, οι οποίες απασχολούν περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους και διαθέτουν δάνεια ύψους 20 τρισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανά την Ευρώπη.  

 Ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Jim O’ Neill

«Αν είσαι μικρός και δεν έχεις καλή παραγωγικότητα, είσαι ευάλωτος στις διεθνείς αναταράξεις», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Jim O’ Neill. Όπως είπε, οι μισές από το top 25 των χωρών – οδηγών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη βρίσκονται στην Ευρώπη, ωστόσο, καμία από αυτές δεν είναι η Ελλάδα ή η Ιταλία.  Ο κ. O’ Neill χαρακτήρισε εξαιρετικά αδύναμη την παραγωγικότητα στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές και καλύτερη εκπαίδευση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν σε σημαντικές πιέσεις, στο σενάριο της επιβράδυνσης για την κινεζική οικονομία – οι Κινέζοι καταναλωτές αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ αυτήν τη 10ετία. Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε ότι η Γερμανία σήμερα εξάγει περισσότερο στην Κίνα (πλέον, ο πρώτος της εμπορικός εταίρος) απ’ ό,τι στην Ιταλία.

Ευρύτερα, ο κ. Ο’ Neill εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία δεν τα πηγαίνει σήμερα τόσο άσχημα όσο πολλοί νομίζουν, καθώς η ανάπτυξη δεν είναι μεν τόσο δυναμική, όσο ήταν την προηγούμενη δεκαετία, αλλά είναι ακόμη πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι, για παράδειγμα, τις δεκαετίες 1980 και 1990.

 Ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας και Ανάπυξης Στέργιος Πιτσιόρλας

Η επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτεί δύσκολες αποφάσεις, που συμπεριλαμβάνουν και πλειστηριασμους ανεφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, τονίζοντας ότι σχεδόν το 50% των δανείων είναι «κόκκινα».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και συνδέεται με τον τρόπο που λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα στη χώρα. Ειδικότερα, ανεφερε ο κ. Πιτσιόρλας, τα δάνεια αυτά δεν δημιουργήθηκαν από κακές εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών ή των επιχειρήσεων αλλά από την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου και κυρίως από τη διαπλοκή που υπήρχε ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα, την πολιτική ηγεσία και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Έως την αρχή του 2019 θα υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, είπε ο κ. Πιτσιόρλας, αναφορικά με το εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο ίδιος προανήγγειλε τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου για τα θέματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης πολύ σύντομα.

 Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Οι αυταπάτες και η δημιουργική ασάφεια κόστισαν ακριβά, στερώντας την εμπιστοσύνη αποταμιευτών και επενδυτών ανέφερε  κατά την ομιλία του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην τρέχουσα ταραγμένη περίοδο στις τράπεζες, την οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες μεγάλες προκλήσεις και μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικής επιστροφής των καταθέσεων, αποκατάστασης της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων, πλήρους άρσης των capital controls και εν τέλει σταδιακής πιστωτικής επέκτασης. Επεσήμανε δε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον το κατακτούν οι κοινωνίες που το σχεδιάζουν».

Όπως είπε, «κλειδί» για όλα αυτά είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, που προϋποθέτουν κυβερνητική αξιοπιστία και σοβαρότητα, στοιχεία για τα οποία ο ίδιος δεσμεύτηκε, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει στην οικονομία η εξέλιξη της τεχνολογίας ξεκίνησε την ομιλία του ο κάτοχος της έδρας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του  London Business School, Μιχαήλ Ιακωβίδης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τον Economist.

Ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το 52% των εταιρειών που συγκαταλέγονταν στον δείκτη Fortune το 2000 δεν υπάρχουν πια, και ότι το 2016, οι 5 πρώτες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες ήταν εταιρείες τεχνολογίας. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Amazon, τονίζοντας ότι η Amazon δεν θέλει να υποκαταστήσει τις τράπεζες, αλλά να τις περιθωριοποιήσει προκειμένου να βγάλει η ίδια περισσότερο κέρδος. Επεσήμανε ότι τα παραδοσιακά όρια τομέων και επαγγελμάτων καταρρέουν. Η ψηφιοποίηση δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης νέων ανταγωνιστών, που φέρνουν γνώσεις και στοιχεία από άλλες αγορές. Η ψηφιοποίηση κάνει επίσης τον κόσμο πιο διασυνδεδεμένο. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην έννοια του «οικο-συστήματος» στην τεχνολογία. Κλείνοντας, τόνισε ότι το «digital» δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά κυρίως την αλλαγή των επιθυμιών και προσδοκιών των καταναλωτών. Οι εταιρείες θα πρέπει να ξεχάσουν τους παραδοσιακούς τομείς και να δημιουργήσουν το δικό τους οικοσύστημα.

Γιάννης Βασιλάκος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Kotsovolos – Dixons Carphone Group

Ο καταναλωτής του μέλλοντος θα απαιτεί προτάσεις προσαρμοσμένες στις δικές του ανάγκες, ή καλύτερα στο δικό του προφίλ, το οποίο θα χτίζεται και δυναμικά, τόσο στον online όσο και στον offline κόσμο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kotsovolos – Dixons Carphone Group, Γιάννης Βασιλάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, η αυτοματοποίηση των αποθηκών μέσα από την εκτεταμένη χρήση ρομπότ στις διαδικασίες της περισυλλογής και προετοιμασίας των παραγγελιών, σε συνδυασμό με τη χρήση machine learning τεχνολογιών για την πρόβλεψη της ζήτησης – και άρα τη βελτιστοποίηση του πλάνου των παραγγελιών προς τους προμηθευτές και της αναπλήρωσης των καταστημάτων – θα επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις, τόσο στην παραγωγικότητα, όσο και στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Ο ίδιος επεσήμανε δύο βασικές προκλήσεις στη μορφή ερωτημάτων: «Κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις μεγάλες προκλήσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στον χώρο της λιανικής» και «κατά πόσο το κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα επιτρέψει τόσο την συγκομιδή όσο και την επεξεργασία συμπεριφορικών δεδομένων των καταναλωτών, ώστε μέσα από big data analytics, οι εταιρείες λιανικής να παρέχουν προσωποποιημένες προτάσεις σε αυτούς».

Κώστας Γεράρδος, Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Plaisio Computers

Τα πέντε θεμέλια του τομέα των λιανικών πωλήσεων (κατηγορίες προϊόντων, δίκτυο πωλήσεων, ομάδα ανθρώπων, σύστημα logistics, σύστημα πληρωμών) υφίστανται ήδη «disruption», τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Plaisio Computers, Κώστας Γεράρδος. Το επόμενο μοντέλο στον τομέα θα είναι το λεγόμενο «seamless», με τον οποίο ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει οποιονδήποτε συνδυασμό μεταξύ συμβατικής και ηλεκτρονικής πώλησης. Το customer service επίσης έχει αλλάξει, καθώς ο καταναλωτής δεν περιμένει να πληροφορηθεί για το προϊόν από τον πωλητή, και τα ρομπότ θα φέρουν ακόμα περισσότερες αλλαγές ως προς αυτό. Το delivery επίσης αλλάζει, καθώς η προοπτική είναι η παράδοση αυθημερόν, ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες. Ο κ. Γεράρδος τόνισε ότι η δυνατότητα γρήγορης παράδοσης αλλάζει το retailing, το οποίο «σπάει» σε δύο κομμάτια – convenience και experience – δηλαδή, πώληση προϊόντων για τα οποία ο καταναλωτής δεν πηγαίνει πια στο κατάστημα, και προϊόντων για τα οποία ο καταναλωτής πηγαίνει στο κατάστημα, αναζητώντας όμως κυρίως την εμπειρία του «shopping». Συμπερασματικά, το νέο retail εξαλείφει οτιδήποτε δημιουργεί κόπωση ή πρόβλημα στον καταναλωτή.

Δημήτρης Καραγιάννης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης

Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία, όπως και η αξία της καινοτομίας, παραμένουν παράγοντες-κλειδιά σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία μεταβάλλει τα υφιστάμενα μοντέλα παραγωγής και ανάπτυξης, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δημήτρης Καραγιάννης.

«Ο επόμενος ανταγωνιστής σας πιθανότατα δεν θα προέλθει από τον δικό σας τομέα βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης, περιγράφοντας τις εν εξελίξει ανατροπές στην παραγωγική διαδικασία, όπως ήταν γνωστή μέχρι σήμερα.
Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη λειτουργία του OmiLab -συμμετέχουν 57 πανεπιστήμια και αναμειγνύονται 55 χώρες – το οποίο έχει αναπτύξει περισσότερα από 50 εργαλεία μοντελοποίησης.

Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, πρόεδρος της στρατηγικής επιτροπής της ΕΕΤ για θέματα Digital Banking

Τις πτυχές που αποτελούν οδηγό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αντίστοιχα και στον τραπεζικό τομέα, ανέπτυξε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου, η πρόεδρος της στρατηγικής επιτροπής της ΕΕΤ για θέματα Digital Banking Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου.

Η κ. Τζάκου επικαλέστηκε μελέτη της Standard & Poor’s, σύμφωνα με την οποία ο μέσος χρόνος ζωής των επιχειρήσεων μειώνεται συστηματικά τα τελευταία 50-60 χρόνια: Το 1958 ήταν 61 χρόνια, το 1980 ήταν 25 χρόνια και το 2011 μόλις 18 χρόνια. «Άρα, ο έγκαιρος και αποτελεσματικός ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλά θέμα επιτυχίας. Είναι θέμα επιβίωσης».

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, βουλευτής και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας

«Η ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας παραμένει σε πρώιμο στάδιο και συνεχίζει να ανήκει στην ομάδα των χωρών με χαμηλές επιδόσεις» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέτει ως στόχο μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο, που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις. Η κυρία Ασημακοπούλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στον σχεδιασμό ψηφιακής πολιτικής και την υλοποίηση των σχετικών έργων. Το μέλλον της ψηφιοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, απαιτεί να αρθούν πολύ γρήγορα τα θεσμικά εμπόδια και να οικοδομηθεί ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό και θεσμικό πλαίσιο, πρόσθεσε. Η κ. Ασημακοπούλου, τόνισε ότι στη μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αιχμή του δόρατος της ψηφιακής πολιτικής θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Για να προλάβουμε το τραίνο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα χρειαστούμε μια ‘ψηφιακή Ομάδα ΔΕΛΤΑ’», είπε χαρακτηριστικά.

Στέφαν Μπάλτζερ, διευθύνων σύμβουλος, Red Onion, TEDx and Singularity University

Τους βασικούς πυλώνες των ραγδαία εξελισσόμενων τεχνολογιών ανέπτυξε κατά την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Red Onion και πρέσβης του TEDx and Singularity University, Στέφαν Μπάλτζερ, αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική, τη βιοτεχνολογία και βιοπληροφορική, τα δίκτυα και υπολογιστικά συστήματα, την ιατρική και νευροεπιστήμη, καθώς και τη νανοτεχνολογία και ψηφιακή παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε επίσης τις παραμέτρους που κατά τη γνώμη του διαμορφώνουν την κατάλληλη νοοτροπία απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις: βασική τεχνολογική γνώση, ενσυναίσθηση, ευκινησία, αυθεντικότητα, ταπεινότητα και θάρρος.

Φραντσέσκο Μπρένα, executive partner, IBM Global Business Services

Στο παράδειγμα της Orange Bank, ενός project στο οποίο εργάζεται ο ίδιος με την ομάδα του, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο executive partner της IBM Global Business Services, Φραντσέσκο Μπρένα. Η εν λόγω γαλλική ψηφιακή τράπεζα ήθελε να διαφοροποιηθεί, να γίνει μια τράπεζα αναλυτικής προσέγγισης. Η λογική μιας διαδραστικής τράπεζας, είναι να επικεντρώνεται στον πελάτη παρά στο προϊόν. Η δέσμευση μεταξύ των δύο μερών γίνεται μέσω διαλόγου και ανταλλαγής κειμένων. Μπορεί κανείς να θέσει ερωτήματα και να πάρει απαντήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπρένα εξήγησε τη λειτουργία των chatbox και τόνισε ότι οι άνθρωποι κατανοούν και μαθαίνουν μέσω της διάδρασης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επιτυχημένη, μόνο αν τη συνδυάσουμε με τον άνθρωπο, κατέληξε.

Γιώργος Τζιάλλας, γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

Στη μεγάλη άνοδο του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε συνοπτικά κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Τόνισε ότι ο τουρίστας που ξέραμε έχει αλλάξει, και συνέδεσε την αλλαγή αυτή με έξι παράγοντες από τον χώρο της τεχνολογίας: mobile integration, τεχνητή νοημοσύνη, internet of things, έξυπνες συσκευές, big data (που επιτρέπουν την προσωποποίηση των υπηρεσιών) και εικονική πραγματικότητα. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η «καρδιά» του τουρισμού είναι πάντα ο ανθρώπινος παράγων και η φιλοξενία, ωστόσο πρέπει να επιλέγουμε τα καλά της τεχνολογίας και να τα προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας.

Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, AIROTEL Group of hotels

«Ο νέος ταξιδιώτης είναι απαιτητικός και διαρκώς on line, και με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να προσαρμόσουμε το προϊόν μας», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Airotel Group of hotels, Αλέξανδρος Βασιλικός, χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό «ιδανική πύλη της Ελλάδας στον νέο ψηφιακό κόσμο».

Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε ο κ. Βασιλικός, το Ξ.Ε.Ε. πρόσφατα δημιούργησε έναν accelerator για τις start ups του τουρισμού. «Η χρήση του διαδικτύου και των social media, κάνει τα ξενοδοχεία μας να βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο σε ‘ζωντανή μετάδοση’. Τα λάθη απλά απαγορεύονται. Ποιότητα κι εμπιστοσύνη είναι η μόνη συνταγή επιτυχίας», υπογράμμισε ο κ. Βασιλικός.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά. ότι η μόνη σταθερά μέσα στο κύμα της ψηφιακής μεταμόρφωσης είναι «η ‘καρδιά’ της φιλοξενίας, που είναι πάντα οι άνθρωποι». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, η ψηφιακή επανάσταση και οι εφαρμογές της στον τουρισμό, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τη νέα γενιά προκειμένου να τολμήσει, να επιχειρήσει, να καινοτομήσει, να διακριθεί και να πετύχει.

Ιτάι Γκρην, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Innovate Israel

«Ό,τι δουλεύει σήμερα, δεν θα δουλεύει αύριο. Γιατί θα συμβαίνει αυτό; Επειδή ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής στον κόσμο είναι εξαιρετικά γρήγορος και σταθερά επιταχύνεται», τόνισε κατά την ομιλία του ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Innovate Israel, Ιτάι Γκρην.

 «Η Uber είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο και δεν έχει ούτε ένα ταξί δικό της», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία προκαλεί «disruption» και «revolution».

Αναφερόμενος στο Ισραήλ ως «startup nation», ο κ. Green σημείωσε ότι στη χώρα υπάρχει μία startup για κάθε 1.800 κατοίκους. «Όταν βλέπεις κάποιον νέο σε ένα καφέ με ένα laptop, βλέπεις μια startup» επεσήμανε, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε επίπεδο κατά κεφαλήν επενδύσεων σε πατέντες και R&D.

Νταν Σίνκερ, διευθυντής, Knight-Mozilla OpenNews project, ΗΠΑ

«Καθώς μπαίνουμε σε έναν γενναίο νέο κόσμο οικείας τεχνολογίας, που θα μάθει από εμάς για τις ανάγκες μας, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ρωτήσουμε: πώς εξασφαλίζουμε ότι αυτά τα συστήματα που θα μας ενισχύσουν, δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας με τρόπους που μας έχει ήδη δείξει η τελευταία δεκαετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Knight-Mozilla OpenNews project από τις ΗΠΑ, Νταν Σίνκερ, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα την πρακτική της μεθοδευμένης προπαγάνδας μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το twitter και το facebook.

«Μπορούμε να το καταφέρουμε», υποστήριξε ο κ. Sinker, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ειδικότερα, όπως είπε, θα πρέπει να ενσωματωθεί το σύνολο των εμπειριών στον σχεδιασμό της, να τεθούν οι ανάγκες των ανθρώπων στο επίκεντρο, και – εν τέλει – η διαδικασία να βουτήξει στα βαθιά της ηθικής διακρίνοντας το σωστό απ’ το λάθος.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate This Page


GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

Follow Us

3,631ΥποστηρικτέςΚάντε Like
305ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
233ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Weather in Mykonos

Mykonos
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
54 %
6.2kmh
20 %
Τε
12 °
Πε
15 °
Πα
15 °
Σα
17 °
Κυ
18 °

What to Read Next...

Related stories You May Like

Ο νέος «χάρτης» της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας

τη «μερίδα του λέοντος» των εισπράξεων και ποιοι τουρίστες είναι οι καλύτεροι πελάτες.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, αυξάνεται η χρηματοδότηση και ο αριθμός...

Με απόφαση του Περιφερειάρχη, αυξάνεται η χρηματοδότηση και ο αριθμός των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέσα από το Ε.Π. Νότιο Αιγαίο, για...

Ημερήσιες Προβλέψεις για όλα τα Ζώδια 11/12

ΚΡΙΟΣ Ο Κριός σήμερα, Κυριακή 11/12/2016, ενδέχεται να ασχοληθεί με δικά του άτομα που μπορεί να

Κυπριακό: Οι θέσεις Αναστασιάδη για εγγυήσεις, ισότητα των δύο πλευρών και...

με τη Συνθήκη Εγγυήσεων, με το πώς απαντώνται οι ανησυχίες των δύο πλευρών και το πώς και

In Case You Missed It

108.000 επιβάτες με 663 προσεγγίσεις σε ελληνικά νησιά από την celestyal...

Τη θετική πορεία που κατέγραψε το 2018 παρουσίασε η Celestyal Cruises, με βάση των δραστηριοτήτων της την Ελλάδα και με λιμάνια επι/αποβίβασης κατά κύριο...

Το δίλημμα Τσίπρα: Παρελθόν τα μνημόνια ή «πρόγραμμα ΔΝΤ» της ΝΔ

Στον πυρήνα της (εκλογικής) αντιπαράθεσης «το δόγμα του σοκ από τη ΝΔ του Μητσοτάκη».

Οι συνεχείς δηλώσεις Μοσκοβισί για τον ΦΠΑ στα νησιά, πλήρης δικαίωση...

Γιώργος Χατζημάρκος: “Περιμένω από την κυβέρνηση να μας αποδείξει πότε και πως έδωσε τη μάχη για τον

Τι αλλάζει στον κλάδο της αλιείας με τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ψηφίστηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Θεματικός Τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού - Ρυθμίσεις για...

Best of Mykonos Ticker

More from Mykonos Ticker

περισσότερο

  Χρήστος Βερώνης

  Βράβευση Χρήστου Βερώνη από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, 12 Νοεμβρίου 2016 (Αριστερά ο Δήμαρχος Σύρου Γιώργος Μαραγκός και δεξιά ο Δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της...

  Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Μπρίγγου με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Santa Catarina κ. Ντρεβέκ για την ενίσχυση του τουρισμού από την Βραζιλία [Video+Photos]

  Προωθητικές ενέργειες προβολής των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  στη Βραζιλία, ως ιδανικό προορισμό που προσφέρει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα........ Στα πλαίσια νέων συνεργασιών και συμμαχιών σε...

  Η τέχνη της ξερολιθιάς στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

  Της Μαρίας Σταυρακοπούλου* Στις 26 Νοεμβρίου,στον Αγιο Μαυρίκιο, η Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO συνεδρίασε και αποφάσισε να...

  Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης χαιρετίζει το υπερσύγχρονο ταχύπλοο Golden Express στην γραμμή των Κυκλάδων

  Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης χαιρετίζει με πλήρη ικανοποίηση τη νέα δρομολόγηση του υπερσύγχρονου ταχύπλοου Ε/Γ – Ο/Γ – Τ/Χ Golden Express της σύμπραξης...

  Τη στρατηγική για τη διαχείριση του στοκ των ακινήτων χαράσσουν οι τράπεζες

  Της Νένας Μαλλιάρα Στρατηγική για τη διαχείριση του στοκ των ακινήτων τους σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ακινήτων, χαράσσουν οι τράπεζες, ενόψει της στοχοθεσίας...

  Το θεατρικό έργο του Αντώνη Μπούμπα «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» στο Θέατρο Απόλλων

  Στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, «Χριστούγεννα στη Σύρο 2018», ο ΘΕΠΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ παρουσιάζει,........ στο Θέατρο Απόλλων, το θεατρικό...
  error: Content is protected !!