Αποδείξεις: Πλαφόν 20.000 euro στις e-δαπάνες - Όλες οι αλλαγές για ηλεκτρονικές αποδείξεις [Πίνακες-Παραδείγματα]

Οι φορολογούμενοι θα καλούνται μεν να δηλώνουν ακόμη περισσότερες συναλλαγές με κάρτες, αλλά θα υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσό...... Η Εφο

Αποδείξεις: Πλαφόν 20.000 euro στις e-δαπάνες - Όλες οι αλλαγές για ηλεκτρονικές αποδείξεις [Πίνακες-Παραδείγματα]
Αποδείξεις: Πλαφόν 20.000 euro στις e-δαπάνες - Όλες οι αλλαγές για ηλεκτρονικές αποδείξεις [Πίνακες-Παραδείγματα]
Οι φορολογούμενοι θα καλούνται μεν να δηλώνουν ακόμη περισσότερες συναλλαγές με κάρτες, αλλά θα υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσό......

Η Εφορία θα ζητά μεν από τους φορολογούμενους ακόμη περισσότερες συναλλαγές με κάρτες, πρόκειται όμως να ορίσει ένα ανώτατο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα πρέπει να διενεργούν οι φορολογούμενοι από το 2020.
Ανώτατο όριο στις αποδείξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ, κατεβαίνοντας στις 20.000€ από τις 34.000€ που είναι σήμερα. Δείτε ποιες δαπάνες θα συνυπολογίζονται και ποιες όχι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ανώτατο όριο για τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα πραγματοποιούν από το 2020 οι φορολογούμενοι σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,

θα τεθεί πλαφόν 20.000 ευρώ για αποδείξεις με ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ σήμερα το όριο είναι στις 34.000 ευρώ.

Συναλλαγές ύψους 20.000 ευρώ αντιστοιχούν σε εισόδημα ύψους 66.700 ευρώ.

Συνεπώς, φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 66.700 ευρώ θα πρέπει να διενεργούν ηλεκτρονικές συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα πρέπει να έχουν e – αποδείξεις τουλάχιστον 20.000 ευρώ.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει αποδείξεις με ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 20.000 ευρώ και όχι 24.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός του.

Τι ισχύει σήμερα

Μέχρι τώρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι στο 10% ως 20%, αναλόγως του εισοδήματος.

Η υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών αφορά μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Από 1ης Ιανουαρίου 2020 όλα αλλάζουν, καθώς οι e-δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και θα αφορούν όλους τους φορολογούμενους:

Όλα τα εισοδήματα, απ’ όλες τις πηγές, θα προστίθενται και το 30% του συνολικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Όσοι δεν κατορθώσουν να συλλέξουν ηλεκτρονικά το 30% του εισοδήματός τους, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% στο ποσό των e-αποδείξεων που θα λείπουν.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 9.000 ευρώ.

Διαφορετικά,

αν για παράδειγμα εμφανίσει αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ, θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ.

Στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, ωστόσο, εξαιρούνται τα ενοίκια, οι δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, οι αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, η πληρωμή φόρων και οι αγορές μετοχών.

Περιορισμένες οι ηλεκτρονικές δαπάνες από τους πολίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων της περασμένης χρονιάς, η μέση ηλεκτρονική δαπάνη που αποτυπώθηκε στους κωδικούς 049- 050 για την κατοχύρωση του αφορολογήτου του υπόχρεου και της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης, ήταν 3.631,49 ευρώ.

Αν ανατρέξει, όμως, κανείς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μέση δαπάνη των νοικοκυριών, θα διαπιστώσει ότι αυτή περιορίζεται σε 1.441 ευρώ, με διακύμανση από τα 637 ευρώ για τους συνταξιούχους ως τις 2.231 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Η εξίσωση γίνεται πιο περίπλοκη αν δει κανείς τη μεγάλη «ψαλίδα» σε αυτές τις δαπάνες, ανάλογα με την εργασία των μελών του νοικοκυριού. Έτσι, η μικρότερη δαπάνη αντιστοιχεί- όπως είναι λογικό- στους άνεργους και η μεγαλύτερη στους αυτοαπασχολούμενους, όπου ξεπερνά τα 3.100 ευρώ.

Αυτό που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο είναι να χαμηλώσει το πλαφόν για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις κατά 10.000 ευρώ.

Έτσι, ενώ σήμερα, όσο ψηλό κι αν είναι το εισόδημα, η υποχρέωση e-δαπανών εξαντλείται στα 30.000 ευρώ, τη νέα χρονιά ο πήχης κατεβαίνει στα 20.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν συνολικά εισοδήματα, από διάφορες πηγές, που ξεπερνούν τα 67.000 ευρώ δεν υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές πάνω από 20.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι την περασμένη χρονιά η «καμπάνα» του πρόσθετου φόρου 22% έφερε στα κρατικά ταμεία περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι, θα επιβαρύνονται με φόρο 22% επί της διαφοράς μεταξύ του πραγματικού και του απαιτούμενου ποσού, αν δεν θα συγκεντρώνουν τις ηλεκτρονικές δαπάνες που θα απαιτούνται.