23.1 C
Mykonos

Web Radio

Weather

23.1 C
Mykonos
22.1 C
Athens

Coronavirus and Employment: Πώς θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός επιδότησης μισθού

Επιδότηση μισθών κατά 60% για τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που θα έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας από 1ης Ιουνίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, και ως 100% για τους χαμηλόμισθους των 650 ευρώ,…….. περιλαμβάνει η 3η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της απασχόλησης στη «μετά κορονοϊό εποχή», που ξεκίνησε με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας.

Η ενίσχυση θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που μια επιχείρηση προχωράει σε μείωση του χρόνου (ώρες) εργασίας ως και 50% για μέρος ή και για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Το ύψος της ενίσχυσης θα καλύπτει το 60% της απώλειας μισθού λόγω του μειωμένου ωραρίου εργασίας που θα έχει ένας εργαζόμενος, ενώ διασφαλίζεται πως οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ θα έχουν πλήρη κάλυψη της απώλειας μισθού και δεν θα πέφτουν κάτω από τα 650 ευρώ λόγω μείωσης ωραρίου εργασίας.

Στους αμειβόμενους δηλαδή με τον κατώτατο μισθό η επιδότηση θα φτάνει στο 100% και δεν θα πέφτουν κάτω από τα 650 ευρώ ακόμη και αν εργάζονται 4ωρο αντί 8ωρο. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας «Εργάνη», με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αμείβονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι, με την επιδότηση που ανακοινώθηκε χθες, δεν θα έχουν καμία μείωση αποδοχών ακόμη και αν εργαστούν λιγότερο από 8ωρο.

Σε περιπτώσεις που οι αμοιβές είναι πάνω από τα 650 ευρώ, η επιδότηση θα καλύπτει το 60% των μισθολογικών απωλειών με κατώφλι τα 650 ευρώ.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης με μισθό 1.100 ευρώ που θα έχει μείωση ωραρίου εργασίας για ένα μήνα, και θα πρέπει να πάρει μισό μισθό, δηλαδή 550 ευρώ, θα επιδοτηθεί κατά 60% για την απώλεια του υπόλοιπου μισθού και θα λάβει ενίσχυση 330 ευρώ (550 x 60% = 330). Ο μισθός του για τον ένα μήνα που θα εργαστεί με μειωμένο ωράριο δεν θα είναι 550 ευρώ αλλά 880 ευρώ, και λόγω της επιδότησης η απώλεια μισθού θα περιοριστεί στο 20% (880 / 1.100 = 0,20).

Η επιδότηση θα κοστίσει περί το 1 δισ. ευρώ, και αν χρειαστεί το μέτρο θα επεκταθεί και πέραν του Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του οι εργοδότες απαγορεύεται να απολύσουν και απαγορεύεται να μετατρέψουν συμβάσεις εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Η επιδότηση δεν θα ισχύσει για όσους είναι ήδη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, (αφού ήδη οι εργοδότες πληρώνουν μισό μισθό), ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα επιτρέπεται το αντίστροφο, δηλαδή μετατροπή από μερική σε πλήρη απασχόληση με επιδότηση μισθού στη συνέχεια λόγω μειωμένου ωραρίου.

Τα μέτρα για τη στήριξη της εργασίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τα οποία εντάσσονται στον νέο μηχανισμό, με την ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που θα λειτουργήσει με εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα αναπληρωθούν στη συνέχεια με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

Ο μηχανισμός επιδότησης μισθών και προστασίας της απασχόλησης θα λειτουργεί ως εξής:

  • Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
  • Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.
  • Ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
  • Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στο μηχανισμό.
  • Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  • Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
  • Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού (σ.σ.: 650 ευρώ), η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
  • Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Follow Us

Scan to Order

Σύστημα ανέπαφων παραγγελιών με QR Code. Χωρίς καταλόγους, πολυγλωσσικό και άμεση ενημέρωση προϊόντων!

Trending Now

Στις Περιφέρειες περνούν A’βάθμια Υγεία, Λιμενικά Ταμεία, ΕΠΑΛ και Επαγγελματική – Τουριστική κατάρτιση

Σημαντικές μεταβολές στις αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, επέρχονται με Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταφορά στις Περιφέρειες για ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και...

Aegean Islands: Με 5,8 εκατ. ευρώ στηρίζονται 41 ιδιωτικές επενδύσεις του αγροτικού τομέα της Δωδεκανήσου

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση ένταξης των επενδύσεων δευτερογενούς τομέα, στο πλαίσιο των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ ΑΕ)........... Την ένταξη στο Πρόγραμμα...

Premium

Coronavirus – UK no-quarantine list: Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας

Η Βρετανία πρόσθεσε τη Σαντορίνη, τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο και τη Ζάκυνθο στη λίστα των προορισμών που θεωρούνται ασφαλείς, ανακοίνωσε την Πέμπτη...

Artificial Intelligence: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διάγνωση της δυστονίας σε κλάσματα του δευτερολέπτου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο «έξυπνο» διαγνωστικό εργαλείο, που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και είναι σε θέση, αναλύοντας αστραπιαία μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, να...

Stories for You

Reopening of Cruise:Τεστ Covid-19 στο 100% των επιβατών και πληρωμάτων, για επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια

Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) που εκπροσωπεί το 95% της παγκόσμιας επιβατικής χωρητικότητας, αποκάλυψε ότι θα επιβάλλει τεστ ανίχνευσης κορονοιού πριν από την επιβίβαση...

Reopen Cruises: Επανεκκινεί δειλά-δειλά η κρουαζιέρα!! Τα ταξίδια «crash-tests» για τη συνέχεια!!

Ανοίγει σταδιακά η δραστηριότητα της κρουαζιέρας στη χώρα μας, από σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου και μέχρι τις 16 του μήνα, το πλοίο World Explorer...

More from Mykonos Ticker

Στις Περιφέρειες περνούν A’βάθμια Υγεία, Λιμενικά Ταμεία, ΕΠΑΛ και Επαγγελματική – Τουριστική κατάρτιση

Σημαντικές μεταβολές στις αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, επέρχονται με Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταφορά στις Περιφέρειες για ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και...

Reopening of Cruise:Τεστ Covid-19 στο 100% των επιβατών και πληρωμάτων, για επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια

Η Διεθνής Ένωση Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) που εκπροσωπεί το 95% της παγκόσμιας επιβατικής χωρητικότητας, αποκάλυψε ότι θα επιβάλλει τεστ ανίχνευσης κορονοιού πριν από την επιβίβαση...

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Κοντονής – Σκληρή ανακοίνωση για τη διαγραφή: “Ο ίδιος απεμπόλησε να είναι μέλος του κόμματος”

«Έσπασε» το γυαλί ΣΥΡΙΖΑ – Κοντονή!! Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ της Κουμουνδούρου και του πρώην κορυφαίου Υπουργού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την...
error: Content is protected !!