24 C
Mykonos

Web Radio

Weather

24 C
Mykonos
26.7 C
Athens

Coronavirus and Employment: Πώς θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός επιδότησης μισθού

Επιδότηση μισθών κατά 60% για τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που θα έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας από 1ης Ιουνίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, και ως 100% για τους χαμηλόμισθους των 650 ευρώ,…….. περιλαμβάνει η 3η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης στη «μετά κορονοϊό εποχή», που ξεκίνησε με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας.

Η ενίσχυση θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που μια επιχείρηση προχωράει σε μείωση του χρόνου (ώρες) εργασίας ως και 50% για μέρος ή και για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Το ύψος της ενίσχυσης θα καλύπτει το 60% της απώλειας μισθού λόγω του μειωμένου ωραρίου εργασίας που θα έχει ένας εργαζόμενος, ενώ διασφαλίζεται πως οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ θα έχουν πλήρη κάλυψη της απώλειας μισθού και δεν θα πέφτουν κάτω από τα 650 ευρώ λόγω μείωσης ωραρίου εργασίας.

Στους αμειβόμενους δηλαδή με τον κατώτατο μισθό η επιδότηση θα φτάνει στο 100% και δεν θα πέφτουν κάτω από τα 650 ευρώ ακόμη και αν εργάζονται 4ωρο αντί 8ωρο. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας «Εργάνη», με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αμείβονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι, με την επιδότηση που ανακοινώθηκε χθες, δεν θα έχουν καμία μείωση αποδοχών ακόμη και αν εργαστούν λιγότερο από 8ωρο.

Σε περιπτώσεις που οι αμοιβές είναι πάνω από τα 650 ευρώ, η επιδότηση θα καλύπτει το 60% των μισθολογικών απωλειών με κατώφλι τα 650 ευρώ.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης με μισθό 1.100 ευρώ που θα έχει μείωση ωραρίου εργασίας για ένα μήνα, και θα πρέπει να πάρει μισό μισθό, δηλαδή 550 ευρώ, θα επιδοτηθεί κατά 60% για την απώλεια του υπόλοιπου μισθού και θα λάβει ενίσχυση 330 ευρώ (550 x 60% = 330). Ο μισθός του για τον ένα μήνα που θα εργαστεί με μειωμένο ωράριο δεν θα είναι 550 ευρώ αλλά 880 ευρώ, και λόγω της επιδότησης η απώλεια μισθού θα περιοριστεί στο 20% (880 / 1.100 = 0,20).

Η επιδότηση θα κοστίσει περί το 1 δισ. ευρώ, και αν χρειαστεί το μέτρο θα επεκταθεί και πέραν του Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του οι εργοδότες απαγορεύεται να απολύσουν και απαγορεύεται να μετατρέψουν συμβάσεις εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Η επιδότηση δεν θα ισχύσει για όσους είναι ήδη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, (αφού ήδη οι εργοδότες πληρώνουν μισό μισθό), ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα επιτρέπεται το αντίστροφο, δηλαδή μετατροπή από μερική σε πλήρη απασχόληση με επιδότηση μισθού στη συνέχεια λόγω μειωμένου ωραρίου.

Τα μέτρα για τη στήριξη της εργασίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τα οποία εντάσσονται στον νέο μηχανισμό, με την ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που θα λειτουργήσει με εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα αναπληρωθούν στη συνέχεια με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

Ο μηχανισμός επιδότησης μισθών και προστασίας της απασχόλησης θα λειτουργεί ως εξής:

  • Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
  • Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.
  • Ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
  • Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στο μηχανισμό.
  • Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  • Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
  • Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού (σ.σ.: 650 ευρώ), η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
  • Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Follow Us

Trending Now

Coronavirus Restaurants: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα σε Εστιατόρια και καφέ!! Τι προβλέπει!! [Έγγραφο]

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα εστίασης, όπως εστιατόρια, καφέ κ.α....... εν μέσω της...

Property – Ακίνητα εκτός σχεδίου: Έρχονται ανατροπές στους όρους δόμησης!!

Αλλάζει το σκηνικό στην εκτός σχεδίου δόμηση!! Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν να περιορίσουν τις παρεκκλίσεις και αυτό επειδή σήμερα, με ειδικούς όρους και ενίοτε...

Premium

Coronavirus Travel – Θεοχάρης: Επανεκκίνηση του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, αναλύοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το μείζον θέμα, τόνισε ότι θα έρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα οι τουρίστες...

Coronavirus in Greece – Σταϊκούρας: Πού θα μειωθεί ο ΦΠΑ και ποια είναι τα 15 μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε το σχέδιο 4 φάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσιάζοντας τα δεκαπέντε νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις...

Stories for You

Restaurants During Coronavirus: Πλήρης οδηγός του ΕΦΕΤ – Όλα τα μέτρα για τρόφιμα, πελάτες, προσωπικό και delivery

Ένα πλήρη οδηγό για την εστίαση, εν όψει της επανεκκίνησης του κλάδου την προσεχή Δευτέρα, 25 Μαΐου, εξέδωσε ο ΕΦΕΤ....... Το νέο πλαίσιο για την...

Flying During Coronavirus: Ο νέος «χάρτης» για τις πτήσεις, αυστηρότεροι υγειονομικοί κανόνες, λιγότερες πτήσεις

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, θερμομέτρηση και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Την ώρα που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χαλαρώνουν το lockdown, οι αεροπορικές επιχειρούν σταδιακά τη...

More from Mykonos Ticker

Coronavirus and Employment: Πώς θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός επιδότησης μισθού

Επιδότηση μισθών κατά 60% για τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που θα έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας από 1ης Ιουνίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου,...

Education & Exams – Πανελλαδικές: Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης στην Έκθεση!!

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, το υπουργείο έδωσε οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων με αλλαγές για...

Coronavirus and education: Μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί

Μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας......... Μαζί τους θα ανοίξουν και τα...
error: Content is protected !!