13.3 C
Mykonos

Web Radio

15.6 C
Athens
13.3 C
Mykonos

Weather

Coronavirus and EU Travel: Το ευρωπαϊκό σχέδιο προτάσεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού [Έγγραφο της ΕΕ]

Η Ευρώπη επιδιώκει να σώσει τις καλοκαιρινές διακοπές με μια έκκληση για ενότητα
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώθησε την ανάκαμψη του τουρισμού σε ολόκληρη την ήπειρο με μια σειρά συστάσεων πολιτικής για τις χώρες της ΕΕ καθώς χαλαρώνουν τα απαγορευτικά που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωναϊού…….

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτουν τα πάντα, από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων. Με χώρες όπως η Ισπανία να σχεδιάζουν καραντίνες για εισερχόμενους ταξιδιώτες και άλλες όπως η Ελλάδα που ετοιμάζονται να τερματίσουν τέτοια μέτρα, η πρωτοβουλία της επιτροπής κινδυνεύει κινδυνεύει παρά την μεγάλη της οικονομική σημασία να αποδειχθεί πολιτικά «άσφαιρη».

Ενώ οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν εδώ και πολύ καιρό τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων στο εμπόριο, τον ανταγωνισμό, τη νομισματική και άλλους τομείς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι εθνικές πρωτεύουσες διατηρούν τον αυστηρό έλεγχο της πολιτικής για την υγεία. Την ίδια ώρα, το μπλοκ των 27 εθνών έχει κοινό συμφέρον για την έναρξη του τουρισμού, επειδή συμβάλλει περίπου στο 10% στην ευρωπαϊκή οικονομία – η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πτώση.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ασφαλών συνθηκών σε κάθε τρόπο μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού, τόσο για τα άτομα που ταξιδεύουν όσο και για τους εργαζόμενους στις μεταφορές», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν με γραπτή δήλωση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία, που αποσκοπούσε στη διάσωση μέρους της ευρωπαϊκής περιόδου καλοκαιρινών διακοπών του 2020, αποκαλύπτει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της αποκατάστασης ταξιδιών σε ολόκληρη την ΕΕ και του κινδύνου επανεμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού.

Οι συστάσεις
Ακολουθούν μερικές από τις κύριες συστάσεις της επιτροπής προς τις εθνικές πρωτεύουσες της ΕΕ.
Σε ακραίες περιπτώσεις, η Επιτροπή θα μπορούσε να εφαρμόσει πίεση και αγωγές εναντίον των κρατών μελών που παραβιάζουν τις νομικές υποχρεώσεις σε ολόκληρο το σύνολο, αξιοποιώντας το ρόλο της ως υπερασπιστής της συνθήκης της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κανόνων για να ασκήσει αγωγές.

Άνοιγμα συνόρων
Η άρση των περιορισμών εισόδου στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να γίνει σταδιακά και συντονισμένα.
Οι περιορισμοί που παραμένουν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και χωρίς διακρίσεις. Έτσι, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση της ΕΕ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει μια γενική απαγόρευση εισόδου σε όλους τους κατοίκους οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, αλλά μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα των συνόρων σε άτομα από περιοχές με συγκριτικά ασφαλή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Ασφάλεια σε αεροπλάνα, τρένα και πλοία
Οι πρακτικές αποστασιοποίησης μεταξύ επιβατών θα πρέπει να εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό».
Οι μάσκες προσώπου πρέπει να φοριούνται από ταξιδιώτες σε κόμβους μεταφοράς και οχήματα.
Ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός πρέπει να φοριέται από τους εργαζόμενους στις μεταφορές. Οι πάγκοι και τραπέζια που ενθαρρύνουν το πλήθος να συγκεντρώνεται σε συγκοινωνιακούς κόμβους θα πρέπει να απομακρύνονται

Σημείωση: Αναμένεται εντός ημερών ή εβδομάδων ένα ακόμα πιο λεπτομερές πρωτόκολλο ασφάλειας που καταρτίζεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Κουπόνια έναντι εισιτηρίων
Τα ταξιδιωτικά κουπόνια που προσφέρονται από αεροπορικές εταιρείες σε επιβάτες των οποίων οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικά – να έχουν ελάχιστη ισχύ για παράδειγμα ενός έτους, ή να δίνουν τη δυνατότητας μεταβίβασης σε άλλα άτομα και να υπάρχουν κυβερνητικές εγγυήσεις για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των εταιρειών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα περίπου των μισών κυβερνήσεων της ΕΕ να ενισχύσουν τη ρευστότητα των αεροπορικών εταιρειών μειώνοντας την υποχρέωσή τους να πληρώνουν επιστροφές για ακυρωμένες πτήσεις. Αντίθετα, υποστηρίζεται σταθερά από έναν νόμο της ΕΕ του 2004 που απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν εισιτήρια για ακυρωμένες πτήσεις εντός επτά ημερών, εκτός εάν οι επηρεαζόμενοι επιβάτες επιλέξουν άλλη λύση όπως κουπόνια

Εφαρμογές κινητού τηλεφώνου
Με την προοπτική εγκατάστασης εφαρμογών σε εκατομμύρια smartphones στην Ευρώπη οι οποίες θα εντοπίζουν άτομα που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι τέτοιες τεχνολογίες είναι διαλειτουργικές. Οι πρακτικές πρέπει να δοκιμάζονται και να παρακολουθούνται

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσουν τέτοιες εφαρμογές, η έκθεση ενός ατόμου που εντοπίζεται σε ένα τηλέφωνο σε ένα κράτος μέλος δεν θα μεταφερθεί απαραίτητα σε ένα άλλο εάν το άτομο ταξίδευε εκεί. Και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών θα ήταν περίπλοκη
Αναμένεται…

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ένας διαδραστικός χάρτης που εκπονείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σχετικά με τις επιδημιολογική κατάσταση των περιφερειών της ΕΕ.

Αναλυτικά οι προτάσεις στα αγγλικά

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Πηγή:bloomberg.com

Follow Us

eshop στο λεπτό!

Δημιουργήστε το eshop σας με δικό σας domain με απλά βήματα στην πιο εύκολη συνδρομητική πλατφόρμα κατασκευής eshop.

Trending Now

Premium

Stories for You

MarketHUB

Χιλιάδες προϊόντα. Καταστήματα από όλη την Ελλάδα. Το MarketHUB σίγουρα έχει κάτι που ψάχνετε!

More from Mykonos Ticker

error: Content is protected !!