Coronavirus Pandemic: Όλα τα βήματα προς την κανονικότητα στις 4 Μαΐου!! Όλες οι ημερομηνίες-Τι ανοίγει και πότε

Χαρδαλιάς: Σε διαδοχικές φάσεις στους δύο επόμενους μήνες η μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά... με μάσκες!! Το

Coronavirus Pandemic: Όλα τα βήματα προς την κανονικότητα στις 4 Μαΐου!! Όλες οι ημερομηνίες-Τι ανοίγει και πότε
Coronavirus Pandemic: Όλα τα βήματα προς την κανονικότητα στις 4 Μαΐου!! Όλες οι ημερομηνίες-Τι ανοίγει και πότε

Χαρδαλιάς: Σε διαδοχικές φάσεις στους δύο επόμενους μήνες η μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά... με μάσκες!!

Το προσχέδιο με σενάρια και ημερομηνίες για άρση μέτρων που θα δοθεί στον πρωθυπουργό.....

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό έως τις 4 Μαΐου, επανέλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Πέμπτης, επισημαίνοντας πως η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις και μέσα τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα, τόνισε.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είπε πως η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, μία σταδιακή αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης.

Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, υπογράμμισε.

Το «στρατηγικό σχέδιο» για την μετάβαση στην «νέα κανονικότητα»

Το «στρατηγικό σχέδιο» για την μετάβαση στην «νέα κανονικότητα» μετά τα μέτρα αυτοπεριορισμού από τον κορωνοϊό, με το επιχειρησιακό τρίγωνο μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Υγείας και της επιτροπής των ειδικών εμπειρογνωμόνων να βρίσκεται από χθες σε ανοιχτή γραμμή, συντάσσοντας τον οδικό χάρτη για την μαζική επάνοδο στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Η πορεία προς την «σταδιακή άρση» των μέτρων:

  • θα είναι δίμηνης διάρκειας (Μάιος και Ιούνιος),
  • θα χωρίζεται σε διαφορετικά στάδια, με απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους (απόσταση εβδομάδας ή 14ημερου),
  • θα προβλέπει ενδιάμεση αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, με βάση την οποία θα γίνεται η μετάβαση στο επόμενο ή στο προηγούμενο στάδιο (αν η διασπορά του ιού επεκτείνεται),
  • θα προϋποθέτει την υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και χρήση αντισηπτικών και γαντιών στους κλειστούς χώρους.

Το σήμα για την έναρξη της εφαρμογής του «στρατηγικού σχεδίου» αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφού μέχρι αύριο το βράδυ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα έχει παραδώσει προς το Μέγαρο Μαξίμου το τελικό πόρισμα, με τις απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις.

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της μαζικής επιστροφής στην καθημερινότητα, παράταση μιας εβδομάδας στα περιοριστικά μέτρα, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,, Στέλιος Πέτσας, με την ισχύ τους να επεκτείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου.

Μετά τη νέα παράταση, η οποία αποσκοπεί και στην εμπέδωση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται:

Στις 27 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν

  • Υποθηκοφυλακεία
  • Πρωτοδικεία
  • Ειρηνοδικεία

Στα τέλη Απριλίου να τεθούν σε εφαρμογή

  • Περιορισμοί μετακινήσεων, ανάλογοι όπως και το Πάσχα, για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

Στις 4 Μαΐου πρόκειται να ανοίξουν

  • Μικρά εμπορικά καταστήματα
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής

Στα μέσα Μαΐου

  • Θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και των φροντιστηρίων 
  • Θα υπάρξει αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς

Στο μεταξύ η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι το τέλος Μαΐου εκτός από τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Άνοιγμα καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους
  • Αποκατάσταση εσωτερικών πτήσεων

Από την άλλη πλευρά τον Ιούνιο αναμένεται

  • Πραγματοποίηση Πανελλαδικών εξετάσεων 
  • Άνοιγμα πολυκαταστημάτων
  • Άνοιγμα πολιτιστικών χώρων, μουσείων
  • Άνοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων
  • Άνοιγμα τουριστικών καταλυμάτων
  • Επανέναρξη της Super League

Με το βλέμμα στραμμένο στα μεταβατικά στάδια, παράταση και στο διευρυμένο ωράριο της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 9 Μαΐου, καθώς η αρχική πρόβλεψη αφορούσε στις 25 Απριλίου.

Ειδικότερα, τα σούπερ μάρκετ θα παραμένουν ανοιχτά τις καθημερινές από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

4 Μαΐου – Άνοιγμα μικρών εμπορικών - Χωρίς sms

Με την προπαρασκευαστική περίοδο να έχει ολοκληρωθεί, στις 4 Μαΐου τοποθετείται το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής), ενώ η επανέναρξη της λειτουργίας τους θα σημάνει και την ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος ελέγχου μετακινήσεων μέσω sms στο 13033, αλλά και γραπτής βεβαίωσης.

Με δεδομένο ότι κάθε στάδιο μετάβασης στην κανονικότητα θα απέχει τουλάχιστον μια εβδομάδα (ή ένα 14ημερο) από το προηγούμενο, ώστε να περιοριστεί η εξέλιξη του ιού, για το δεύτερο

11 Μαΐου – Γ’ Λυκείου

Ως πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων εκτιμάται η 11η Μαΐου, καθώς η διενέργειά τους θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τις 25 Μαΐου μαζικοί χώροι

Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθετείται η λειτουργία των χώρων και επιχειρήσεων με μαζικό χαρακτήρα, όπως τα πολυκαταστήματα, οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) και ίσως κάποιοι υπαίθριοι και μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Εντός Ιουνίου ανοίγει η Τουριστική Σεζόν

Την ακριβή ημερομηνία για την φετινή τουριστική σεζόν θα καθορίσουν και ευρύτερες αποφάσεις στους κόλπους της ΕΕ αναφορικά με κοινές οδηγίες για τις αερομεταφορές, τα καταλύματα και τις οργανωμένες παραλίες.

Μολονότι η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις λίγες χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία, η τουριστική σεζόν αποκτά άλλη προοπτική ως «υγειονομικά ασφαλής προορισμός» κινητοποιώντας και τους επιχειρηματίες του κλάδου να επανέλθουν με τα μεγάλα καταλύματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για να ακολουθήσουν και μικρότερα καταλύματα μέχρι τα τέλη του μήνα.

"Το μέχρι στιγμής προσχέδιο με ημερομηνίες" που αναμένεται να παραδοθεί με μικρές αλλαγές περιλαμβάνει τα εξής σενάρια:

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ/ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 4 Μαΐου

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 4 Μαΐου

ΣΧΟΛΕΙΑ 11 Μαΐου Γ΄Λυκείου 25 Μαΐου ή 1 Ιουνίου υπόλοιπα σχολεία

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Μετά τις 20 Μαΐου

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ/ΚΑΦΕ/ΜΠΑΡ Από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου

ΠΑΡΑΛΙΕΣ Από 1 έως 10 Ιουνίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Σεπτέμβριο

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 15 Ιουνίου ετήσιας λειτουργίας 30 Ιουνίου εποχικά

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες  θα κάνει παρεμβάσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Δευτέρα με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες  θα ανακοινώσει την πρώτη φάση της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων αλλά και το χρονοδιάγραμμα  για την επόμενη μέρα.

Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά... με μάσκες

Η διασπορά του SARS-CoV-19 στον πληθυσμό και η επιδημία της νόσου COVID-19 φθίνει σιγά-σιγά στη χώρα μας, είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι μια τέτοια επιδημία είναι αδύνατον να σβήσει, όταν υπάρχουν «μικρές φωτιές», όπως τις ονόμασε, που σιγοκαίνε, δηλαδή εστίες σε τοπικές κοινότητες και μεταναστευτικές δομές και δεν πάρει κανείς έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Τα αισιόδοξα νέα που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Τσιόδρα, ενισχύουν τα σενάρια της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την απαραίτητη προσοχή φυσικά και την απαιτούμενη προσπάθεια όλων μας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο θέμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων είπε ότι χθες στην Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας «συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, τη φάση δηλαδή η οποία θα ακολουθήσει».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο σύστασης χρήσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της επανόδου μας στη μερική κανονικότητα, να γίνει αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και σε αυτό εντάσσεται και η χρήση μάσκας. Διότι παρά την αρχική σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μη ευρεία χρήση της μάσκας, τώρα εξετάζεται η χρήση της ως επιπρόσθετο μέτρο για την αποτροπή μεταφοράς του ιού από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός σε έναν άλλο άνθρωπο σε έναν κλειστό χώρο.

«Να μη δώσουμε καμία ευκαιρία σε αυτό τον ιό να μεταδοθεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του ακριβώς αντίθετου αποτελέσματος από το επιδιωκόμενο. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μίας μάσκας, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας ενός μέτρου το οποίο αφορά και μόνο την απόσταση, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, δεν σε βοηθά», είπε ο κ. Τσιόδρας και επικαλέστηκε τις οδηγίες του ECDC σύμφωνα για την ορθή χρήση της μάσκας.

«Γιατί η επαφή με το πρόσωπο είναι κύριο μήνυμα, το οποίο μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αλλάξει όταν χρησιμοποιεί κανείς μία υφασμάτινη μάσκα με λάθος τρόπο. Άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Εκτός από τη γενικευμένη χρήση μασκών στους κλειστούς χώρους, ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε ακόμη ειδική εκπαίδευση και οδηγίες το αμέσως επόμενο διάστημα για την κατανόηση των νέων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, αφού από την ευλαβική τήρησή τους εξαρτάται ευθέως και η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος επιστροφής από την καραντίνα σε σύντομο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, «στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις, είτε να πατάμε φρένο, είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα» επισήμανε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας για το «εύθραυστο» της εθνικής επιτυχίας απέναντι στον κορωνοϊό, σε περίπτωση που επικρατήσει χαλάρωση απέναντι στις προδιαγραφές υγιεινής κατά τη φάση της… εξόδου.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε χθες ότι η λήξη των περιοριστικών μέτρων στις 27 Απριλίου «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν (σ.σ. οι περιορισμοί) στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς», θέλοντας να προλάβει τυχόν καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας. Μέτρα, άλλωστε, αντίστοιχα των ημερών του Πάσχα ως προς τις μετακινήσεις θα εφαρμοστούν και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, προς αποφυγή μαζικών αποδράσεων προς την επαρχία, αλλά και παραλιακών και δασικών ζωνών στα αστικά κέντρα.