Bloomberg: Σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι ΗΠΑ - Πτώση για την Τουρκική λίρα, ενώ η Moody’s υποβάθμισε 18 Τουρκικές Τράπεζες

Πτώση κατέγραψε σήμερα Τετάρτη η τουρκική λίρα, ύστερα από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων

Bloomberg: Σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι ΗΠΑ - Πτώση για την Τουρκική λίρα, ενώ η Moody’s υποβάθμισε 18 Τουρκικές Τράπεζες
Bloomberg: Σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι ΗΠΑ - Πτώση για την Τουρκική λίρα, ενώ η Moody’s υποβάθμισε 18 Τουρκικές Τράπεζες
Πτώση κατέγραψε σήμερα Τετάρτη η τουρκική λίρα, ύστερα από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων.....

που θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο τουρκικές αμυντικές εταιρείες, αποκόπτοντας τες από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βρίσκεται η Ουάσιγκτον για το θέμα των S-400.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg  η Ουάσιγκτον εξετάζει τρία διαφορετικά «πακέτα» κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.
Το πακέτο με τα πιο σκληρά μέτρα τέθηκε ήδη επί τάπητος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι «μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία».
Η πρόταση με την μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων είναι να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες του αμυντικού τομέα της Τουρκίας.
Κυρώσεις οι οποίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρακτικά θα αποκλείσουν τις εν λόγω εταιρείες από την αμερικανική αγορά, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αγοραπωλησία με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, οι κυρώσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, όταν υπολογίζεται ότι η Άγκυρα θα παραλάβει από τη Μόσχα τα πρώτα τμήματα του πυραυλικού συστήματος.
Υποβάθμιση
Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση άνω του 1,5% μετά το δημοσίευμα περί κυρώσεων του πρακτορείου Bloomberg.
Παράλληλα, σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου 18 τουρκικών τραπεζών — των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες — προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας το αρνητικό outlook.
Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών»· καθώς και στον «υψηλότερο κίνδυνο λήψης πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, κατά τον Moody’s, «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα».
Ο οίκος κάνει λόγο περί «αβεβαιότητας» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και περί «εξασθένισης» των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα.
Ακόμη, ο οίκος επικαλείται την «παρατεταμένη επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος» των τουρκικών τραπεζών, που οδηγεί στην «εξασθένιση της φερεγγυότητάς τους».
Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Moody’s να υποβαθμίσει (την 14η Ιουνίου) το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στη βαθμίδα B1 (από Ba3) με αρνητική προοπτική και σε αυτή την περίπτωση.
Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η Moody’s αναφέρει πως προχωρά σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης σε B1 από Ba3, με αρνητικό outlook και για τις δύο, λόγω των στενών θεσμικών, οικονομικών και λειτουργικών σχέσεών τους με την Τουρκική κυβέρνηση που δεν τους επιτρέπει να ενεργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θεωρεί πως δεν διαθέτουν αρκετή οικονομική ευελιξία για να μπορεί η πιστωτική τους ποιότητα να είναι ισχυρότερη από αυτήν του κράτους.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και μήνες για τα πυραυλικά συστήματα S-400, που αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία, ακόμα και στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν στην Άγκυρα κυρώσεις βάσει του νόμου CATSAA, που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.