Δευτέρα, Απρίλιος 22, 2019
12.1 C
Mykonos

 • Arts & Culture
More

  Η Ήρα κατέβηκε στο φως της Δήλου σε μία ιστορική παράσταση

  Post date:

  Category:

  Η «Ήρα», η μονόπρακτη όπερα του Θοδωρή Αμπαζή σε λιμπρέτο Έλσας Ανδριανού με βάση την έμπνευση της Αλεξάνδρας Δήμου παρουσιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

  Η Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), ο Μανώλης Μαυροματάκης (ηθοποιός) και η Αφροδίτη Πατουλίδου (υψίφωνος) συμπράξαν με την 30μελή Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και τους Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο) και Ιάκωβο Παυλόπουλο (κρουστά), υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη, στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας “Ήρα”.

  Συμμετείχε η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μυκόνου

  Παρόντες, στο κοινό, ήταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη και η Γενική Γραμματέας Τουρισμού.

  Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Μυκόνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

  Σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

  ΉΡΑ

  ἀθάνατοι θνητοί, θνητοὶ ἀθάνατοι

  ζῶντες τὸν ἐκείνων θάνατον,

  τὸν δὲ ἐκείνων βίον τεθνεῶτες

  Ανέλαβα τη σύνθεση και τη σκηνοθεσία της «Ήρας», μετά από την τιμητική πρόταση που μου έγινε από την κυρία Αλεξάνδρα Δήμου -η οποία και εμπνεύστηκε το όλον εγχείρημα- δραττόμενος της ευκαιρίας να δημιουργήσω ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό αποτύπωμα στη Δήλο.

  Η ιδέα της κυρίας Δήμου να παρουσιαστεί μια νέα όπερα στον ιερό τόπο των Ελλήνων, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, καθώς και μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ήταν -κατά τη γνώμη μου- άκρως συγκινητική και ενδιαφέρουσα.

  Σημαντικότατος αρωγός στην προσπάθεια μου η συνεργάτις μου Έλσα Ανδριανού -δραματολόγος και φιλόλογος- που μετουσίωσε την ιδέα της κυρίας Δήμου σε ένα σύγχρονο, περιεκτικό και απόλυτα κατανοητό λιμπρέτο. Η αρχική σύλληψη του έργου εμπεριείχε τη συνάντηση του Ανθρώπου («Θνητού» στην αρχική ιδέα) με την ́Ηρα και την Αφροδίτη, την ερωτική συνεύρεση των τριών και εντέλει το θάνατό του.

  Κατά τη συνεργασία με την κυρία Ανδριανού η πλοκή του έργου διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

  Ο Άνθρωπος, άρρωστος, καταφθάνει, καθώς κατακλύζεται από τον τρόμο του θανάτου, στον ιερό και σημαίνοντα τόπο της Δήλου. Εδώ, στη γενέτειρα του φωτεινού Απόλλωνα, σ’ έναν τόπο που λειτουργεί ταυτοχρόνως ως δραματικό τοπίο και ως ρεαλιστικός χώρος παράστασης, θα προσπαθήσει εναγωνίως να διαπραγματευτεί τη σωτηρία, θα εμβαθύνει σε ό,τι νοηματοδοτεί τη ζωή, θα συναντηθεί με την ετερότητα –τόσο με την έννοια του φύλου, όσο και με αυτήν της μακαριότητας της αθανασίας- καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχετυπικές μορφές της Ήρας και της Αφροδίτης και θα οδεύσει στο τέλος. Μέσω αυτού του ταξιδιού θα κατακτήσει τη νηφαλιότητα μιας νέας συνειδητοποίησης συλλαμβάνοντας, τόσο τη ματαιότητα της αποφυγής, όσο και την ενότητα της ζωής.

  Σ’ αυτό το γνωσιολογικό ταξίδι τον οδηγεί η Ήρα –σύλληψη του θήλεος στην ολότητά του- και τον συνοδεύει η Αφροδίτη –φαντασιακή αποτύπωση του ερωτικού θήλεος. Οι μεταξύ των θεαινών διαπραγματεύσεις, οι πρόσκαιρες συμμαχίες, οι -άνευ ουσιαστικού, από τη σκοπιά της αθανασίας διακυβεύματος- διαμάχες, και εντέλει η εμπλοκή τους σε μια ανελέητη σύγκρουση με «μήλον της Έριδος» τον ίδιο τον Άνθρωπο, υφαίνουν τον καμβά μιας «περιπέτειας» που

  θα του υποδείξει την ενότητα της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της, υπό μία οιονεί «προσωκρατική οπτική». Η αναίρεση των μεταγενέστερων μανιχαϊστικών διαχωρισμών αναιρεί τα αδιάβατα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου, άρρενος και θήλεος, θνητότητας και αθανασίας, στο βαθμό που όλα υφίστανται ως εκδοχές της ανθρώπινης αντίληψης.

  Το όλον δρώμενο συλλαμβάνεται ως μια διεσταλμένη στιγμή απολογισμού προ του αναπόφευκτου τέλους. Στα ελάχιστα προ του θανάτου δευτερόλεπτα ο Άνθρωπος αναπτύσσει όλες τις δυνατές «στρατηγικές επιβίωσης»: το φιλοσοφικό τέχνασμα, τη μεταφυσική καταφυγή, τη θρησκευτική επίκληση, την παρηγορητική ψευδαίσθηση, την ευδαίμονα –ή οδυνηρή- αναπόληση, την παρηγορία της ερωτικής ευωχίας, την προσδοκία μιας απόλυτης ένωσης. Όλα επιστρατεύονται προκειμένου ένας θνητός, ο Άνθρωπος, ο εκάστοτε άνθρωπος, να αντέξει τη διαπραγμάτευση με το θάνατο· εντέλει να οδηγηθεί στην αποδοχή της θνητότητας, δηλαδή της ίδιας του της φύσης.

  Κύριο μέλημά μου, κατά τη διάρκεια της σύνθεσης, ήταν να σεβαστώ τον χώρο και την ιστορία του, προσπαθώντας να δημιουργήσω μουσικές και ήχους που, μάλλον να «αφουγκράζονται», παρά να «φωνάζουν».

  Η επιλογή της ενορχήστρωσης (ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, φλάουτο, κοντραμπάσσο και κρουστά) έγινε με σκοπό να υπηρετήσει το παραπάνω σκεπτικό. Οι δύο λυρικές φωνές (υψίφωνος – μεσόφωνος) εκφράζουν το θεϊκό στοιχείο και αποστασιοποιούνται έτσι από την ομιλούσα φωνή του Ανθρώπου. Το μουσικό υλικό της Ήρας (μεσόφωνος) έχει δωρικότερες μελωδικές γραμμές, αυστηρή δομή και εκφράζεται με μεγάλες περιόδους· εμφανίζει δε ρυθμικά μοτίβα που συνδέονται με τη γη. Το μουσικό υλικό της Αφροδίτης (υψίφωνος) είναι πιο ελεύθερο, έχει «ακροβατικές» μελωδικές κινήσεις και απρόσμενες εναλλαγές ρυθμικών σχημάτων. Ενίοτε ξεχωρίζουν επαναληπτικά μοτίβα που υπηρετούν την ανάγκη της Αφροδίτης να «φωλιάσει» σε μια ήρεμη περιοδικότητα. Ανάμεσα τους, ο λόγος του

  Ανθρώπου άλλοτε προσπαθεί να ακολουθήσει το μουσικό σύμπαν του έργου και άλλοτε να εναντιωθεί σ ́ αυτό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επηρεάσει τη δομή του.

  Όλες οι μουσικές χειρονομίες υπηρετούν τη δραματουργία της παράστασης. Γεννιούνται είτε μετασχηματίζοντας το εκφερόμενο κείμενο σε μέλος, είτε απεικονίζοντας μουσικά τις δράσεις των προσώπων.

  Η θεατρική σκηνοθεσία συμπληρώνει τη μουσική σκηνοθεσία αποφεύγοντας ταυτολογίες και συνεισφέροντας στη δημιουργία μιας αδιαίρετης σκηνικής ολότητας.

  Ευχαριστώ θερμά την Αλεξάνδρα Δήμου για την εμπιστοσύνη, την πίστη και το πάθος της. Επίσης τους υπέροχους συνεργάτες μου -μουσικούς, ηθοποιούς, μαέστρο, καλλιτεχνικούς συντελεστές, ερασιτέχνες ηθοποιούς της Μυκόνου- για τον ενθουσιασμό και τη δοτικότητά τους αλλά και όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτού του πολύπλοκου, μα τόσο μαγευτικού, εγχειρήματος.

  Θοδωρής Αμπαζής

  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

  ΣΥΝΘΕΣΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θοδωρής Αμπαζής

  ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΔΕΑΣ: Αλεξάνδρα Δήμου

  ΛΙΜΠΡΕΤΟ: Έλσα Ανδριανού

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αναστάσιος Συμεωνίδης

  ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Νόπη Φουντουκιδου

  ΚΙΝΗΣΗ: Νατάσσα Σαραντοπούλου

  ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Παύλος Σιφναίος

  Α’ ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελεάνα Τσίχλη

  Β’ ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Άγγελος Ανδριόπουλος

  Συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου ΠΑΤΡΕΩΝ

  Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Βάγια Ζεππάτου

  Σόλο κιθάρα: Βασίλης Πουρνιάς

  Φλάουτο: Ναταλία Γεράκη

  Κόντρα Μπάσσο: Μιχάλης Καλκάνης

  Κρούστα: Ιάκωβος Παυλοπουλος

  Ερμηνεύουν:

  Ήρα: Ειρήνη Καράγιαννη (Μεσόφωνος)

  Αφροδίτη: Αφροδίτη Πατουλίδου (Υψίφωνος)

  Άνθρωπος: Μανώλης Μαυροματάκης (Ηθοποιός)

  Απόδοση λιμπρέτου στα αγγλικά: Λουκάς Λιάκος

  Συμμετέχει η θεατρική ομάδα Μυκόνου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ντομένικο Κούκα

  Σχεδιασμός Προγράμματος: Αλεξάνδρα Δήμου

  Μετάφραση Προγράμματος: Stacey Harris-Papaioannou

  Σχεδιασμός Αφίσας: Νίκος Δεληγιάννης

  Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου

  Δείτε εικόνες:

  Newsroom, mykonosticker.com

  Translate This Page

  GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

  Follow Us

  3,674ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  310ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  285ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

  Weather in Mykonos

  Mykonos
  few clouds
  12.1 ° C
  12.2 °
  12 °
  66 %
  2.6kmh
  20 %
  Δε
  16 °
  Τρ
  18 °
  Τε
  18 °
  Πε
  19 °
  Πα
  18 °

  Exclusive Videos

  Μύκονος Πρώτη Ξανά

  What to Read Next...

  Related stories You May Like

  Πώς να βγάλετε το κραγιόν από τα ρούχα σας!!

  -Ρίξτε στο σημείο που λεκιάστηκε μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού και τρίψτε το τοπικά.

  Πόλεμος για τα ψηφοδέλτια στην Νέα Δημοκρατία

  Καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν με όποιον τρόπο

  KELISIA Villa Mykonos

  ήσηχη περιοχή με πανοραμική θέα στη νότια πλευρά του νησιού και στο Αιγαίο πέλαγος.

  Τι προβλέπουν τα τρία φόρο- νομοσχέδια για κάρτες, αδήλωτο χρήμα, λαθρεμπόριο

  νομοθετήματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακοινωθεί ότι είναι έτοιμα να κατατεθούν στη Βουλή αλλά οι μήνες περνούν

  In Case You Missed It

  Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα : Το δίλημμα είναι αν θα...

  «Ο Π.Καμμένος θα πρέπει να πει αν στηρίζει την κυβέρνηση, αν δεν τη στηρίζει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας...

  Προχωρά το Ψηφιακό ΚΕΠ μέσα στο 2019 -Τι θα περιλαμβάνει

  Τα ΚΕΠ προχωρούν, εντός του έτους, στην πλήρη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, με στόχο η εξυπηρέτηση του πολίτη να...

  «Κλεισθένης 1»: Σύσταση Διαδημοτικού Συνδέσμου Τεχνικής Υπηρεσίας -Αποσπάσεις & μετατάξεις προσωπικού...

  Εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 180 και 182-184 του ν.4555/2018 (ΦΕΚ 133/Α’0, «Πρόγραμμα »ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» » όσο και ως προς την αποτελεσματική...

  Vice Governor Stelios Brigos Helps Aegean Islands Open Up Brazil’s Tourism

  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πρότζεκτ της vogue Βραζιλίας στην Μύκονο.

  Best of Mykonos Ticker

  More from Mykonos Ticker

  περισσότερο

   Τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 21 Απριλίου 2019

   Τι γράφει ο Κυριακάτικος Τύπος  Διαβάστε τα 18 πρώτα Πρωτοσέλιδα και τα Οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων Εφημερίδων (η ανάρτηση ανανεώνεται συνεχώς!!)......  Τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα σε λίγο…….. NewsRoom Mykonos...

   Εντός δέκα ημερών θα διατάσσεται φορολογικός έλεγχος στις υποθέσεις για τις οποίες υποβάλλονται καταγγελίες

   Εντός δέκα ημερών ο φορολογικός έλεγχος κατόπιν καταγγελίας Βάση δεδομένων με χιλιάδες καταγγελίες για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα δημιουργεί η ΑΑΔΕ - Ποιοί καταγγέλουν συνήθως......... Εντός...

   Ειδική εφαρμογή για τη διασταύρωση δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΜΥΦ τίθεται σύντομα σε λειτουργία

   Νέου τύπου διασταυρώσεις στοιχείων από την ΑΑΔΕ Νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, δρομολογεί...

   Όλες οι SOS ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ εκλογών (Πίνακες)

   Σε συνέχεια πολλών ερωτημάτων, παρουσιάζουμε σήμερα όλες τις ημερομηνίες–σταθμούς στη διαδρομή για την εκλογή των νέων Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων,....... όπως προκύπτουν...

   Εν όψει των εορτών του Πάσχα, ελέγχθηκαν και δεσμεύτηκαν 33.000 αυγά και 80 κιλά αλλαντικά

   33.000 αυγά, 80 κιλά αλλαντικά, 215 κιλά κρέατα (αρνίσια και χοιρινά) δέσμευσαν οι ελεγκτές τροφίμων στο πλαίσιο των έκτακτων ελέγχων, εν όψει των εορτών...

   Πώς να απαλλαγείτε από την μυρωδιά αυγού στα σκεύη!!

   Όλες οι πασχαλινές συνταγές περιλαμβάνουν αυγό επομένως είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις.
   error: Content is protected !!