14.3 C
Mykonos

Web Radio

13.9 C
Athens
14.3 C
Mykonos

Weather

blank

After covid vaccination: Ποιες είναι οι κρίσιμες ημέρες μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού για κορωνοϊό!! Τι λένε οι ειδικοί!!

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε γιατί οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο στο Μαρούσι νόσησαν από κορωνοϊό παρόλο που έχουν κάνει το εμβόλιο. Απαντήσεις στο γιατί άνθρωποι που έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τελικά μπορεί να νοσήσουν από τον ιό…..

έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή τα πάνω από 40 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στο Μαρούσι, παρόλο που όλοι όσοι νοσούν έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο.
Μάλιστα στην περίπτωση του γηροκομείου στο Μαρούσι, περισσότεροι από 10 τρόφιμοι έχουν μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομεία, καθώς η κατάστασή τους είναι σοβαρή.
Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ξεκαθάρισε ότι το διάστημα μετά τον πρώτο εμβολιασμό υπάρχει πολύ σημαντικό ενδεχόμενο ο εμβολιασμένος να νοσήσει.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμβολιασμού υπάρχει το παράθυρο λοίμωξής του ατόμου που έχει εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από την πρώτη δόση. Η 1η δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού για να φτάσουμε στην 15η μέρα σε ένα επίπεδο προστατευτικό που φτάνει το 52%.  Για το λόγο αυτό, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να γίνει έπειτα από 21 ημέρες η δεύτερη δόση του εμβολίου.
«Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί μετά από 21 μέρες η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις για να μπορέσει να αποκτήσει ανοσία ο κάθε εμβολιασμένος. Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.
Συγκεκριμένα για τους ηλικιωμένους η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «παρόλο που σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεότερα άτομα. Γι αυτό είναι καθοριστική η χορήγηση της 2η δόσης». Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα τηρεί απόλυτα την πολιτική που ακολουθήθηκε στις κλινικές δοκιμές της Pfizer, και χορηγεί τις 2 δόσεις του εμβολίου με διαφορά 21 ημερών.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ 

Ο ΕΟΔΥ στην επίσημη ιστοσελίδα του, εξηγεί αναλυτικά πότε αναπτύσσει προστασία από τον κορωνοϊό όποιος κάνει το εμβόλιο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα περισσότερα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 που βρίσκονται προς έγκριση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς χορηγούνται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21-28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικά. Υπάρχει εμβόλιο σε κλινική δοκιμή φάσης 3 που χορηγείται σε μία δόση. Τα εμβόλια που τελικά θα πάρουν έγκριση για κυκλοφορία στην Ελλάδα θα προσδιορίζουν σε πόσες δόσεις θα χορηγούνται και με ποιο μεσοδιάστημα.

Για να αναπτύξει κάποιος αντισώματα μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου απαιτείται ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Αν το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις για ικανή αντισωματική απάντηση, τότε το συνολικό διάστημα που χρειάζεται να παρέλθει για να είναι θωρακισμένος ο εμβολιασμένος απέναντι στον ιό είναι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, περίπου 5-6 εβδομάδες.

Όσον αφορά το διάστημα για το οποίο προστατεύει το εμβόλιο από τον κορωνοϊό ο ΕΟΔΥ σημειώνει: «Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν νέο ιό και ένα νέο εμβόλιο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια προστασίας που μας προσφέρει. Με την κυκλοφορία των νέων εμβολίων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και τον εμβολιασμό περισσοτέρων ατόμων σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Τόσο η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας μετά από μόλυνση του ατόμου από τον ιό, όσο και η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης και αναμένονται νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου».

Επιπλέον ο ΕΟΔΥ συνιστά σε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό ακόμα και μετά τον εμβολιασμό: «Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η πρώτη δόση του εμβολίου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη προστασία. Για αυτό και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Μία αντίθετη πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων, γεγονός απευκταίο καθώς ήδη η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί σοβαρά από αυτή την πανδημία», αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!