Coronavirus Pandemic : Σχέδιο για επιδότηση δόσεων στεγαστικών πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ως εναλλακτική λύση, αντί της παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα, την επιδότ

Coronavirus Pandemic : Σχέδιο για επιδότηση δόσεων στεγαστικών πρώτης κατοικίας
Coronavirus Pandemic : Σχέδιο για επιδότηση δόσεων στεγαστικών πρώτης κατοικίας

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ως εναλλακτική λύση, αντί της παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα, την επιδότηση των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ιδιωτών και επιχειρηματιών που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας  , ..........

Η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης  θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας όχι μόνο για όσους έχουν μέχρι σήμερα οφειλές από ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια, αλλά και όσους εξυπηρετούσαν τις δόσεις για την πρώτη τους κατοικία, αλλά πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το θέμα τέθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ως εναλλακτική λύση στην επιμονή των θεσμών για κατάργηση του σημερινού καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με βάση τις σχετικές πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει αποσύρει ακόμη την πρότασή της για παράταση της προστασίας με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο ωστόσο περιορίζει το εύρος της προστασίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικά δάνεια έως και τα τέλη του 2018.

Επισημαίνεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους λήγει σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράταση έως τα τέλη του 2020 ή για έξι τουλάχιστον μήνες ακόμη.

Στην άρνηση των θεσμών να συναινέσουν στην παράταση της προστασίας με τα ίδια κριτήρια έρχεται ως απάντηση η νέα κυβερνητική πρόταση  , αλλά όπως προκύπτει από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, συνιστά και μια προσπάθεια υπέρβασης του υφιστάμενου καθεστώτος, εντάσσοντας στις προστατευόμενες κατηγορίες και όσους αντιμετωπίζουν ήδη ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου για την πρώτη τους κατοικία λόγω της κρίσης.

Οπως σημειώνουν οι ιδιες πηγές  πληροφόρησης, η λύση της επιδότησης θα αφορά νοικοκυριά με εργαζομένους, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και επιχειρηματίες που έχουν στεγαστικό δάνειο και ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι πόροι του προγράμματος θα προέλθουν από τις κρατικές εγγυήσεις και η επιδότηση θα καλύψει όλες τις δόσεις του 2020.

Με δεδομένο ότι η επιδότηση των δόσεων θα καλυφθεί από το πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων, η κυβερνητική πρόταση θα απαιτήσει την έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προς την οποία η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τη σχετική πρόταση αφού υπάρξει προηγουμένως πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς.

Στον βαθμό που η πρόταση αυτή εγκριθεί, θα συνοδευθεί και με συγκεκριμένα κριτήρια για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, τη συνολική περιουσία που θα πρέπει να διαθέτει ο προστατευόμενος δανειολήπτης και την εισοδηματική του κατάσταση με βάση την οποία θα καθορίζεται και η επιδότηση, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα προκειμένου κάποιος να λάβει προστασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Επισημαίνεται ότι τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα είναι η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι έως 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο της οφειλής από στεγαστικό δάνειο να μην ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ, η συνολική περιουσία να μην υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ και το εισόδημα να είναι έως 36.000 όταν πρόκειται για οικογένεια με τρία προστατευόμενα μέλη.

Επιχειρηματικά δάνεια

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έπειτα από απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εντάσσονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η επιδότηση αφορά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και ως βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων στις 19/3/2020 και στις 31/12/2020.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis έως τις 30 Ιουνίου 2020. Η δράση αφορά την κάλυψη των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων στις 31/12/2019 ή εναλλακτικά στις 29/2/2020 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ.

Η διαδικασία γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά, με τη συμπλήρωση και την επισύναψη τεσσάρων υπεύθυνων δηλώσεων, οι οποίες βρίσκονται, προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, τυποποιημένες και διαθέσιμες σε επεξεργάσιμη μορφή στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.