16 C
Mykonos
Τρίτη, Νοέμβριος 20, 2018

Αλλαγές στην ΝΔ: Ανανέωση, ενότητα και κυβερνητικό πρόγραμμα

Post date:

Category:

αμέσως μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου 2016, για την «ώρα της μεγάλης ευθύνης».

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για εκείνον είχε έρθει από τους 400.000 και πλέον πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και από το γεγονός ότι «πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας».

Οσο για τη δέσμευσή του, αφορούσε σε μια «άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία».

Τα δύο χρόνια από την εκλογή του τότε αουτσάιντερ της εσωκομματικής κούρσας βρίσκουν την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ανατρέψει πλήρως τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και να έχει εδραιώσει τη θέση της ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη που εκπέμπει μήνυμα βεβαιότητας ότι θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης.

Η ίδια τελεί ήδη σε κατάσταση κυβερνητικής ετοιμότητας μετά το 11ο Συνέδριο, που ενέκρινε τους βασικούς άξονες του προγραμματικού της σχεδίου. Στον πυρήνα του βρίσκονται η δέσμευση για μείωση της φορολογίας με αντίστοιχες περικοπές δημοσίων δαπανών, καθώς και η ισχυρή βούληση να αναλάβει την ιδιοκτησία ενός εθνικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα πηγαίνει πέρα από μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η επαφή με την κοινωνία

Η γαλάζια ηγεσία ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές έναν ακόμη κύκλο περιοδειών για να επικοινωνήσει το θετικό μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αλλάξει τη χώρα. Η διαρκής επαφή με την κοινωνία έχει αποτελέσει άλλωστε βασικό στοιχείο της στρατηγικής αυτών των δύο χρόνων, στη διάρκεια των οποίων ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνολικά 56 επισκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα καλώντας διαρκώς τους πολίτες να ακούσουν τον πολιτικό λόγο μιας Ν.Δ. «που αλλάζει και η ίδια».

Το νέο πρόσωπό της άρχισε να γίνεται ορατό από το 10ο Συνέδριο, που σηματοδότησε στα τέλη Απριλίου 2016 την υλοποίηση της βασικής προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε διάστημα 111 ημερών μετά την εκλογή του στην ηγεσία θα έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.
Το νέο, πιο λιτό καταστατικό καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου, πενταετή θητεία και για τον ίδιο τον πρόεδρο, αλλά και απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού για τη Ν.Δ.

Αυτό συνδέεται με το γενικότερο ζήτημα της οικονομικής εξυγίανσης της Ν.Δ. που αποτέλεσε κεντρική προτεραιότητα για τη γαλάζια ηγεσία με το σκεπτικό ότι βάζουμε σε τάξη τα του κόμματός μας και μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τα της χώρας.

Το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης αλλά και διαφάνειας μέσα από τη δημιουργία γαλάζιας «Διαύγειας», μεταξύ άλλων περιλάμβανε τη μετακίνηση στα νέα γραφεία της οδού Πειραιώς με εξοικονόμηση ενοικίου και λειτουργικών δαπανών, αλλά και το άνοιγμα της Ν.Δ. στην ίδια τη βάση μέσα από την κάρτα μέλους.

Κάνοντας στο τέλος του 2017 τον απολογισμό αυτής της προσπάθειας στη Ν.Δ. μιλούν για «μικρό θαύμα εξυγίανσης» που τη φέρνει κοντά στην επίτευξη, μέσα στο 2018, του στόχου να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες από ιδιωτική χρηματοδότηση και η κρατική χρηματοδότηση να κατευθύνεται στην αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Τα λειτουργικά έξοδα της Ν.Δ. έχουν μειωθεί μέσα σε 21 μήνες κατά 74,4%, από 8,2 εκατ. ευρώ σε 2,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το πρώτο εννεάμηνο του 2017, 101.761 πολίτες προμηθεύτηκαν την κάρτα μέλους της Ν.Δ. προσφέροντας έσοδα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η Ν.Δ. έγινε επίσης το πρώτο κόμμα που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του βασικά στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης και μπήκε, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας ως προς τα οικονομικά».

Στο 10ο Συνέδριο, που αποτέλεσε το πρώτο ορόσημο στην πορεία της Ν.Δ. υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσιάστηκαν και οι πρώτες 25 προγραμματικές προτάσεις με τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις της «Συμφωνίας Αλήθειας» που έκτοτε αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο η Ν.Δ. επιδιώκει να χτίζει διαρκώς μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, η οποία θα στηρίζεται στην αλήθεια. Συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι το πολιτικό στίγμα του ως προέδρου της Ν.Δ. αφορά στην τοποθέτηση της αλήθειας στο επίκεντρο της πολιτικής του, όπως και στην ξεκάθαρη οριοθέτησή του απέναντι στο λαϊκισμό.

Ο ίδιος το είχε καταστήσει άλλωστε σαφές αμέσως μετά την εκλογή του: «Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο να μέτρα αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ. Τσίπρας».
Δεύτερο ορόσημο αποτέλεσε η ΔΕΘ του 2016, όπου άρχισε να ξεδιπλώνεται το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει κοστολογημένο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας το οποίο βασίζεται σε αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι προτάσεις

Επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν να προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του μία τακτική που δεν θα περιορίζεται στην άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζει ως τη χειρότερη μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά θα συνδυάζεται με την παρουσίαση προτάσεων από την ίδια τη Ν.Δ. Το σκεπτικό της αποτυπώνεται σε μία φράση που ο ίδιος χρησιμοποιεί συχνά μέχρι σήμερα: «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση».

Μετά από 20 μήνες προγραμματικής δουλειάς η γαλάζια ηγεσία δηλώνει έτοιμη όχι μόνο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές -που εκτιμά ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να γίνουν μέσα στο 2018- αλλά και να είναι, από την πρώτη κιόλας ημέρα, μία καλή κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος συνιστά βέβαια δυναμική διαδικασία και η επεξεργασία των προτάσεων είναι διαρκής, ωστόσο η ηγεσία της Ν.Δ. διαβεβαιώνει πως είναι ήδη έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης που θα αφορούν μεταξύ άλλων στη δομή και τη λειτουργία της διοίκησης και στη μείωση των φόρων.

Η διαδικασία κατάρτισης του γαλάζιου προγράμματος αποτελεί και ένα από τα πεδία υλοποίησης της δέσμευσης Μητσοτάκη για άνοιγμα της Ν.Δ. πέραν των κομματικών τειχών, καθώς περίπου 700 εμπειρογνώμονες ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της Ν.Δ. Το άνοιγμα στην κοινωνία σηματοδοτήθηκε όμως και από τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια όπου περισσότεροι από 100.000 πολίτες τοποθετήθηκαν σε διλήμματα πολιτικής, καθώς και από την έντονη παρουσία προσκεκλημένων ομιλητών που δεν ανήκουν στη Ν.Δ., τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες όσο και στο ίδιο το 11ο Συνέδριο.

Οσο για το πολιτικό μήνυμα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές από το βήμα της Π.Ε. της Ν.Δ.: «Οταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει».

Μία σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο της διαδικασίας δημιουργικής ανανέωσης της Ν.Δ. είναι το μητρώο στελεχών. Από το 2016 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα έχουν ήδη περάσει από διαδικασίες αξιολόγησης περισσότερα από 2.000 στελέχη τα οποία έχουν ενσωματωθεί σε τομείς και γραμματείες ενδιαφέροντός τους. Ηδη έχουν ανακοινωθεί περίπου 100 νέα στελέχη, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν νέα ονόματα.

Το μήνυμα

«Αξιοκρατία και αξιολόγηση για όλους» είναι το μήνυμα που η ηγεσία της Ν.Δ. στέλνει εν όψει και της διαδικασίας συγκρότησης ψηφοδελτίων στα οποία η γαλάζια ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα αποτυπώνεται η ευρεία ανανέωση, σε ποσοστό 50%. Σε κάθε ψηφοδέλτιο θα συμπεριληφθεί και ένας τουλάχιστον υποψήφιος από τη νέα γενιά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι μόνο οι νυν βουλευτές έχουν εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια και όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση.

Δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει δίνει εξάλλου μέσα και από τη δέσμευση να αξιοποιήσει πρόσωπα χωρίς «κομματικά» κριτήρια σε θέσεις ευθύνης στην κυβέρνησή του.

Στην Πειραιώς σημειώνουν με ικανοποίηση ότι το εγχείρημα της δημιουργικής ανανέωσης προχωρά χωρίς να προκαλεί εσωκομματικές παρενέργειες.

Την εικόνα του 11ου Συνεδρίου επισφράγισε το μήνυμα ενότητας που εκπέμπεται σταθερά από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρίχνοντας όλο αυτό το διάστημα στο κενό και τις όποιες έξωθεν προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων για δήθεν εσωκομματικές διαιρέσεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Σταθερές σε αυτή τη διετία είναι οι επαφές και οι συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πρώην προέδρους Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά και Β. Μεϊμαράκη.

«Τα δύο τελευταία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήγαγε ένα αποτελεσματικό, ειλικρινές, συμμετοχικό και πιο εναρμονισμένο με τις σημερινές ανάγκες της χώρας πρότυπο ηγεσίας», υπογραμμίζουν στενοί του συνεργάτες δίνοντας το στίγμα μιας πορείας στη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έμπρακτα αποδείξει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Και αυτό εκπέμπεται όχι μόνο από τις πρωτοβουλίες στο εσωτερικό, αλλά και από τις 24 επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στο εξωτερικό, στηρίζοντας τη χώρα με τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του ΕΛΚ και κατά τις επαφές του με ξένους ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μεταφέρει όμως παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα για την ισχυρή μεταρρυθμιστική βούληση της Ν.Δ. παρουσιάζοντας και το σχέδιο στο οποίο θα στηρίξει την επιδίωξη για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Η ταχεία υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού σχεδίου εκτιμά ότι θα προσδώσει διαπραγματευτική ισχύ στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο μέσω της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία έχει δεσμευθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Απόστολος Χονδρόπουλος – Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Related Posts

περισσότερο

  Feng Shui: Υπνοδωμάτιο, xρώματα και αποσυμβολισμοί!!


  Χρώματα Feng Shui στην κρεβατοκάμαρα για αρμονία και ισορροπία...

  Μακιγιάζ Apotheosis, Le Mat De Chanel αποθεώνει τις ματ υφές!!

  «Η ομορφιά ξεκινά τη στιγμή που αποφασίζεις να είσαι ο εαυτός σου» Gabrielle Chanel Για την φθινοπωρινή συλλογή μακιγιάζ της Chanel, η Lucia Pica θέλησε...

  Γεωμετρικές τσάντες!! Τάση για τη σεζόν winter 2018/19

  Το κατ’ εξοχήν αξεσουάρ όμως μιας γυναίκας που δεν αποχωρίζεται καμία εποχή του χρόνου είναι φυσικά η