8.3 C
Mykonos
Τετάρτη, Ιανουάριος 16, 2019

Αλ. Τσίπρας: Σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια (βίντεο)

Post date:

Category:

Ως μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει ως στόχο τη συνεργασία, την ανάπτυξη και ειρήνη στη περιοχή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την τετραμερή συνάντηση των Βαλκανίων, «μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους, συγκρούσεις», αλλά ταυτόχρονα, μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας:

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=G_iPnA5zgko{/youtube}

 

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,  στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας

 ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι στο Βουκουρέστι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρωθυπουργό της Ρουμανίας για την θερμή φιλοξενία και να τη συγχαρώ επί τη αναλήψει των καθηκόντων της. Είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, πριν από έναν περίπου χρόνο, λιγότερο από έναν χρόνο, η πρωτοβουλία της συνάντησης τεσσάρων βαλκανικών χωρών, τριών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Σερβίας, μιας χώρας που επιθυμεί και εργάζεται προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία πρωτοβουλία που έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει σαν στόχο τη συνεργασία για τη συνανάπτυξη, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας. 

 Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή που πάντοτε αντιμετώπιζε πολλαπλές προκλήσεις. Είναι μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους, συγκρούσεις. Είναι όμως μία περιοχή που έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Θεωρώ, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται αυτή η μορφή της τετραμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, που έχει σαν στόχο πρώτα και κύρια, να είμαστε εμείς, οι βαλκανικές χώρες, που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας με βάση τις δικές μας προτεραιότητες, τις προτεραιότητες των λαών μας, των χωρών μας και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων. Με σκοπό, επαναλαμβάνω, και με στόχο τα Βαλκάνια της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εξωστρέφειας σε μία εποχή δύσκολη, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

 Το όραμα της συνεργασίας και της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρών δεν είναι καινούργιο όραμα. Είναι ένα όραμα παλιό, που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην ιστορία αλλά, πιστεύω ότι, σήμερα όχι μόνον παραμένει,  αλλά είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Με όρους σύγχρονους, βέβαια, με όρους διαλόγου και όχι με αποκλεισμούς και μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές που δυστυχώς έχουμε ζήσει και τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια. Επίσης, θα ήθελα να συμφωνήσω με όσα είπε ο Μπόικο για την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και των χωρών των Βαλκανίων που είναι η ευρωπαϊκή προοπτική. Και πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες μας είναι σαφές, πως πρέπει να προσανατολίζονται και προσανατολίζονται προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα είναι ανάγκη για να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μέλλον αυτής της περιοχής πάντα, βέβαια, με αιρεσιμότητα ως προς την πλήρωση των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας. 

 Θα ήθελα να σας θυμίσω, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει στηρίξει αυτή την προοπτική. Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε και ο πρώτος της κύκλος ολοκληρώθηκε με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από δεκαπέντε χρόνια με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης που αφορούσε τα δυτικά Βαλκάνια και την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ και άλλων χωρών βεβαίως και υπ’ αυτή την έννοια έχει αξία και σημασία, ότι ξαναπιάνουμε αυτό το νήμα της ατζέντας της Συνόδου της Θεσσαλονίκης το 2003 στη Σόφια σε λίγες μέρες, 16 και 17 Μαΐου στην Βαλκανική Σύνοδο, τη Σύνοδο μάλλον Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων. Θα ήθελα, επίσης, να σας θυμίσω ότι αυτή η ιδέα της Συνόδου στη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια, ήταν μία ιδέα που βγήκε από τις δικές μας συναντήσεις και την ανακοινώσαμε για πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, στη Βάρνα στην πρώτη τετραμερή Σύνοδο. Ο Μπόικο μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την Βουλγαρική Προεδρία ως Βαλκανική Προεδρία και υπ’ αυτή την έννοια έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία να δουλέψουμε όλοι για να πετύχει και η Προεδρία η Βουλγαρική και Βαλκανική, αλλά και η Σύνοδος της Σόφιας. Και βεβαίως έχει ιδιαίτερη σημασία και η Προεδρία της Ρουμανίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019 όπου, επίσης, και αυτή θα είναι μία Προεδρία σημαντική για την περιοχή των Βαλκανίων και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

  Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός, ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τον Σέρβο Πρόεδρο και στηρίζουμε ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, μιας χώρας, η οποία έχει εργαστεί σκληρά και εργάζεται σκληρά για αυτή την προοπτική, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Μία χώρα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και μία χώρα η οποία τα προηγούμενα χρόνια έχει υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες λαθεμένων επιλογών από την πλευρά της Δύσης και ίσως είναι η ώρα να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες και να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που χαράχτηκαν στα Βαλκάνια με επίκεντρο την Σερβία τα προηγούμενα χρόνια. 

Θα ήθελα, τέλος, να πω και δύο λόγια για όσα συζητήσαμε και αφορούν συγκεκριμένα projects, για το πώς δηλαδή θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

 Σήμερα είχαμε νομίζω μία εποικοδομητική συζήτηση, διότι εστιάσαμε πολύ συγκεκριμένα σε πολλά και διαφορετικά τέτοια projects. Συγκρατώ την ιδιαίτερη έμφαση που δώσαμε στην προσέλκυση επενδύσεων, γι αυτό που ονομάζουμε διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων. Την διασύνδεση την οδική, την σιδηροδρομική, την ψηφιακή, ανάμεσα στις χώρες μας.

Μια σειρά από projects τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία. Βεβαίως συγκρατώ την διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με την Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, με σιδηροδρομική γραμμή. Συγκρατώ το εξαιρετικά σημαντικό project της οδικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, ένα έργο το οποίο προφανώς θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές ροές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, αλλά και αντίστροφα. Συγκρατώ βεβαίως την σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι. Και προφανώς να μην παραλείψω και ένα εξαιρετικό έργο που αφορά τον τομέα της ενέργειας, που είναι ο IGB από την Αλεξανδρούπολη προς την Βουλγαρία και ο κάθετος άξονας προς την Ρουμανία. Έργα τα οποία μπορούν να δώσουν μία άλλη πνοή στην περιοχή και να αναδείξουν την αξία της συνεργασίας των χωρών μας σε όλους τους τομείς. Και έργα για τα οποία προφανώς και θα διεκδικήσουμε την άντληση κονδυλίων και από την ΕΕ, αλλά και από άλλους πιθανούς επενδυτές και από άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία «16+1», στην οποία η Ελλάδα μέχρι σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής και προτίθεται το επόμενο διάστημα να αγκαλιάσει  πιο στενά αυτή την πρωτοβουλία.

Θα ήθελα λοιπόν για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και τον πρόεδρο της Σερβίας για αυτήν την πολύ ουσιαστική συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει το τελευταίο διάστημα και είχαμε την ευκαιρία σήμερα να την εμβαθύνουμε και να ανακοινώσω ότι την επόμενη Σύνοδο, θα έχω την χαρά να την φιλοξενήσει η Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, περί τα τέλη του Ιούνη, προκειμένου να μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες μας, ενδεχομένως και με την παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των χωρών μας, καθότι, έχω την αίσθηση ότι, επικεντρώσαμε ειδικότερα σε projects μεταφορών και υποδομών και άρα η παρουσία τους στην επόμενη συνάντηση ίσως είναι επιβεβλημένη για να περάσουμε στο επόμενο βήμα, στο βήμα της έναρξης υλοποίησης αυτών των πρωτοβουλιών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Translate This Page


GreekEnglishFrenchItalianGermanSpanishTurkishRussianArabicChinese (Simplified)Portuguese

Follow Us

3,643ΥποστηρικτέςΚάντε Like
304ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
236ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Weather in Mykonos

Mykonos
light rain
8.3 ° C
9 °
8 °
100 %
4.1kmh
40 %
Τε
12 °
Πε
14 °
Πα
14 °
Σα
15 °
Κυ
15 °

What to Read Next...

Related stories You May Like

Διπλάσιοι πόροι, συνολικού ύψους 3,00 εκατ. ευρώ, διατίθενται από το ΕΣΠΑ,...

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα την τροποποίηση της αρχικής πρόσκλησης, ο προϋπολογισμός της οποίας, ανερχόταν σε

Άλλος ήταν ο «θρύλος» στην Κύπρο! ΑΠΟΕΛ – Ολυμπιακός 2-0

Κατώτερος των περιστάσεων ο Ολυμπιακός στην Κύπρο, με τον ΑΠΟΕΛ να τον κερδίζει ξανά μετά το διπλό

Εισηγήσεις για κάλπες το φθινόπωρο δέχεται ο Τσίπρας

Εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο δέχεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες

In Case You Missed It

Vice Governor Stelios Brigos Helps Aegean Islands Open Up Brazil’s Tourism

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πρότζεκτ της vogue Βραζιλίας στην Μύκονο.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα : Το δίλημμα είναι αν θα...

«Ο Π.Καμμένος θα πρέπει να πει αν στηρίζει την κυβέρνηση, αν δεν τη στηρίζει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας...

Οι συνεχείς δηλώσεις Μοσκοβισί για τον ΦΠΑ στα νησιά, πλήρης δικαίωση...

Γιώργος Χατζημάρκος: “Περιμένω από την κυβέρνηση να μας αποδείξει πότε και πως έδωσε τη μάχη για τον

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Μπρίγγου με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της...

Προωθητικές ενέργειες προβολής των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  στη Βραζιλία, ως ιδανικό προορισμό που προσφέρει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα........ Στα πλαίσια νέων συνεργασιών και συμμαχιών σε...

Best of Mykonos Ticker

More from Mykonos Ticker

περισσότερο

  Θετικά τα μηνύματα από την συμμετοχή της Πάρου στην τουριστική έκθεση της Αυστρίας

  Σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Πάρου στην έκθεση FERRIEN MESSE που έλαβε χώρα από 10 έως 13...

  Εξοπλίζονται οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας των μικρών νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

  Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την  προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας των μικρών νησιών της Περιφέρειας  Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας...

  Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

  Kανονικά πραγματοποιούνται από τις 12.00 το μεσημέρι τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά τη βελτίωση...

  Θα είναι υποψήφιος εκ νέου, ο νυν Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός

  Την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Η Σύρος που Αξίζουμε», στις προσεχείς...

  Μόνιμη ελληνική παρουσία στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Σαγκάης για την προώθηση προϊόντων και τουρισμού

  H Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε ως επίτιμη προσκεκλημένη  το μόνιμο περίπτερο της Ελλάδας στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Σαγκάης – Νέες επωφελείς συμφωνίες...

  Ο έξυπνος καταναλωτής απαιτεί και τολμηρές επιχειρηματικές προτεραιότητες

  Οι επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων θα πρέπει να αναθεωρήσουν την προσέγγιση του μετασχηματισμού τους και να προχωρήσουν σε τολμηρές κινήσεις, προκειμένου να παραμείνουν...