Coronavirus Pandemic: Πολιτικός σεισμός για τη δήλωση Γεωργιάδη για την Θεσσαλονίκη - «Πυρά» και από Μόσιαλο

«Πυρά» από πολλαπλές πλευρές δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για μη έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων στη Θεσσαλονίκη, παρ

Coronavirus Pandemic: Πολιτικός σεισμός για τη δήλωση Γεωργιάδη για την Θεσσαλονίκη - «Πυρά» και από Μόσιαλο
Coronavirus Pandemic: Πολιτικός σεισμός για τη δήλωση Γεωργιάδη για την Θεσσαλονίκη - «Πυρά» και από Μόσιαλο

«Πυρά» από πολλαπλές πλευρές δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για μη έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων στη Θεσσαλονίκη, παρά τις υποδείξεις λοιμωξιολόγων. Τι ανέφεραν τα κόμματα. Έκκληση για διευκρινίσεις και από τον καθηγητή κ. Μόσιαλο......

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει αναδειχθεί η παραδοχή του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πως η κυβέρνηση είχε δεχθεί εισηγήσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, τις οποίες, ωστόσο, αγνόησε, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση ως λανθασμένη.

Η επίμαχη δήλωση έγινε το πρωί της Τρίτης στον αέρα της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και έδωσε το έναυσμα για σφοδρή αντιπαράθεση επίκεντρο της οποίας ήταν, ξανά, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας:

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης. Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη».

Τα παραπάνω σχολίασε άμεσα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, πετώντας τη μπάλα και στην πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Η ομολογία του Υπουργού Ανάπτυξης πως η Θεσσαλονίκη θρηνεί τόσους νεκρούς από την πανδημία γιατί η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που είχαν ζητήσει lockdown πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, είναι ανατριχιαστική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Αντίδραση Κουμουνδούρου

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφερε και το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής των ειδικών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιο λόγο τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη δημοσιοποίηση» τους.
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μία φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Την τόσο κρίσιμη ώρα για τον έλεγχο της πανδημίας και την κοινωνική ειρήνη και την προσπάθεια να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, αντί να προσπαθούν να βοηθήσουν για να ελέγξουμε αυτή την συμφορά, επιχειρούν διαστρεβλώνοντας τα δικά μου λόγια να πλήξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

«Ουδέποτε αναφέρθηκα, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, σε εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Αναφέρθηκα σε κάποιους λοιμωξιολόγους, αυτούς που έβγαιναν στα τηλεοπτικά δίκτυα και εισηγούντο αυστηρότερα μέτρα. Είναι αυτονόητο ότι εισήγηση της Επιτροπής για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ουδέποτε έχει υπάρξει και αυτονοήτως εάν είχε υπάρξει, θα είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μόνο που έχω να πω στον κ. Τσίπρα είναι εάν μπορεί ας γίνει για μία φορά χρήσιμος στην πατρίδα του βάζοντας πλάτες στην κυβέρνηση σε μία δύσκολη απόφαση για να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Στο πλευρό του υπουργού τάχθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος - αντί απαντήσεων - έθεσε ερωτήματα στον κ. Τσίπρα, καλώντας τον να πει «ποιά είναι η απόφαση που επικαλείται για την λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν ακολούθησε η κυβέρνηση. Πότε ελήφθη κι από ποιους;».

Επίσης, «αφού εκφράζει τη διαφωνία του για τον αριθμό των 9 ατόμων σε κάθε σπίτι, να μας αποκαλύψει, έστω εκ των υστέρων, ποια ήταν η δική του πρόταση. Θα τον ρωτήσω επίσης να μας ανακοινώσει την θέση του για το άνοιγμα των σχολείων. Συμφωνεί ότι πρέπει να ανοίξουν ή όχι;»

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο «τρίτου κύματος» της πανδημίας, ο ίδιος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να δει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο (...)».

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο κ. Γεωργιάδης προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα», ανέφερε, ακολούθως, ο κ. Ηλιόπουλος σημειώνοντας τα εξής:

«Λίγη ώρα μετά τον ΣΚΑΙ, σε συνέντευξή του στον Real fm, ο κ. Γεωργιάδης επαναλάμβανε τα ίδια και χειρότερα, λέγοντας πως "ένα από τα λάθη που κάναμε, ήταν ότι όταν οι λοιμωξιολόγοι μας είχαν εισηγηθεί μία παρόμοια στρατηγική στη Θεσσαλονίκη, πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, εμείς από σεβασμό στην παράδοση της πόλεως και την Ορθοδοξία δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν τον Άγιο Δημήτριο. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό που κάναμε ήταν μεγάλο λάθος"».

Ο κ. Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής, σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV είχε δηλώσει πως από τα μέσα Οκτωβρίου η επιτροπή είχε ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα και στη Θεσσαλονίκη "αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να πάει πιο χαλαρά".

Ο κ. Εξαδάκτυλος, επίσης μέλος της επιτροπής, έχει καταγγείλει σε συνέντευξή του στο Kontra, πως είχαν γίνει εισηγήσεις για lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τις 22 Οκτωβρίου.

«Αντί να ρωτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν τι πρέπει να κάνουν, ας κάνουν το αυτονόητο: Να ακολουθούν τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως καλεί από την πρώτη μέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, και να μην τους θυμούνται μόνο όποτε θέλουν να νομιμοποιήσουν τις πολιτικές τους αποφάσεις. Να δώσουν τώρα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής, για να δουν όλοι οι πολίτες σε ποιες άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν έχει ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο και να κρύβει τα πρακτικά, οι εγκληματικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για την δραματική εξέλιξη της πανδημίας δεν κρύβονται».

Στις δηλώσεις Γεωργιάδη αντέδρασαν, επίσης, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, σχολίασε πως «σε σημερινή του τηλεοπτική εμφάνιση, ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται κυνικά ότι χάσαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας, επειδή η ΝΔ ταύτισε τον “σεβασμό στην Ορθοδοξία” με την απουσία μέτρων προστασίας στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου», για να συμπληρώσει: «Ας το πει στις οικογένειες που θρηνούν. Πότε επιτέλους το Μέγαρο Μαξίμου θα παραδεχτεί τα λάθη του;».

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισαν πως «η ομολογία Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για επιβολή καραντίνας πριν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει τόσο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όσο και το γεγονός ότι τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων και παλινωδιών δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά».

Γι’ αυτό, άλλωστε, και «η κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά, φρόντισε να δείξει όλη της την πυγμή, απαγορεύοντας τις συμβολικές κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και παρά το γεγονός ότι ως προς αυτό δεν υπήρξε καμία σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Τέτοιες παραδοχές και πρακτικές αποτελούν τον καλύτερο χορηγό των ανορθολογικών απόψεων και συμπεριφορών», κατά τον Περισσό.

Αντίδραση Μόσιαλου

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη δε ζήτησαν όμως μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πληθώρα δημοσιογραφικών πενών έως και πρόσωπα με εγγύτητα στην κυβέρνηση, γεγονός που αυξάνει την πίεση στο Μαξίμου για μία επί της ουσίας απάντηση στις καταγγελίες.

Ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την Covid-19, κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Σε σχετική ανάρτησή του, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να διευκρινίσει αν οι σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου της για μη έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων στη Θεσσαλονίκη, παρά τις υποδείξεις των ειδικών, είναι προσωπικές απόψεις ή εκφράζουν το σύνολο της κυβέρνησης».

«Είναι λογικό να αλλάζει γνώμη και πορεία η κυβέρνηση όταν αλλάζουν τα δεδομένα σε μια τόσο δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να εκπέμπονται αντικρουόμενα μηνύματα και να μην υπάρχει συνοχή στην εκπομπή των μηνυμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, με την τελευταία του αυτή αναφορά να αφορά σε άλλα ζήτημα που προσφάτως προέκυψαν από το μέτωπο του κορονοϊού.

Σύμφωνα με κριτική την οποία έχει επαναλάβει και τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μόσιαλος, όπως και άλλοι επιστήμονες, προβληματισμός υπάρχει τόσο για το θέμα της Εκκλησίας, ενόψει του αυριανού εορτασμού των Φώτων αλλά και γενικότερα, όσο και σε ό,τι αφορά τα σχολεία και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνήθηκε η τελική απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών.