Coronavirus-Πάσχα: Ειδικός σχεδιασμός για να μεταφερθεί το Άγιος Φως στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες

Χωρίς πιστούς μετά από 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος Πάσχα 2020: Χωρίς πιστούς μετά από 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος, σε μια προσπάθεια περ

Coronavirus-Πάσχα: Ειδικός σχεδιασμός για να μεταφερθεί το Άγιος Φως στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες
Coronavirus-Πάσχα: Ειδικός σχεδιασμός για να μεταφερθεί το Άγιος Φως στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες

Χωρίς πιστούς μετά από 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος

Πάσχα 2020: Χωρίς πιστούς μετά από 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού...... Ο Τάφος είχε κλείσει για πρώτη φορά πριν από έξι αιώνες έπειτα από την πανδημία πανούκλας. Τι θα γίνει με το Άγιο Φως και την μεταφορά του στην Ελλάδα.

Χωρίς πιστούς μετά από 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος

Οι επίτροποι του Ναού, ο οποίος θεωρείται από τους ιερότερους χώρους της Χριστιανοσύνης, αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, καθώς η χώρα λαμβάνει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για περιορισμό της πανδημίας, περιλαμβανομένου και του κλεισίματος ιερών χώρων λατρείας.

Οι πόρτες του Παναγίου Τάφου είχαν ξανακλείσει για το κοινό το 1349 εν μέσω της πανδημίας της Μαύρης Πανώλης, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε 100-200 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και την Ασία.

Kανονικά η αφή του Αγίου Φωτός και η μεταφορά σε Ελλάδα

Κανονικά θα μεταφερθεί το Άγιο Φως από τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, μιλώντας στην εφημερίδα «Jerusalem Post».

Μάλιστα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί ως είθισται προς όλες τις χώρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρά τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει στις 5 Απριλίου για τους Καθολικούς και τις 12 Απριλίου για τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Κόπτες, του Σύρους και τους Αιθίοπες.

Ως εκ τούτου, με βάση την απόφαση των ισραηλινών αρχών, η τελετή αφής του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί κανονικά το βράδυ της 18 Απριλίου (σ.σ. Μεγάλο Σάββατο).

Πρόκειται για μία τελετή, η οποία λαμβάνει χώρα αδιαλείπτως από το 867 μ.Χ., με το Άγιο Φως να μεταφέρεται με ειδικές πτήσεις στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τις υπόλοιπες ορθόδοξες χώρες

Τονίζεται, ωστόσο, πως «έχουν ήδη οργανωθεί πτήσεις για να φέρουν το φως στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα».

Βάσει, λοιπόν, των όσων γράφονται στο δημοσίευμα, στον Πανάγιο Τάφο θα διεξαχθεί κανονικά η τελετή υπό την παρουσία 10 το πολύ 15 εκπροσώπων των χριστιανικών εκκλησιών και στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου θα δοθεί στις αντιπροσωπείες των χριστιανών, που όμως δεν πρόκειται να αποβιβαστούν στο έδαφος του Ισραήλ καθώς διατηρείται η καραντίνα.

Το παραπάνω, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα είναι και το επικρατέστερο σενάριο.