Αλλαγές στον «Κλεισθένη» με Μείωση Θητείας Αντιδημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών - Διασφαλίζεται η αυτοδιοικητική πλειοψηφία (Το Νομοσχέδιο)

Το Νομοσχέδιο με τις αλλαγές του Κλεισθένη, που αφορά την Κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ - Τι αλλάζει στην απλή αναλογική με 17 άρθρα Όλες οι αλλαγέ

Αλλαγές στον «Κλεισθένη» με Μείωση Θητείας Αντιδημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών - Διασφαλίζεται η αυτοδιοικητική πλειοψηφία (Το Νομοσχέδιο)
Αλλαγές στον «Κλεισθένη» με Μείωση Θητείας Αντιδημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών - Διασφαλίζεται η αυτοδιοικητική πλειοψηφία (Το Νομοσχέδιο)

Το Νομοσχέδιο με τις αλλαγές του Κλεισθένη, που αφορά την Κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ - Τι αλλάζει στην απλή αναλογική με 17 άρθρα

Όλες οι αλλαγές που έρχονται σε Δήμους και Περιφέρειες - Η κυβέρνηση επιτρέπει σύμπραξη στην αυτοδιοίκηση - Αλλάζει ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ.....

Το ΥΠΕΣ με νομοθετικές παρεμβάσεις στον "Κλεισθένη" διευκολύνει την επίτευξη πλειοψηφίας στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.

Τα αιτήματα Περιφερειαρχών και Δημάρχων της χώρας για νομοθετικές αλλαγές στον νόμο 4555/2018, τον "Κλεισθένη", ιδίως ως προς την απλή αναλογική η οποία οδήγησε στην ανάγκη συναινέσεων για την κυβερνησιμότητα των πόλεων, ετοιμάζεται να ικανοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τους νεοκλεγέντες περιφερειάρχες και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Το υπουργείο με νομοθετική ρύθμιση στοχεύει στη συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων τα οποία έχουν δυσαρεστήσει τους τοπικούς "άρχοντες".

Οι κυριότερες νομοθετικές παρεμβάσεις εντοπίζονται στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, οι οποίες σύμφωνα με Δημάρχους και Περιφερειάρχες τίθενται εν αμφιβόλλω, εξαιτίας της απλής αναλογικής η οποία εφαρμόστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Τα βασικά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης έχουν ως εξής:

  • Θέσπιση δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη), οι οποίες λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η συνεργασία τους κατά τρόπο αντίστοιχο με την Κοινοβουλευτική διαδικασία (σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων).
  • Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες). Με τον τρόπο αυτό o Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες, διατηρώντας όμως τον σημαντικό ρόλο του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα μεταφέρονται στις επιτροπές περιορισμένος αριθμός αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ) ώστε υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
  • Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ (καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος, του Επιχειρησιακού Προγράμματος και της ψήφισης τελών) και εισαγωγή νέας διαδικασίας η οποία δίνει στις υπόλοιπες παρατάξεις (πλην Δημάρχου / Περιφερειάρχη) τη δυνατότητα διαφωνίας επί τεκμηριωμένης αντιπρότασης. Σε περίπτωση μη αποδοχής αντιπρότασης με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου ισχύει η πρόταση / εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
  • Μειώνεται η θητεία των Aντιπεριφερειαρχών και των Aντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.
  • Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη παρατάξεων σε Περιφέρειες και Δήμους

Θα προβλέπεται ότι αυτή μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της θητείας των αιρετών, θα πρέπει να συνυπογράφεται τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συνενωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν θα υπάρχει σύμπραξη παρατάξεων, αυτός δεν θα μπορεί να διαλυθεί μέχρι το πέρας της τετραετίας. 

Το Νομοσχέδιο με τις αλλαγές του Κλεισθένη, που αφορά την Κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ - Τι αλλάζει στην απλή αναλογική με 17 άρθρα

Σε 17 άρθρα του διυπουργικού νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, προκειμένου να παρακαμφθεί η απλή αναλογική, οι οποίες, προβλέπουν:

  • Σύμπραξη παρατάξεων (άρθρο 1 )
  • Πλειοψηφία του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη στην Οικονομική και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες μεταφέρονται πλείστες όσες αρμοδιότητες για την λειτουργία των δήμων και περιφερειών (άρθρα 2 και 3) αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ και των Συνδέσμων τους (άρθρο 6)

Παράλληλα ειδικά για τα:

    • Τεχνικό πρόγραμμα (άρθρο 8)
    • Επιχειρησιακό πρόγραμμα (άρθρο 9)
    • Πρόγραμμα διαχείριση και αξιοποίησης της περιουσίας (άρθρο 10)
    • Ορισμό φόρων, τελών και εισφορών (άρθρο 11)
    • Προϋπολογισμό (άρθρο 12)

Προβλέπεται ότι κατατίθενται και πλήρως αιτιολογημένες εναλλακτικές προτάσεις από τις αντιπολιτευόμενες  παρατάξεις, ενώ σε περίπτωση που καμία δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, διεξάγεται και δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και εγκρίνεται εκείνη που θα πλειοψηφήσει.

Ολόκληρο το ν/σ

Νομοσχέδιο - Κυβερνησιμότητα

Ανοίξτε το Αρχείο

Αιτιολογική Έκθεση

Ανοίξτε το Αρχείο