26.3 C
Mykonos

Web Radio

Weather

26.3 C
Mykonos
25.7 C
Athens

Ανατροπές και Παρεμβάσεις σε Κλαδικές Συμβάσεις, Συνδικαλιστικό Νόμο, Υπερωρίες στη Μερική Απασχόληση και τη Ρύθμιση των 120 Δόσεων

Έρχεται εργασιακό νομοσχέδιο-σκούπα που αφορά Εργοδότες & Εργαζομένους – Τι προβλέπεται για απλήρωτους εργαζόμενους, κλαδικές συμβάσεις, υπερωρίες, για ποιους ανοίγει παράθυρο παράτασης για τις 120 δόσεις…για χρέη στον ΕΦΚΑ. Ποιες διατάξεις αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις!!

Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι θα γίνουν αποδεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, αφού απαντούν σε δικά τους αιτήματα.

120 Δόσεις

Μπορεί η προθεσμία της ρύθμισης των 120 δόσεων των οφειλών προς τα ταμεία να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και να έχει αποσαφηνιστεί κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρχει παράταση, όμως στην πράξη ανοίγει ένα παράθυρο για όσους οφειλέτες δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα δίνει ευκαιρία συμπληρωματικής αίτησης στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες στην περίπτωση που οι οφειλές του 2018 προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ δεν έχουν βεβαιωθεί.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του 2019.

Στη συνέχεια μόλις διαβιβαστούν όλες οφειλές και για το 2018 θα υποβληθεί και δεύτερη αίτηση.

Απλήρωτοι Εργαζόμενοι

Λύση της σύμβασης μετά από δίμηνη μη καταβολή δεδουλευμένων

Θα προβλέπεται η δυνατότητα λύσης της σύμβασης εργασίας σε «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος διεκδίκησης τόσο της αποζημίωσης όσο και του επιδόματος ανεργίας.

Αναλυτικά, η νέα διάταξη θα ξεκαθαρίζει ότι “η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για περισσότερους από δύο μήνες θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.”

Με παλαιότερη διάταξη του 2017 είχε προβλεφθεί πως “η μη καταβολή των δεδουλευμένων για αξιόλογο διάστημα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και δίνει τη δυνατότητα στον απλήρωτο εργαζόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας.”

Με την προωθούμενη νέα διάταξη το «αξιόλογο» αυτό διάστημα ορίζεται στους δύο μήνες.

Εταιρία που κινδυνεύει με λουκέτο θα μπορεί να αποκλίνει από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων

Με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, μια εταιρία που κινδυνεύει με λουκέτο θα μπορεί να αποκλίνει από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων.

Η νέα διάταξη θα προβλέπει δηλαδή την θέσπιση ρήτρας εξαίρεσης από τους κλαδικούς μισθούς με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Ωστόσο οι αμοιβές δε θα κατρακυλούν κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Την  ανάγκη να θεσπιστεί η ρήτρα εξαίρεσης είχε επισημάνει  το ΔΝΤ αλλά και ο ΣΕΒ.

Stop στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων τους μη Ασφαλιστικά ενήμερους

Με άλλη διάταξη θα μπαίνει και πάλι stop στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων αν δεν έχουν προηγουμένως καταβληθεί η ρυθμιστεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

Υπερωρίες στη μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση

Διάταξη θα προβλέπει την αύξηση κατά 10% του κόστους για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με στόχο την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Στην ουσία θα θεσμοθετηθεί η υπερωρία στη μερική απασχόληση και τις λοιπές ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση του κόστους για τον εργοδότη και αντίστοιχη αύξηση του ημερομίσθιου για τον εργαζόμενο.

e-συνδικαλισμός

Προβλέπονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Αναμένεται να  καθιερωθεί ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών  προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον σκηνές βιαιοπραγίας  για την νομιμοποίηση των συνέδρων.

Με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα πιστοποιείται ότι το μέλος του σωματείου φέρει την ιδιότητα του εργαζόμενου και δεν είναι συνταξιούχος η μέλος σωματείου «σφραγίδα».

Μητρώο θα ισχύσει και για τις οργανώσεις των εργοδοτών.

Παράλληλα  με έξοδα του εργοδότη θα δημιουργείται μια ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των σωματείων.

Παράλληλα θα καθιερωθεί η  ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως και η  λήψη αποφάσεων , με προεξέχουσα  τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη απεργίας.

Οι Συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μελών των οργανώσεων.

Τέλος, διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικής ιστοσελίδας, από πλευράς των εργοδοτών, στην οποία θα μπορούν οι συνδικαλιστές οργανώσεις να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Restrictive measures: Μάσκα παντού!! Τι ισχύει για αυτοκίνητα και αυλές σπιτιών!!

Τι ισχύει με τη μάσκα παντού σε πυλωτή πολυκατοικίας, αυλή και ΙΧ!! Από τα ξημερώματα του Σαββάτου θα ισχύουν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση...

Restrictive measures: Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα στην Μύκονο, που θα είναι στο Επίπεδο 2 Επιτήρησης

Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα στην Μύκονο, που θα είναι στο Επίπεδο 2 Επιτήρησης!! Nέα μέτρα μπαίνουν ξανά στη ζωή μας...

Premium

Restrictive measures: Απαγόρευση κυκλοφορίας – Αυτό είναι το έντυπο μετακίνησης εργαζομένων του Δημοσίου {Εγγραφο}

Σε εφαρμογή τίθεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 00:30 έως 5:00 στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές...

Restrictive measures: Έτσι θα γίνονται οι μετακινήσεις τη νύχτα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να μετακινηθούν κατ’ εξαίρεση, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι εργαζόμενοι και άλλα πρόσωπα περιέγραψε ο Νίκος...

Stories for You

Προσοχή!! Ανακαλούνται άμεσα από τον ΕΦΕΤ ζυμαρικά, τα οπολια περιέχουν αλλεργιογόνο ουσία που δεν αναφέρεται!!

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα ζυμαρικά και είναι αλλεργικοί στο αυγό, να μην το καταναλώσουν..... Στην ανάκληση ζυμαρικών από την...

Προσοχή!! Ο ΕΦΕΤ άμεσα ανακαλεί συσκευασμένα παγάκια, που εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια!!

Την ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασμένου πάγου από την αγορά ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων..... Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ προέβη σε δειγματοληψία του προϊόντος «Παγάκια συσκευασμένα...

More from Mykonos Ticker

Γιάννης Ζιγδης, ένας Αιγαιοπελαγίτης Πολιτικός – Το πολιτικό του ανάστημα και η αγάπη για την πατρίδα ας μας καθοδηγεί

«Στην Ελλάδα δεν μας έλειψαν ούτε τα χρήματα, ούτε η μόρφωση, ούτε η παλικαριά…», έλεγε ο φιλόσοφος, οικονομολόγος και πολιτικός του Αιγαίου αναζητώντας το...

Influenza: Βιταμίνες & Τροφές που σας προστατεύουν από την Γρίπη & το Κρυολόγημα!!

Για την πρόληψη των κρυολογημάτων, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια και τη μύτη σας, καθώς έτσι μεταφέρονται τα μικρόβια από...

Restrictive measures: Μάσκα παντού!! Τι ισχύει για αυτοκίνητα και αυλές σπιτιών!!

Τι ισχύει με τη μάσκα παντού σε πυλωτή πολυκατοικίας, αυλή και ΙΧ!! Από τα ξημερώματα του Σαββάτου θα ισχύουν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση...
error: Content is protected !!